n n
n
n
▷ Board games ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun board game ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 12.11.19

 

Cum aleg cele mai bune board games ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Jocurile de societate sunt extrem de populare in randul copiilor si al adultilor, fiind atat un mod placut si distractiv de a-ti petrece timpul in familie sau cu prietenii, cat si un mod de a-ti dezvolta si stimula anumite abilitati (de la lucru in echipa, la gandire strategica, calcul, limbaj, imaginatie). Oferta devine din ce in ce mai bogata odata cu lansarea unor noi jocuri si din fericire putem azi gasi o varietate de board games ieftine, de la cele clasice si pana la cele moderne, adesea de o complexitate uimitoare.

 

 

Insa cum sa alegi cel mai bun board game ieftin, pentru familia sau grupul tau de prieteni? Evident, nu este suficient faptul ca un anumit joc s-a bucurat de succes: el poate pur si simplu sa nu se potriveasca gusturilor voastre sau capacitatilor jucatorilor. De aceea, vom trece pe scurt in revista cele mai importante criterii pentru alegerea unui model perfect.

In primul rand, este obligatoriu sa tii cont de numarul de jucatori minim si maxim recomandat: exista jocuri de 2, de 2-4 jucatori si de peste 4-5 (acestea in general cu ajutorul unor extensii). Daca stii ca veti juca in pereche, e preferabil sa optezi pentru o varianta creata doar pentru 2 jucatori, avand in vedere ca jocurile de 4-5 jucatori tind sa devina cam plicticoase doar in 2.

In continuare, te va interesa gradul de complexitate, ce implica durata jocului si varsta minima recomandata, asa cum arata si destule pareri despre cele mai bune board games ieftine. Din fericire, poti gasi unele variante potrivite atat copiilor, cat si adultilor (in general, cele pentru copiii de peste 8-10 ani). Dar chiar si cele pentru adulti difera ca dificultate; ca o regula generala, cele mai scurte, de cam jumatate de ora si mai simple sunt cele create ca jocuri de societate de petrecere, pentru un grup mare de jucatori (cum ar fi Activity).

Legat de complexitate, tine cont si de limba in care sunt redactate regulamentul, tabla si cartile de joc (unele nu sunt traduse).

Bineinteles ca foarte important este tipul de joc, iar cea mai clara diferentiere se poate face intre cele de strategie (Catan, 7 Wonders) si cele de imaginatie (Dixit). Vei alege ce varianta se potriveste familiei sau grupului tau de prieteni. Nu in ultimul rand, pentru a alege un joc potrivit, tine cont de distinctia dintre cele cooperative (Pandemic) si cele competitive (Catan).

Daca nu stii unde se gasesc board games ieftine, la un pret bun, noi iti recomandam ofertele disponibile pe Internet, avand in vedere ca adesea au costuri mai mici fata de cele din librarii.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Kosmos Katan 

 

Catan a devenit un board game extrem de popular care, respectand promisiunea producatorului Kosmos, “creeaza dependenta”. Este un joc de societate ideal pentru copiii de peste 10 ani, insa si pentru adulti, cu un grad de complexitate mediu (ce se complica daca achizitionezi extensiile disponibile, ce permit si marirea numarului de jucatori).

Cu o durata medie de 60-75 de minute, jocul de baza Catan este pentru 3-4 jucatori. E un board game ce dezvolta atat gandirea strategica, cat si imaginatia si necesita cooperarea jucatorilor in vederea schimbului de resurse, dar si competitia dintre acestia – la final, este un singur castigator.

Regulile nu sunt foarte complicate: tabla de joc este o insula, jucatorii fiind primii sai colonisti; fiecare isi alege o zona de pe insula si primeste, dupa aruncarea zarurilor, cartonase ce reprezinta resurse diferite pentru trai (piatra, argila, lemn, pasuni). Jucatorii pot face schimb de resurse, scopul fiind de a intemeia asezari, orase, drumuri. Primul ce acumuleaza 10 puncte castiga.

 

 

 

 

 

Z-man Pandemic 

 

Pandemic este un board game popular, perfect pentru jucatorii care nu apreciaza competitia si conflictul, ci prefera un joc de tip colaborativ. Destinat atat adultilor, cat si copiilor de peste 8 ani, dezvolta coordonarea, gandirea strategica si abilitatile sociale, oferind clipe de distractie in familie sau intre prieteni.

Este creat pentru maxim 4 jucatori, desi se poate juca si in 2. Prima versiune a aparut in 2008, lansat de Z-man Games si a castigat o enorma popularitate. Gradul de dificultate este unul mediu, durata fiind de 45-50 de minute. Jocul include o tabla, carti de joc, cuburi de lemn, pioni, centre de cercetare si regulamentul.

Ideea este simpla si atractiva: tabla reprezinta Pamantul, cu zone unde au izbucnit 4 epidemii. Echipa de jucatori are misiunea de a colabora pentru a salva omenirea, tratand focarele de epidemie si creand antidoturi. Fiecare jucator va avea anumite puteri in functie de care isi construieste strategia (Scientist, Operations Specialist, etc.).

 

 

 

 

 

Hasbro Monopoly Junior Board Game 

 

Monopoly poate fi descris ca un board game ieftin si bun, care din anii ’90 incoace se bucura de un mare succes si in tara noastra, fiind printre primele astfel de jocuri de societate. Este denumit “jocul de tranzactii imobiliare”, fiind distractiv, dar si educativ.

Se joaca intre 2 si 4 persoane, iar aceasta varianta cu noi pioni simpatici si o tabla multicolora cu desene atractive, lansata in 2013, este creata special pentru jucatorii juniori, dezvoltandu-le gandirea logica, capacitatea de calcul, abilitatile sociale. Setul cuprinde tabla de joc, noii pioni, zaruri, cartonase, piese ce reprezinta case sau hoteluri si bacnote.

Ideea de baza a jocului Monopoly nu este foarte dificila: trebuie sa cumperi proprietati in cartiere bune, sa construiesti case si apoi hoteluri. Jucatorul ce reuseste sa adune cele mai multe proprietati si cei mai multi bani va castiga. Asadar, este nu doar un joc de societate amuzant, ci si unul ce invata copiii sa-si administreze rational si eficient resursele.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status