Cel mai bun cort

Am modificat articolul ultima data pe: 17.04.24

 

Cel mai bun cort – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Iti place sa faci drumetii in natura si ai nevoie de un cort de calitate in care sa te poti odihni? Pentru a identifica un model potrivit stilului tau de a calatori trebuie sa evaluezi cateva criterii de baza, detaliate in articolul de mai jos. Daca stii deja ce cauti si te grabesti sa cumperi, te ajutam cu doua produse incapatoare si de calitate, pe care le poti analiza rapid. Hannah Sett 2 Verde este un cort de doua persoane, all-season, cu sistem clasic de montaj, cu podea impermeabila si o greutate de doar 3.6kg. Daca te intereseaza o varianta ceva mai mare, care poate gazdui 4 pana la 5 persoane, iti propunem ca alternativa Coleman Darwin 4+.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Este un model conceput pentru drumetii, cu pereti din doua foi de poliester, cu impermeabilitate ridicata si forma de cupola, care protejeaza mai bine impotriva curentilor de aer si a precipitatiilor. Structura sa include doua compartimente, pune la dispozitie spatiu confortabil pentru doua persoane si este prevazuta cu sistem de montaj pe baza de bete din aluminiu si cuie.

Din cauza dimensiunilor relativ reduse, este o versiune mai putin potrivita pentru familiile cu copii.

Cort compact, cu greutate medie si format usor de depozitat si transportat, recomandat pentru calatoriile care implica necesitatea de cazare temporara in aer liber.

A 2-A OPTIUNE!

Coleman Darwin 4+
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E incapator, fiind un model pentru 4 persoane, ce face parte din categoria corturilor pentru campat, facut din materiale solide, impermeabile, tratate UV, cu respirabilitate extinsa si cu o structura ingenioasa de prindere, ce inlesneste o instalare rapida.

Cu toate ca este un cort facut sa ofere confort utilizatorilor chiar si in sezoanele ploioase, e mai putin calduros, de aceea e de preferat a fi utilizat doar in perioada estivala.

Avand in vedere caracteristicile de care dispune si modul de constructie, putem afirma ca e un minunat cort pentru campare la plaja, la munte si nu numai.

A 3-a Optiune!

Cort Hannah Tycoon 4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta conceputa pentru a gazdui confortabil o familie de patru persoane, cu exterior impermeabil si format tip dom, stabil si incapator. Se instaleaza usor, pune la dispozitie spatiu pentru organizarea bagajelor si buzunare suplimentare, si in formatul strans este suficient de mic si usor pentru a nu pune probleme la transport.

Se numara printre modelele de corturi de trei sezoane, ceea ce inseamna ca nu este indicat sa il folosesti pe timpul iernii.

Cort incapator, cu spatiu pentru patru persoane, potrivit pentru camping si drumetii cu rucsacul in spate, usor de transportat si instalat.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Cort 2 persoane

 

Hannah Sett 2 Verde

 

Iti recomandam acest cort de 2 persoane, daca esti in cautarea unui model pentru trekking, care imbina in mod echilibrat confortul cu eficienta. Are design de tip cupola, care ofera rezistenta sporita la vant si ploaie, si este confectionat din doua folii de poliester, cu podea din nailon. Structura include trei orificii de ventilatie, care reduc riscul de condens si permite instalarea rapida si facila.

Contine doua compartimente, un antreu cu spatiu pentru bagaje, suplimentat cu buzunare potrivite pentru organizarea obiectelor de care ai nevoie, si se monteaza in modul clasic, cu bete de cort din aluminiu, cuie, chingi si catarame. Este deci o varianta rezistenta, potrivita pentru drumetiile de munte.

In varianta instalata, are inaltimea de 110cm si acopera suprafata de 150 x 300m, iar in formatul strans, reprezinta un bagaj de 16 x 45cm, cu greutatea de 3.6kg. Face parte din categoria modelelor all seasons, cu impermeabilitate ridicata (10.000 in cazul podelei si 4.000 pentru panza exterioara).

 

 

 

 

 

Coleman Darwin 4+

 

Daca sunteti interesati sa aflati care este cel mai bun cort de 4 persoane, multe dintre caracteristicile acestui model de la Coleman va vor impresiona in mod placut. Este vorba despre un model incapator, care face parte din categoria corturilor de campat. Structura este confectionata din bete de cort telescopice din fibra de sticla, foarte usoare si rezistente.

Scheletul se ancoreaza prin bete cu inel si cui, sistem de prindere ingenios, care permite o instalare cat mai rapida. Produsul incorporeaza doua corturi suprapuse, ca de altfel in majoritatea cazurilor ce includ produse tip camping. Baza este realizata din polietilena durabila, cu margini ridicate, care nu permit umiditatii sa se infiltreze in interior.

Cortul intern este confectionat din poliester cu respirabilitate extinsa, protejat cu o husa acoperis impermeabila si tratata UV. Nici radiatiile puternice, nici precipitatiile destul de abundente nu vor fi problema. Stratul de poliester 68D cauciucat este sigilat prin cusaturi termolipite, iar impermeabilitatea este evaluata la valoare mare, de 3000mm coloana de apa. Veranda este separata de restul spatiului prin plasa impotriva tantarilor. Doua ferestre laterale cu draperii asigura si vizibilitate in exterior. Cortul impachetat are dimensiuni destul de mici, 58 x 20 x 20cm si o greutate de 6.2Kg.

 

Avantaje

Este un model incapator, putand adaposti 4 sau chiar 5 persoane.

Are portabilitate extinsa, cantarind 6.2Kg si avand dimensiuni moderate la strangere: 58 x 20 x 20cm.

Este rezistent si ofera adapost eficient, fiind tratat UV si impermeabilizat.

Are un raport bun pret/calitate.

 

Dezavantaje

Este mai mult recomandat in special pentru sezonul estival si mai putin pentru cele intermediare.

