Cele mai bune siropuri

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.19

 

Cel mai bun sirop  – Recomandarile noastre pentru 2019

 

De la mic la mare, toata lume iubeste siropurile, fie pentru gustul placut pe care il au, fie ca, in plus, aduc un aport important de vitamine si minerale benefice pentru organism si ajuta in tratarea unor afectiuni. Daca esti o persoana mai ocupata si nu ai timp sa prepari in casa siropurile dorite poti sa achizitionezi de la magazinele online de specialitate produse de calitate, cum ar fi prima optiune din lista nostra, Manicos MAN69. Contine fructe de catina, miere de albine, sirop de zahar invertit si acid lactic, asa ca poate fi consumat cu incredere si de catre copii. Fructele de catina sunt bogate in vitamine si minerale, iar combinate cu mierea vor avea un efect bun in starile gripale, in perioadele de surmenaj sau de astenie, atat fizica, cat si psihica. In plus, combinat cu apa plata sau carbogazoasa, ofera o bautura racoritoare cu un gust bun. Contine o cantitate de 500 ml si are un pret decent. O alta optiune, dedicata in general pentru tuse, este Himalaya HIM1990.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Manicos MAN69
Click aici pentru pret!

Cu un continut ridicat de fructe de catina si miere de albine, acest sirop te ajuta sa iti cresti imunitatea organismului in perioadele reci ale anului, aduce un aport important de vitamine si minerale, fiind de ajutor in strarile gripale sau de surmenaj, putand fi consumat ca atare in dozele recomandate de producator sau diluat cu apa.

Avand in compozitie sirop de zahar invertit, produsul nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet.

Pret bun, cu efecte pozitive asupra organismului, fara coloranti sau conservanti sintetici, este un sirop pe care merita sa il ai in casa.

Himalaya HIM1990
Click aici pentru pret!

Este un sirop recomandat atat pentru tuse productiva, cat si pentru cea seaca, ce poate fi consumat de adulti si de copii, in doze diferite recomandate de producator pentru o perioada de minim 3 zile, cu gust placut de miere de albine, cu extracte din plante ce ajuta la cresterea imunitatii, avand si efect antimicrobian si antialergic.

Fiind sub forma de tratament, pretul este mai ridicat, avand in vedere ca are o cantitate mica de produs (100ml).

Un sirop ce te ajuta in perioada de gripa sau raceala, prin cresterea imunitatii si calmarea tusei.

Acest sirop contine muguri de brad, zahar brun invertit, miere de albine si ghimbir, avand efecte pozitive asupra aparatului respirator, digestiv si cardiovascular, ajuta la dezvoltarea si cresterea armonioasa a copilului prin fixarea calciului in oase, se recomanda cure de 3 - 4 saptamani, ca atare sau combinat cu apa, ceai, si este bine tolerat, avand un gust dulce- acrisor, usor picant.

Avand o cantitate mare de produs (1l), si ingrediente naturale, are si un pret mai ridicat fata de alte produse prezentate.

Bun atat pentru copii, cat si pentru adulti, este un sirop romanesc cu multiple beneficii asupra organismului.

 

 

Cum alegi un sirop bun

 

Ghidul cumparatorului

Siropurile sunt in general preferate de marea majoritate a consumatorilor, fiind usor de ingurgitat chiar si de catre cei mici, si cu un gust placut. Pot fi folosite pentru diverse afectiuni, dar si pentru a obtine o bautura racoritoare placuta sau ca toping pentru anumite deserturi. Totusi inainte de a achizitiona un sirop este bine sa te informezi asupra beneficiilor aduse organismului, dar si despre contraindicatii pentru a nu avea efecte nedorite.

In acest ghid, imi propun sa iti prezint cateva clasificari ale produsului, moduri de preparate, cateva retete pe care le poti face singur acasa, dar si recomandari de siropuri la preturi bune.

