Cele mai bune flaute

Am modificat articolul ultima data pe: 30.10.20

 

Cel mai bun flaut – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Fie ca acum iti incepi periplul in lumea muzicii si a instrumentelor de suflat ori cauti un nou model, daca te informezi corespunzator inainte de a face o achizitie, cu siguranta ca vei avea beneficii nenumarate si te vei bucura mai mult. Si, pentru a-i ajuta pe novici, si nu numai, am pregatit un articol in care detaliem cele mai importante caracteristici ale acestor produse. Iar daca nu ai timp sa il citesti, iti dam si doua exemple aflate in topul vanzarilor din tara noastra. Yamaha YFL-202 U se adreseaza celor novici sau de grad intermediar, care au obtinut deja cunostintele de baza, dispunand si de o ambusura care faciliteaza interpretarea pentru incepatori. Fiind un model de concert, cu cap (headjoint) curbat, va produce sunete mai echilibrate, pline si medii, in tonalitati mai joase. Corpul rezistent, placat cu argint, da o nota de actualitate, iar clapele cu brate protuberante si mecanismul Split E contribuie la o manipulare mai usoara. Si, pentru depozitare si transport fara dificultate in timpul concertelor, pachetul contine si un toc tare si o husa textila. Daca preferi un model clasic drept, iti poti indrepta atentia spre modelul Yamaha YFL-221.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Yamaha YFL-202 U
Click aici pentru pret!

Modelul acesta pentru novici imbina utilitatea cu un design placut, clasic, dar usor elegant, din materiale durabile pentru utilizatorul obisnuit, precum nichelul si argintul, punand la dispozitia acestuia clape inchise si mecanisme specifice (Split E, G offset) care faciliteaza manipularea sunetelor dorite in cadrul fanfarelor, concertelor sau in timpul repetitiilor.

Desi provine de la un brand cunoscut in lumea muzicii, nu ofera cumparatorului toate produsele necesare ingrijirii si intretinerii acestuia, un detaliu important pentru unii utilizatori.

Reuseste sa imbine practicalitatea unui flaut de concert cu functionalitatea unui design specific instrumentelor de tip bass, fiind o alegere buna pentru variate categorii de cumparatori.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha YFL-221
Click aici pentru pret!

Cu un corp din materiale standard si durabile, instrumentul acesta, destinat novicilor de varste mari si mici, dispune de o ambusura special conceputa pentru invatare, si de clapa G pozitionata in mod ergonomic deasupra clapelor obisnuite acoperite, designul acesta modern oglindind cu prisosinta nisa de piata careia i se adreseaza.

Din nefericire, mecanismul Split E, care pentru unii utilizatori este de ajutor in cazul producerii sunetelor mai inalte, nu se va gasi pe acest instrument.

Luand in considerare rentabilitatea si micile neajunsuri ale produsului, putem spune ca se dedica unei piete de studenti in cautare de produse calitative si usor de manevrat.

A 3-a Optiune!

Roy Benson PC-502 Student Pro
Click aici pentru pret!

Cei care au deja cateva cunostinte in ce priveste instrumentele de suflat si prefera sunetele inalte se pot indrepta spre cel mai mic reprezentant al flautelor, modelul acesta piccolo cu clape inchise si un corp puternic din lemn si argint fiind capabil de reproduceri autentice ale trilurilor incantatoare de pasari.

Deoarece e un model mai mic, cu un numar redus de clape si care necesita un influx mai mare de aer, nu se recomanda in prima instanta copiilor invatacei.

Poate fi stapanit si de novici, si de cei care au deja informatiile de baza, fiind adecvat si colectiilor de instrumente de suflat sau celor ce doresc sa se specializeze pe un anumit model.