 

 

 

 

 

Cort Hannah Tycoon 4

 

Pentru cei care calatoresc in familie si au nevoie de spatiu de dormit pentru 3 – 4 persoane, propunem ca solutie cortul Hannah Tycoon 4, cu zona pentru odihna de aproximativ 4.4mp si antreu pentru organizarea bagajelor. Este o versiune pentru trei sezoane, deci mai putin indicata pentru perioada de iarna, dar ideala pentru restul anului.

Structura include doua ferestre, care asigura ventilatia eficienta, atat de necesara in anotimpul cald, iar designul are forma de cupola cu inaltimea maxima de 140cm, in care poti te misti confortabil. Include armatura din fibra de sticla si este realizat din folie de poliester 185T, cu podea din polietilena. Prelata iti asigura protectia impotriva precipitatiilor pana la 3000mm.

In formatul strans are dimensiunile de 18 x 45cm si o greutate de numai 4kg, caracteristici care il fac usor de transportat atunci cand mergi in camping. Dimensiunile si designul ii asigura stabilitate buna, chiar si in zilele cu vant, iar buzunarele integrate in structura ajuta la organizarea mai eficienta a bagajului.

 

Avantaje

Cort incapator, cu spatiu pentru 4 persoane.

Poate fi folosit primavara, vara si toamna.

Se strange in format compact si cantareste putin, fiind usor de transportat.

Include antreu si buzunare pentru organizarea bagajelor.

Este facil de instalat.

 

Dezavantaje

Nu il poti utiliza in timpul iernii si este mai vulnerabil la precipitatii decat alte modele, cu nivel superior de impermeabilitate.

 

 

 

 

Cort pavilion

 

VidaXL Baldachin Alb 4 x 3m

 

Daca doresti sa creezi in curtea casei tale o zona protejata, ziua de razele solare si seara de insecte, poti alege un cort, la pret bun, cum este acest model de la VidaXL, de tip baldachin. Este o versiune cu dimensiunile de 4 x 3m si inaltimea de 2.7m, cu acoperis ventilat si cadru confectionat din otel vopsit electrostatic, pentru rezistenta buna la coroziune.

Il poti utiliza ca parasolar, fara peretii textili montati, atunci cand doresti doar un acoperis care sa iti ofera umbra. Lateralele se monteaza usor si se inchid cu fermoare, creand un spatiu intim, ferit de privirile vecinilor si de tantarii enervanti.

Materialul este confectionat din poliester dublat cu poliamida si iti ofera rezistenta buna la actiunea razelor UV. Nu necesita instrumente speciale pentru montaj si este ideal pentru petrecerile aniversare in familie si gratarele de weekend, putand fi folosit in acelasi timp si ca stand la targurile in aer liber.

 

 

 

 

 

Cort camping

 

Hannah Sett 3

 

Iti place sa iei rucsacul in spate si sa pleci la drum pentru zile intregi? Indiferent daca intentionezi sa iei calea muntilor sau sa te opresti intr-o zona de camping amenajata, ti-ar putea fi de folos acest cort de 3 persoane, in cazul in care iei cu tine si cativa prieteni. Este o varianta cu structura de dom, cu inaltime redusa, dar suprafata orizontala generoasa si o greutate confortabila, cand vine vorba de transport (aproximativ 4.2kg).

Exteriorul este confectionat din doua foi de poliester, cea exterioara asigurandu-ti protectie la averse de ploaie de pana la 4.000mmc/mp. Podeaua este realizata din nailon si face fata la o coloana de apa de 10.000mmc/mp, iar betele sunt din duraluminiu, pentru o stabilitate cat mai buna pe orice suprafata, chiar si pe vreme neprietenoasa.

Include trei orificii pentru aerisire, iar antreul este prevazut cu podea pentru a proteja bagajele. In formatul strans are 18 x 45cm, fiind usor de transportant si facil de montat.

 

 

 

 

 

Robens Starlight 2

 

Robens Starlight 2 este un cort de 2 persoane din categoria modelelor tehnice, concepute pentru cei care calatoresc mult si sunt expusi la o varietate de conditii meteo si suprafete de teren. Are o greutate de doar 2.4kg, avantajata de folosirea betelor din aluminiu anodizat, care scad semnificativ din gramele pachetului integral.

Structura este de tip tunel, cu bete preatasabile pe laterale, care ofera spatiu suplimentar la cap si picioare. Include trei orificii de aerisire, paracord pentru uscat hainele umede, suporturi pentru lanterna si plasa pentru tantari. Batul principal este conceput cu unghiuri preformate, care te ajuta sa obtii cat mai mult spatiu util.

Materialul exterior este un poliester rezistent la uzura intensiva si agatare, tratat ignifug, cu pelicula suplimentara de PU, care asigura impermabilitate de 5.000mmc/mp si protectie UV. Podeaua este din poliester, cu impermabilitate 10.000mmc/mp, iar intregul cort iti asigura rezistenta buna la vant de pana la max 160km/h. In formatul compact ocupa un spatiu de 17 x 50cm.

 

 

 

 

 

Cort 1 persoana

 

Robens Arrow Head 1

 

Daca esti la inceput in ceea ce priveste drumetiile si vrei sa cumperi un produs de calitate buna, dar nu esti pregatit sa investesti prea multi bani, iti recomandam sa alegi un cort de 1 persoana din categoria entry-level, cum este acest model din gama Route a marcii Robens.

Este o versiune cu structura de tip tunel, intrare laterala, doua orificii de ventilatie, pentru a reduce condensul si a asigura confort interior optim, si spatiu suficient pentru depozitarea bagajelor. Ofera rezistenta buna la rafale de vant cu viteza de pana la 165km/h.

Foaia exterioara este confectionata din poliester rezistent la uzura, tratat ignifug si acoperit cu PU pentru a-ti oferi impermeabilitate de 3000mm/cmp, iar podeaua este din poliester Taffeta, cu rezistenta la apa de 6000mm/cmp. Pe interior s-a folosit poliester respirabil, care asigura o circulatie eficienta a aerului, iar betele scheletului sunt din aluminiu anodizat, un material rezistent si usor. Cortul cantareste 1.5kg si se strange intr-un pachet de 48 x 13cm.