 

 

 

Utilizare: Dupa modul de intrebuintare, siropurile pot fi clasificate in mai multe clase, dintre care mentionam:

Siropuri medicamentoase: care se adreseaza in special copiilor, dar si adultilor care sufera de afectiuni digestive sau nu pot lua pastile. Sunt solutii concentrate de zahar, cu adaos de arome pentru un gust mai placut, pentru a putea tolera mai usor medicamentul si se administreaza intern.

Siropuri folosite ca adjuvant pentru anumite afectiuni: sunt cu diferite ingrediente ce au o actiune benefica asupra organismului, precum cresterea imunitatii, aport de minerale si vitamine, antioxidanti, cu rol antimicrobian si antialergic etc. Ajuta pentru buna functionare a aparatului respirator, digestiv, cardio-vascular etc. De asemenea, sunt siropuri fara zahar, precum cele de artar, care pot fi folosite de cei care sufera de diabet, ca alternativa pentru indulcirea bauturilor sau pentru a prepara diferite deserturi.

Siropuri pentru bauturi racoritoare: sunt cu diferite gusturi si se pot folosi pentru a face bauturi racoritoare sau ca topinguri pentru deserturi.

 

Mod de preparare: Exista siropuri fabricate la nivel industrial sau hand made. Cele farmaceutice este bine sa le achizitionezi din magazine de specialitate.

In caz ca ai copii mici si vrei sa le oferi o alternativa mai sanatoasa, poti prepara singur, acasa, siropurile dorite sau le poti cumpara din magazine specializate care prepara siropurile ca acasa.

Pot fi obtinute prin presare la rece, care pastreaza mai bine nutrientii continuti, dar au termen de expirare mai scurt si conditii de depozitare mai speciale, sau prin fierbere si sterilizare, sitopurile tinand si cateva luni. Pot fi strecurate pentru a obtine o bautura limpede, sau cu bucati de fructe, fiind nefiltrate.

 

 

Administrare: Pentru siropurile medicamentoase, trebuie sa tii cont de prescriptia medicului sau sa citesti cu atentie dozajele recomandate de producator. In general, dozele pentru adulti sunt mai mari decat cele pentru copii. Pentru sugari, trebuie sa iei siropuri special destinate pentru acestia, fiind mult mai sensibili si cu risc ridicat de alergii.

Siropurile cu efecte benefice asupra organismului, folosite si ca suplimente alimentare au trecute, de asemenea, de producator, dozajul, precum si timpul de administrare. Se pot consuma ca atare sau in combinatie cu apa sau ceai, in concentratii de o parte la 5 parti de apa, o parte la 7 parti de apa etc., in functie de concentratia produsului.

Daca vei folosi siropul ca pe o bautura racoritoare, cel mai bine este sa il prepari dupa gust, unele persoane preferand bauturile mai dulci si mai aromate, altele, mai diluate.

 

Ingrediente: Daca ai copii, vei alege un produs care nu contine conservanti, aditivi, coloranti sau alte substante chimice ce pot fi daunatoare pentru organism. De asemenea, daca tii un regim sau suferi de diabet, vei controla cu atentie continutul de zahar, tipul acestuia, de exemplu, zaharul brun fiind mai bun pentru organism, deoarece este mai putin procesat, sau vei alege siropuri indulcite cu miere de albine sau artar.

Pentru anumite afectiuni, mergi pe siropuri ce au in compozitie un amestec de plante si fructe ce au actiune mai puternica, pentru a ajuta organismul sa se refaca. Poti opta de asemenea pentru produse bio, care chiar daca au un pret mai ridicat, iti garanteaza ca ingredientele provin din culturi controlate ecologic si au un efect mult mai pozitiv asupra organismului.