 

 

Cum alegi un flaut bun

 

Ghidul cumparatorului

Fiind considerat unul din cele mai vechi instrumente, flautul se distinge prin istoria sa colorata, ce dateaza de cel putin 40.000 de ani, initial acesta fiind realizat din os, lemn sau abanos. Cu o forma usor variabila, in functie de categoria din care face parte, articolul este, in esenta, un tub cilindric prin care se sufla aer, care are o lungime medie de 70 cm, fiind realizat din trei parti (cap – headjoint, corp, parte inferioara – footjoint). Pe lateral se gasesc, de regula, 13 orificii cu clape sau fara, in partea superioara a capului (headjoint) gasindu-se ambusura, sau gaura prin care se sufla aerul.

Modelul curent folosit in vest este de tip Boehm, fiind inventat de virtuozul Theobald Boehm, care a adaugat versiunii clasice simple, de flaut dulce, un sistem de manuire cu clape (inele si tije), modificand si pozitionarea gaurilor, revolutionand sunetul produs de acest instrument. In prezent, se gasesc variate tipuri pentru numeroase categorii de utilizatori, care se diferentiaza unele de altele prin mici caracteristici unice.

Si, cum atunci cand cauti cel mai bun flaut pentru performantele tale, orice informatie este de folos, poti afla mai multe despre aceste articole citind in continuare.

 

 

Tipuri: Prima departajare se face intre modelul drept si cel traversier.

Instrumentul drept se tine in mod asemanator fluierului, fiind perpendicular pe podea. Sunt mai populare in muzica folk sau artistica, incluzand modele nationale specifice anumitor tari, precum naiul, kavalul, flautul dulce, recorderul (numit si Blockflote), tin whistle-ul (un instrument foarte subtire), modelul Anasazi specific triburilor amerindiene, si optiunile asiatice (xiao, shakunachi) sau ocarina. De regula, aceste obiecte sunt realizate din lemn sau ceramica.

Modelul traversier este mai popular in mod traditional, gasindu-se in orchestrele occidentale, alaturi de modele precum piccolo, dizi, fife sau flautul indian (Bansuri). Fiind confectionat din lemn sau materiale metalice, se tine paralel cu solul in momentul cantarii, si este disponibil in mai multe tonalitati, despre care vom vorbi mai tarziu. Se gasesc variante accesibile la pret, precum modelele de flaut pentru copii sau incepatori, dar si optiuni mult mai costisitoare, cu finisaj din metale pretioase, atractive pentru profesionisti.

 

Tonalitati: Cele mai comune subtipuri de instrument sunt in tonalitate piccolo, alto, bass, tenor, de concert sau octobass (contrabas dublu).

Varianta piccolo are cele mai mici dimensiuni, fiind mai dificil de manuit, caci necesita experienta, plamani dezvoltati si are, de regula, gauri inchise, dificil de atins de incepatori. Scoate sunete mai putin voluminoase, insa mai inalte, luminoase, clare si delicate, care penetreaza aerul. Se citeste in C (Do) sau D bemol (Re bemol), dar suna cu o octava mai sus decat varianta de concert.

Flautul de concert este cel mai comun, fiind denumit si flautul C, sau Boehm, fiind in C (Do) si avand o gama de trei octave si jumatate, incepand cu C4 – de mijloc (Do clasic). Poate avea un footjoint mai lung, cu o cheie aditionala pentru a scoate note B3 (Si). Sunetul emis este echilibrat, plin si bogat, fiind adecvat muzicii clasice si moderne. Este bun pentru invatat sau consolidare, dispunand de un design echilibrat.

Cele alto au dimensiuni putin mai mari decat cele obisnuite, caci includ trei note mai joase, aceste flaute, la preturi bune, fiind apreciate de profesionisti, deoarece in orchestrele clasice exista multe solo-uri scrise pentru acest instrument. Au un ton domol si dinamic, gratios si bogat, fiind acordate in G (Sol).

Optiunile in tonalitate bass se recunosc dupa bucla in U din zona capului, care ajuta utilizatorul sa atinga toate notele. Sunetul emis este mai jos, echilibrat si rezonant, insa si vioi in orice registru, in acelasi timp bass-ul jucand rol de tenor in familia flautului. De obicei sunt acordate in C (Do), cu o octava sub instrumentul de concert.

Varianta octabass poate atinge pana la 3 metri lungime, fiind cel mai mare instrument de tip tub, si scoate cele mai joase note, folosindu-se mai ales in coruri sau formatii pentru coloane sonore.

In afara de piccolo si cel de concert, restul modelelor existente, precum soprano, falset, contra-alto, contrabas sau octabass, sunt desemnate instrumente de armonizare, gasindu-se mai rar in formatii, orchestre militare sau conventionale ori trupe.

 

Materiale: Fac diferenta intre produsele destinate incepatorilor si celor cu experienta, modificand totodata si pretul final al produsului.

In consecinta, optiunile pentru novici sunt de obicei realizate din lemn, nichel, alama sau argint, oricare din cele patru avand un finisaj placat cu argint pentru intretinerea usoara a produsului.

Un flaut din lemn poate fi destinat si profesionistilor, mai ales daca este un model drept, unde este preferabil celorlalte tipuri pentru ca da o muzicalitate superioara si este afectat de schimbari dinamice.

Cele din metale pretioase (aur, argint masiv sau platina) sunt destinate muzicienilor profesionisti, avand costuri de achizitie mari si un design superior.

 

Nivelul de experienta: O alta diferentiere se face intre modelele pentru incepatori, intermediari sau profesionisti.

Un flaut pentru incepatori se distinge prin clapele cu gauri inchise, care se apasa mai usor, sunetul iesit fiind mai infundat. Insa variantele cu gauri deschise vor oferi un control mai bun al tonalitatii. Acestea sunt facute din aliaj de nichel cu argint sau alama, cu placaj argintat pentru stralucire sau nichel pentru costuri reduse.

Pentru intermediari vor fi utile optiunile facute manual, cu cinci clape cu gauri deschise pentru raspuns rapid pe ton, si chei pentru note inalte (fiind preferate cele cu footjoint B – cu trei clape jos) sau clape cu inel in G (Sol) offset (bun si pentru maini mai mici – copii), sau inline, ori mecanism pentru Mi (Split E). Sunt facute din argint solid sau cu capul din argint solid si corpul placat cu acest material, avand o rezistenta buna in timp.

Cele pentru profesionisti au mecanisme si chei pentru obtinerea anumitor sunete, fiind realizate din materiale mult mai scumpe, despre care am vorbit mai sus. In plus, e de asteptat ca pentru cunoscatori, diferitele tipuri de flaute, la un pret bun, sa nu fie un mister, indiferent de tonalitate, acestia stiind direct ce cauta pentru colectia lor.

 

 

Accesorii: Sunt incluse elemente menite a ajuta la intretinerea si depozitarea produsului, cu precadere huse, cutii, perii sau tije de curatat, solutii speciale, lavete ori piese de schimb precum ambusura (poti schimba una din argint cu una placata cu aur daca esti alergic la unul din cele doua elemente), care poate schimba si tonalitatea sau durata de raspuns, in unele cazuri.Branduri: Nu in ultimul rand, producatorul are o valenta deosebita pentru posibilii cumparatori, caci achizitionarea unui instrument de marca poate schimba experienta cantarii. Un flaut Yamaha, Pearl, Sonare, Muramatsu sau Jupiter va avea o calitate superioara si un echilibru mai bun intre piesele componente, producand atat variante pentru incepatori, cat si pentru initiati. Mentionam insa ca alegerea aceasta se face in mod pur subiectiv, neexistand o varianta “perfecta” pentru toate categoriile de cumparatori.

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa iti uram succes in gasirea noului instrument si cateva pareri despre cele mai bune flaute iti pot da un imbold sa cumperi articolul dorit de pe Internet, unde vei descoperi oferte pentru toate buzunarele. Iata si cateva exemple pertinente:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Yamaha YFL-202 U 

 

Pentru incepatori, modelul acesta traversier, cu un headjoint curbat, va ajuta la atingerea corecta a clapelor, dispunand de mai mult spatiu intre acestea. Si, pentru a invata pozitia lor, acestea sunt de tip pointed, adica pronuntate, cu gauri de ton curbate, si acoperite, dand instrumentului o infatisare mai placuta din punctul de vedere estetic.

Cu un corp din nichel placat cu argint, va dovedi o rezistenta medie in timp, fiind ajutat si de husa cu care vine impachetat, care ajuta la transport si depozitare. Iar ambusura mai proeminenta, cu o gaura relativ mare, ii ajuta pe novici si copii sa interpreteze mai usor.

Printre mecanismele speciale specifice produsului amintim clapa G offset (care nu se afla in acelasi rand cu celelalte) permitand degetului de la mana stanga sa ajunga mai usor la ea, mecanismul Split E, care imbunatateste ventilatia si da un raspuns mai bun, si footjoint-ul in C care permite muzicantului sa ajunga la C (Do) de mijloc.

Avantaje

Flaut pentru incepatori si copii, de dimensiuni medii, cu headjoint curbat si drept.

Dispune de mecanisme pentru manipularea rapida a sunetului (G offset) si Split E.

Corp din nichel placat cu argint, care arata bine si este relativ durabil.

Clape cu brate, placute din perspectiva estetica si functionala (se pot invata mai usor).

Dezavantaje

Nu include materiale de intretinere si curatare.

 

 

Yamaha YFL-221 

 

Modelul acesta pentru novici vine de la un producator recunoscut in nisa muzicii, folosind nichel si argint in constructie si fiind placat cu argint in intregime, pentru a asigura fiabilitatea produsului pe perioade lungi de timp. Si, datorita clapelor ergonomice acoperite, face invatarea primelor note un proces mai placut, in timp ce ambusura cu un design eficientizat pentru cantare se dovedeste a fi o aditie reusita.

Modelul acesta traversier e acordat in C (Sol), scotand note in registru mediu, mai bogate si intense, iar clapa G (Sol) este de tip offset (iesita in afara), pentru o manipulare facila. Mentionam ca nu dispune de mecanism Split E (Mi), pentru sunete mai inalte. Fiind un model de tip standard, de concert, pentru invatare, va ajuta la deprinderea pozitiei clapelor si la reproducerea notelor potrivite intr-un timp mai scurt.

Are un raspuns bun si intonatie potrivita, incluzand si o cutie de transport pentru a proteja modelul de eventuali factori negativi de mediu. Mai adaugam si ca bumper-ul pentru chei este din neopren, asadar clapele vor fi mai durabile decat daca s-ar fi folosit pluta.

Avantaje

Flaut pentru incepatori, cu clape acoperite.

Clapa G este pozitionata in afara, fiind mai usor de atins si contribuind la o pozitionare ergonomica si naturala a mainii.

Corp nichelat placat cu argint, care nu se indoaie usor, adecvat pentru copii.

Include toc pentru transport.

Dezavantaje

Nu are mecanism pentru atingerea rapida a sunetelor mai inalte (Split E).

 

 

Roy Benson PC-502 Student Pro 

 

Pentru multi cunoscatori, acest model se afla printre cele mai bune flaute piccolo de buget, cu ajutorul caruia orice doritor poate sa invete mai usor cum sa se joace cu clapele. Si, pentru ca are dimensiuni mai mici si un numar redus de clape, imita triluri mult mai inalte decat vocea umana, producand cel mai ascutit sunet din randul instrumentelor de suflat.

Fiind un produs de ordin profesional, va avea o durabilitate crescuta, datorata materialelor de diferite tipuri utilizate in constructia sa, si anume lemn sintetic, pentru corp, si alpaca placat cu argint, pentru clape si gat.

