Cele mai bune cereale fara gluten

Am modificat articolul ultima data pe: 31.03.20

 

Cele mai bune cereale fara gluten – Recomandarile noastre pentru 2020

 

In cazul in care consumul de gluten iti creeaza probleme sau daca tocmai vrei sa incepi diversificarea copilului tau si cauti cereale care sa nu contina acest ingredient, noi vrem sa te ajutam sa le alegi. Timpul nu-ti permite sa parcurgi in totalitate textul ce urmeaza? Atunci, iti vom spune chiar acum ce produs se afla in topul listei facute de noi – Nestle Orez. Aceste cereale fara gluten sunt potrivite pentru bebelusi, deoarece au o textura fina si prietenoasa si pot fi introduse chiar si in biberon. Ele sunt realizate din orez si au o multime de vitamine si minerale. Vor fi suficiente pentru 10 mese, deoarece in mod normal, un copil ar trebui sa consume 25 de grame la o masa. Amestecul nu contine zahar sau lactoza, in eventualitatea in care cauti sa eviti astfel de ingrediente. Daca vrei sa vezi si ce produs avem pe locul 2, acesta e HIPP Primele Cereale ale Copilului.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cele mai bune!

Nestle Orez
Click aici pentru pret!

Aceste cereale fara gluten au o textura fina si nu contin zahar sau lapte, motiv pentru care sunt recomandate pentru micuti inca de la inceputul diversificarii. Cutia cantareste 250 g (10 portii de 25 g), iar in interior se gaseste in principal orez, cu un continut ridicat de vitamine si minerale.

Lipsesc din mediul online informatii cu privire la sursa de provenienta a ingredientelor, ceea ce nu e tocmai placut, avand in vedere ca sunt pentru bebelusi.

Este un produs potrivit persoanelor ce vor sa-si hraneasca micutii cu cereale fara gluten care au o textura fina, potrivita pentru inceputul diversificarii.

A 2-A OPTIUNE!

HIPP Primele Cereale ale Copilului
Click aici pentru pret!

E un produs ce are in componenta lui ingrediente bio sanatoase (orez si porumb), satioase (437 kcal/100 g) si benefice pentru cel mic, fara conservanti sau coloranti. Este potrivit la inceputul diversificarii, deoarece textura e una fina, sub forma de praf, ce poate fi introdusa si in biberon si gestionata usor de catre bebelusi.

Aceste cereale fara gluten contin lapte, motiv pentru care trebuie evitate de catre micutii care au intoleranta la acest ingredient.

Hraneste-ti copilul cu un amestec sanatos, gustos si potrivit pentru primele lui mese, format in principal din orez si porumb.

A 3-a Optiune!

Cerealvit Benevit
Click aici pentru pret!

Sunt cereale din hrisca si orez, apreciate de catre persoanele care vor sa manance dimineata o hrana sanatoasa, care sa le sature si sa le ajuta sa-si mentina in acelasi timp si forma corpului. Nu au in componenta lor ingrediente ce ar putea afecta sanatatea, fiind produse bio de calitate superioara.

Nu sunt potrivite pentru copiii foarte mici, din cauza riscului de inec ce poate aparea avand in vedere textura crocanta.

Ca adult, alege sa consumi un mic dejun sanatos si satios, achizitionand aceste tipuri de cereale fara gluten, care sunt si bio.

 

 

Cum alegi cereale fara gluten bune

 

Ghidul cumparatorului

Daca te confrunti cu intoleranta la gluten, sau daca ai un bebelus ce incepe diversificarea si nu vrei sa introduci inca in dieta lui acest ingredient, cel mai bine e sa optezi pentru cereale care nu-l contin. Ele au in componenta lor tot felul de plante ce nu contin gluten, ca sa nu afecteze sanatatea in cazul in care exista o astfel de problema.

Specialistii nu recomanda scoaterea acestui ingredient din alimentatie, daca nu exista un temei clar pentru care trebuie facut acest lucru, deoarece pot aparea probleme cauzate de lipsa de fibre sau nutrienti din organism (constipatie, diabet, boli de inima, acnee, crampe musculare, migrene).

Daca intentionezi sa cumperi si tu cereale fara gluten, la un pret bun, in continuare iti vom oferi informatii cu privire la o serie de criterii de selectie importante.

 

 

Ingrediente: In momentul in care doresti sa achizitionezi astfel de produse, trebuie sa studiezi cu atentie tot ce ele contin. Urmareste urmatoarele aspecte:

Provenienta – daca vrei sa consumi alimente cat mai sanatoase, e bine sa le cauti pe cele ce au ingrediente culese din culturi bio, care nu au fost crescute cu pesticide sau insecticide.