Poti sa alegi siropuri din plante, precum: soc (cu proprietati diuretice, antiinflamatoare, sudorifice si dezinfectante), patlagina (efecte benefice, atat ca si sirop de tuse, dar si pentru alte afectiuni precum: gripa, hemoroizi, diaree, cistita, astm ), papadie (efecte pozitive asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor, scade tensiunea arteriala fiind diuretic, lupta impotriva pietrelor la rinichi, intensifica arderile), artar (alternativa mult mai potrivita decat zaharul, deoarece reduce inflamatia, mentine constant nivelul de zahar din sange, are un continut bogat de minerale si vitamine, printre care: mangan, zinc, calciu, potasiu, fier), muguri de brad sau de pin (actiune benefica asupra aparatului respirator, este expectorant, antiinflamator si antiseptic, favorizeaza fixarea calciului in oase si ajuta la reechilibrarea minerala a organismului) etc.

Toate aceste plante aduc un aport important de minerale si vitamine, ajutand la cresterea imunitatii si buna functionare a organismului.

Siropurile din fructe au un gust placut si sunt, de asemenea, benefice pentru organism si poti opta pentru sortimente extrase din visine, catina, afine, capsuni, zmeura, mure, citrice etc.

 

 

Cantitate: Pe piata gasesti o gama larga de produse, si ai de unde alege un sirop, la pret bun, in cantitatea dorita.

In general, cele care contin medicament se comercializeaza la 50 ml, 100 ml pana la 250 ml, avand un dozaj mai mic si termen de valabilitate restrans. Celelalte tipuri de siropuri le poti gasi la cantitati mai mari, 500 ml in mod uzual, dar si de 1l sau mai mult daca vei consuma sirop in cantitati mari si sunteti mai multi membri in familie. Dupa deschidere, se depoziteaza de obicei in locuri mai racoroase (frigider, camara, beci etc.) si au mentionate termenul de valabilitate.

 

Daca deja stii cam spre ce sa te indrepti, ce produs este mai benefic pentru afectiunile tale, este timpul sa pornesti la cumparaturi. Noi iti recomandam sa iti faci achizitiile din mediul online, de la magazinele virtuale de specialitate, unde gasesti o ofera bogata de astfel de produse, poti citi pareri despre cele mai bune siropuri ale altor consumatori, modul de administrare precum si alte informatii relevante. Nu ocoli nici lista de mai jos, unde poti gasi mai usor un produs potrivit nevoilor tale.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Manicos MAN69 

 

Daca ai nevoie de un sirop ieftin si bun, care sa te ajute sa iti cresti imunitatea si, in plus, are si un gust placut, te poti orienta spre acest produs. Contine catina si miere de albine, sirop de zahar invertit si acid lactic.

Catina, in special prin fructe, aduce un aport mare de vitamine, atat hidrosolubile, cat si liposolubile precum: acid ascorbic, vitaminele A, E, B1, B2, PP, P, acid folic, si minerale. Combinata cu mierea de albine, are o actiune benefica asupra organismului prin vitaminizare, mineralizare, antioxidant, si este de ajutor in starile gripale sau de astenie fizica si psihica.

Poate fi luata ca atare pastrand dozele recomandate de producator: pentru copii 1 – 3 lingurite de 3 ori pe zi, pentru adulti 1 – 3 linguri de 3 ori pe zi, marind doza in perioadele de surmenaj. De asemenea, se poate prepara cu apa dupa gust, pentru a obtine o bautura racoritoare. Nu contine conservanti sintetici sau coloranti, si are o cantitate de 500 ml.

Avantaje

Are un continut bogat de fructe de catina si miere de albine ce au rol in cresterea imunitatii organismului.

Nu are in compozitie conservanti sintetici sau coloranti.

Se poate consuma ca atare, pentru o cura in perioade de surmenaj sau diluat cu apa.

Are un pret bun.

Dezavantaje

Nu este recomandat pentru persoanele ce sufera de diabet.

button 1

 

 

 

 

Himalaya HIM1990 

 

In caz ca ai contactat o raceala sau gripa si tusesti si vrei unul dintre cele mai bune siropuri care sa te ajute sa scapi de aceasta afectiune, poti sa alegi acest produs. Are o actiune pozitiva atat in tusea seaca, cat si in tusea productiva.

