n n
n
n
▷ Metronoame ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun metronom ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 07.12.19

 

Cum aleg cele mai bune metronoame ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Folosit de muzicienii de pretutindeni, pentru a se familiariza cu ritmul pieselor intepretate si a-l gasi pe cel care le defineste stilul personal, metronomul a fost inventat in 1812 de catre Dietrich Nikolaus Winkel. Este astazi disponibil intr-o varietate de forme, grade de complexitate si niveluri de pret care fac destul de dificila alegerea, in special pentru cei aflati la inceput de drum in cariera muzicala.

 

 

Citeste in continuare acest ghid si afla care sunt principalele caracteristici care diferentiaza aceste produse si ce elemente trebuie avute in vedere, atunci cand te decizi sa achizitionezi unul.

Prima selectie pe care trebuie sa o faci este intre modelele clasice si cele moderne. In prima categorie intra versiunile mecanice, care functioneaza pe baza unui sistem asemanator ceasurilor si necesita intoarcerea unei cheite pentru a functiona. Au de regula forma triunghiulara, asemanatoare unei piramide, cele mai scumpe variante sunt confectionate din lemn masiv si au un aspect deosebit asezate pe pian sau pe orice suport din zona in care se fac repetitii. Cele mai accesibile la pret sunt realizate din plastic care imita lemnul sau dimpotriva, sunt astfel concepute pentru a crea un aspect cat mai modern.

Principalul avantaj al acestui tip de metronom consta in faptul ca nu are nevoie de baterii pentru alimentare. Pe de alta parte este insa posibil sa se opreasca si sa aiba nevoie sa fie intors in momente nepotrivite si este ceva mai fragil si mai putin precis decat optiunile moderne.

Variantele digitale sunt alimentate cu baterii, care trebuie inlocuite periodic. Ofera un grad ridicat de acuratete a ritmului, semnalizare atat sonora, cat si vizuala sau prin vibratii si o serie de functii suplimentare foarte utile interpretilor profesionisti.

Un metronom ieftin, la un pret bun, de tip digital, va oferi posibilitatea de ajustare a volumului, in functie de mediul acustic, astfel incat tempo-ul sa poata fi sesizat peste piesele interpretate. Daca te simti mai confortabil cu caracteristicile vocii umane, poti opta pentru o versiune care include numaratoare inregistrata, ca alternativa la sunetele obisnuite.

Unele modele permit conectarea de casti pentru a putea exersa fara griji, chiar si intr-un apartament de bloc cu vecini sensibili la zgomote si la o parte dintre versiuni vei gasi optiune de input pentru instrumente (chitara electrica, clape etc.) pe care sa le poti auzi in casti impreuna cu sunetele care indica ritmul. Importante sunt de asemenea si functiile care permit selectarea de tempo-uri diferite, acordarea instrumentelor si posibilitatea de sincronizare cu alte metronoame, foarte utila atunci cand se canta in formatie sau orchestra.

Dimensiunea dispozitivului influenteaza sunetul emis, durata de viata a bateriilor, rezistenta si portabilitatea. Majoritatea variantelor clasice au inaltimea de 20 – 25cm, dar exista si versiuni ceva mai mici, de aproximativ 10cm, cu forma dreptunghiulara, create pentru a putea fi usor depozitate si transportate in turnee, sau de acasa la sala de repetitii.

In cazul versiunilor moderne, optiunile sunt mult mai variate, de la modele ceva mai mici de un A4 si pana la versiuni cu clips, care se pot prinde de instrumentul folosit.

Suficiente pareri despre cele mai bune metronoame ieftine recomanda modele mici pentru rezistenta mai buna la socuri mecanice si portabilitate, iar in cazul celor digitale, pentru o durata mai mare de viata a bateriilor. In ambele cazuri, versiunile mai mari genereaza insa de regula un sunet mai puternic, iar cele electronice au incluse mai multe functii.

Desi in trecut aceste instrumente erau destul de greu de gasit si doar in magazine de specialitate, in prezent le poti achizitiona usor dintr-o varietate de shopuri online. Oferta este foarte variata si include modele diverse precum exemplele prezentate mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Korg TM-50C-PW

 

Este un model digital de dimensiuni medii (111 x 74 x 18mm) si cu ecran LCD pe care sunt afisate valorile care definesc tempo-ul ales. Include jack pentru casti si intrare pentru instrumente astfel incat poti repeta linistit, chiar in spatiul propriul apartament, fara sa-ti deranjezi vecinii, conectand instrumentul preferat.

Alimentarea este asigurata de doua baterii de tip AAA cu o durata de viata cuprins intre 22 si 55 ore pentru functia de metronom si intre 26 si 70 de ore pentru cea de acordor. Aceasta optiune secundara integrata modelului, cu microfon inclus, iti permite sa corectezi setarile instrumentului pentru a putea intepreta in cele mai bune conditii.

Metronomul are o plaja de tempo cuprinsa intre 30 si 252bpm care iti permite flexibilitate extinsa in adaptarea ritmului la cel al pieselor si al propriului stil. Printre functiile suplimentare incluse se numara trei tipuri de setari: tap tempo, full step si pendulum step si  5 masuri, incluzand dubleti, triolete si cvadruple, cu si fara bataie centrala, optiuni suficiente pentru a intepreta corect o varietate de piese.

 

 

 

Korg MA-1-BLBK[S2] 

 

Daca doresti un model digital mai simplu si mai accesibil la pret, iti recomandam sa arunci o privire asupra acestui metronom ieftin si bun, de dimensiuni reduse, pe care il poti purta foarte usor la tine, atunci cand mergi la repetitii, indiferent ca sunt in interior sau in aer liber. Ofera posibilitatea de ajustare a volumului, il poti asadar da mai tare in exterior si mai incet in interior, unde poti de altfel folosi si castile.

Partea posterioara include suport care permite amplasarea pe masa, birou sau orice alta suprafata plata. Poti seta ritmuri cu pana la 9 timpi si viteze de redare de pana la 252bpm, optiuni care te ajuta sa interpretezi o varietate de stiluri de muzica. Include functie de calibrare Sound Out cu treapta de incrementare de 1Hz in intervalul 410 – 480Hz, cu ajutorul careia poti regla o varietate de instrumente, de la muzicuta si pana la chitara sau pian.

Este alimentat prin intermediul a doua bateriii AAA de 3V care, datorita modelului mai simplu al aparatului, asigura o durata de viata de pana la 290 ore.

 

 

 

Hapax JM-66

 

Pentru cei care doresc un model clasic si elegant, am inclus in lista de recomandari modelul Hapax JM-66, confectionat din plastic de culoare maro, care imita textura lemnului si cu design piramidal, specific versiunilor mecanice.

Ofera o plaja de tempo cuprinsa intre 30 – 208bpm, intervalul standard acoperit de majoritatea produselor de acest fel si nu necesita baterii, fiind activat prin intoarcerea unei cheite. Are inaltimea de 200mm si baza de 102 x 118mm, fiind amplasat de regula pe pian sau un alt suport orizontal aflat la indemana.

Poti seta ritmul cu 0 pana la 6 timpi de lucru, ridicand sau coborand segmentul dretunghiular, de pe pendulul dispozitivului, pe scala verticala pe care este indicat tempoul. Pentru a proteja mecanismul de depunerea prafului, aparatul include un capac transparent care acopera zona centrala, atunci cand pendulul este fixat la locul lui. Este recomandat in special pentru utilizare in interior, acasa sau in sala de repetitii, fiind ceva mai incomod de transportat.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status