Cel mai bun saxofon

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Saxofoane – Opinii si Recenzii in 2024

 

Sunetul cald si placut al saxofonului prezinta o atractie deosebita pentru artistii instrumentisti, indiferent ca adopta un stil de muzica clasic sau modern. Pentru cei care sunt abia la inceput, studenti sau profesionisti, Yamaha YAS-280 este o alegere potrivita pentru cei care isi doresc calitate. Este un saxofon alto, confortabil, cu o intonatie precisa si ton colorat. Corpul si clapele sunt realizate din alama, instrumentul avand un finisaj lucios, auriu. Vine cu mustiuc 4C. Geanta de transport este comoda putand fi purtata si in spate, iar hamul inclus in pret ajuta la sustinerea instrumentului in timpul utilizarii. O alta varianta ce are incluse in pret mai multe accesorii este Roy Benson AS-202.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Yamaha YAS-280
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Preferata de cei mai multi profesionisti, aceasta marca ofera un instrument pentru studenti la o calitate buna, un saxofon alto cu un ton expresiv, comod de utilizat, cu un design placut, de culoare auriu, si rezistent in timp. La achizitie mai primesti, pe langa instrumentul propriu-zis, mustiuc, ham, geanta de transport, ulei de pluta pentru intretinere.

Fiind un instrument cu o calitate buna a sunetului, cu accesorii, este ceva mai scump decat alte modele dedicate studentilor.

Un instrument de marca, ce te ajuta inca din faza initiala de invatare sa obtii sunete de calitate si o intonatie precisa.  

A 2-A OPTIUNE!

Roy Benson AS-202
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest set poate fi o achizitie buna pentru tine, avand un saxofon construit din alama, atat corpul, cat si clapele, cu arcuri din otel ce sunt intarite, ce vine cu mustiuc, bratara si capac, cu un finisaj lucios, cu toc rigid pentru transport cu bretele de tip rucsac, curea pentru agatat instrumentul la gat si stativ din otel si plastic.

Prezenta accesoriilor poate fi binevenita pentru un incepator, dar pentru un artist profesionist poate sa nu fie agreata, deoarece fiecare isi are accesoriile preferate.

Un set ce contine, pe langa instrument, toc pentru transport, curea de agatat reglabila, precum si stativ.

A 3-a Optiune!

Yamaha YVS-100 Venova
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Producatorul ofera o alternativa ieftina pentru cei care isi doresc sa invete saxofonul, cu o digitatie mai simpla, similara cu fluierul german sau francez, cu o forma dreapta, mic si usor, fiind foarte portabil, ce are mustiuc pentru saxofon alto cu capac de protectie, ancie sintetica, bratara de prindere, husa si geanta speciala pentru transport.

Este un instrument realizat din rasina de ABS, ce emite sunete asemanatoare cu saxofonul sau clarinetul, fara a avea sunetul natural si plin a unui model din alama.

Portabil, mic si usor, facil de utilizat, este o varianta buna pentru incepatori, avand si un pret foarte bun.

 

 

Pareri despre cele mai bune saxofoane

Modelele de mai jos sunt selectate de noi, pentru a te ajuta sa gasesti mai usor ceva compatibil cu dorintele tale, fie ca esti la inceput, fie ca esti profesionist.

 

 

Saxofon:

 

Yamaha YAS-280

 

Preocupati pentru a oferi suport inca de la inceput, Yamaha are o clasa de saxofoane dedicate pentru studenti, ce imbina un pret corect cu o calitate buna, usor de utilizat si care faciliteaza invatarea. Acest model de saxofon este din gama alto, fiind in cheia Mi bemol.

Are o intonatie exacta si o tonalitate colorata, fiind confectionat din alama, urmand modul traditional de fabricare dar cu tehnologii moderne. Are tasta pentru nota inalta Fa# si combinata pentru Si/Do#. Finisajul este auriu, avand un look placut. Prinderea gatului este intr-o versiune noua, cu surub, ce ofera un raspuns rapid si creste rezistenta mecanismului.