 

 

 

 

 

Foaie de cort

 

Silverline Foaie impermeabila de cort

 

Oferind o adaptabilitate ridicata la diverse situatii care necesita crearea unui adapost, foaia de cort este un produs pe care este bine sa il ai la indemana. Poate fi utilizata atat pentru a crea un spatiu suplimentar pentru depozitarea bagajelor, fie pentru a dubla exteriorul unui cort al carui material lasa apa sa intre.

Aceasta varianta de la Silverline are dimensiunile de 4 x 5m si poate fi utilizata eficient pe un cort de 4 persoane sau chiar si pe modele de 6. Este impermeabila si ofera rezistenta ridicata la rupere, plus tratament anti UV care creste durata de viata, reducand efectele expunerii la radiatiile solare.

 

 

 

 

 

 

Cort nunta

 

EGO Carport Profesional

 

Asigurand o suprafata utila de 72mp, in care poti organiza confortabil pana la 40 de persoane, acest model de cort este cu siguranta o versiune profesionala, destinata organizatorilor de evenimente.

Are format clasic, cu acoperis in A, similar unui cort militar, cu structura din tuburi de otel acoperite cu pulbere pentru protectie anticoroziune. Exteriorul este confectionat din polietilena de culoare alba, cu densitate de 200g/mc, structura incluzand 12 ferestre laterale, care se pot detasa individual, oferind posibilitatea adaptarii formatului la cerintele evenimentului.

Poti utiliza doar acoperisul, eliminand toti peretii, poti folosi cortul inchis integral, sau intr-o varianta intermediara. Inaltimea zonei de intrare este de 4.5m, iar interiorul disponibil are lungimea de 12m si latimea de 6m. Designul include intrari de tip roll-on, amenajate pe peretele anterior si pe lateral. Iti atragem insa atentia ca este un produs destul de greu (133kg), care are nevoie de un mijloc de transport pe masura.

 

 

 

 

Cum alegi un cort bun

 

Ghidul cumparatorului

Din moment ce sezonul estival este aici, majoritatea persoanelor prefera sa-si petreaca timpul de odihna in aer liber. Indiferent ca mergeti in excursii, dati petreceri in gradina sau aveti ca hobby pescuitul, cel mai des intrebuintat item pentru toate aceste activitati este cortul. Bineinteles, multi impatimiti ai drumetiilor si petrecerilor campenesti deja detin un model corespunzator, incadrat in aceasta categorie.

Totusi, daca vreti sa alegeti un produs pe masura asteptarilor dumneavoastra, nu ar strica sa faceti putina documentare inainte de a va investi banii in cele mai bune corturi de pe piata. Trebuie sa stiti ca aveti posibilitatea de a alege din mult mai multe variante, daca incepeti cautarile pe internet si ca aici puteti cauta si corturi potrivite pentru iarna daca sunteti un imaptimit al muntilor, precum si alte acesorii pentru sporturile sezonului rece precum clapari Lange, clapari pentru copii sau sanii pliabile. Online produsele sunt mai ieftine si au aceeasi garantie si calitate, iar timpul pe care il economisiti nu este de neglijat. Din moment ce exista o gama larga de modele cu scopuri si intrebuintari diferite, va sugeram sa tineti cont de cateva aspecte importante, care va vor ajuta sa faceti alegerea potrivita.

 

 

Tipul: reprezinta primul criteriu de selectie ce trebuie considerat. In functie de situatiile in care va fi intrebuintat, un cort poate avea design diferit. Materialele, dimensiunile si functionalitatea vor varia, determinand de fiecare data alta si alta utilitate. Cele mai importante exemple sunt: cortul pentru camping, cortul de gradina/curte si cortul pentru plaja. O a patra categorie o reprezinta modelele pentru copii, realizate ca spatii de joaca, multe putand fi utilizate atat in exterior, cat si in interior.

Cortul de camping este un produs special realizat pentru a oferi spatiu si adapost in cadrul excursiilor. Practic el va substitui nevoile de baza ale unei locuinte. Trebuie sa fie portabil si usor de depozitat si transportat, datorita dimensiunilor cat mai mici. Pentru campatul pe timp de vara in conditii favorabile de vreme, se recomanda un model conventional, accentul punandu-se pe spatiul interior.

Daca preferati sa va faceti concediul la munte, unde conditiile meteo va pot lua prin surprindere, orientati-va catre un cort profesional, pentru care aveti specificate temperaturile la care se mentin conditii de adapost optime in interior si gradul de impermeabilitate. Se cunosc multiple subcategorii ale acestei tipologii, in functie de forma, design si parametrii de mediu.

Cortul de curte este o versiune portabila a pavilionului de gradina si va fi montat doar in timpul sezonului cald, alcatuind un spatiu suplimentar potrivit pentru relaxare si odihna. Din moment ce spatiul intern va fi extins, greutatea si dimensiunile produsului atunci cand este strans vor fi mult mai mari decat ale unui cort de camping. Multe modele pot fi transportate in masina si montate in natura pentru a oferi umbra si adapost de precipitatii. Daca deja te intrebi, “unde gasesc corturi de gradina ieftine si bune?”, nu uita ca, un factor decizional esential va fi usurinta in asamblare.

Cortul pentru plaja este o versiune cu portabilitate sporita si asamblare usoara, fiind cel mai des utilizat atunci cand petreceti timp cu familia la plaja. Contrar asteptarilor, expunerea continua la radiatii poate fi chiar nociva, chiar si cand utilizati creme cu filtre SPF. Cei mai afectati pot fi copiii, mai ales la varste fragede, drept pentru care, acestia nu vor fi niciodata expusi direct la soare. In aceste cazuri, prelata de cort pentru plaja este tratata UV si ofera protectie optima. Bineinteles, utilitatea acestui item este una limitata, din moment ce el nu va fi folosit prea des ca spatiu de dormit si are cam cele mai reduse dimensiuni dintre toate produsele.