Tipurile – aici ne referim la ingredientele din interiorul cutiei. Unele au cereale precum: orez, quinoa, mei, hrisca sau ovaz. Totodata, mai putem intalni si tot felul de fructe, care au menirea de a aduce un aport de nutrienti si vitamine, dar si pentru a da un gust mai bun – mere, pere, prune, banane, piersici etc.

Aromele – urmareste ca gustul cerealelor sa fie dat de ingredientele naturale din continut. Acestea sunt in general sub forma de fructe sau miere. Aromele sintetice nu sunt de dorit, mai ales atunci cand vine vorba de hrana copiilor.

Ingrediente ce trebuie evitate – din nefericire, marea majoritate a articolelor de pe piata contin substante care pot dauna organismului: euri – E124, E110, E102, E421, E950; aditivi alimentari – fosfat de sodiu, acid citric, glicerina, carbonat de calciu; zahar; organisme modificate genetic. Daca vrei sa mananci ceva sanatos, evita produsele cu astfel de ingrediente.

Totodata, ai grija si atunci cand trebuie sa urmezi o anumita dieta. De exemplu, sunt persoane care trebuie sa evite sarea, zaharul, lactoza sau alte substante si atunci, cerealele, pe langa faptul ca nu trebuie sa aiba gluten, nu trebuie sa contina nici astfel de amestecuri.

 

Textura: Acest criteriu de selectie este important mai ales atunci cand e vorba de produse pentru cei bebelusi. Conteaza si pentru oamenii mai mari, daca ai anumite preferinte. Cele mai comune tipuri sunt:

Fine – preferate atunci cand vine vorba de hrana celor mici. Ele au o textura usor de asimilat de catre bebelusii care abia incep sa manance. In general, contin cele necesare pentru buna dezvoltare a pruncului (fier, vitaminele C si B1, zinc etc.). Sunt rapid de preparat, pot fi folosite chiar si in biberon si au un pret de achizitie foarte accesibil.

Fulgi – potriviti atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, fiind foarte hranitori. Ei pot fi consumati cu lapte, fructe proaspete, ceai sau inglobati in diverse preparate. Consumati dimineata vor oferi o senzatie de satietate si suficienta energie pana la masa de pranz. Cerealele fara gluten care sunt sub forma de fulgi fac parte si din categoria produselor recomandate in diverse diete, iar daca le fierbi, pentru a nu exista riscul de inec, sunt foarte bune si pentru bebelusi.

Bucati intregi – sunt o buna varianta pentru copiii care deja stiu sa gestioneze mancarea sau pentru adulti. Sunt mai dificil de mancat, datorita texturii, sunt crocante si au un gust foarte placut, dat de tot felul de fructe uscate.

 

Valori nutritionale: Detaliu acesta conteaza daca vrei sa stii cat de satioase sunt anumite cereale fara gluten. In general, in 100 g de produs vei avea un continut caloric de aproximativ 400 kcal.

In privinta altor detalii, ar fi bine sa urmaresti cantitatea de carbohidrati (responsabili pentru energie), proteine (dau forta), fibre (stimuleaza digestia), vitamine si minerale (intaresc sistemul imunitar).

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului recomanda ca o persoana ce consuma zilnic 2000 kcal, sa fie atenta sa nu faca abuz si sa aiba cu aproximatie un aport de: 260 g carbohidrati si 50 g proteine. In privinta fibrelor, specialistii sunt de parere ca e nevoie de 20-35 g, iar referitor la vitamine si minerale, ele trebuie consumate in functie de fiecare tip in parte (vitamine: B1 – 1.2-1.5 mg, B2 – 1.5-1.8 mg, B3 – 13-20 mg, B9 – 0.4 mg; minerale: fier – 10-15 mg, magneziu – 300-500 mg, seleniu – 55-70 mg).

Asadar, daca cerealele constituie prima ta masa in zi, ai grija ca portia sa aiba in jur de 85-100 de grame de carbohidrati, cel putin 5 grame de fibre si 8-10 grame de proteine sau mai mult (de regula, pe fiecare pachet, vei gasi mentionate aceste valori, raportate la o portie). Mai tine cont si de faptul ca nu e in regula ca aportul de zahar sa fie mai mare de 5 grame, la 100 de grame de cereale, nici macar atunci cand e vorba de adulti.

De ce sunt necesare aceste informatii? Deoarece in functie de ele vei sti sa-ti calculezi portiile astfel incat sa consumi exact cat este necesar.

 

Forma: Cand vorbim de cereale fine, fulgi sau boabe intregi, ele au o forma care nu atrage cu nimic atentia. Dar, daca aducem in discutie produsele de acest fel, fara gluten, clasice, ele pot avea forme de cifre, litere, animalute, stelute sau alte lucruri atractive si interesante mai ales pentru copii. Astfel, cei mici vor fi mai dornici sa le manance, decat daca ar avea o forma banala.

 

Varsta recomandata: Criteriul adus acum in discutie e important atunci cand vrei sa cumperi cereale fara gluten, la preturi bune, pentru bebelusii ce abia incep diversificarea. Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda introducerea in alimentatie a hranei mai devreme de 6 luni (daca nu e musai necesar din motive medicale), deci, produsele pe care se specifica ca sunt destinate copilasilor de peste 4 luni ar trebui consumate abia de la 6.

Conteaza sa alegi varsta in mod corect si pentru ca anumite texturi sunt mai greu de gestionat (de exemplu, cele care sunt bucati intregi) si cel mic se poate ineca foarte usor cu ele.

 

Cantitate: Urmareste aceasta informatie, pentru a sti cat anume iti va ajunge un anumit articol. In general, pe ambalaj, pe langa gramaj se specifica si numarul de portii.

De exemplu, o cutiile de cereale fara gluten, fine, de 250g, iti va ajunge pentru 10 portii, 250g de fulgi vor fi suficienti pentru circa 8 portii. Aceste valori pot varia in functie de cantitatea pe care o consuma fiecare persoana in parte. Cei mici, pot manca in jur de 30g la o masa, pe cand cei mari chiar si 70-80g.

 

Numarul de bucati din pachet: De obicei, cerealele sunt vandute la cutie/punga, insa gasesti si sortimente in care portiile sunt separate (de regula, variantele instant, care care se gatesc rapid cu apa, suc sau lapte, la microunde). Daca vrei sa-ti faci aprovizionarea pentru o perioada mai lunga, opteaza pentru seturi care sa contina mai multe bucati. Procedand asa, poti obtine si o reducere la pretul final.

 

 

Brand: Pe piata online din Romania sunt o multime de firme care se ocupa de comercializarea cerealelor fara gluten. Tu trebuie sa incerci sa le alegi pe cele mai renumite, mai ales daca e vorba de hrana bebelusilor: Hipp, Cerealvit, Ninolac, Milupa, Zerotre (apreciate pentru produsele bio), Nestle, Holle, Organix, Humana (preferintele celor care cauta articole cu texturi fine pentru cei mici). De incredere mai sunt si marcile precum: Aptamil, Solaris, Hero, Plasmon sau Obio.

E destul de dificil sa afli pareri despre cele mai bune cereale fara gluten, motiv pentru care, credem ca o lista cu produse de top din mediul online ti-ar putea fi de folos. Mai jos, vei gasi o serie de articole de calitate, alaturi de cateva aspecte pentru care sunt sau nu recomandate. Parcurge-o in totalitate si comanda ce crezi ca e potrivit pentru tine sau bebelusul tau.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Nestle Orez

 

Vorbim acum de cereale fara gluten, pentru bebe, ce pot fi folosite din momentul in care copilul incepe diversificarea. Ele sunt simple, din orez, si nu contin nici lapte (in caz ca exista si o astfel de intoleranta) sau zahar. Textura este una fina, ceea ce e simplu de gestionat de catre micuti si ofera posibilitatea de a fi introduse in biberon.

Cantitatea acestui produs este de 250 g, suficient de mult pentru 10 portii. In 100 grame vei avea: 381 kcal, 85.25 g glucide, 0.9 g lipide si 8 g proteine. Aceste cereale mai contin si: vitaminele A, D, E, C, B1 si B6, calciu, fier, zinc, dar si acid folic. In privinta ultimului ingredient amintit, exista destul de multe controverse in ceea ce priveste siguranta consumului sau, dar vei gasi doar 60 micrograme intr-o suta de grame de produs. Din pacate, nu exista detalii cu privire la sursa de provenienta a ingredientelor folosite.

De obicei, gasim foarte usor pe piata cereale fara gluten, la un pret bun, deoarece nu sunt scumpe. Acest lucru se intampla si in cazul produsului adus acum in discutie.

Avantaje

Au textura potrivita pentru a fi consumate de cate beblusii care incep diversificarea.

Sunt suficient de multe pentru 10 portii.

Nu au in componenta lor lapte sau zahar.

Sunt satioase, avand o valoare energetica de 381 kcal/100 g.

Dezavantaje

Sursa de provenienta a ingredientelor nu este trecuta in mediul online.

 

 

HIPP Primele Cereale ale Copilului

 

Cele mai bune cereale fara gluten sunt acelea care contin ingrediente bio, asa cum sunt acestea despre care discutam acum. Ele au in compozitia lor orez si porumb, si pe langa faptul ca nu au gluten, sunt si fara zahar, coloranti sau conservanti.

Pentru a fi benefice celor mici, ele contin: fier, iod, vitamine, Omega-3. Textura este una fina, pentru a putea fi consumate cu usurinta de catre bebelusi. Amestecul e foarte satios, 100 de grame avand 437 de kcal. In privinta valorilor nutritionale ar mai fi de mentionat urmatoarele: grasimi – 11.8 g/100g, fibre 2.4 g/100 g, proteine 11.3 g/100 g. In componenta acestui articol vei mai regasi si 0.23 g sare (in 100 g), provenita in mod natural, din cerealele folosite, dar si lapte.

Cutia cantareste 250 g, iar pudra se dozeaza in functie de varsta: 45 g de la 6 luni si 50 g de la 8 luni.

Avantaje

Sunt cereale fara gluten, pentru bebelusi, datorita texturii fine pe care o au.

Ingredientele (orez si porumb) provin din culturi bio, fara zahar, coloranti si conservanti.

In 100 g de produs ai 437 de kcal, ceea ce inseamna ca gradul de satietate e unul mare.

Contine sare doar din surse naturale, nu adaos.

Dezavantaje

Nu e un produs potrivit pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.

 

 

Cerealvit Benevit

 

Hrisca si orezul sunt doua ingrediente principale, care fac parte din componenta acestor cereale fara gluten. Ele mai au si zahar provenit din culturi de trestie bio si lapte praf degresat. Nu contin organisme modificate genetic, conservanti, stabilizatori de arome sau coloranti.

Produsul acesta e potrivit pentru adultii ce vor sa ia un mic dejun sanatos, care sa ajute la mentinerea unei greutati normale. Nu este recomandat pentru copiii foarte mici, deoarece se pot ineca usor. E sub forma de cereale crocante si poate fi consumat in lapte, iaurt sau suc de fructe. Va fi satios, deoarece 100 de grame au: 384 kcal, 1.4 g grasimi, 84 g carbohidrati, 2.6 fibre si 7.6 g proteine. Contine si sare, 0.64 g/100 g. Cantitatea totala este de 375 g, fiind suficienta pentru o intreaga saptamana.

Pretul la acest produs marca Cerealvit e unul accesibil, iar transportul nu costa nici el foarte mult.

Avantaje

Hrisca si orezul provin din culturi bio.

Nu contin substante daunatoare pentru organism.

Sunt potrivite pentru cei/cele care vor sa-si mentina silueta, contibuind la un mic dejun sanatos si satios.

Costa foarte putin.

Dezavantaje

Au o textura care nu e foarte potrivita pentru copii.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Humana fara lapte

 

Aceste cereale fara gluten, Humana au o textura fina si sunt recomandate bebelusilor care incep diversificarea dupa varsta de 6 luni, pentru a face trecerea de la mancarea lichida la cea solida. Ele sunt fabricate din fulgi de orez si dovleac, fructo-oligozaharide si fibre probiotice, pentru a contribui la sanatatea florei intestinale.

Ii poti da copilului tau aceste cereale, deoarece, pe langa faptul ca nu contin gluten, nu au nici lapte, fructoza, glucoza sau alte ingrediente care pot provoca usor alergii. Acest amestec nu are in componenta lui nici adaos de zahar, coloranti sau arome artificiale, pentru a fi cat mai sanatos. Nu se specifica insa daca cerealele folosite provin sau nu din culturi bio.

Pachetul contine 200 g de produs si va ajunge pentru 10 portii. Nu exista in mediul online informatii cu privire la valoarea nutritionala a acestor produse, dar, cel mai probabil le vei gasi specificate pe eticheta.

 

Avantaje:

Sunt recomandare pentru bebelusii de peste 6 luni.

Nu au adaos de zahar, nu contin arome sintetice sau coloranti.

Sunt potrivite si pentru copilasii care au intoleranta la lactoza, fructoza sau glucoza.

Vei avea in cutie o cantitate suficienta pentru 10 portii.

 

Dezavantaje:

Nu se specifica valorile nutritive, in cazul in care te intereseaza astfel de informatii.

 

 

Cerealvit Flakes

 

Cerealvit Flakes sunt cereale fara gluten, ieftine si bune, realizate din porumb, apreciate de catre persoanele adulte ce vor sa manance astfel de alimente la micul dejun. Textura este una crocanta, motiv pentru care nu trebuie consumate de catre copiii mici, daca nu sunt lasate mai mult timp la inmuiat. Nu contin organisme modificate genetic, conservanti sau arome artificiale, articolul facand parte din categoria produselor bio.

Ele te vor face sa te simti satul/a mai mult timp, 100 g de cereale avand 383 kcal. In privinta altor valori nutritive, alte informatii importante sunt urmatoarele: proteine – 7.6 g; carbohidrati – 85 g, grasimi – 1.38 g si fibre 2.5 g. Pentru o dieta cat mai echilibrata, aceste articole contin si vitamine, minerale si antioxidanti.

In cutie vei gasi 375 g de produs, avand necesarul zilnic pentru o saptamana, daca le mananci moderat (60 g/portie). Ele pot fi consumate cu lapte, iaurt sau sucuri naturale, dupa preferinte.

 

Avantaje:

Potrivite pentru persoanele care prefera sa consume alimente care au la baza porumbul.

Sunt bio, fara substante daunatoare.

Pot fi consumate in diverse combinatii, cu lapte, iaurt, ceai, suc de fructe.

Textura este crocanta.

 

Dezavantaje:

Daca nu sunt lasate bine la inmuiat, pot fi periculoase pentru copiii mici, care nu gestioneaza bine mancarea.

 

 

 

Cel mai bun produs fara gluten – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Fie ca suferi de boala celiaca sau pur si simplu esti vegetarian si doresti sa eviti problemele pe care le poate cauza gutenul inclusiv persoanelor sanatoase, vei descoperi ca acum sunt disponibile nenumarate game de produse care nu contin acest alergen. Daca nu stii inca ce sa cumperi intai, noi iti sugeram Ambrozia Biscuiti Orez si Coacaze, deoarece sunt o gustare excelenta pentru pauza de pranz de la serviciu sau chiar pentru a fi servita la o cafea cu prietenii. Sunt fabricati manual, dintr-un amestec de fainuri de hrisca, orez, naut, iar compozitia lor include must de struguri pentru aportul de antioxidanti, coacaze deshidratate pentru gust si aportul vitamino-mineral, ulei de cocos ca baza grasa, dar si sursa de acizi grasi esentiali si esenta de portocale, pentru aroma. Daca preferi un produs ce poate fi utilizat atat ca atare, cat si pentru produsele de patiserie, atunci pe locul doi iti sugeram Demeter Bauck Hof Corn Flakes.

 

 

Cum aleg un produs fara gluten bun

 

Ghidul cumparatorului

De multe ori persoanele care au unele probleme de sanatate ajung sa creada ca vor trebui sa renunte la o multime de alimente si produse, deoarece acestea nu le vor mai fi permise. Acesta este si cazul celor care au intoleranta la gluten sau sindromul de colon iritabil. Totusi, este bine sa stii ca au aparut numeroase variante de mancaruri sau materii prime fara gluten, care au fie acelasi gust ca cele obisnuite, fie sunt chiar mai bune. Iata cam ce poti gasi, daca intri pe site-urile magazinelor online si cum sa alegi ceea ce iti trebuie.

 

 

Aliment/Produs pentru gatit: In primul rand, va trebui sa te hotarasti daca vrei sa iti prepari singur hrana sau daca te intereseaza mai mult produsele gata facute. Vei descoperi cu placere ca exista oferte variate pentru ambele cazuri. Ca alimente predomina dulciurile: biscuiti, crackeri, fulgi, budinci, dulceturi, paine, chifle, batoane, creme si lapte vegetal.

Ca produse fara gluten, la preturi bune, destinate prepararii de mancaruri mentionam uleiurile, fainurile, fulgii, gelatina, pudrele, taratele, pastele, orezul si ovazul, dar si quinoa, chia, hrisca.

 

Eco/Bio: Un alt aspect important la care s-ar putea sa vrei sa fii atent este cel legat de provenienta materiilor prime din care sunt facute aceste produse. Daca nu tii neaparat ca acestea sa fie ecologice sau sa provina din culturi organice, atunci vei economisi niste banuti, dar nu vei avea garantia ca hrana ta va fi cea mai sanatoasa si unele probleme de sanatate pot sa apara in continuare.