Vine la pachet cu mai multe accesorii printre care: mustiuc, ham ce te ajuta sa sustii instrumentul in timpul folosirii, ulei de pluta pentru intretinere, precum si o geanta de transport confortabila, cu un design modern ce poate fi purtata si pe spate, tip rucsac.

 

 

 

Yamaha YTS-280 S

 

Daca esti atras de muzica rock sau clasica si vrei un saxofon de calitate, chiar daca pretul de achizitie este mai ridicat, te poti orienta spre acest model. Este din gama saxofoanelor tenor, fiind pentru studenti sau profesionisti, barbati in special, datorita dimensiunilor. Este in cheia Si bemol, si are clapa pentru nota inalta Fa#.

Corpul si clapele sunt confectionate din alama, saxofonul fiind suftat in argint, ceea ce ii confera o buna rezistenta in timp, un sunet amplu si placut, clar si puternic. Finisajul este lucios. Are mustiuc dotat cu capac pentru protectie si bratara de fixare a anciei. Forma ergonomica il face comod la utilizare. Ofera o intonatie buna, garantata de producator, si poti sa obtii sunete de calitate chiar daca esti incepator.

Pentru a-l putea lua cu tine ori de cate ori ai nevoie, are geanta compacta, dura, pentru transport, cu manere de tip rucsac pentru a putea fi pus pe spate si maner pentru mana.  

 

 

 

 

Saxofon alto:

 

Roy Benson AS-202

Daca deja esti la un nivel mai avansat si iti doresti si un instrument pe masura, poti sa optezi pentru acest pachet ce are incluse si anumite accesorii de interes.

Saxofonul (atat corpul, cat si clapele) este confectionat din alama, cu clapa F# inalta, chei unite pentru Do # si Si b, arcuri din otel, intarite, pentru o cat mai buna experienta in timpul folosirii. Include mustiuc, bratara si capac si are un finisaj lacuit. Tocul este rigid, usor, din ABS, cu bretele de tip rucsac, pentru a fi cat mai comod la transport.

Tot in pachet ai si o curea de agatat instrumentul la gat in timpul concertului, ce are un carlig metalic, pentru usurinta in manipulare. Are, de asemenea, un cursor cu ajutorul caruia poti regla rapid dimensiunea dorita. Stativul este din otel combinat cu plastic, de culoare neagra, cu o inaltime de 40 cm, si iti permite sa depozitezi pe scena instrumentul, cand nu ai de cantat. 

 

 

 

J.Michael AL-500N 

 

In caz ca iti doresti sa te axezi pe saxofon, poti sa mergi pe acest model, dedicat pentru incepatori, care te va ajuta sa te familiarizezi cu acesta si sa iti gasesti sunetul potrivit.

Corpul saxofonului este confectionat din alama si este cu finisaj lacuit. Are clapa Fa inalta si pozitionata in fata si Fa diez in registrul acut. Este acordat in Mi bemol, de tip alto. In plus, raportul intre calitatea instrumentului si pret este foarte bun.

La achizitie primesti si un toc rigid, cu sistem de inchidere ferm, in care poti sa depozitezi instrumentul cat nu il folosesti si poti sa il transporti in siguranta pentru repetitii. Tocul are maner ergonomic.

 

 

 

 

 

Saxofon Yamaha:

 

Yamaha YVS-100 Venova

 

Pentru cei care isi doresc un instrument inclus in gama de saxofoane ieftine si bune, acest model poate fi o alegere inspirata. Are un design compact, fiind foarte portabil, este mic, iar ca digitatie seamana cu un fluier german sau francez, avand doar orificii, fara clapete.

Sunetul emis de acest instrument este foarte asemanator cu cel de saxofon sau de clarinet. Are forma dreapta, este mic (460 x 90 x 55 mm) si usor (180 g), fiind o varianta buna pentru incepatori, copii sau studenti, care isi doresc sa invete acest instrument pentru placerea proprie. Acordajul se face in Do.

Are un design aparte, este de culoare alba, confectionat din rasina ABS, cu finisaj lucios. Vine dotata cu mustiuc de saxofon alto cu capac de protectie, ancie sintetica si bratara de prindere. De asemenea, pentru a putea fi transportat cu usurinta are husa si geanta speciala.