Facand parte din randul modelelor de tip traversier, beneficiaza de o clapa Sol (G) offset, pe care o poti atinge mai usor cu mana, dispunand de clape acoperite, mai confortabile pentru cei care invata sau au cateva cunostinte despre acest instrument. Mentionam ca se livreaza cu toc captusit, in stil francez, care ajuta la transportare si depozitare.  

Avantaje

Flaut profesional pentru studenti.

Model in tonalitate piccolo, capabil de sunete mult mai subtiri decat celelalte modele.

Clape inchise, usor de jucat pentru intermediari si incepatori.

Corp rezistent, din lemn sintetic, care confera sunet clar si echilibrat, cu clape si gat din nichel acoperit cu argint, rezistente in timp.

Dezavantaje

Este mai dificil de folosit de catre copii, necesitand un flux mai mare de aer.

 

 

Armstrong FL-650 E 

 

Iata un flaut, la un pret bun, cu acordaj in E (Mi), de tip concerto. Acesta este ajutat si de clapa G (Sol) offset, care se poate atinge in mod confortabil de incepatori, si de mecanismul split E (Mi) pentru atingerea rapida a notei Sol 3.

Mentionam si prezenta unui stop post sub clapa D# (Re diez), precum si footjointul C, care faciliteaza producerea sunetelor pana la C (Do) de mijloc, articolul nefiind adecvat tuturor operelor care necesita un astfel de instrument. Partea buna este insa ca va fi mai usor de folosit drept mediu de invatare pentru copii sau adulti.

Se dovedeste rezistent in timp, avand avand un corp cu clape si headjoint din aliaj nichel-argint placat cu argint, amortizare din pluta pentru clape si un design simplu, dar de efect. Vine echipat cu majoritatea accesoriilor necesare intretinerii, inclusiv toc din lemn cu husa, si tija de curatare cu laveta.

Avantaje

Instrument de cantat pentru novici si intermediari.

Dispune de mecanisme ce ajuta in reproducerea unor opere de dificultate mica sau medie (G offset, Split E).

Clapele acoperite se invata repede, avand amortizare cu pluta, ce nu se degradeaza usor.

Constructie rezistenta din materiale economice (nichel, argint).

Dezavantaje

Nu poate atinge toate octavele necesare majoritatii solo-urilor de flaut (footjoint C).

 

 

Lucien FL-206S 

 

Pentru invataceii cu un buget redus, modelul acesta de flaut travers in C (de concert) va fi o alegere buna, mai ales caci echilibreaza costurile de achizitie cu optiunile oferite. Pentru protectia gurii, dispune de un mustiuc argintat, restul corpului fiind realizat din nichel de culoare argintie, care rezista relativ bine la utilizare indelungata, desi se poate decolora.

Este acordat in Do si are clape acoperite, care faciliteaza invatarea pozitiei si a notelor corecte, fiind un model cu G offset (mai usor de atins si mai confortabil pentru mana dominanta) cu footjoint de tip C, asadar care nu va putea atinge intreaga panoplie de sunete necesare operelor mai complicate.

La livrare, vei obtine si o cutie de protectie tare, precum si o husa textila impermeabila, alaturi de care se afla o perie pentru curatarea interioara a instrumentului. Asadar, vei fi pregatit sa il iei cu tine oriunde si sa il igienizezi dupa fiecare folosire, pentru a-i prelungi viata.

Avantaje

Flaut, ieftin si bun, pentru incepatori.

Clapele inchise sunt ergonomice, iar G-ul este pozitionat in afara, pentru accesibilitate.

Model travers de concert, acordat in Do - comun pentru orchestra.

Include toc, husa si materiale pentru intretinere.

Dezavantaje

Footjoint-ul de tip C, desi mai comun, nu este capabil de ridicarea notelor pentru solo-uri.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status