Cortul de joaca pentru copii este o versiune modernizata si micsorata a celui de gradina, deoarece este strict dedicat ca spatiu de joaca. In mare parte, el trebuie sa fie prevazut cu protectie UV, sa aiba impermeabilitate buna si sa poate fi montat usor, respectandu-se normele de siguranta pentru cei mici.

 

 

Dimensiunile: constituie caracteristici secundare, care va vor indica ce numar de persoane poate adaposti orice model. Cand vine vorba despre un cort de camping, pe piata exista diverse produse care pot oferi spatiu de dormit pentru 1, 2 si pana la 6 persoane. Trebuie sa tineti cont de faptul ca, pe masura ce creste capacitatea cortului, portabilitatea acestuia scade.

Unele pareri despre cele mai bune corturi de camping sunt de acord ca, in zonele in care accesul cu masina nu este posibil, un cort de 5 persoane poate fi considerat deja destul de greoi si dificil de transportat. Pentru modelele de gradina, calculele se schimba, mai ales pentru ca acestea sunt facute pentru a adaposti cat mai multi ocupanti. Intr-un cort de gradina ieftin si bun vor incapea fara probleme chiar mai mult de 6 persoane.

Produsele pentru plaja pot avea dimensiuni mici, atunci cand sunt realizate strict pentru a proteja sugarii de soare sau copii pana in varsta de 3 ani. Exista si variante speciale pentru adulti sau modele cu copertina doar pentru zona capului. Un cort de joaca variaza ca dimensiunie in functie de varsta si numarul copiilor ce se pot juca simultan in interior. In concluzie, e necesar sa luati in calcul de fiecare data si pentru orice model numarul maxim de persoane ce trebuie sa poata imparti confortabil spatiul cortului ales.

 

Rezistenta: este un factor adiacent, care poate varia de la un cort la altul. Ea rezulta din caracteristicile structurii, care trebuie sa fie cat mai puternica si mai elastica, pentru a avea durabilitate extinsa si a-si pastra integritatea in prezenta factorilor externi. Analizati materialele din care sunt confectionate betele de cort, cuiele si tijele pe care se monteaza. Un produs de calitate trebuie sa reziste la vant puternic si, totodata, la precipitatii. Toate copertinele externe trebuie sa fie tratate UV. Pentru modelele tip camping, asigurati-va ca husa este impermeabila, chiar si daca le veti utiliza pe timp de vara.

 

Montarea: trebuie sa se faca usor. Majoritatea modelelor tip camping pot fi asamblate de catre o singura persoana, fara prea multe complicatii. Multe modele sofisticate de tip Pop Up sunt stranse in asa fel incat sa se deschida singure dupa scoaterea din husa de protectie, insa si preturile de achizitie sunt pe masura facilitatilor. Pentru produsele de gradina, o structura pe aluminiu va fi mai lesne de montat, deoarece materialul este usor si se asambleaza facil.

 

 

Pretul: conteaza, in special atunci cand va orientati catre produse durabile. Un model profesional de cort camping va va cere o investitie mai mare. Cheltuiti mai multe fonduri atunci cand stiti ca veti utiliza mai des modelul. In cealalta directie, nu are rost sa investiti foarte multi bani intr-un cort pe care il veti intrebuinta doar de cateva ori pe an. Cautati cel ma bun cort de plaja numai daca preferati sa va petreceti toate concediile la mare. Daca stiti ca nu petreceti atat de mult timp bronzandu-va, achizitionarea devine redundanta. In schimb, cumparati un astfel de produs de fiecare data pentru protectia copiilor, acestia fiind cei mai sensibili.

Luand in considerare toate aceste aspecte, va sugeram sa cautati un cort ieftin si bun online. Cele mai multe modele se gasesc pe internet, iar calitatea materialelor si garantia raman aceleasi. Ba chiar mai mult, aveti sansa de a beneficia de unele reduceri de pret foarte avantajoase.

 

 

Cum se instaleaza un cort

 

Instalarea unui cort nu este un proces care dureaza mult, insa necesita un anumit grad de atentie in ceea ce priveste pasii care trebuie urmati si modul in care asamblati intreaga structura. Iata mai jos cateva reguli de baza la instalarea modelelor standard de corturi de camping din comert:

 

 

Pregatirea locului de amplasare

Mai intai, alegeti locul unde veti instala cortul. Este preferabil ca terenul respectiv sa fie plat, si cat mai orizontal (adica sa nu fie in panta). Totodata, evitati musuroaiele de furnici, intrucat acestea pot invada cortul si eliminati pietrele de pe suprafata solului. Asezati o terpelina in locul respectiv – aceasta va preveni acumularea umezelii. Ca regula, terpelina ar trebui sa fie mai mica decat suprafata cortului, pentru a nu aduna apa intre aceasta si cort, in cazul in care ploua.

 

Desfasurati pe sol toate componentele cortului

Pasul urmator este sa scoateti cortul din rucsac ori portbagaj, si sa desfasurati bucatile de panza pe sol, alaturi de bete si piroane. Astfel, veti lucra mai ordonat si eficient. Asezati cortul deasupra terpelinei si potriviti-l cat mai bine astfel incat sa se suprapuna una cu alta. Orientati intrarea in directia dorita.

 

Asamblarea cadrului

Urmeaza asamblarea betelor care constituie cadrul de sustinere. La modelele moderne de cort, partile acestora se introduc unele in altele pentru a forma axele cadrului. Dupa ce le-ati asamblat, introduceti-le in urechile cortului (partile din plastic, ce seamana cu niste carlige), iar capetele vor veni in colturile acestuia. Indoiti cu grija betele, pana se potrivesc in mod optim, si legati sistemele de prindere ale cortului de acestea. Ridicati dupa aceea cortul, pentru a-l potrivi in pozitia de utilizare.

Atentie: tipul de structura difera de la model la model. Cele mai multe corturi includ doua bete de sustinere lungi, care se asaza in forma literei X, insa exista si modele diferite. Cititi cu atentie instructiunile de instalare!

 

Asezati prelata de exterior

Dupa ce ati introdus betele de sustinere si le-ati ridicat in pozitia corecta, prinse de corpul cortului, va trebui sa acoperiti intreaga structura cu prelata anti-ploaie. Aveti grija ca aceasta sa se aseze bine deasupra, pentru a acoperi tot cortul – capetele acesteia se vor fixa in pamant la randul lor, prin urmare prelata are si un rol in stabilitatea intregii structuri. Atentie si aici, intrucat exista modele de corturi fara prelata anti-ploaie!

 

Pironirea cortului

Cortul va trebui pironit in sol intr-un mod cat mai stabil si sigur. La unele modele, si prelata de poate piroane la randul sau. Scoateti piroanele din punga lor speciala si introduceti-le in pamant. Daca substratul este tare, este bine sa utilizati un ciocan pentru a bate piroanele, iar daca nu aveti unul, pot fi folosite si pietrele pe care le gasiti pe jos.

Piroanele trebuie introdusi usor oblic, inclinati catre exteriorul cortului, pentru a preveni alunegarea urechilor de prindere de pe acestia. In plus, cand ii bateti cu un ciocan sau cu o piatra, aveti grija sa nu le indoiti!

 

Strangeti cortul cu grija

Cand vine momentul sa plecati, pasii de strangere a cortului sunt tot cei de instalare, dar derulati in sens invers: scoateti piroanele, strangeti prelata anti-ploaie, dezasamblati cadrul, si impaturiti toate elementele cu grija, scotand aerul din ele prin strangere usoara. Daca aveti timp, lasati toate prelatele sa se usuce bine, daca nu, cum ajungeti acasa, scoateti componentele si lasati-le la uscat. Introduceti-le in punga cortului, cat mai similar cu modul in care le-ati scos prima oara cand ati cumparat produsul, si sunteti gata pentru urmatoarea deplasare!

 

 

 

Cum intretii si transporti cortul de drumetie

 

Intretinerea adecvata a unui cort de munte va pastra utilitatea si confortul acestuia timp de multi ani. Exista cateva reguli de baza in aceasta privinta, pe care le vom explica in acest articol. In plus, va vom prezenta si modurile optime de transport al acestor accesorii de drumetie, pe care orice iubitor de excursii ar trebui sa le cunoasca bine.

 

 

Aveti grija la umezeala!

O placa de terpelina trebuie asezata direct pe sol, pentru a preveni adunarea umezelii, iar cortul vine peste aceasta. Astfel, infiltratiile de umezeala vor fi prevenite. Aveti grija ca suprafata terpelinei sa fie mai mica decat cea a cortului, pentru a nu aduna apa intre cele doua in cazul in care ploua!

In plus, cand vine momentul sa strangeti cortul, acesta va trebui uscat inainte de strangere. Daca nu puteti sa il uscati, strangeti-l, iar acasa scoateti-l din punca si uscati-l fara intarziere. Altfel, apa adunata va duce la mirosuri neplacute si dezvoltarea bacteriilor, iar confortul cortului va fi mult mai scazut. Totodata, umezeala poate slabi rezistenta materialului.

 

Minimizati expunerea la radiatii ultraviolete

Daca lasati cortul in soare vreme indelungata, radiatiile ultraviolete vor eroda materialele. Prelatele anti-ploaie sunt de regula mai rezistente la UV decat materialul cortului in sine. Totodata, poliesterul este mai bun decat nailonul, in aceasta privinta. In orice caz, un loc cu umbra este de preferat pentru amplasarea cortului, pentru a limita cat mai mult actiunea acestor radiatii.

 

Grija in timpul utilizarii

Pentru a nu exista riscul ca betele ori fermoarele sa se strice, manuiti-le cu grija. Betele cadrului de sustinere se pot rupe daca sunt indoite prea tare, iar un fermoar deteriorat poate permite insectelor sa intre in interior. Pe cat posibil, este bine sa nu tineti mancare in cort, intrucat exista sanse ca unele animale (mamifere, insecte) sa incerce sa roada prin materiale, atrase de miros. In plus, lasati mereu bocancii la intrare: orice pietricica din acestia poate sa lase gauri in prelata, daca este suficient de ascutita!

 

 

Impachetati-l cu grija pentru transport!

Cand strangeti cortul, infasurati-l cu grija, pentru a scoate aerul din material. La final, ar trebui sa arate ca un cilindru, ca sa fie introdus in punga alaturi de bete si piroane. Nu impaturiti cortul, ca pe o haina! Acest obicei poate slabi materialele si straturile protectoare ale acestora. In timpul transportului, cele mai potrivite locuri din rucsac sunt la interiorul ruscacului, cat mai aproape de corp (pentru ca este moale), sau la exterior, in cazul in care aveti rucsac cu suport special pentru cort si sac de dormit.

 

Intretinerea acasa

Cand nu sunteti in drumetii, cortul trebuie intretinut corespunzator. Spalati-l din cand in cand, avand grija sa il uscati cum trebuie. Instalati-l in curte si aerisiti-l, totodata, ca sa eliminati mirosurile neplacute. Niciodata sa nu il puneti la curatat in masina automata, intrucat se poate strica materialul din care este construit! Utilizati un burete cu sapun pentru spalare. Iar cand stocati cortul, strans, aveti grija ca sopronul ori debaraua in care il tineti sa fie uscata si racoroasa. In plus, daca se striga din cusaturile sale, acestea pot fi reparate cu produse speciale, iar tratamentele anti-umezeala pot fi reaplicate.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Este sigur sa utilizezi un incalzitor de cort?

Majoritatea modelelor de incalzitoare destinate folosirii in corturi, in perioadele reci ale anului, sunt sigure, atat timp cat sunt utilizate conform instructiunilor si achizitionate de la producatori de incredere si cu experienta in domeniu.

 

 

Cel mai important aspect in folosirea versiunilor alimentate cu gaz este utilizarea doar in variante de cort a caror structura include aerisire, pentru a evita riscul acumularii de gaze toxice. De asemenea, este esential sa se evita folosirea de improvizatii.

 

Gasesc online cort de rulota? Trebuie cumparat second hand?

Nu este nevoie sa achizitionezi un astfel de cort din magazinele second hand, decat daca vrei sa faci economie. Gasesti destul de usor modele pe lista de produse a shop-urilor online care comercializeaza rulote si accesorii pentru rulote, in optiuni de diverse dimensiuni si formate – de la structuri care iti creeaza un mic hol in fata intrarii si pana la cele care sunt la fel de lungi ca rulota si iti pun la dispozitie o terasa incapatoare.

 

 

 

Ce dimensiuni are o saltea pentru cort?

Din pacate aceasta categorie de produse este mai putin standardizata decat ai crede, ceea ce face ca modelele de saltea pentru cort sa fie destul de dificil de potrivit. De la versiuni inguste si lungi, de 185 x 55cm sau cu latime medie, de 70 – 80cm, si pana la variante care pot gazdui confortabil 2 sau 3 persoane, de peste 200cm latime, oferta este foarte diversa.

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand o alegi sunt: inaltimea ta, latimea si lungime cortului si greutatea pe care esti dispus sa o cari in plus in rucsac.

 

 

Marci populare:

 

Indiferent ca te intereseaza sa detii un cort de vara, pentru drumetii scurte si incursiuni de weekend in natura, sau unul 3 sezoane, mai robust si mai bine pregatit sa reziste la intemperii, unul dintre aspectele pe care ai putea sa le analizezi ar fi brandul producator. Cei pasionati de trekking si de mersul la munte sunt de parere ca o piesa de calitate trebuie selectata din oferta unui producator consacrat, asa ca, iata cam care ar fi posibilitatile, in ceea ce priveste comertul electronic romanesc.

 

Brandul american este cunoscut sub titulatura completa de Coleman Company, Inc., fiind unul dintre cei mai cunoscuti furnizori de echipament outdoor si pentru camping din Statele Unite ale Americii. Se poate spune ca a fost fondat inca din 1900, cand William Coffin Coleman din Oklahoma a inceput o mica afacere, comercializand lampi portabile alimentate cu benzina.

Sediul actual se afla in Wichita (Kansas), insa mai multe sucursale sunt deschise in Texas. Se estimeaza ca se atinge un numar de 3600 de angajati, un foarte scazut procent dintre acestia lucrand efectiv in productie. O mare parte dintre bunurile fabricate sunt realizate in prezent in fabricile din China, insa designul ramane acelasi.

Pe parcursul activitatii, firma a produs si alte dispozitive, cu ar fi fiarele de calcat sau plitele pentru uz casnic, insa acum aceste directii nu mai fac parte din viziunea companiei. In schimb, principalele oferte Coleman raman: sacii de dormit, generatoarele, corturile, rucsacurile.

Daca obisnuiesti sa campezi in perioada verii, s-ar putea sa te intereseze urmatoarele modele Coleman de corturi: Sundome, Red Canyon, Instant Tent si Montana. Daca ai in plan calatorii si in anotimpurile intermediare, atunci te poti orienta catre: WeatherMaster, Prairie Breeze, Signal Mountain.

 

Brandul Pinguin este relativ nou aparut pe piata, fiind fondat in 1989. Este vorba despre o firma din Cehia, specializata pe echipamentul pentru campat si pe fabricarea mai multor tipuri de accesorii outdoor. A fost printre primii producatori din aceasta tara, care a fabricat corturi usoare, cu strat dublu, pentru amatorii de trekking si hiking.

La ora actuala, cele mai importante segmente de oferte includ sacii de dormit, corturile si hainele pentru protectie termica avansata. In materie de imbracaminte, inovatia promovata de Pinguin pe piata Europei de Est este Gelantos, una de origine japoneza, care ofera sigilare waterproof, dar, in acelasi timp, asigura respirabilitate impecabila.

In directia sacilor de dormit comercializati, oferta firmei intruneste doua mari categorii: pentru activitati outdoor conventionale si pentru situatii mai solicitante. Altfel spus, poti alege prima varianta pentru o noapte petrecuta in gradina, observand stelele pe timp de vara, iar pe a doua pentru drumetiile la munte si dormitul la cort.

Despre modelele de cort puse in vanzare, amintim ca sunt repartizate pe diverse niveluri de uzura, in functie de anotimp si rezistenta la intemperii (vant, precipitatii). Cumparatorii din Romania vor fi bucurosi sa afle ca preturile practicate sunt medii, iar calitatea, una garantata.

 

Proiectul Hannah a pornit de la pasiunea unor tineri pentru catarare si trekking, persoana responsabila cu punerea bazelor firmei fiind Hana Zachariášová. In perioada anilor 80′, Hana si cercul sau de prieteni isi petreceau fiecare weekend la munte si astfel nu numai ca au inceput sa cunoasca foarte bine mediul natural in care se campeaza de obicei, ci si secretele unui echipament de munte bine organizat.

Afacerea incepe modest, cu cateva modele de saci de dormit si haine cusute DIY. 1991 este anul oficial al aparitiei firmei, cu sediul in Pilsen, Cehia. De atunci au trecut mai bine de 20 de ani, iar oferta companiei s-a extins pe piata Europei Centrale si de Est. Productia s-a dezvoltat, fiind realizate curand si primele corturi.

In prezent, procesul de creatie Hannah este unul foarte complex, incepand de la schitele computerizate, inclusiv alegerea materialelor, si terminand cu testarea produselor finite nu numai in laborator, ci efectiv in conditii specifice, adica direct pe munte. Aceasta strategie s-a dovedit a fi eficienta, caci prototipurile care nu se ridicau la inaltimea asteptarilor designerilor puteau fi imbunatatite de la o zi la alta.

Nu mai ramane de spus decat ca produsele sunt certificate la nivel european si ca se comercializeaza la preturi suficient de accesibile si pe piata romaneasca. Ca fiind cele mai vandute corturi de la acest brand, putem enumera: Covert , Serak, Fest, Troll, Rider Moon Mist, Racoon, Atol, etc.