 

 

 

 

Saxofon copii:

 

Thomann Piccolino pentru copii

Deprinderea unui instrument este foarte utila pentru cei mici, avand multiple avantaje in dezvoltarea acestuia, si poti sa ii faci cadou acest model de saxofon, special dedicat pentru micii artisti.

Se adreseaza incepatorilor ce au peste 5 ani. Designul este foarte atractiv, cu finisaj auriu si clape colorate, pentru a fi mult mai usor sa retina pozitiile importante inca de la inceput, asociind culoarea cu nota dorita. Corpul este din alama, avand astfel si un sunet clar si foarte placut.

Este un saxofon de tip alto, dar de dimensiuni mici, pentru a se potrivi cu conformatia si mainile copiilor. Astfel, inaltimea instrumentului este de 48 cm, iar palnia are diametrul de 9,5 cm. Este acordat in Si bemol. Vine la pachet cu accesorii interesante precum mustiuc, ancii, curea de gat pentru a sprijini instrumentul in timpul interpretarii, precum si toc pentru transport.

 

 

 

 

Saxofon sopran:

 

Lucien SP-300C 

 

Acest model de saxofon este incadrat in clasa sopran, avand un sunet mai inalt, dedicat pentru artisti instrumentisti profesionisti. Se preteaza in general pentru muzica clasica. Este un model curbat, cu cot strans, si chiar daca este de dimensiuni mai mici, este un instrument dificil mai ales pentru incepatori.

Este in cheia Si bemol. Atat corpul, cat si clapele sunt confectionate din alama, pentru a obtine un sunet clar, curat, in tonalitati inalte (nota acuta in Fa #). Arcurile sunt realizate din otel de inalta calitate, oferind rezistenta instrumentului in timp.

Are un design placut, avand o culoare aurita cu finisaj lucios. Vine cu mustiuc si capac de protectie pentru acesta. Deoarece este un instrument pe care il transporti des, chiar si zilnic daca lucrezi intr-o orchestra, geanta dedicata este un atribut important si este inclusa in pret.

 

 

 

 

Saxofon tenor:

 

Yamaha YTS-280 S

 

Avand ca preocupare de baza realizarea unor instrumente de calitate, acest mare producator de traditie ofera un model de saxofon dedicat pentru studenti sau alti practicanti, aflati la inceput de drum.

Corpul instrumentului este din alama, cu un sunet clar si foarte placut, cu suport reglabil pentru degetul mare, tasta F# mare si F pozitionata in fata, cu acordaj in Si bemol. Este un model de tip tenor, ceva mai mare ca si dimensiuni decat versiunea alto, cu cot strans si mustiuc mare, ce vine la pachet.

Finisajul este pe argintiu, cu mecanismul corpului si clapele placate cu argint, rezistand foarte bine in timp. In plus, la achizitie primesti si curea de gat, pentru a putea sa-l sprijini usor in timpul interprtarii, precum si toc dedicat pentru depozitare si transport. Tocul are bretele pentru a fi comod de purtat.

 

 

 

 

 

Accesorii:

 

Microfon saxofon:

 

Audio-Technica PRO35cW

 

Achizitionarea unui microfon de saxofon poate fi o investitie buna, atunci cand ai nevoie de amplificare in timpul concertelor, iar acest model este ideal pentru prestatii live. Poate fi folosit pentru aproape orice tip de instrument ce intra in componenta unei orchestre: instrumente de suflat, percutie, corzi.

Sistemul de prindere, sub forma unei cleme, este fix, rezistent la vibratii. Nu intra in microfonie, fiind de tip cardioid, compact si capsulat, mono. Are doar 8g asa ca nu va ingreuna instrumentul, lasand libertate de miscare. Este cuplat la fir, cablul avand o lungime de 1,4m. Se poate alimenta de la emitatorul wireless atasat de buzunar.

 

 

 

 

 

Sennheiser E 908 B EW 

 

Multi artisti instrumentisti profesionisti isi doresc propriile accesorii pentru o buna interpretare in timpul unui concert si, daca te numeri printre acestia, poti sa cumperi acest model de microfon pentru instrumente.

Este dedicat pentru familia de alamuri, fiind potrivit pentru saxofon, trompeta, trombon, tuba etc. Microfonul este de tip cardioid si are o clema speciala de prindere pe instrument, care ii confera o pozitie stabila, chiar daca te misti.

Este un microfon de tip mono si se recomanda pentru sistemele wireless EW de la acelasi producator. Raspunsul in frecventa este foarte bun, de la 40 Hz la 20 kHz. Cantareste doar 210 grame, nu iti va ingreuna instrumentul si este de dimensiuni medii (11,6 x 4,1 cm). 

 

 

 

 

 

Mustiuc saxofon:

 

Yamaha AS-4C Alto Sax

 

Este un mustiuc potrivit pentru saxoafoanele de tip alto, ce poate fi utilizat atat de profesionisti, cat si de incepatori. Are o duritate buna, fiind confectionat din fenol rasina, un tip de plastic tare. Deschiderea la varf este de 1,6 mm potrivit atat pentru muzica clasica, cat si jazz, cu un ton cald, energic, conceput astfel incat sa nu afecteze fluxul de aer.

Sunetul obtinut este unic, bine echilibrat pe toata gama, fiind usor de a prinde un ton balansat. Nu contine bratara sau capac, ce trebuie achizitionate separat. Este compatibil cu un saxofon Yamaha, fiind produs de aceeasi firma, dar si cu alti producatori de saxofoane alto.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Saxofonul este un instrument de suflat, care desi este confectionat din metal nu se inscrie in sectiunea alamuri, ci este trecut la lemne, fiind foarte asemanator cu clarinetul. A fost inventat in 1841 de belgianul Adolphe Sax creator de instrumente muzicale, fiind si un renumit clarinetist si flautist. Sunetul unic, de o finete rara, poate fi intalnit atat in orchestrele de muzica clasica, cat si in cele moderne, precum rock, jazz, pop si in muzica populara.

Daca esti atras de acest instrument si vrei sa achizitionezi cel mai bun saxofon pentru tine, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte.

 

 

Parti componente: Pentru un incepator, familiarizarea cu forma si tipul instrumentului sunt esentiale, pentru a putea face o alegere corecta si a putea achizitiona un saxofon ieftin si bun care sa te ajute.

Saxofonul este sub forma unui tub conic din metal, subtire, ce se termina cu un varf evazat, sub forma unui clopot. Pe parte tubului sunt 20 – 23 de orificii, dintre care 2 de dimensiuni mai mici ce fac trecerea de la o octava la alta. Orificiile sunt acoperite cu taste (clape) care au pernite din piele pentru a acoperi etans gaurile cand sunt inchise. In functie de modul de acoperire a orificiilor, se emit sunetele.

Pernitele trebuie sa fie moi la atingere si au atasate elemente din metal sau alama, sub forma de discuri numite rezonatoare. Acestea au scopul de a reflecta sunetul inapoi in instrument, pentru a ajuta la proiectia sunetului si la cresterea volumului de ansamblu. Tastele sunt actionate cu ajutorul celor 4 degete de la maini, degetul mare fiind in opozitie pentru a sustine saxofonul in timpul interpretarii.

Are o singura ancie prinsa cu o bratara de mustiuc care da tonul saxofonului prin vibratie. Tijele sunt de asemenea foarte importante, deoarece ele sprijina si faciliteaza miscarea din timpul utilizarii. De calitatea lor tine durabilitatea si starea instrumentului. Cu cat calitatea materialului folosit este mai buna (de exemplu: argint), cu atat este un model mai profesional si va rezista mai bine in timp.

 

Tipuri de saxofon: Cele mai importante sunt urmatoarele modele:

Saxofon sopran: Poate avea doua forme: drept sau curbat. Sunetul emis este mai inalt, fiind in cheia Si bemol si poate fi mai dificil pentru incepatori. Este folosit mai mult de profesionisti, membri in orchestre sau ansambluri, solisti.

Saxofon alto: Poate fi de asemenea drept sau curbat, este in cheia Mi bemol, si datorita formei sale si dimensiunilor mai reduse este recomandat pentru incepatori sau pentru fete. Este cel mai utilizat tip.

Saxofon tenor: Este un model ceva mai mare decat cel alto, curbat, cu un cot mic, si are un mustiuc mai mare. Este in cheia Si bemol.

Saxofon bariton: Este cel mai mare din familia saxofoanelor, utilizate destul de des, atat de amatori, cat si de profesionisti. Este in cheia Mi bemol.

Pe langa aceste 4 tipuri principale mai sunt: sopranissimo (cu un sunet foarte ascutit), soprillo, piccolo saxofon (avand dimensiuni mici este si mult mai greu de invatat) sau contrabass (cu un sunet grav si adanc), care se utilizeaza in orchestre de muzica clasica, fiind dedicate pentru profesionisti.

 

 

Mustiuc, ancie, bratara: Sunt parti componente importante ale instrumentului, care sunt consumabile si se schimba. Chiar daca la inceput nu vei sti foarte bine ce sa alegi, in timp vei putea decide ce ti se potriveste cel mai bine, fiind in general vorba de experienta ta personala cu saxofonul.

Mustiuc saxofon: este recomadat sa fie din ebonita sau alt material dur (cauciuc, metal), cu o deschidere mica la varf, mai ales daca esti incepator.

Ancie saxofon: este realizata din lemn sau bambus, stuf, fiind responsabila cu transmiterea vibratiei sunetului in interiorul instrumentului. Se prinde de mustiuc cu ajutorul bratarii. Pentru inceput poti alege ancii de #1 sau #2, iar daca ai ales un mustiuc cu deschidere mai mare poti merge chiar pe #3 sau #4.

Dupa ce te obisnuiesti si ai testat mai multe feluri de ancii si mustiucuri vei putea opta si pentru jumatati de numere (# 1,5; #2,5; #3,5 etc.). Este nevoie de experienta si experimentarea diferitelor combinatii pentru a face o alegere corecta si perfecta pentru tine.

Bratara: are rolul de a prinde ancia de mustiuc. Prinderea trebuie sa fie ferma, fara insa a comprima ancia, aplicand presiune doar pe partile laterale ale acesteia.

 

Accesorii: Chiar daca ai gasit un saxofon la un pret bun, trebuie sa ai grija sa contina cat mai multe accesorii sau sa iei in calcul si achizitionarea acestora separat. Astfel ai nevoie de:

Curea de gat sau ham: are rolul de a sustine instrumentul in timpul folosirii, trebuie sa fie robusta, confectionata din piele sau material textil dur, cu posibilitatea de a se regla in functie de necesitati.

Protectia anciei: fiind o parte sensibila si cu un rol important in sunetul emis de instrument trebuie sa ai grija sa o protejezi, astfel ai nevoie de cutie sau husa dedicata care sa tina anciile saxofonului la umiditate optima, marind astfel durata de viata.

De asemenea, este indicat sa ai in trusa la indemana instrumente speciale pentru intretinerea anciei precum: cutit pentru ajustare, aparat pentru scurtare sau taietor cu clema.

Protectie mustiuc: este indicat sa protejezi mustiucul atunci cand il depozitezi, fiind indicata o punga speciala sau capac.

Suport: daca ai deseori concerte te poti dota cu un stativ special pentru a aseza instrumentul, atunci cand esti in pauza sau nu ai de cantat o perioada mai lunga de timp.

Huse sau genti pentru transport: fiind un instrument mic pe care il transporti singur, este bine sa fie dotat cu husa sau geanta dedicata, in care instrumentul este protejat si iti va fi comod sa il porti dupa tine. Pot fi rigide sau moi, captusite, compartimentate, dotate cu manere de transportat in mana sau pe umar.

Alte accesorii: pentru curatarea si intretinerea instrumentului poti avea la indemana o laveta pentru a-l curata de praf pe exterior, un pamatuf pentru stergerea interioara etc.

 

 

Cu cat instrumentul este mai performant, cu atat mai multe parti componente sunt lucrate manual, avand grija sa se potriveasca perfect, iar sunetele emise sa fie naturale, placute, corect acordate, desigur pretul fiind mult mai ridicat.

Poti gasi saxofoane la preturi bune, si anume produsele de serie care au avantajul costurilor mult mai reduse, dar pierd pe partea de calitate, sunet si armonie.

Din acest motiv, un instrument second hand de la un producator de marca, bine intretinut si folosit cu regularitate, va fi superior unui produs nou de serie si prezinta o varianta buna daca ai un buget limitat.  

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un saxofon de vanzare in regim second hand?

Pretul unui saxofon in regim second hand este foarte diferit si urmeaza cateva reguli: starea instrumentului si producatorul sunt cele mai importante criterii.

Pretul poate varia de la un Selmer in stare buna si functionalitate perfecta, cu preturi in intervalul 10.215 lei la 8.500 lei, la un saxofon Yamaha ce costa in jur de 4.000 lei, dar poti gasi si variante mai ieftine, de 1.500 – 2.000 lei gen Startone, Karl Glaser etc.

Chiar daca vanzatorul declara ca instrumentul este nou, ca nu a fost folosit niciodata, la un saxofon acest lucru nu este neaparat un avantaj. Pentru a se mentine in stare buna de functionare, acesta trebuie “cantat”, altfel existand riscul de a se infunda orificiile sau de a se uza moral.

 

 

Se poate canta muzica populara la saxofon?

Multe formatii de muzica populara au in componenta un saxofonist sau chiar mai multi, chiar si cele care au o formula restransa. Daca asta iti doresti este un pas foarte bun, iar sunetul cald si placut al saxofonului va completa frumos formula, sau poti canta anumite piese si solo.

 

Care sunt cele mai cunoscute canale cu muzica de relaxare saxofon?(canale de Youtube, Soundcloud etc.)

Sunetul unic al saxofonului iti ofera o stare de bine, te ajuta sa te relaxezi si creaza o atmosfera placuta, de aceea exista multe canale cu muzica de relaxare cantata la saxofon precum: pagina Instrumental Music Playlist Collection, cu muzica la saxofon de relaxare pentru masaj, citit, invatat; Desmond Amos – muzica romantica, prelucrari dupa coloane sonore din filme celebre cantate la saxofon; Dr. SaxLove, pentru iubitorii de soft jazz etc.

 

Cand e momentul potrivit sa incepi sa iei lectii de saxofon?

Fiind un instrument de suflat, care necesita atentie, coordonare si precizie, varsta cea mai indicata de specialisti este de minim 10 ani. La aceasta varsta copilul poate fi atent la lectie, poate studia zilnic 20 – 30 de minute pentru a-si insusi ce a invatat, poate citi o partitura si o poate descifra singur.

Sunt si exceptii, copii care au parinti sau apropiati ai familiei ce canta la saxofon, care au prins dragoste fata de acest instrument si au inceput lectiile mai repede. De asemenea, saxofonul se poate incepe si de la o varsta mai avansata (20 de ani sau peste) daca ai invatat un alt instrument de suflat, cel mai apropiat fiind clarinetul sau flautul.

 

Am nevoie de curea la saxofon?

O curea de gat sau un ham sunt accesorii esentiale pentru un saxofon, acesta avand rolul de a sustine instrumentul in timpul utilizarii si pot fi ajustate in functie de necesitati. Te ajuta sa iti odihnesti mainile in micile pauze intre piese si tine saxofonul intr-o pozitie stabila.

Unii profesionisti nu au nevoie de acest accesoriu, dar au in spate ani si ani de experienta si si-au format un stil propriu.

 

 

Gasesc lectii de saxofon pentru incepatori online?

Desi cel mai indicat este sa inveti un instrument cu ajutorul unui profesor, cel putin in primele faze, daca esti cat de cat familiarizat cu instrumentele de suflat si te-ai hotarat sa inveti singur sa canti la saxofon atunci poti gasi si cursuri online dedicate pentru incepatori.

Pe Youtube gasesti numeroase surse de invatare, precum playlistul acesta, ce ofera un set de 13 filmulete despre saxofonul alto dedicat pentru incepatori care sunt gratuite, dar nivelul informatiilor este destul de sumar/

O alta metoda e de a comanda online cursuri ce iti parvin sub forma de partituri, exemple audio, diferite metode de invatare etc.

 

 

 

Cum trebuie gasit un saxofon pentru incepatori

 

Chiar daca esti incepator este firesc sa iti doresti unul dintre cele mai bune saxofoane, dar costurile sunt destul de ridicate, asa ca este mai convenabil sa apelezi la un model de nivel mediu, pentru a putea invata si, abia mai tarziu, daca ramai pasionat, poti trece la un alt nivel.

 

 

Tip de saxofon

Analizand mai multe pareri despre cele mai bune saxofoane pentru incepatori, iti recomandam sa mergi pe un model de tip alto. Dimensiunile sunt medii, fiind mai usor sa te obisnuiesti cu instrumentul, sa iti gasesti pozitia corecta pentru a putea repeta mai mult timp fara a fi obositor pentru corp si maini. De asemenea, fiind in cheia Mi bemol si avand o digitatie buna, ergonomica va fi mai usor de invatat.

Daca marimea nu este foarte importanta, te poti indrepta si spre un model tenor (mai indicat pentru barbati, adulti). Cele de tip soprano sunt inalte si iti trebuie experienta pentru a putea obtine un sunet placut si o buna intonatie. De asemenea, cele de tip bariton sau bas sunt joase si, pe langa pretul mai ridicat, ai nevoie de putere in degete pentru apasarea pe clape si un suflu mult mai puternic.

 

Tipul de muzica

Alegerea unui saxofon poate fi facuta si in functie de stilul de muzica de care sunteti atras.

Astfel, pentru daca vrei sa te alaturi unei formatii de rock, cel mai potrivit este un model tenor; pentru muzica clasica un saxofon alto este o buna optiune pentru inceput, urmand ca mai apoi, dupa ce treci la un nivel avansat, sa te orientezi spre ce iti place mai mult; pentru jazz, pop, mainstream poti sa alegi ce iti place, alto sau tenor.

 

De la ce varsta trebuie sa incep?

Varsta optima pentru copii, pentru a incepe cursurile de saxofon, este de 10 ani. Adultii pot incepe oricand sa ia lectii de saxofon, avand multiple beneficii asupra interpretului, dar si a ascultatorilor, acest instrument avand o tonalitate deosebita.

 

Cat timp trebuie sa aloci

Pentru inceput, pe langa orele de predare, daca alegi sa lucrezi cu un profesor, trebuie sa iti aloci zilnic macar 20 – 30 de minute pentru studiu. Sunt diferite carti si tutoriale online care te ajuta sa studiezi si singur, dar daca nu ai mai facut nici un instrument pana acum, este mai indicat sa lucrezi cu un profesor, daca iti doresti sa faci performanta.

 

Nou sau second-hand

Oricare din aceste doua variante prezinta avantaje si dezavantaje. Daca ai un buget mic sau pur si simplu nu esti foarte sigur ca vei dezvolta o pasiune pentru acest instrument, poti sa mergi pe un produs second hand, care este mai ieftin decat unul nou din aceeasi clasa.

 

 

Trebuie sa fii atent ca instrumentul sa nu prezinte urme de lovituri, lipiri, pernitele sa fie in stare buna, clapele sa fie moi la pipait si sa inchida orificiile etans.

Un saxofon nou exercita o atractie deosebita asupra unui incepator, avand un look placut, lucios, beneficiind de tot ce e mai nou in materie, dar la un pret pe masura performantelor. Ca si dezavantaje, la produsele de serie aspectul artistic si grija pentru detalii este foarte diminuata.

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Produse recomandate momentan indisponibile:

 

Lucien AL-300

 

Daca vrei sa inveti un instrument de suflat si te fascineaza saxofonul, acest model, la un pret bun, cu un design placut, dedicat pentru incepatori, dar si pentru profesionisti, poate fi o alegere inspirata. Se inscrie in gama alto, fiind in cheia Mi bemol.

Materialele folosite sunt de calitate, pentru a putea emite sunete placute, bogate, astfel: corpul si clapele sunt din alama, pernitele folosite au rezonatoare metalice si asigura o buna inchidere a clapelor. Corpul este curbat, cu cot strans si gat acustic. Are un finisaj lacuit, placut si este auriu.

Deoarece la inceput este greu sa te decizi ce accesorii ai nevoie, saxofonul vine la pachet cu: ham pentru sustinerea instrumentului in timpul interpretarii; mustiuc prevazut cu capac de protectie, ancie si bratara pentru fixare; produse pentru intretinere, precum: laveta si vaselina; dar si geanta speciala pentru transport, solida, cu maner.

 

 

 

Conn AS-650

 

Acesta varianta de saxofon se incadreaza in clasa alto, fiind destinat in general studentilor, dar poate fi folosit si de copii deoarece este un model intermediar. Corpul si clapele sunt realizate din alama, cu pernite marca Pisoni ce au rezonatori metalici pentru a facilita inchiderea foarte buna a clapelor, ceea ce permite emiterea unor sunete placute, naturale.

Are o forma curbata si gatul arcuit, acustic, ce permite o folosire usoara. Merge pana la note inalte, atingand nota Fa#, iar pentru Do#/Si bemol are taste conectate. Pentru a nu te complica, daca esti incepator, sa achizitionezi mustiuc separat, vine cu un model inclus, inclusiv cu bratara, fiind necesar sa iti cumperi doar ancia pe care ti-o recomanda eventual profesorul.

Are un look placut, cu finisaj lacuit, auriu. Deoarece vei avea nevoie sa iti transporti instrumentul pentru orele de studiu de la scoala, geanta speciala din dotare este de un real folos.

 

 

 

Roy Benson AS-201 Eb Alto

 

Daca cel mic este pasionat de muzica si vrei sa inceapa studiul pe un instrument de suflat, poti sa alegi acest model de saxofon pentru copii, mai ales daca a depasit varsta de 10 ani. Fiind din clasa alto, este indicat pentru incepatori, iar dimensiunile medii, il fac usor de manevrat.

Mecanica este special adaptata pentru cei mici, are forma curbata cu cot strans. Gatul are de asemenea o forma special adaptata pentru incepatori. Pentru usurinta in invatarea si asimilarea instrumentului, tastele Do si Si bemol sunt unite.

Avand o greutate de numai 2,5 kg va putea fi purtat cu usurinta, fara a obosi corpul si mainile. Designul este placut, corpul si clapele instrumentului fiind realizate din alama, cu un finisaj lacuit, auriu. Are in dotare geanta pentru a fi usor de transportat. Este un saxofon la pret bun, indicat pentru cei care isi doresc un instrument nou si sunt la inceput de drum.

 

 

 

Roy Benson TS-202 Bb Tenor

 

Acest saxofon de tip tenor se preteaza pentru muzica de toate genurile: jazz, pop, clasic, dar si rock. Este pentru profesionisti, dar poate fi utilizat si de un incepator adult, barbat, daca pretul nu este un aspect important in alegerea instrumentului.

Este in cheia Si bemol, avand tasta inalta F# si clape unite pentru Do# si Si bemol. Corpul si clapele sunt realizate din alama, cu arcuri din otel, intarite pentru a fi rezistent in timp si pentru un sunet profesional. Are mustiuc si capac pentru protectia acestuia.

Finisajul este lacuit, avand o culoare aurita si o postura eleganta, cu cot mic. Vine dotat cu geanta pentru transport, dreptunghiulara, de tip rucsac, laveta pentru curatare si curea.

 

 

 

AKG C519 ML

 

Pentru anumite tipuri de concerte, in aer liber sau in sali de capacitate mare se impune amplificarea instrumentului, si ai nevoie de un microfon de saxofon. Acest model este dedicat in special instrumentelor de suflat, dar poate fi folosit si pentru percutie sau pian.

Se prinde de buza superioara a saxofonului cu ajutorul unui clips solid, ce ofera o prindere ferma. Este de tip cardioid, putand fi folosit si in apropierea monitoarelor de scena, fara a crea microfonie. Ofera un sunet clar, curat si puternic. Fiind de tip condenser are nevoie de alimentare si ai mai multe variante pentru care poti opta, acestea nefiind incluse in pret.

 

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu