Cea mai buna luneta de vanatoare, ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 22.02.19

 

Cum aleg cele mai bune lunete de vanatoare ieftine

 

Odata cu aparitia lunetei, experienta vanatorii s-a schimbat drastic, prin cresterea confortului si distantei de tragere. Altfel spus, acuratetea s-a imbunatatit de zeci de ori. Desi toate piesele din aceasta gama fac acelasi lucru, trebuie sa stii ca modelele prezinta specificatii si performante distincte, iar daca vrei sa achizitionezi o luneta de vanatoare ieftina, la un pret bun, va trebui sa citesti acest ghid, ca sa fii sigur ca ai facut alegerea corecta.

 

 

In primul rand, trebuie sa selectezi tipologia. Pe langa modelul clasic, fara imbunatatiri, mai intalnim si modele realizate pentru utilizare nocturna sau cu laser si cu telemetru, ce iti pot masura exact distanta pana la prada. Daca nu ai la dispozitie un buget pe masura, vei opta pentru varianta cat mai simpla, sacrificand totusi din precizie.

Puterea optica este un aspect foarte important, indicand nivelul de marire al imaginii. Va trebui sa stii exact pentru ce tip de aplicatii vei folosi luneta deoarece un model cu o putere scazuta nu este bun pentru distante mari si invers. De regula, cele de 10x ofera performante optice la maxim 450-500 m. Multe modele vin cu posibilitatea de a regla nivelul de marire intr-un anumit interval gravat pe produs (de exemplu Yukon Jaeger 3-12×56, unde 3-12 este intervalul de marire, iar 56 este diametrul lentilei obiectivului).

Marimea este reprezentata de diametrul lentilei obiectivului si influenteaza foarte mult luminozitatea si claritatea imaginii. Cu cat diametrul lentilei este mai mare, cu atat imaginea va fi mai luminoasa si vei putea observa mai bine prada la distanta.

Cele mai bune performante sunt oferite de lentile cu diametrul de 50 mm, dar din pricina dimensiunii, luneta trebuie montata mai sus pe teava, are o greutate mai mare si poate influenta activitatea de tragere. Cu performante asemanatoare sau ceva mai reduse, gasim obiective cu diametre de 30 sau 40 mm, care sunt mai accesibile la pret si mai usor de manevrat.

Reticulul este reprezentat de liniile incrucisate care ajuta la stabilirea tintei. Multe pareri despre cele mai bune lunete de vanatoare ieftine sustin ca acesta este foarte important pentru ochirea precisa a prazii.

Cel mai comun este cel tip duplex ce prezinta un marcaj subtire la mijloc si unul mai gros spre margine oferind rezultate bune si in conditii de luminozitate scazuta. Un alt tip este cel Mildot, ce se aseamana cu modelul anterior dar prezinta in plus puncte pe axa verticala.

Un model popular este si reticulul BDC (Bullet Drop Compensator), ce ajuta la trageri repetate, fara nevoia ajustarii constante a elevatiei (unghiul la care este pozitionata luneta in raport cu distanta de tragere si calibrul armei). Este necesar sa mentionam faptul ca acest tip este eficient la cartuse de calibru mediu si pentru distante mai mari de 500m.

Cel mai avansat este reticulul Nightforce MOAR, ce foloseste multiple gradatii si astfel ofera rezultate foarte bune, in conditii meteo nefavorabile. Cand te decizi sa achizitionezi o luneta cu reticul iluminat, trebuie sa tii cont si de faptul ca va trebui sa ai la tine si baterii de rezerva.

Cu aceste cunostinte de baza poti porni la cumparaturi, dar inainte verifica lista noastra.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Yukon Jaeger 3-12X56 M01 

 

Aceasta luneta clasica prezinta un obiectiv cu un diametru al lentilei de 56 mm ce permite colectarea unei cantitati mari de lumina, oferind rezultate foarte bune si in conditii de iluminare scazuta. Datorita capacitatii de reglare a puterii de marire de la 3 la 12x, aceasta luneta se descurca foarte bine, deoarece poti vedea la distante cuprinse intre 100 si 600m. Campul larg de vizualizare permite ochirea rapida, cand pusca este ridicata sau se schimba campul vizual pentru urmarirea prazii.

Canalul optic, umplut cu azot, protejeaza instrumentul la temperaturi scazute si impotriva aburirii. Gradul de protectie IPX7 poate fi interpretat astfel: prima cifra, in cazul acesta X arata ca produsul este rezistent la praf, dar nu s-a testat exact, iar a doua cifra, 7, indica o rezisenta de 30 minute la imersia totala in lichid. Luneta Jaeger 3-12×56 M01 are o rezistenta crescuta la vibratii si socuri, putand fi instalata pe arme cu calibru mare.

Turelele resetabile, ce permit reajustarea imaginii cu un singur click si reticulul iluminat, situat in al doilea plan focal, cu centru iluminat si cu reglare rapida a luminozitatii, sunt cateva avantaje aditionale.

 

 

 

 

 

Bushnell Trophy Xtreme 2,5-15X50 

 

Claritatea imaginii si luminozitatea crescuta, in general, determina un cost ridicat, dar in acest caz s-au obtinut preformante maxime la costuri medii. Obiectivul de 50mm asigura o captare optima a luminii si ofera o imagine destul de larga.

Tretamentul RainGuard HD, aplicat lentilelor, permite utilizarea acestui dispozitiv si in conditii de precipitatii crescute, pastrand claritatea si asigurand o buna vizualizare a tintei. Puterea de marire variaza de la 2,5 la 15x, ceea ce face ca acest instrument sa fie precis la 50 – 100m cat si la distante ce depasesc 180 – 200m.

Reticulul iluminat tip LR600I poate fi considerat drept un atu, deoarece sporeste foarte mult precizia la tragere, dar va trebui sa nu-ti lipseasca bateriile de rezerva. Imaginea se reseteaza printr-un singur click si permite trecerea foarte rapida de la distanta la apropiere; astfel se pot urmari mai multe animale intr-un mod rapid. Greutatea de 650g este relativ mare si poate fi un usor dezavantaj, dar se justifica datorita prezentei lentilei cu diametrul de 50mm ce permite captarea unei cantitati generoase de lumina, iar vanatorii cu experienta sigur pot compensa acest mic inconvenient.

 

 

 

 

 

Bushnell Legend UHD M 3-9X40 

 

Bushnell Legend UDH M 3-9×40 este o luneta de vanatoare ieftina si buna datorita caracteristicilor pe care le prezinta. Lentilele Ultra High-Definition, realizate din sticla premium ED (Extra-low Dispersion), cu un diametru de 40mm, ce permite captarea unei cantitati mari de lumina, ofera o imagine foarte stralucitoare si foarte clara reducand foarte mult aberatiile optice.

Optica beneficiaza de acoperire multi-strat si de tratamentul RainGuard HD, asigurand un contrast foarte bun si claritate marita, chiar si in conditii de precipitatii sporite. Puterea de marire medie, de 3 pana la 9 ori, si diametrul obiectivului de 40 mm sunt bine echilibrate si nu vei avea surpriza neplacuta a unei imagini intunecate chiar daca vei privi prada la distante de peste 150m.

Reticulul iluminat Multi-X asigura o buna ochire a vanatului, iar finisajul mat al instrumentului nu va reflecta razele soarelui, dezvaluindu-ti locatia. Corpul, realizat dintr-o singura bucata, si sistemul de amortizare Bulletproof protejeaza optica si confera piesei o rezistenta sporita. Datorita prezentei reticului iluminat va trebui sa te asiguri ca ai la tine si baterii de rezerva. 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...