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Ghid de cumparare

 

Daca ai inceput deja sa cauti un cort, la un pret bun, indiferent de scopul folosirii, stii deja cat de multe modele exista pe piata si cat de dificil poate fi sa le evaluezi. Dimensiuni, materiale, forma, mod de fixare, greutate, rezistenta – sunt doar cateva criterii pe care trebuie sa le iei in calcul pentru a lua decizia corecta.

Foloseste acest ghid pentru a identifica mai usor beneficiile cele mai importante pe care produsul cumparat trebuie sa ti le ofere, tinand cont de modul de utilizare si scopul pentru care il achizitionezi.

 

Contextul de folosire: In functie de scopul pentru care il vei intrebuinta, poti alege un cort de gradina sau pentru evenimente speciale, o varianta pentru camping, drumetii sau pescuit, modele pentru rulota, pentru plaja ori versiuni pentru copii.

Atat produsele concepute pentru a gazdui nunti, botezuri, petreceri aniversare si cocktailuri business, cat si modelele de cort pentru gradina, ceva mai mici ca dimensiune, sunt modele cu structura care permite persoanelor sa stea sau sa circule, fara dificultate, in picioare. Acestea au intotdeauna o inaltime de minim 2.5 – 3m, ajungand pana la 6 – 7m in zona varfului. In acest caz, dintre criteriile de evaluare va intra in lista de prioritati aspectul, stilul si potrivirea cu evenimentul pentru care produsul este necesar.

Modelele pentru camping, drumetii si pescuit, care presupun petrecerea unui timp mai indelungat in natura, sunt gandite in principal pentru a oferi un loc confortabil si protejat pentru dormit. Toate iau in considerare o perioada mai lunga de prezenta in aer liber, rezistenta si instalarea facila fiind doua caracteristici importante. Cele dedicate drumetiilor si pescuitului sunt mai mici si mai durabile, pentru a putea fi carate usor si a face fata unor conditii meteo mai aspre.

Versiunile pentru camping sunt ceva mai mari, structurate pentru a oferi mai mult confort si spatiu, cu inaltime care permite deplasarea prin interior in pozitie verticala sau aproape drept si diverse despartitoare si anexe. Pentru ca o data cu dimensiunea creste insa si suprafata opusa vantului, nu sunt cele mai bune corturi pentru zone dificile, cu curenti de aer puternici sau risc de furtuna. De asemenea, sunt si ceva mai grele, gandite de altfel pentru cei care se deplaseaza cu masina.

Produsele destinate rulotelor sunt destul de simple si se fixeaza folosind un perete al acestora si inca doi sau trei stalpi de sustinere, in functie de marime. Cel mai adesea sunt destul de inalte, dreptunghiulare si includ pereti din material, cu geamuri, care creeaza o zona de tip terasa sau hol, in prelungirea autovehicului. Este important sa fie usor de montat pe modelul de rulota pe care il detii.

Daca planuiesti sa mergi la mare si vrei sa fii sigur ca ai unde sa te ascunzi de soare, iti recomandam sa cauti printre variantele pentru plaja. Aceste corturi au o latura libera, care iti permite sa te expui la soare, asigurand in acelasi timp o zona umbrita, care sa protejeze fata si capul si in care sa te poti retrage integral daca doresti.

Tot in aceasta zona se incadreaza si modelele de cort pentru copii, care sunt fie versiuni care se instaleaza in casa, fie modele pe care le poti aseza in curte sau variante care permit ambele utilizari. Corturile pentru cei mici se evidentiaza prin culorile atragatoare, imprimeuri vesele si au adesea forma tipic indian, cu varf si cinci sau sase puncte de sustinere pe sol.

 

Rezistenta la apa si razele ultraviolete: Pe lista criteriilor care iti asigura confortul si siguranta in interiorul unui cort, indiferent ca vorbim despre modele pentru petreceri sau versiuni pentru drumetie, se afla in primul rand impermeabilitatea si rezistenta la actiunea razelor ultraviolete.

Cea din urma caracteristica iti garanteaza protectia in timpul zilelor toride de vara si contribuie de multe ori si la mentinerea unei temperaturi mai reduse in interior. Impermeabilitatea se masoara in milimetri de apa pe centimetru patrat si este bine sa aiba o valoare de minim 3.000 pentru folia exterioara si cel putin 6.000 pentru podea.

 

Material panza: Numeroase pareri despre cele mai bune corturi recomanda versiunile clasice, confectionate din panza densa de bumbac, in genul celor militare. Este un material solid, rezistent, care permite aerului sa circule suficient de bine incat sa nu produca condens in interiorul cortului.

Daca iti pui intrebari in legatura cu impermeabilitatea, iti putem spune ca o data ce panza incepe sa fie expusa la umezeala si vant, firele devin suficient de compacte incat sa reziste la apa, chiar si in punctele mici in care au fot realizate cusaturi.

Aceste modele au insa nevoie de o perioada de folosire pentru a ajunge la impermeabilitate optima si sunt ceva mai grele. Daca cauti o versiune care sa fie gata de utilizare de indata ce este scoasa din pachet, iti propunem un model din bumbac cu strat superior de PVC. Iti atragem insa atentia ca acest strat suplimentar face dificila trecerea aerulu, predispunand la condens, deci cauta un cort cu ventilatie potrivita.

O alta solutie este sa incerci o varianta din policoton, amestec de bumbac si poliester care imbina avantajele ambelor materiale. Iti ofera deci o greutate mai redusa, rezistenta buna la umiditate si majoritatea sunt tratate cu substante chimice care asigura impermeabilitatea. Pe lista de corturi la preturi bune se mai afla si modelele din poliester, care asigura o respirabilitate buna, greutate redusa, ideala pentru drumetii si sunt in plus, disponibile la costuri accesibile.

Nailonul este de asemenea o optiune tehnica ofertanta, cu caracteristici similare poliesterului si o greutate mai mica decat acesta. Pentru ca fibrele de nailon singure nu asigura nivelul de rezistenta necesar, aceste corturi sunt tratate adesea cu silicon, poliuretan sau strat acrilic.