Avand in compozitie miere purificata si rasina, precum si extracte vegetate (struguri, busuioc indian, isop, nucsoara, lemn dulce, toporas etc.) contine substante bioactive ce ajuta la expectoratie, reduc vascozitatea secretiilor bronsice, calmeaza iritatia mucoasei si spasmul bronsic. De asemenea, ajuta la cresterea imunitatii, este antimicrobian si antialergic.

Pentru a avea rezultate bune se recomanda un tratament de minim 3 zile, pentru copii o lingurita de 3 – 4 ori pe zi, pentru adulti 1 – 2 lingurite de 3 – 4 ori pe zi. Are un gust placut de miere de albine, fiind bine tolerat si de copii. Contine 100 ml de produs.

Avantaje

Este un sirop cu actiune benefica atat in tusea productiva, cat si pentru cea seaca.

Creste imunitatea organismului.

Poate fi consumat si de adulti, dar si de copii.

Contine ingrediente naturale si are un gust bun.

Dezavantaje

Are o cantitate mica de produs (100 ml).

button 1

 

 

 

 

Nera NER10 

 

Pentru persoanele ce isi doresc un produs romanesc, cu gust placut si ingrediente naturale, acest sirop poate fi o alegere inspirata. Cu o cantitate mare de produs (1l) si gust deosebit dulce-acrisor, usor picant, acest produs contine: muguri de brad, zahar brun invertit, miere de albine si ghimbir.

Mugurii de brad au o actiune benefica asupra aparatului respirator, este expectorant, antiinflamator si antiseptic, favorizeaza fixarea calciului in oase, si ajuta la reechilibrarea minerala a organismului. Ghimbirul este indicat pentru raceala si gripa, dar si pentru afectiuni legate de aparatul digestiv sau cardiovascular. Mierea de albine are numeroase actiuni benefice in organism, fiind numita si “medicamentul vietii”

Se recomanda pentru o gama mai larga de afectiuni printre care: faringita, laringita, amigdalita, bronsita, pneumonie, avitaminoze, demineralizare, deficiente de crestere la copii, astenie, stres, migrene, retentie de apa, greata etc. Poate fi luat in cure de 3 – 4 saptamani ca atare, pentru copii 3 – 4 lingurite pe zi, pentru adulti 3 – 4 linguri de zi, sau poate fi diluat in apa sau ceai pe post de indulcitor.

Avantaje

Sustine organismul si il intareste, avand in compozitie muguri de brad, zahar brun invertit, miere de albine si ghimbir.

Se recomanda copiilor mai ales in perioada de crestere.

Poate fi consumat ca atare sau diluat in apa, ceai etc.

Contine o cantitate mare de produs (1l).

Dezavantaje

Pretul este mai ridicat decat al altor produse prezentate.

button 1

 

 

 

 

Voelkel Sirop Bio din flori de soc 

 

Este un sirop de soc, cu gust placut si ingrediente naturale, ce poate fi consumat diluat in apa sau ca toping pentru salata de fructe, inghetata sau iaurt.

Ingredientele sunt din culturi certificate ecologic, pentru a-ti oferi o bautura bio pe care sa o consume inclusiv copii. Are in compozitie zahar brut din trestie, extract din flori de soc 17%, zahar ruben, suc de lamaie concentrat si apa minerala naturala. Fiind cu concentratie mare de flori de soc are proprietati diuretice, antiinflamatoare, sudorifice si dezinfectante. Zaharul brut din trestie este mai putin daunator organismului nefiind foarte procesat, cu un continut mai ridicat de melasa.

Ca si valori nutritionale la 100 de ml are 268 kcal, 67 g zaharuri, 0,1 g grasimi, 0,1 g proteine si nu contine sare. Este un produs pasteurizat si contine o cantitate de 500 ml. Dupa deschidere trebuie pastrat la rece, in frigider si consumat in termen de maxim 5 zile.

Avantaje

Este un sirop bio ce contine ingrediente din culturi certificate ecologic.

Are in compozitie zahar brut din trestie, cu un continut ridicat de melasa.

Florile de soc au un efect benefic asupra organismului.

Contine o cantitate medie de produs (500 ml).

Dezavantaje

Avand ingrediente naturale, trebuie consumat in maximum 5 zile dupa deschidere.

button 1

 

 

 

 

Camara de la Munte CAM018 

 

Daca iti place un sirop de zmeura, natural, dar nu ai timp sa il faci acasa, poti sa te indrepti cu incredere spre acest produs, realizat hand made si cu ingrediente atent selectionate. Zmeura provine din Muntii Apuseni, fiind un produs 100% romanesc.

Contine suc de zmeura in proportie de 67% si zahar 33%, fiert la foc mic, nefiltrat pentru a ramane gros si cu bucati de fructe, asa ca trebuie agitat inainte de consum. Dupa ce este ambalat in sticle se sterilizeaza in baie de apa, asa ca poate fi consumat in termen de 30 de zile de la deschidere, daca este tinut la rece.

Produsul nu contine conservanti, arome sau alti aditivi. Poate fi consumat diluat cu apa plata sau carbogazoasa, in proportie de 1 la 5, sau poate fi folosit ca toping pentru clatite, inghetata, cu iaurt si cereale etc. Contine o cantitate de 300 ml.

Avantaje

Este un  sirop la un pret bun, cu gust placut de zmeura.

Este realizat 100% hand made, de la culesul fructelor, pana la decoratiunile de pe ambalaj.

Contine zmeura si zahar, nefiltrat pentru a avea bucati de fructe.

Fiind sterilizat in baie de apa, poate fi consumat in termen de 30 de zile de la deschiderea sticlei.

Dezavantaje

Avand un continut ridicat de zahar, nu este indicat pentru persoanele care sufera de diabet.

button 1

 

 

 

 

Green Oranics GRN06 

 

Daca suferi de diabet si cauti o alternativa la zahar sau pur si simplu iti place gustul unui sirop de artar, poti sa alegi acest produs. Poate fi folosit pentru a indulci bauturile, pentru ceai, cafea etc., sau in retete de prajituri, ca toping pentru clatite americane, salata de fructe, inghetata etc.

Siropul este de grad C, fiind din culturile tarii, cu o culoare brun roscata inchisa si gust intens. Este o alternativa mult mai potrivita decat zaharul, deoarece reduce inflamatia, mentine constant nivelul de zahar din sange, are un continut bogat de minerale si vitamine, printre care: mangan, zinc, calciu, potasiu, fier.

De asemenea, are o actiune pozitiva asupra sistemului digestiv, diminuand balonarea si gazele intestinale. Este ambalat in recipiente din sticla, inchise ermetic, ce au o mica toarta pentru a putea turna usor cantitatea dorita. Contine 250 ml produs.

Avantaje

Este o buna alternativa la zahar, recomandat si pentru diabetici.

Are o aroma intensa, fiind de grad C.

Are un continut bogat in minerale si vitamine, fiind benefic pentru organism.

Sticla este cu maner lateral pentru a fi usor de manipulat.

Dezavantaje

Contine o cantitate mai mica de produs (250 ml), la un pret ceva mai ridicat.

button 1

 

 

 

 

Manicos MAN0246 

 

Daca iti place o bautura cu un gust dulce acrisor poti alege acest sirop de visine cu miere de albine, produs 100% romanesc. Este un supliment alimentar cu un continut bogat in antioxidanti naturali si vitamine.

Ca si ingrediente contine: sirop de zahar invertit, extract de visine, miere de albine, extract de afine, acid lactic si aroma identic naturala de visine. Avand un continut ridicat de vitamina C, provitamina A, B1, B2, minerale precum: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier etc., are actiune diuretica, revitalizanta, tonica, hepatoprotectoare.

Se poate administra ca atare in doze de: 1 – 3 lingurite de 3 ori pe zi pentru copii, 1 – 3 linguri de 3 ori pe zi pentru adulti, sau diluat cu apa pentru a obtine o bautura racoritoare. Este incadrat in gama de siropuri ieftine si bune, si contine o cantitate de 500 ml produs.

Avantaje

Este un sirop cu gust placut de visine, tolerat si de catre cei mici.

Aduce un aport important de minerale si vitamine, benefice pentru organism.

Poate fi folosit ca atare, in anumite doze sau diluat cu apa.

Contine o cantitate de 500 ml produs.

Dezavantaje

Avand in compozitie zahar nu se recomanda persoanelor care tin regim sau sunt diabetice.

button 1

 

 

 

 

Cum prepari cel mai bun sirop de tuse natural

 

Siropurile, pe langa gustul placut pe care il ofera unor bauturi, au si efecte benefice asupra organismului, iar in continuare iti prezentam cateva retete, usor de preparat acasa, utile in combaterea tusei.

 

Sirop de brad: este unul dintre cele mai des preparate acasa, datorita multiplelor beneficii asupra organismului, dar si gustului placut. Iti prezentam doua tipuri de preparare:

Pentru prima reteta ai nevoie de 1kg de muguri de brad (recoltarea se face in lunile aprilie-mai) ce se pun la fiert pentru 15 – 20 de minute cu 2 litri de apa. Se lasa la racit dupa care se adauga 1 kg de zahar diluat intr-un litru de apa, si se mai fierbe inca 5 – 10 minute. Apoi il strecori si il torni in sticle inchise ermetic cat este inca fierbinte. Il poti pastra pentru mai mult timp in locuri racoroase si intunecoase precum camara, pivnita sau frigider.

 

 

A doua reteta presupune un timp mai indelungat de preparare. Intr-un borcan mai mare, transparent, se pun straturi alternative de muguri si zahar, de aceeasi dimensiune, la final, deasupra avand un strat de zahar cu o grosime de aproximativ un centimetru. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat pentru 7 – 10 zile la soare. Se strecoasa siropul rezultat si, pentru a tine mai mult, se fierbe 5 – 10 min, si se depoziteaza in sticle inchise ermetic la intuneric si racoare.

Daca vrei sa obtii un sirop de muguri de brad cu o culoare mai inchisa poti sa folosesti zahar brun. Aceleasi retete le poti folosi si pentru a obtine sirop de pin.

 

Sirop de patlagina: Cu un continut bogat in minerale si calciu, vitamine A, C si K, siropul de patlagina are efecte benefice, atat ca si sirop de tuse, dar si pentru alte afectiuni precum: gripa, hemoroizi, diaree, cistita, astm etc. Si acest sirop se poate prepara prin mai multe metode:

O prima metoda este la rece, prin infuzarea a 50 de grame de plante cu jumatate de litru de apa clocotita. Dupa 10 minute se strecoara si se amesteca cu aceasi cantitate de miere poliflora, se depoziteaza in sticle inchise la culoare.

Daca vrei sa il pastrezi pentru mai mult timp, atunci ai nevoie de 4 maini de plante date prin masina de tocat, amestecate cu putina apa pentru a fi mai diluate, cu 300 g de zahar si 250 g de miere de albine. Amestecul obtinut se pune la foc mic, amestecand incontinuu, pana da in clocot. Cand devine gros si uniform se toarna in sticle si se inchid ermetic.

 

Sirop de catina: cu un continut ridicat de vitamina C si beta caroten, catina poate fi considerat cel mai bun antigripal natural, combate tusea, si are un efect pozitiv in lupta cu anemia, bolile vasculare, hepatita. O metoda simpla si usoara de preparare a siropului de catina este: se pun bobitele de catina curatate si zdrobite intr-un vas de stricla sau portelan, se amesteca cu miere naturala, astfel incat boabele sa fie acoperite, si se lasa in frigider pentru o saptamana, amestecand din cand in cand. Siropul rezultat se strecoara si se consuma cate cel mult 6 lingurite pe zi.

 

 

 

Retete siropuri

Daca iti place sa gatesti si timpul iti permite, atunci te sfatuim sa iti prepari singura in casa diverse tipuri de siropuri, naturale, pe care le poti consuma pe post de indulcitor pentru bauturi, amestecate cu apa sau pentru diverse cure utile pentru a mentine organismul sanatos. Astfel, poti prepara usor cel mai bun sirop pentru tine si familia ta.