Totusi, majoritatea producatorilor de alimente speciale considera ca un produs fara gluten, la un pret bun, ar trebui sa constituie o hrana care sa nu dauneze in nici un fel unui organism deja sensibilizat. Tocmai de aceea, acestia prefera sa investeasca putin mai mult decat o fac deja (unele sortimente trec prin proceduri speciale de extragere a glutenului), pentru a se putea adresa unei game mai largi de consumatori (vegani, vegetarieni, raw-vegani). Cele mai scumpe astfel de produse vor fi cele organice, acestea provenind din plante care nu au fost tratate nici macar cu fertilizatori ecologici si care au fost crescute pe soluri curate.

De asemenea, un alt aspect mai rar mentionat este si modul in care aceste alimente au fost produse, aceasta implicand pe de-o parte tehnologia de fabricare, modalitatea de transport sau chiar o anumita perioada a anului. Daca nu vrei sa contribui in nici un fel la poluarea planetei, atunci poti alege acele produse obtinute prin tehnici de fabricatie care nu produc deseuri si nici gaze toxice sau chiar alimentele realizate manual (biscuiti, paste) si din materii prime crescute in mod natural si culese doar in sezon.

 

Linia de productie: Acest aspect este mai greu de verificat, dar in general, un producator care se respecta si care vrea sa faca un astfel de aliment special, ar trebui sa dispuna de o linie de fabricare si ambalare, complet separata de cea destinata produselor normale. Astfel, se poate obtine cel mai bun produs fara gluten, care nu va contine nici macar urme din acest compus.

 

Lapte: Fie ca vrei doar sa salvezi vacutele si vitelusii sau ai si o intoleranta la lactoza, asociata cu cea la gluten, este bine sa stii ca poti gasi nu doar unul, ci numeroase produse “lactate” care sunt fabricate din diferite tipuri de materii prime. Exista lapte de soia, de alune, de cocos, de orez alb sau brun, de caju, de orez cu nuci, de ovaz, de migdale, de mei, de kamut sau quinoa. Unele varinate vor fi simple, dar cele mai multe au adaosuri de indulcitori naturali (stevie, zahar brut, melasa, sirop de artar) si arome.

 

Alte bauturi: Nu doar laptele poate fi fara gluten, ci aproape orice tip de bautura, inclusiv sucurile, nectarurile si shake-urile de fructe sau chiar berea. Apa de cocos este o alternativa sanatoasa si nutritiva la bauturile comerciale, iar pentru cei care prefera apa simpla, au aparut comprimate cu indulcitori si arome de fructe.

 

Gustari: Multe pareri despre cele mai bune produse fara gluten vor considera ca micile gustari uscate sunt probabil cel mai des intalnite. Aici putem include o foarte mare varietate de biscuiti, crackeri, cipsuri de fructe sau preparati din legume, snacksuri, batoane din fructe sau proteice.

Daca este sa vorbim de dulciuri, atunci trebuie sa stii ca pe langa cele deja mentionate vei gasi si prajiturele, briose, budinci, praline, ciocolata, covrigei, pufuleti, piscoturi, madlene, cornuri pentru inghetata, vafe, turta dulce, grisine, tarte, fursecuri, dropsuri, caramele, jeleuri, creme tartinabile, sticksuri, batoane si altele. De multe ori acestea sunt facute nu doar pentru cei cu intoleranta la gluten, dar si pentru raw-vegani sau diabetici, avand in compozitie doar materii prime deshidratate si surse alternative de glucide.

 

Fainuri: Daca preferi sa iti pregatesti singur, in casa, produsele de patiserie, atunci vei fi bucuros sa afli ca exista o gama larga de fainuri fara gluten pe care le poti achizitiona si combina asa cum doresti. Vei gasi de la clasicele fainuri de orez, hrisca, soia, ovaz, pana la cele de mei, sorg, samburi de caise, migdale, castane, porumb, quinoa, cocos, cartof, tapioca sau naut. De asemenea, vei vedea ca multe magazine propun amestecuri care includ si agenti de crestere sau afanare, precum si variante de drojdie fara gluten.

 

Paste/Orez: Pentru garniturile facute din cereale exista numeroase alternative precum spaghete, fusilli, gnochi sau penne, dar si mai multe tipuri de orez, care pot fi consumate in siguranta ce pacientii cu boala celiaca.

 

Paine: Daca nu esti sigur ca poti sa realizezi singur aluatul potrivit sau poate ai prins gustul unor produse de pe piata, atunci vei fi incantat de numeroasele variante de paine si produse de patiserie care exista si nu contin gluten. Acestea includ de la clasica franzela alba si neagra, pana la painea toast, cea deja prajita, variante taranesti sau turtite, precum si chifle, ciabatte, focaccia sau crutoane.

 

Fulgi: Pe langa fainuri, mai poti gasi si multe tipuri de fulgi de cereale sau seminte (orez, porumb, ovaz, hrisca, cocos, migdale), acestea putand fi consumate ca atare sau incluse in compozitia unor musli-uri sau a unor aluaturi pentru produse de panificatie sau patiserie.

 

Ulei: Chiar si uleiul a fost inclus in listele unor producatori de alimente fara gluten si vei putea gasi inclusiv sortimente mai speciale precum cel extras din alune, susan, soia sau seminte de dovleac.

 

 

Pudre: Acestea sunt obtinute din fructe sau plante (aronia, lucerna, macese, noni, moringa) si sunt utilizate in general la prepararea unor bauturi de tip shake, fiind alese fie datorita continutului ridicat in vitamine, minerale, proteine sau pentru cel in antioxidanti si principii curative.

Daca vrei sa incepi deja sa iti compui cosul de cumparaturi, iti recomandam magazinele online naturiste, dar vei gasi unele produse chiar si in cele obisnuite. In plus, noi continuam prin a-ti descrie pe larg beneficiile unor astfel de alimente.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Ambrozia Biscuiti Orez si Coacaze 

 

Daca inca mai cauti un produs fara gluten, la un pret bun, atunci iti propunem acesti biscuiti din orez si coacaze, care vor constitui o gustare ideala pentru pauzele scurte de la serviciu sau pentru un popas in timpul unei excursii. Sunt fabricati din ingrediente naturale, atent selectionate.

Fiecare biscuite a fost realizat manual, astfel incat forma lor nu va fi niciodata aceeasi. Ambalarea este de asemenea manuala. Acest produs nu contine aditivi alimentari si nici adaos de zahar, altul decat cel continut de ingredientele utilizate.

Baza acestui aluat este faina de naut, cea de orez si cea de hrisca, toate aceste ingrediente constituind un amestec proportionat de carbohidrati, cu eliberare lenta, fibre si proteine. Ca grasime s-a folosit uleiul de cocos, pentru aroma si continut vitaminic s-a optat pentru mustul de struguri si coacazele deshidratate, iar pentru un plus de savoare s-a adaugat ulei esential de portocala si pudra de cacao.

Avantaje

Este un produs ideal pentru vegetarieni si vegani, deoarece nu contine materii prime de origine animala.

Include un amestec de fainuri, cu un continut ridicat de fibre.

La fabricarea acestor biscuiti nu s-a utilizat zahar adaugat.

Sunt facuti manual, de la etapa de amestec, pana la cea de modelare, coacere si ambalare.

Dezavantaje

Cele 150 g s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a-ti tine de foame mai mult de cateva ore.

 

 

 

 

Demeter Bauck Hof Corn Flakes 

 

Daca vrei o varianta pentru micul dejun care sa nu contina gluten si sa te ajute sa ai energie pana la masa de pranz, atunci iti propunem acesti fulgi de porumb. Sunt potriviti atat pentru consumatorii obisnuiti, cat si pentru vegani sau vegetarieni.

Pe langa ingredientul principal, acestia mai contin zahar brut din trestie, sirop de orez si sare de mare, provenite din agricultura ecologica si care au rolul de a imbunatati gustul (astfel incat nu vei simti nevoia sa mai adaugi alti indulcitori). Pot fi consumati ca atare, intr-o pauza de rontaiala sau impreuna cu lapte de soia, de vaca, ceai sau suc de fructe.

Punga contine 325 de grame care iti vor suficienti pentru cateva dimineti. Porumbul materie prima este obtinut din culturi biodinamice si bio (care nu au fost tratate cu pesticite si fertilizatori si care nu utilizeaza organisme modificate genetic), care nu saracesc solul de nutrienti si nu distrug ecosistemul.

Avantaje

Este un produs care poate sa fie folosit ca mic dejun.

Ingredientele folosite la fabricarea acestor fulgi provin din culturi bio.

Pot fi consumati si de catre vegetarieni si vegani.

O punguta iti va fi suficienta pentru mai multe zile (325 g).

Dezavantaje

Continutul de zahar, chiar daca este brut, s-ar putea sa nu fie pe placul unor consumatori cu tulburari glicemice.

 

 

 

 

Doves Farm Self Raising White Flour 

 

Acesta este considerat de catre unii utilizatori ca fiind printre cele mai bune produse fara gluten, deoarece din el se poate obtine o gama larga de preparate. Este vorba despre o faina alba, cu agent de crestere inclus.

Nu contine grau, ci este facuta dintr-un amestec de orez, cartofi, tapioca, hrisca si porumb. In ceea ce priveste gustul, majoritatea celor care vor incerca din produsele tale de patiserie, realizate cu acesta faina, nu vor simti nici o diferenta fata de cele obisnuite.

Totusi, la preparare va trebui sa iti amintesti ca s-ar putea sa trebuiasca sa adaugi mai multa apa sau alt lichid, decat este prevazut in reteta si sa excluzi alti aditivi de crestere. Vei putea obtine orice tip de aluat, de la cel pentru paine sau placinte, pana la biscuiti si briose. Punga contine 1 kg de faina, iar pretul s-ar putea sa para usor piperat pentru unii consumatori.

Avantaje

Este un amestec de 5 fainuri (cartof, porumb, orez, tapioca, orez), obtinute din materii prime naturale, de origine vegetala.

Poate fi utilizata pentru prepararea a diferite tipuri de alimente.

Are incorporat un agent de crestere.

Gustul preparatelor obtinute nu va diferi, decat foarte putin, fata de cele facute cu faina de grau.

Dezavantaje

Pretul este cam mare.

 

 

 

 

Rapunzel Reis-Spaghetti 

 

Acestea sunt un tip de paste fara gluten fabricate din orez integral in loc de grau dur. Tocmai de aceea, vei vedea ca au o culoare mai inchisa, bruna si un gust specific, de cereale si nuci, foarte apreciat de vegani si vegetarieni.

Produsul este realizat din grane obtinute din culturi certificate ca fiind bio, netratate cu pesticide sau substante fertilizante si a fost fabricat prin tehnologii care nu afecteaza mediul inconjurator. Chiar si faptul ca aceste paste sunt produse doar vara, in luna mai, sugereaza intentia clara a firmei de minimiza costurile legate de transport si in acest fel, poluarea.

Deoarece sunt obtinute prin forme de bronz, acestea capata proprietatea de a absorbi foarte bine sosurile cu care sunt amestecate, pastrandu-si totusi fermitatea la fierbere. Firma Rapunzel, cu sediu in Germania, are ca domeniu de activitate obtinerea de alimente si produse pentru gatit, ecologice, iar succesul il datoreaza celor 40 de experienta, precum si faptului ca respecta ceea ce eticheta promite.

Avantaje

Sunt un produs ecologic, obtinut din materii prime de foarte buna calitate.

Pentru a exclude glutenul, s-a optat pentru orez integral in locul graului, acesta avand un gust delicios.

Pastele isi vor pastra integritatea in cursul procesului de gatire.

Acestea vor absorbi si se vor combina bine cu sosurile utilizate.

Dezavantaje

Punguta contine doar 250 de grame, suficiente pentru o singura preparare.

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Sano Vita Fulgi de Hrisca Crispy 

 

Daca vrei un produs fara gluten, ieftin si bun, acesta poate fi cel potrivit. Este reprezentat de fulgi de hrisca, facuti astfel incat sa fie crocanti. Acestia pot fi utilizati in locul celor de porumb, pentru micul dejun sau in combinatie cu mai multe tipuri de cereale, pentru obtinerea unui musli delicios.

De asemenea, ii vei putea include in aluaturile pentru paine, biscuiti dietetici, turte, chifle, saratele sau checuri, precum si pentru clatite. Hrisca este o samanta care contine o concentratie mare de proteine (16.7%), fibre si magneziu, un nivel redus de grasimi si de sodiu.

Intareste peretii capilarelor si asigura un aport crescut de vitamine din grupul B, acid folic, fosfor, potasiu, calciu si zinc. De asemenea, contine acizi grasi esentiali de tipul omega 3 si 6. In plus, gustul acestor fulgi este unul foarte placut, cu note de nuci si poate fi combinat foarte bine cu miere de albine sau iaurt.

 

Avantaje:

Sunt un produs ce poate fi utilizat atat ca atare, cat si la gatit.

Nu contine zahar adaugat, fiind potrivit si pentru diabetici.

Reprezinta o alternativa mai sanatoasa la cerealele obisnuite sau fulgii comerciali.

Asigura un aport mare de proteine, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali.

 

Dezavantaje:

Daca formula ar fi fost una care sa combine mai multe cereale sau si nuci si fructe, ar fi reusit sa asigure un aport complet de nutrienti.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
DMCA.com Protection Status