Cea mai buna chitara acustica Ibanez

Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Cum aleg cele mai bune chitare acustice Ibanez

 

Ghidul cumparatorului

Daca vrei sa patrunzi in lumea muzicii si instrumentul care ti-a captat atentia este chitara, atunci trebuie sa stii ca pentru incepatori este recomandata fie cea clasica, fie cea acustica. Aceasta din urma totusi iti va oferi sunete mult mai pline si mai profunde decat prima, chiar daca iti va veni mai greu sa o stapanesti (din cauza corzilor din otel). Un bun punct de plecare in acest sens este firma Ibanez, care produce modele potrivite pentru orice cantaret.

Aceasta companie a fost fondata in 1908, cu numele de Hoshino Gakki, in Japonia si a inceput prin importarea de chitare clasice fabricate de Salvador Ibanez. Abia in 1930 au inceput sa fabrice efectiv instrumente si tot atunci au adoptat numele lutierului pe care il respectau. In prezent, ei produc una dintre cele mai variate game de chitare, atat clasice si acustice, cat si electrice si bass, experimentand mereu cu numarul de coarde, de taste sau lungimea fretului.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii atunci cand iti alegi produsul este mana cu care canti confortabil. Majoritatea modelelor sunt facute pentru dreptaci, dar exista si unele special construite pentru stangaci (AE245L) care vor fi si mai scumpe. Exista bineinteles si variante inversate, dar nu ti le recomandam deoarece se pot dezacorda repede si iti va fi greu sa citesti si sa interpretezi melodiile.

Daca vrei o chitara acustica Ibanez, la un pret bun, este bine sa te interesezi si asupra materialelor folosite pentru constructia acesteia. Lemnul este cel care va da rezonanta specifica si fiecare tip va emite sunete diferite. Cele mai utilizate sunt mahonul (AW54CE), molidul si cedrul (AW65) care vor incuraja obtinerea de sunete calde si echilibrate.

Daca doresti ceva mai special, eventual de colectie, iti recomandam molidul Adirondack (AVD80) sau palisandrul brazilian, materiale ce recreeaza sunetele vechi ale instrumentelor de demult. Bineinteles ca acestea vor fi si costisitoare.

Numarul de corzi este important intrucat va determina usurinta cu care inveti si canti, dar si bogatia de note pe care le poti obtine. Majoritatea pieselor au cate 6 coarde, fie ca sunt pentru incepatori sau pentru avansati, dar exista modele si cu 12 (AW5412CE), recomandate profesionistilor si celor care si le permit.

Varietatea acordurilor poate fi influentata si de cate taste are instrumentul tau. In acest sens, cele mai multe sunt prevazute cu 20 de freturi (suficiente pentru majoritatea cantecelor), dar vei gasi si unele cu 21 (AEG10NII) sau chiar 24 (EP 10) care iti vor permite sa emiti sunete cat se poate de diverse si sa canti melodii mai complicate. De asemenea, Ibanez produce si alternative cu 19 freturi (GA6CE), mai simple.

Daca vei fi interesat de pareri despre cele mai bune chitare acustice Ibanez, vei vedea ca ele pot fi de marimi diferite, astfel incat si copiii sa poata interpreta ceea ce le place, utilizand o varianta ½. Modelele ¾ sunt concepute pentru varsta 10-13 ani, in timp ce adultilor le este rezervata dimensiunea cea mai des intalnita, 4/4.

Un alt criteriu de selectie atat estetic, cat si referitor la sunetul emis sau la confortul interpretului, poate fi forma instrumentului. Cea Western (Dreadnough) este cea mai comun intalnita, potrivita pentru stilul folk, insa exista si Parlor (AN60), cu un corp mai mic si un sunet incisiv (pentru blues), Folk (cu un bass mai slab decat prima) si Jumbo (Grand Concert AVC11), mai bombata si deci, mai concentrata pe notele joase, profunde.

Daca doresti sa stii mai multe, te invitam sa consulti si descrierile noastre de produs care te vor ajuta sa iti dai seama cam la ce sa te astepti cand vrei sa cumperi.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Ibanez VC50NJP-NT 

 

Aceasta se poate considera o chitara acustica Ibanez, ieftina si buna, potrivita in special pentru incepatori. Constructia ei o face ideala pentru cei care canta cu mana dreapta. Are un corp facut din agatis sau pin asiatic, nu chiar cea mai buna alegere, intrucat are tendinta sa isi modifice forma in timp la nivelul zonelor supuse tensiunii, dar care permite un cost scazut investitiei.

Totusi, fata din molid va da o rezonanta buna, un sunet plin si luminos. Cele 6 corzi sunt facute din otel si te vor ajuta sa inveti sa canti aproape orice tip de cantec, iar cele 20 de taste iti vor permite sa atingi toate notele necesare.

Marimea este cea standard pentru adulti, 4/4, iar forma este se integreaza intre cele mai intalnite (Western) si ofera un sunet echilibrat, permitand o combinatie armonioasa de note de bass, medii, dar si inalte. Pachetul pe care il vei primi va include si accesoriile de care are nevoie un incepator: husa si acordor electric.

 

 

 

Ibanez PF1512-NT 

 

Daca ai trecut deja la nivelul intermediar sau chiar avansat, atunci te poti aventura la o chitara Ibanez cu 12 corzi de otel, mai dificil de utilizat decat cele normale, cu 6. Totusi, aceasta iti va permite sa canti si melodii mai complicate si sa iei acorduri mai intortocheate, dar vei necesita mai mult timp pentru a o stapani.

Forma si modul in care este construita o fac sa fie destinata persoanelor dreptace. Cele 20 de taste te vor ajuta sa atingi toate notele necesare pentru majoritatea cantecelor. Corpul din mahon va emite sunete calde si joase, profunde si, in plus, nuanta tipic rosiatica impreuna cu finisajul lucios iti vor incanta privirea.

Dimensiunea de 4/4 este tipica pentru adulti, iar forma este cea clasica si des intalnita, western sau dreadnough, comoda atat pentru pozitia sezanda, cat in picioare. Ea este potrivita mai mult pentru stilurile folk, bluegrass sau blues.

 

 

 

Ibanez PF15-BK 

 

Tot pentru nivelul intermediar este si acest model de chitara acustica Ibanez, realizat dintr-o combinatie placuta de mahon (pentru spate si laterale) cu molid (pentru fata), ce va da o rezonanta buna, profunda si sunete atat echilibrate, cat si calde, concentrate mai mult joase si grave (ca cele din muzica spaniola).

Are 6 corzi din otel, cu care iti va veni usor sa canti si sa obtii cam toate acordurile intalnite. In plus, cele 20 de taste tipice iti vor pemite sa atingi toate notele, din majoritatea melodiilor. Un element special al acestui instrument este faptul ca este construit pentru stangaci.

In rest, forma este una dintre cele mai des intalnite si anume cea Western (cunoscuta si sub denumirea de dreadnough), potrivita pentru genurile blues si folk. Dimesiunea este potrivita unui adult (4/4), dar chitara poate fi utilizata si de catre un adolescent pasionat. Culoarea neagra si finisajul lucios vor lasa o impresie placuta privitorilor.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status