 

 

Sirop de papadie: este un supliment alimentar care are efecte benefice asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor, scade tensiunea arteriala fiind diuretic, lupta impotriva pietrelor la rinichi, intensifica arderile etc. Pentru prepararea siropului ai nevoie de 125 de flori de papadie, de la care tai petalele si le asezi intr-un vas cu 750 ml apa. Se fierb pana dau in clocot, se racesc la temperatura camerei si se lasa peste noapte la frigider.

A doua zi se strecoara produsul obtinut, se amesteca cu 750 g de zahar organic si zeama de la o jumatate de lamaie, si se mai lasa la fiert, la foc mic, inca 30 de minute. Siropul obtinut are densitatea mierii, se pune in borcane inchise ermetic si se pastreaza in camara.

 

Sirop de menta: are un gust foarte placut si poate fi folosit pentru obtinerea unor bauturi delicioase. Siropul depozitat in borcane inchise ermetic si tinut la racoare poate rezista pana la cateva luni. Una dintre retete este: ai nevoie de 750 g frunze de menta, spalate bine si scurse. Se fierbe putina apa, si se oparesc frunzele de menta, care apoi se iau cu o paleta si se pun intr-un bol cu apa cu gheata.

Separat se fierbe 1,5 l de apa cu 1,5 kg de zahar, in care se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si coaja rasa de lamaie. Cand amestecul fierbe, se adauga menta si se mai tine pe foc inca 10 – 15 minute. Se strecoara menta, apoi se mai fierbe siropul inca 5 minute pentru a se ingrosa. Se pune in borcane.

 

Sirop de trandafiri: fin si cu o aroma speciala, siropul de trandafiri este o delicatesa pe care o poti prepara foarte usor acasa. Poti opta pentru preparare prin fierbere, ce rezista mai bine pe o perioada mai lunga de timp, sau la rece. Pentru prima reteta ai nevoie de 250 g petale de trandafiri de Damasc, speciali pentru dulceata, ce se fierb pentru 10 minute cu 1,2 l de apa.

Se lasa la macerat peste noapte in frigider. A doua zi se strecoara petalele, iar in lichidul obtinut se pun 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie, esenta de vanilie si se pun la fiert pentru inca 30 de minute aproximativ, cand capata consistenta dorita. Se ambaleaza in sticle capsate si se depoziteaza in camara.

La rece, se pun petatele de la 30 de trandafiri de Damasc, intr-un borcan, cu un plic de sare de lamaie si 2 cani de zahar. Se adauga 5 litri de apa rece. Se lasa la macerat 4 – 5 zile, amestecand zilnic. Apoi se strecoara si se adauga cate 1 kg zahar pentru fiecare litru de lichid. Se mai lasa pana se topeste complet zaharul, apoi se pune in borcane inchise ermetic si se depoziteaza la rece.

 

 

Sirop de capsuni: aromat si delicios, siropul de capsuni este indragit deopotriva de cei mici si cei mari. Sunt mai multe metode de obtinere a acestui produs, iar noi iti prezentam doua dintre ele:

Sirop concentrat: Se face un amestec la blender dintr-un kilogram de capsuni si un kilogram de zahar. Se lasa peste noapte. A doua zi se adauga zeama de la o lamaie si optional esenta de vanilie si se pune la fiert, lasand sa clocoteasca circa 10 minute. Se pune in sticle, fierbinte, se capseaza si se sterilizeaza in cuptor. Astfel produsul obtinut tine pentru mai multe luni.

Sirop fara fierbere: O alta varianta este un sirop cu miere. Un kg de capsuni se asaza intr-un borcan cu un kg de miere, cu felii de lamaie presarare printre capsuni, optional vanilie. Se lasa in camara borcanul acoperit, se agita din cand in cand, pana mierea se topeste complet. Apoi se strecoara, se pune in sticle si se tine la frigider.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...