Materialul asigura protectie foarte buna impotriva precipitatiilor, dar este mai sensibil la actiunea razelor solare, deteriorandu-se in timp din cauza expunerii. Deci evita acest tip de produs daca vrei sa cumperi un cort pentru plaja sau pe care sa il pastrezi intreaga vara in gradina.

 

Tipuri de bete/stalpi de cort: Rezistenta cortului este data in mare parte de calitatea betelor folosite pentru a-i da forma. Cele mai populare variante sunt cele confectionate din fibra de sticla, folosite in principal la modelele a caror forma este definita in linii curbe (dom, geodezic, tip tunel etc.). Sunt accesibile la pret si ofera rezistenta buna si flexibilitate ridicata.

Stalpii din otel sunt preferati pentru corturile dreptunghiulare. Reprezinta o alternativa cu greutate mai mare, si sunt de asemenea predispusi la rugina, motiv pentru care sunt adesea acoperiti cu vopsea. Structura lor este destul de rezistenta, insa daca sunt indoiti, nu vor mai avea aceeasi forta de sustinere, desi pot fi indreptati la loc fara a se rupe. Ii vei intalni adesea la modelele de cort pavilion si la versiunile pentru rulote.

Daca vrei sa cumperi un cort pentru drumetii si cauti o versiune care sa adauge cat mai putina greutate bagajului, iti recomandam modelele cu bete din aluminiu, rezistente, usoare si flexibile, utilizabile si pentru structurile care implica linii curbe. Raportul ideal de greutate si rezistenta ti-l asigura variantele din fibra de carbon. Aceste produse sunt insa ceva mai scumpe, fiind incadrate de regula in gamele premium.

 

Capacitatea: Este important, atunci cand cauti un cort de camping sau pentru drumetii, sa stii cat mai exact cate persoane ar trebui sa incapa in el. In general, vei gasi modele concepute sa gazduiasca de la 1 si pana la 12 persoane, cele mai mari fiind fie versiuni modulare, cu segmente multiple fixate in jurul aceluiasi spatiu de legatura, fie modele stil militar – asa numitul cort tip A.

Daca in situatia in care calatoresti cu masina, iti permiti sa duci cu tine o versiune mai incapatoare decat numarul de persoane care se vor caza, atunci cand urci pe munte cu rucsacul in spate, este bine sa nu iei kilograme in plus, deci alege cu atentie.

 

In cazul modelelor pentru evenimente, vei gasi in general dimensiunile (latime x lungime) in specificatiile tehnice si doar la unele modele si numarul de persoane pe care il pot include, acesta depinzand si de modul de asezare a meselor.

De exemplu, pentru o petrecere tip cocktail, cu 100 de persoane, 10 mese de cocktail, ring de dans, bufet si bar, specialistii estimeaza un spatiu de minim 12 x 10m.

 

Cum montam, folosim si intretinem cortul de drumetie

 

Spre deosebire de un cort de joaca, montat in gradina sau in casa, modelele de drumetie necesita o atentie mai mare in ceea ce priveste fixarea pe sol si intretinerea, pentru a asigura o stabilitate suficient de buna pe vreme rea.

 

Montajul rapid

Pentru ca totul sa mearga repede si usor, este important sa asezi pe suprafata pe care vei monta cortul, un strat de polietilena sau un material textil dens, care sa previna punctionarea accidentala a panzei.

Scoate toate elementele din setul de instalare, astfel incat sa nu fie nevoie sa le despachetezi pe rand si incepe montajul prin introducerea betelor prin orificiile create special pentru ele. Fixeaza bine zonele de imbinare, astfel incat sa obtii deja forma finala a cortului.

Daca ai cumparat un cort Quechua, Robens, Baracuda sau alta marca de renume, cu siguranta ai in pachet si tarusi sau cuie de fixare. Infinge-le in sol si fixeaza-le bine cu ajutorul unui ciocan sau cu o piatra, pentru a asigura rezistenta la vant si stabilitatea. In cazul in care panza nu iti asigura impermeabilitate foarte buna, adauga o folie waterproof pentru a proteja interiorul.

 

Folosirea corecta

Spatiul interior este adesea limitat, deci alege cu grija obiectele pe care le aduci inauntru. Impacheteaza atent sau lasa la exterior, obiectele ascutite (gratar, tacamuri etc.) care ar putea punctiona prelata. Poti lasa in antreu rucsacul cu haine si mancare, dar va trebui sa aduci imbracamintea inauntru, daca incepe sa ploua si aceasta zona nu are podea.

Pentru a preveni aducerea de mizerie in interior, este bine sa nu treci incaltat de antreu. Nu lasa servetelele si ambalajele de produse alimentare sa se adune prin cort si pregateste un sac de gunoi pentru a le arunca rapid.

Cu cat cortul este mai mare, cu atat este nevoie de reguli mai clare de folosire. De exemplu, intr-un cort de 6 persoane se va face dezordine mai repede decat intr-un ul de 1 sau 2 persoane, iar hainele si sacii de dormiti lasati in dezordine pot strica intreaga experienta.

 

Intretinerea cortului

Indiferent daca ai un cort Husky sau un model no name cumparat de la magazinul din cartier, pentru a-l folosi cat mai mult si in conditii cat mai bune, trebuie sa il intretii cu grija.

Cei mai periculosi factori, care pot deteriora acest tip de produs, sunt umezeala si obiectele ascutite. Nu strange niciodata cortul ud, imediat dupa ce a plouat, decat daca nu ai de ales si usuca-l cu prima ocazie. Daca ai folosit o prelata impermeabila suplimentara, este probabil cea mai uda, deci ambaleaz-o separat.

 

Impacheteaza cu grija panza, pentru a evita cutele adanci si a reusi sa o inserezi inapoi in husa.

Numara de fiecare data betele si tarusii, pentru a fi sigur ca nu a ramas vreunul infipt in pamant.

Depoziteaza cortul uscat intr-un loc bine aerisit, lipsit de umezeala si fara expunere directa la razele UV.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu