Achizitionarea unei carti poate deveni un adevarat ritual, fie ca vorbim de un autor cunoscut, recomandat sau unul nou, la prima vedere. In ultima perioada au fost lansate foarte multe carti romanesti, bine primite si foarte apreciate, atat de public, cat si de criticii de specialitate. Fie ca vorbim de carti istorice, biografii, filozofie, non-fictiune sau fictiune, ultimele titluri au impresionat, iar unele dintre ele au devenit repede bestselleruri si chiar au fost lansate noi editii, completate.
Sa achizitionezi o carte buna poate fi cateodata dificil, in special atunci cand timpul devine tot mai limitat. Fiecare are stilul sau – poate tu intri repede, alegi un titlu, un autor recomandat sau cunoscut si in cateva minute esti deja la casa. Sau petreci cateva ore, pierdut printre miile de carti oferite de librariile reale sau virtuale, unde cauti, descoperi, te informezi si in final alegi o carte. Dar toate cautarile au ceva in comun – fiecare dintre noi, cand alegem carti de lecturat in voie, speram cumva sa gasim „acea” carte. Acea carte este lectura care nu doar te informeaza, ci te schimba ca si persoana, contribuie la evolutia ta. O carte buna poate lasa in urma un om mai bun.
Noi iti oferim un mic ghid, un tipar de urmarire in aceasta vanatoare de comori, atunci cand vrei sa te bazezi doar pe curiozitate si instinct. Ia in considerare cateva amanunte cand incepi sa iti hranesti interesul in cautarea uneia dintre cele mai bune carti romanesti.
Achizitionarea unei noi carti nu a fost niciodata mai usoara. Fie ca accesezi un laptop, PC sau un smartphone, cu ajutorul internetului si a magazinelor online poti achizitiona rapid si sigur orice titlu dorest. Gasesti toate informatiile in descrierea cartilor, iar deseori ai parte de reduceri, oferte si posibilitatea unui transport gratuit si sigur.
Volumul de memorii al lui Stefan Agopian relateaza exact ceea ce lasa sa ghicim din titlu – cum trebuia sa procedeze si ce dificultati erau pentru un scriitor tanar care dorea sa publice in comunism. Autorul povesteste cu umor si savoare parcursul sau in lumea literara, perioada lunga in care a fost somer si s-a ascuns de militie, dar si contactele cu varii personalitati ale lumii literare din acea perioada. Marin Preda, Nichita Stanescu, Eugen Negrici si Radu Tudoran sunt unii dintre scriitorii „prezenti” in acest volum.
Iti recomandam fara rezerve aceasta lectura placuta, presarata cu umor si un limbaj savuros, pentru un weekend relaxant. Sigur, cartea are si calitatea de a face acea perioada „de neuitat” si greselile de atunci imposibil (speram!) de repetat. Din acest motiv, o recomandam oricarui pasionat de literatura, indiferent de varsta.
Pentru mai multe detalii, pareri si preturi, click aici!
O carte non-fictiune, cu un iz istoric si o oarecare agresivitate fata de ceea ce a stat la baza comunismului social, Securitatea si „lucratorii” sai. Dupa peste 30 de ani, autorul Gabriel Liiceanu are acces la dosarul propriu intocmit de Securitate, afland astfel numele celui mai zelos si eficient dintre participantii la ceea ce a devenit mai apoi „romanul vietii” autorului. Astfel, involuntar, se creeaza o ironie rautacioasa, unde fostul turnator este astazi actionar principal la editura autorului. Cu un subiect mereu actual pentru romani si o nota foarte personala, este cu siguranta una dintre cele mai bune carti romanesti de anul acesta.
Dragul meu turnator este mai mult o lucrare despre turnatorie, decat despre turnator, redata printr-o serie de scrisori trimise de catre Gabriel Liiceanu, la care nu a primit niciodata vreun raspuns. Incercarea autorului de a ajunge la ceea ce il intereseaza, cazul si dosarul lui particular, duce spre o discutie morala ce priveste prezenta raului in lume, dar mai particular, metastazarea comunismului in societatea romaneasca. Absenta unui raspuns creeaza astfel imaginea turnatorului ce este turnat, acuzat si incriminat. Autorul se va regasi in fata posibilitatii de razbunare tarzie, conturata sub forma unui studiu de caz. Pe aceasta baza, se construieste spre finalul cartii o discutie despre conceptul general de prezenta a Diavolului in istoria omenirii. O directie necesara, din simpla nevoie de a intelege inceputurile si filozofia unei ”ticalosii istorice”.
O carte palpitanta, ravasitoare, ce pe alocuri devine moralizatoare si acuzatoare, un studiu de caz ascuns sub imaginea generala si demagogica a unui sistem politic ce a viciat societatea romaneasca. O recomandam tuturor varstelor: celor care au trait in comunism si au simtit pe pielea lor frica de a spune sau a face ceva gresit – ca si explicatie si inca o condamnare a ceea ce a fost. Dar si tinerilor, care poate nu inteleg cum a fost si de ce este esential ca ei sa nu lase istoria sa se repete.
Mai multe informatii puteti citi vizitand Elefant.ro!
Dan Lungu este unul dintre autorii foarte prolifici si apreciati ale ultimului deceniu. Stilul sau usor ironic, fin si lejer de a scrie idei „mari” fac din orice lectura a sa o placere. „In iad toate becurile sunt arse” se numara printre cele mai bune carti romanesti din acest an, din categoria belestrica.
Eroul acestui roman este Victor, un personaj cuprins de dezamagirea prezentului si nostalgia trecutului. Pentru el, prezentul este searbad si liniar, munca nesatisfacatoare, iar sotia sa vesela pare a-i semana din ce in ce mai mult. Astfel incat Victor se refugiaza in amintirile unei tinereti spumoase, amintiri care ii coloreaza existenta. Acestea sunt picant relatate de autor, cu mult simt al umorului si dragoste pentru expresii argotice. In aceasta stare se afla eroul cand intalneste un barbat care vorbeste o limba ciudata, si pe traducatoarea lui. Impreuna vor porni intr-o aventura, dar doar daca inertia si nemultumirea pot fi depasite.
Romanul alterneaza constant intre cele doua lumi – prezentul sordid in care isi duce existenta personajul dupa `89 si trecutul idilic. Desi bine scrisa, amuzanta si inteligenta, cartii ii lipseste acea motivatie interioara credibila a personajului, care „te prinde” si iti da senzatia unei lumi reale, plauzibile.
Pentru mai multe detalii, click aici!
Dupa succesul fulminant avut cu lucrarile Sfarsitul Occidentului ? si De ce e Romania altfel ? , istoricul Lucian Boia revine cu o noua lucrare fascinanta si usor melancolica. In Balcic. Micul Paradis al Romaniei Mari, ne este prezentata istoria paradisului construit la Balcic de catre administratia Reginei Maria, indragostita de acest loc in 1924.
Cartea prezinta povestea unui loc fara egal in perioada interbelica, un mit animat cultural de catre scriitori, arhitecti, pictori si poeti ai perioadei Romaniei Mari 1918 – 1940. Balcicul a devenit astfel, o statiune marina si culturala promitatoare, dar ca orice paradis, a fost pierdut.
Lucian Boia reconstruieste foarte bine acest univers din farame de memorie, documente oficiale si fotografii de epoca, incat se poate spune ca intr-un fel, simbolic, paradisul a fost recastigat. Daca esti un curios al istoriei Romaniei sau a perioadei interbelice, aceasta lucrare iti va oferi un sentiment placut fata de o perioada evitata deseori, dar si un regret odata cu pierderea unui loc demn de denumirea „rai pe pamant”. Exista sanse mari sa te fascineze chiar daca esti orientat mai mult catre fictiune.
Pentru mai multe detalii, pareri si preturi, click aici!
Aceasta este o colectie de eseuri lansata in 2014, ce beneficiaza de o atentie la detalii specifica scriitoarei Marta Petreu. O autoare ce rezista oricarei incercari de clasificare, Marta Petreu ne ofera prin aceasta lucrare o frumoasa carte memorialistica, o serie de portrete a personalitatilor literale si culturale intalnite, citite sau apreciate.
O serie de portrete pertinente si nu de putine ori surpinzatoare, construite cu migala si atentie la detalii, ce includ personalitati precum Vladimir Tismaneanu, dar si evocari indirecte construire pe baza lecturii ale unor figuri precum Eugen Lovinescu, Emil Cioran sau Elena Vianu. In plus, scriitoarea ofera si o viziune asupra comunismului, asa cum reiesee el din biografii si pareri realiste.
Iti recomandam aceasta carte daca esti pasionat de literatura romaneasca si universala, daca si tu, ca si autoarea „visezi biblioteci” si persoanele si personajele care le compun.
Mai multe detalii puteti citi vizitand Elefant.ro!
Unul dintre cei mai apreciati si cunoscuti scriitori romani, Andrei Plesu, un critic, filozof si eseist, ne ofera o lucrare ce te indeamna sa iti traiesti viata in deplina ei frumusete, fara sa cauti tot timpul sensul ei. Este o lucrare usor moralizatoare, pozitiva si personala, ce te indeamna sa renunti la procesul lent si latent de asteptare, la reevaluarea acestei complicate ecuatii numita fericirea.
Conceptul general al cartii insista in a creea o legatura intre cele doua extreme ale personalitatii, o conexiune intre realism si visare, un calm si o stare meditativa asupra a ceea ce ne defineste ca oameni.
Recomandam aceasta lucrare celor ce isi doresc, poate, o noua perspectiva, o reinterpretare pozitiva a fiecarui rasarit si o terapie pozitiva bazata pe schimbarea prioritatilor si a orizontului.
Pentru mai multe informatii, click aici!
Volumul aparut in 2014 este o colectie de eseuri/ memorii, ce trateaza cei 25 de ani din Romania post-comunista, prin prisma Gabrielei Adamasteanu. Este o istorie politica si jurnalistica a acestei perioade, care nu scapa insa notei foarte personale a autoarei. Scriitoarea indeamna la aflarea de raspunsuri – cine a pornit revolutia, cine a „tras in noi dupa 22”, si ca o parte din probleme Romaniei de acum se datoreaza acestor mistere. Poate „ar fi fost mai bine” daca zdruncinam atunci linistea, in favoarea adevarului.
Cartea este structurata in doua parti – „America, America” si „Intamplarea care devine destin”. Este centrata pe marturii si idei privind anii exuberanti din punct de vedere cultural, social si politic, despre iluziile si visele ce au urmat revolutiei din 1989. Per total, cartea este un amestec de analize pertinente, reci, ale faptelor intamplate in aceasta perioada si istorioare personale, marturii ale urmelor lasate de evenimentele ultimelor doua decenii.
Recomandam aceasta carte tuturor celor care se intreaba „ce s-a intamplat”, de ce revolutia nu a adus schimbarile pe care le asteptam cu totii, de ce ne confruntam cu aceleasi probleme socio-politice in ultimii 20 de ani. Sigur, cartea nu va oferi raspunsuri de netagaduit, dar poate oferi perspective noi, inteligente, ce imbina placut obiectivul cu sentimentalul.
Pentru mai multe detalii, pareri si preturi, click aici!
Simona Sora este fosta redactor la Dilema Veche si actual coordonator la suplimentul de cultura al acestei reviste. Volum Seinfeld si sora lui Nabokov aduna mai multe texte publicate in Dilema Veche, pe tema literaturii, a rolului sau in spatiul cultural „mioritic”, dar mai ales in viata personala a autoarei.
Textele nu urmeaza un tipar cronologic sau ideologic, au avantajul de a fi scurte – 2-3 pagini si concentrate (fiind publicate anterior in revista). Doar putina curiozitate iti trebuie pentru a descifra puzzle-ul literar pe care Simona Sora ti-l aseaza inaintea ochilor. Iar lumea literaturii, asa cum este schitata de autoare, este bizara, cu susul in jos (ceea ce sugereaza si titlul volumului), situata undeva in afara realului, desi in influenteaza net pe acesta din urma.
Mai multe detalii puteti citi vizitand Elefant.ro!
Volumul „Miros de roscata amara..” , lansat in martie 2014 de Dan Alexe este deja una dintre cele mai citite carti romanesti de anul acesta, fiind intens asteptata de fani, dar si de critici. Caci Dan Alexe este un scriitor in egala masura iubit si contestat, unul dintre scriitorii cu adevarat controversati ai literaturii contemporane.
Volumul, asa cum ne-a obisnuit autorul, este unul indraznet, lipsit de inhibitii, ce trateaza lejer intalniri amoroase dintre cele mai bizare si „socante”. Aceasta carte nu este pentru cei sensibili, pudici, care cauta in literatura un simt al moralitatii sau o indrumare vizavi de cum sa-ti conduci viata. Este un roman complet fara perdea, atat in ceea ce priveste limbajul, cat si in actiune, care prin neverosimilul si incandescentul sau, te va scoate pentru putin timp din prezentul gri.
Pentru mai multe informatii, click aici!
Desi publicata in 2011, romanul „Ce ne spunem cand nu ne vorbim” de Chris Simion ramane una dintre cele mai frumoase carti romanesti de anul acesta, dovada stand prezenta constanta a cartii pe listele de bestelleruri.
Romanul urmareste povestea unei femei care capata un diagnostic teribil – cel de cancer incurabil si il foloseste pentru a fugi din calea realitatii. Dupa o perioada de izolare si inchidere in sine, eroina constata ca rezultatele au fost de fapt gresite si este perfect sanatoasa. Urmeaza revenirea la viata, in ciuda dificultatii de a accepta ca tot ce a crezut in acesti ani, despre viata, moarte, Dumnezeu si scopul omului, a fost gresit. Per total, romanul este unul pozitiv, cu numeroase idei, concepte si „povete” care trebuie sa iti aminteasca mereu ca viata merita traita din plin. Trateaza teme mari, precum iubirea, moartea, raiul si iadul, cu emotie, sinceritate si mult optimism. Iti recomandam aceasta carte daca ti-a placut „Mananca, roaga-te, iubeste” sau vreunul din romanele lui Paulo Coelho, daca ai nevoie sa scapi de cinismul contemporan.
Pentru mai multe detalii, pareri si preturi, click aici!
Leave a Reply
Be the First to Comment!