Cele mai bune carti de bucate

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.20

 

Cum alegi o carte de bucate buna

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca abia te-ai mutat de acasa si incerci sa te dezmeticesti despre cum e sa te descurci singur cu preparatul mancarii, ca ai niste copii putin cam mofturosi la mancare si ai nevoie de idei de retete noi, sau ca pur si simplu esti pasionata de gatit si vrei sa incerci diverse combinatii, o carte de bucate isi gaseste mereu locul in biblioteca ta.

Cum alegi insa cea mai buna carte de bucate, e o cu totul alta problema – destul de dificila, am zice, avand in vedere oferta atat de variata de pe piata. De aceea am redactat acest ghid special pentru tine, ca sa ii dam cateva indicatii valoroase despre lucrurile la care ar trebui sa fii atent.

Aspect: Exista o vorba celebra care spune ca nu ar trebui sa judeci nimic – nici macar cartile – dupa aspectul exterior, dar in cazul acestei categorii de produse, regula nu se aplica. Numeroase pareri despre cele mai bune carti de bucate sustin ca ele trebuie sa aiba o forma adecvata, dimensiuni medii sau reduse, sa fie usor de manevrat. Daca eziti intre doua volume, dintre care unul arata mai degraba a revista pentru femei, alege-l pe celalalt! Un format mare si greu de manevrat in spatiul limitat al bucatariei, incarcat cu poze artistice care aduc mai degraba a reportaj fotografic, nu merita sa stea in biblioteca ta.

 

Continut versus stil: Ilustratiile si fotografiile sunt cu siguranta bune, iar tendinta editurilor de a face ca pana si cartile de bucate sa arate bine este de inteles. Specialistii insa dezvaluie un mic secret: cartile cu adevarat utile au in general mai putine ilustratii decat cele mediocre. E in regula sa existe fotografii cu rezultatul final al retetei – macar stii pentru ce sa te pregatesti atunci cand te apuci de primul sufleu din viata ta – dar asigura-te ca scopul lor e sa informeze, nu sa impresioneze. Fotografiile cat o pagina intreaga, care par sa acorde mai multa atentie decorului scump decat mancarii propriu-zise, nu iti aduc nici un beneficiu. Intotdeauna ar trebui sa existe mai mult text si mai putine poze.

 

Calitatea ingredientelor: Rasfoieste cartea si arunca o privire la cateva dintre ingredientele retetelor prezentate. Daca majoritatea contin ingrediente ultra-procesate sau pre-ambalate, pregateste-te sa o returnezi. Daca gasesti referiri la supa la cutie, paste la conserva, aluat congelat si alte asemenea produse, e momentul potrivit sa renunti si sa te reorientezi.

 

Indexul: Nu trebuie sa lipseasca din nici o carte de bucate serioasa. Iar daca in carte exista retete cu ingrediente neobisnuite, ar trebui sa existe de asemenea un glosar. Volumele cu adevarat speciale includ chiar si o lista cu locuri de unde pot fi achizitionate cele mai ciudate sugestii de alimente.

 

Claritatea retelor: Citeste de la un capat la altul o reteta care ti se pare gustoasa si imagineaza-ti ca te apuci sa o prepari. Urmareste mental intregul proces. Iti e clar ce fel de vase trebuie sa folosesti, cum arata reteta la final, cum se parcurge fiecare etapa pas cu pas? Daca nu, daca ramai cu mai multe semne de intrebare, probabil ca intreaga carte e la fel de neclara. Cartile bune au mentionate ingredientele exact in ordinea in care vor fi folosite si ofera indicatii precise despre fiecare manevra.

 

Informatii suplimentare: Cele mai bune dintre carti includ si informatii nutritionale despre fiecare reteta in parte. Poti afla cantitatea totala de grasimi, carbohidrati, numarul de calorii si asa mai departe. De asemenea, ar trebui inclus timpul de preparare si e bine sa apreciezi daca exista informatii despre pasii care pot fi pregatiti dinainte, pentru mesele festive la care ai mai multe feluri de servit, de exemplu.

 

Experienta utilizatorului: Pentru un incepator, e important ca retetele sa fie explicate cat mai detaliat, fara indicatii vagi, de genul “legumele undite…”, sintagme de genul acesta fiind inlocuite de “ceapa si morcovul, taiate cat mai marunt, se pun in tigaie cu doua linguri de ulei si se amesteca la foc mic pana isi schimba culoarea”.

In cazul celor mai experimentati, o carte cu retete mai sofisticate, din gama gourmet, poate reprezenta o provocare binevenita. Daca esti interesat unde gasesc carte de bucate, la preturi bune, alti cumparatori, iti recomandam una cuprinzatoare, dar generala.

Nisa: Unii cumparatori cauta informatii despre un anumit tip de bucatarie: unii isi doresc retete chinezesti, altii le cauta pe cele traditional romanesti; unii sunt pasionati de bucataria mediteraneeana in timp ce altii doresc sa prepare cele mai pretentioase retete pariziene. Poti cauta o carte de retele pentru wok, pentru grill sau pentru vasul roman, dupa cum e posibil sa doresti o carte cu retete de salate, supe sau prajituri.

 

Cumparatorilor care se intreaba unde gasesc carte de bucate, la un pret bun, le-am pregatit o scurta selectie cu cateva dintre cele mai apreciate volume disponibile la ora actuala pe piata. Toate volumele sunt editate in conditiile cele mai bune si contin informatii precise despre preparare. In plus, ca sa eviti diferentele mari de preturi dintre diverse librarii si strabaterea orasului in lung si-n lat pentru a o cauta pe cea care te intereseaza, iti recomandam sa o comanzi de pe internet; vei gasi cele mai avantajoase oferte de pret, o vei primi direct acasa si ai posibilitatea de a o returna, fiindu-ti rambursata suma cheltuita, daca nu este pe gustul tau.

Modele recomandate in 2020

 

Humanitas, Sanda Marin, Editie Integrala 

 

Una dintre cele mai bune carti de bucate romanesti ale tuturor timpurilor, daca e sa ne luam dupa gradul de popularitate, este volumul semnat de Sanda Marin. Publicat prima oara in anul 1930 si reeditata de numarate ori pana in prezent, ea este “cartea de capatai” in materie de bucatarie romaneasca.

Gustul de acasa este regasit in cele peste 1500 de retete la fel de pretioase, dar prezentate intr-o forma editoriala demna de prezentul tehnologiei. Volumul este publicat de editura Humanitas in cele mai bune conditii tipografice; formatul 15.5 x 23 cm este usor de manevrat, chiar si in spatiul limitat oferit de blatul de bucatarie, astfel incat sa o ai mereu la indemana.

Piesa are un total de 488 de pagini si prezinta, pe langa retetele testate si bine-cunoscute pentru ca “ies”, cateva amanunte inedite despre autoare, care a publicat cartea sub pseudonimul Sanda Marin, nume care a ramas celebru de-a lungul atator generatii de gospodine.

 

Avantaje:

Carte de bucate cu retete romanesti, cu specific traditional.

Cea mai celebra si longeviva colectie de retete din tara.

Peste 1500 de preparate in cele 488 de pagini.

Include informatii despre cine este autoarea reala a volumului.

 

Dezavantaje:

Desi foarte gustoase, retetele traditionale romanesti nu sunt neaparat cele mai sanatoase combinatii de alimente.

 

 

 

Curtea veche, Geanina Staicu – Avram, Jamila Cuisine  

 

O carte de bucate ieftina si buna pe care ti-o propunem ca o varianta pur romaneasca moderna este intitulata Jamila Cuisine. Semnata de Geanina Staicu – Avram, ea include o parte dintre retetele prezente pe site-ul acesteia si pe binecunoscutul ei canal de YouTube.

Proiectul a inceput in anul 2012, cand autoarea si-a propus sa initieze un nou proiect, pornind de la una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: gatitul. Retetele sale video sunt cunoscute oricarei gospodine cu acces la internet, sunt testate si apreciate pentru ca rezultatul lor este gustos, prepararea este relativ simpla, iar ingredientele, la indemana oricui.

Volumul a aparut la editura Curtea Veche si este apreciat de catre cumparatori ca fiind detaliat explicat, tiparit in cele mai bune conditii si incluzand si informatii grafice utile. Retetele sunt logic si organizat prezentate, singurul repros adus fiind acela ca nu exista o ordine anume, care sa usureze identificarea unui preparat anume pe care il cauti.

 

Avantaje:

Carte de bucate cu retete romanesti, usor de preparat din ingrediente simple.

Autoarea este deja consacrata in domeniu, datorita site-ului sau cu specific gastronomic.

Volumul e editat in cele mai bune conditii grafice, fiind lansat de o editura faimoasa.

Include informatii detaliate atat scrise, cat si in imagini.

 

Dezavantaje:

Utilizatorii isi exprima dorinta de a fi gasit in volum un mod clar de organizare a retetelor, pentru a le usura cautarea.

 

 

 

Curtea Veche, Jamie Oliver, Comfort Food 

 

Jamie Oliver a revolutionat modul in care o tara intreaga se raporteaza la mancare, demonstrand ca se poate gati si manca sanatos, chiar si in familiile foarte ocupate sau cu buget limitat. De aceea am decis sa includem in ghidul nostru aceasta carte de bucate, la un pret bun, semnata de cel mai activ social bucatar al tuturor timpurilor.

Volumul a fost tiparit de Curtea Veche, in anul 2015 si are nu mai putin de 408 pagini in format 18.9 x 24.6 cm, usor de manevrat. Raportul dintre text si informatiile grafice este evaluat ca perfect, iar retetele sunt prezentate cu multe detalii, ca sa nu lase loc greselilor.

Probabil ca cel mai mare avantaj al acestui volum este, insa, acela ca prezinta 100 de retete de suflet: deserturi din copilarie, feluri traditionale regasite in numeroase familii, dulciuri sanatoase care pot fi preparate impreuna cu copiii. Modul de prezentare iti creeaza imboldul de a le incerca, readucand ritualul gatitului in sanul familiilor.

 

Avantaje:

Retete consacrate, apartinand unuia dintre cei mai apreciati bucatari din lume.

Jamie Oliver este cunoscut ca ambasador al gatitului sanatos in familie.

Include retete de familie, deserturi dragi si placeri culinare “vinovate”.

Poti gasi preparatele preferate ale familiei tale printre cele 100 de retete.

 

Dezavantaje:

Unele dintre ingrediente pot fi ceva mai greu de gasit.

 

 

 

Noi Media Print, Horia Virlan, Bucatele noastre 

 

Horia Virlan este unul dintre putinii bucatari romanesti cunoscuti publicului larg, a carui pricepere a devenit celebra multumita emisiunilor sale TV, capabile sa starneasca cele mai puternice pofte. Dupa ce il urmaresti gatind, gura iti lasa apa, iar camera ta este deja invadata de arome nebanuite.

Volumul aparut in 2010 are un format 21.5 x 24 si un numar de 408 pagini si include retete romanesti. Multe dintre ele au fost preluate din calatoriile in tara; altele au fost alese din caiete de retete ale bunicelor sau gospodinelor pricepute. Testate de catre autor, ele au fost apoi publicate cu toate amanuntele necesare pentru cel care le incearca.

Unul dintre marile avantaje ale volumului este ca prezinta retete cu ingrediente romanesti, usor de procurat, condimente autohtone sau intrate de mult timp in bucataria noastra. El nu cauta sa impresioneze prin retete super elaborate sau cu componente cu nume straine.

 

Avantaje:

Carte cu retete romanesti, cu specialitati din toate colturile tarii.

Include preparate traditionale, transmise de la o generatie la alta timp de decenii.

Retetele sunt detaliat explicate, dupa ce au fost testate si imbunatatite de catre autor.

Ingredientele folosite sunt traditionale, usor de procurat si familiare deja.

 

Dezavantaje:

Adept al asocierii dintre o bucata de carne de calitate si o leguma bine preparata, retetele nu respecta neaparat noile principii ale nutritionistilor moderni.

 

 

 

Paideia, Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti 

 

Editura Paidea a publicat in anul 2016 o editie jubiliara care sarbatoreste 15 ani de la aparitia probabil a celei mai bine documentate carti de bucate aparuta vreodata in Romania. Este vorba despre culegerea omului de televiziune Radu Anton Roman, care de-a lungul atator ani a cules retete nestiute din satele ascunse ale Romaniei si le-a adus in atentia publicului intr-un format care pur si simplu iti lasa gura apa.

Retetele publicate in cele 818 pagini ale cartii nu sunt doar niste indicatii despre cum sa prepari diverse feluri; ele sunt povesti care ilustreaza obiceiurile dintr-o anumita parte a tarii, traditiile urmate, felul in care vinul se potriveste cu mancarea pusa in blide populare decorate specific zonei.

Formatul e mare, de 20 x 28 cm, iar volumul are multiple valori: pe langa cea culinara, el este un document etnografic pretios, un instrument la indemana romanilor nostalgici dupa oameni si vremuri. In cateva cuvinte, el reprezinta viziunea de ansamblu a autorului asupra etnoculinarului romanesc, rezultata in urma unei documentari asidue.

 

Avantaje:

Volum jubiliar care include toate retetele integrate in volumele anterioare.

Apartine unui om de televiziune cunoscut publicului, datorita unei emisiuni care a durat nu mai putin de 7 ani.

Prezinta retete si obiceiuri culinare romanesti din diverse regiuni ale tarii.

Ofera informatii nu doar despre retete, ci si despre cum se prepara, din ce se servesc, cum se mananca si cu ce vinuri se asorteaza.

 

Dezavantaje:

Este mai degraba o carte cu povesti si povestiri despre bucataria romaneasca, decat o carte de bucate in acceptiunea clasica a termenului.

 

 

 

 

Marci populare:

 

Daca doresti sa diversifici meniul familiei tale, sa gatesti in moduri noi, retete moderne sau traditionale, sa combini in mod inedit ingredientele cu care esti deja obisnuit, ai nevoie de o carte de bucate de calitate. Dar asta nu este tot; pentru deplina satisfactie, e important sa te asiguri ca stilul bucatarului care semneaza volumului, este pe placul tau. Ai in continuare ocazia sa ii descoperi pe 3 dintre cei mai apreciati.

Jamie Oliver, pe numele sau complet James Trevor Oliver, s-a nascut in anul 1975 in Marea Britanie. In prezent, este cunoscut ca unul dintre cei mai celebri bucatari, printre meritele sale, pe primul loc aflandu-se revigorarea bucatariei britanice tipice.

Dupa un debut ca specialist patiser, el a fost remarcat de catre BBC, care i-a propus propria serie de televiziune. Prima sa carte de bucate, publicata ca urmare a acestui show, a devenit repede best seller-ul numarul 1 in lume. Ascensiunea sa a continuat, catre noi serii TV si invitatii oficiale care sa ii recunoasca meritele, dintre care poate cea mai spectaculoasa este cea facuta de primul ministru.

Ceea ce i-a adus, insa, aprecierea neingradita a publicului a fost campania “Feed Me Better” – “Hraneste-ma mai bine”, initiata in scolile britanice, care urmareste eliminarea mancarii de tip fast food din dieta copiilor si inlocuirea ei cu alimente sanatoase si nutritive. Jamie s-a dedicat acestui scop – sa ii invete pe oameni sa manance mai sanatos – si multe dintre retetele lui demonstreaza ca lucrul acesta este posibil fara a da bugetul familiei peste cap.

In prezent, Jamie Oliver a devenit nu numai un bucatar celebru sau un faimos autor de carti culinare, ci si un brand ambasador al unei alimentatii echilibrate, cu ingrediente nutritive si ingenios combinate.

Daca iti amintesti din propria copilarie, mama si bunica foloseau sintagma “Sanda Marin” ca un sinonim pentru “carte de bucate”. Transformata la un moment dat intr-un substantiv comun (in acelasi fel in care s-a intamplat cu celebrii adidasi, sau cu pampersii), Sanda Marin este autoarea celei mai bine vandute carti de bucate romanesti a tuturor timpurilor.

Mare parte din succesul volumului sau se datoreaza faptului ca acesta prezinta retetele traditionale romanesti, de la cele mai simple, pana la cele pe care numai adevaratele gospodine se incumeta sa le pregateasca pentru mesele festive pretentioase, cu invitati de seama.

Pe numele sau real Cecilia Maria Simionescu, autoarea s-a nascut in anul 1900 la Iasi, intr-o familie de intelectuali in care a beneficiat de o educatie aleasa in primii ani de viata. Cu studii desavarsite in tara si in strainatate, stabilita la casa ei, ea devine o gazda extrem de iubita printre prietenii care se delectau cu deliciile culinare cu care ii intampina.

Cartea, publicata pentru prima oara in 1936, prefatata de insusi Pastorel Teodoreanu, include 10.000 de retete autohtone sau inspirate de alte traditii. Inclusiv in perioada comunista, cartea a fost reeditata, cu ajustarile de rigoare si eliminarea retetelor care necesitau prea multe ingrediente imposibil de procurat. Probabil ca cea mai exact descriere a volumului ii apartine domnului Andrei Plesu, care spune ca “In copilarie, credeam ca e un singur cuvant, “sandamarinul”, care denumeste o ustensila cu care poti gati orice”.

Mai cunoscuta publicului larg pentru JamilaCuisine, Geanina Staicu-Avram a reusit sa transforme pasiunea pentru gatit in unul dintre cele ai de succes canale romanesti de pe YouTube. Pornind de la un simplu blog culinar, ea a trecut, la sugestia sotului, la vlogging.

Pornind de la cateva retete marocane gustoase si usor de preparat, s-a construit, incet incet, un canal cu 200.000 de abonati si peste 60 milioane de vizualizari. Echipa formata din cei doi soti a constatat ca publicul adora aceste retete vizuale, in care poti urmari exact care e densitatea potrivita a unei creme, cum se adauga un ingredient si asa mai departe.

Urmatorul pas a fost investitia in aparatura performanta si, incet incet, a venit si randul primului volum cu retete. Ascensiunea a fost una lenta si de durata, avand in vedere specificul publicului roman, dar in prezent JamilaCuisine este una dintre cele mai frecvente recomandari in materie de bucatarie romaneasca si nu numai.

Retetele sunt apreciate pentru ca ofera cate ceva din bucataria traditionala romaneasca si din cea a altor state invecinate; pasionatii sunt incurajati sa testeze si sa experimenteze, iar formulele atat de atent prezentate si de minutios gandite au darul de a reusi mereu, oricat de neexperimentat ar fi cel care le incearca.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Cum aleg cele mai buna carti de bucate ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Proaspat casatorita si la inceput de drum in ale bucatariei, pasionata de gastronomie sau pur si simplu la dieta, daca te afli in fata calculatorului in cautarea unei carti de bucate, sigur vei dori sa citesti pentru inceput acest ghid. Din varietatea de optiuni disponibile in magazinele online, doar cateva iti ofera cu adevarat informatia de care ai nevoie, in cea mai eficienta forma, usor de inteles si de pus in aplicare. Afla cum le poti gasi.

 

 

Valoarea retetelor si succesul preparatelor create dupa ele au la baza experienta autorului din spate randurilor. Inainte de a decide sa cumperi o carte de bucate ieftina, la un pret bun, incearca asadar sa afli cate ceva despre persoana care iti spune ce, cum si cat sa pui in farfurie. Pe langa nume sonore precum Julia Child, James Oliver, Michel Guerard, Prosper Montague sau ai nostri Sanda Marin, Radu Anton Roman sau Florin Dumitrescu, se mai gasesc pe copertile cartilor autori despre care nu ai auzit niciodata.

Farmecul secolul XX este ca poti afla destul din cateva clickuri: ce carti au mai publicat, ce tip de bucatarie ii caracterizeaza (raw vegan, asiatica, traditionala sau fussion, etc.). Iti recomandam asadar sa acorzi cateva minte pentru a afla cine te ajuta sa pregatesti masa familiei tale, inainte de a lua decizia de cumparare.

Claritatea retetelor, calitatea ingredientelor si informatiile suplimentare incluse valoreaza foarte mult. Numeroase pareri despre cele mai bune carti de bucate ieftine mentioneaza ca semn de avertizare negativ prezenta in reteta a produselor alimentare la conserva, a semipreparatelor sau a celor ultraprocesate.

Profita de optiunea de rasfoire a unei parti demonstrative din carte, disponibila pe unele site-uri si citeste cu atentie. Sunt toate ingredientele trecute in lista produselor necesare? Sunt mentionate in ordinea folosirii sau aleatoriu? Intelegi clar ce anume trebuie sa faci si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi?

Un plus la aceste doua cerinte de baza il reprezinta includere de informatii precum gradul de complexitate (usor, mediu, dificultate ridicata) care te ajuta sa-ti pregatesti corect efortul si asteptarile si sa nu risti cu un preparat care te depaseste, intr-o zi speciala. Timpul de care ai nevoie pentru a obtine produsul final este esential la pregatirea unei mese cu mai multe feluri si invitati, numarul de portii te ajuta sa estimezi corect cantitatile, iar valorile nutritive sunt de mare folos daca e important pentru tine sa stii ce oferi corpului tau.

Poti alege intre carti adresate special unui anumit tip de alimentatie (vegetariena, vegana, raw), unei culturi specifice (asiatica, mediteraneeana, romaneasca, etc.), unor produse particulare (patiserie, deserturi, supe, paste, fripturi) sau pentru un nivel anume de experienta (incepator, mediu sau expert).

Pe toate aceste variante, intr-o multitudine de forme si sub numeroase semnaturi, le gasesti si le poti evalua in magazinele online. Pentru a te familiariza cu ofertele disponibile, te invitam sa analizezi si exemplele de mai jos, alese dintre cele mai populare optiuni.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Mike Snyder, Nancy Faass, Lorena Novak Bull, 300 Retete hrana vie, Orizonturi, 2013

 

Dedicata alimentatiei vegetariene si vegan gourmet, aceasta carte de bucate, ieftina si buna, include 300 de retete cu accent pe folosirea fructelor si legumelor proaspete, a nucilor si semintelor, mirodeniilor, plantelor medicinale si a verdeturilor cu frunze. Ingredientele sunt utilizate crude sau preparate termic la maxim 46oC, pentru a pastra intacte enzimele si substantele nutritive.

Retetele includ lista completa de ingrediente in ordinea utilizarii, explicatii pentru fiecare pas pe care trebuie sa il faci pentru a obtine preparatul, numarul de portii si principalele substante nutritive continute de fiecare farfurie. Este o carte potrivita atat pentru incepatorii in bucatarie in general, si in alimentatia raw vegana in principal, cat si pentru pasionatii domeniului, care doresc sa aiba la indemana o varietate de retete specifice.

Cartea are 333 pagini si dimensiunile de 210 x 145cm, usor de incadrat in biblioteca si de rasfoit in bucatarie. Dintre autorii cartii, iti putem spune despre Lorena Novak Bull ca este de profesie nutritionist, cu 15 ani de experienta in domeniu si a publicat pana acum 6 carti dedicate alimentatie sanatoase, bazate pe consumul alimente cat mai apropiate de starea lor naturala.

 

 

 

Mihaela Enache, 300 Retete Delicioase De Post, Orizonturi, 2015

 

Pentru cei care doresc sa manance sanatos si variat, dar vor sa respecte in acelasi timp si perioadele de post de pe parcursul anului, si pentru persoanele adepte ale unui regim vegetarian, aducem in atentie acest volum cu 300 de retete de post.

Printre preparatele pe care le vei putea pregati se numara o varietate de supe, borsuri, ciorbe si chiftelute, prezentate in pasi simpli si usor de urmarit. Retetele includ lista completa a ingredientelor, mentionate in ordinea in care vei avea nevoie de ele, pentru a-ti putea gestiona cat mai bine timpul. Etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a ajunge la produsul final sunt explicate detaliat si intr-un limbaj usor de inteles.

Vei folosi in principal legume si fructe proaspete, verdeturi si mirodenii, pentru a obtine o mancare cu valoare nutritiva ridicata, fara prezenta conservantilor si a altor adaosuri daunatoare organismului. Cartea a fost publicata in anul 2015, are 272 de pagini si un format de 13 x 20cm, cu coperta necartonata, deci iti recomandam sa o protejezi de expunerea indelungata la aburi.

 

 

 

Laura Adamache, Yummy! 300 de retete pentru bebelusi si copii, ALL, 2020

 

Cartea Laurei Adamache este destinata special mamicilor care cauta mereu idei noi pentru a le oferi celor mici mancaruri sanatoase, gustoase, potrivite varstei si cat mai variate. Te va ajuta sa gasesti repede idei de meniuri complete si de preparate individuale, indiferent de cati copii trebuie sa hranesti si ce varste au. Retetele sunt grupate pe intervale usor de urmarit (intre 6 si 12 luni, intre 1 si 3 ani si intre 3 si 5 ani) tinand cont de necesitatile nutriotionale specifice fiecarei etape.

Poti alege intre pireuri cremoase, supe hranitoare, deserturi apetisante si gustari sanatoase, cu ingrediente naturale, usor de identificat in text si de pregatit exact in ordinea in care vei avea nevoie de ele pentru a prepara reteta. Pasii si tehnicile de gatire beneficiaza de descrieri detaliate, in limbaj simplu, usor de urmarit de catre orice gospodina, indiferent de experienta in bucatarie.

Persoanele care au achizitionat-o o recomanda ca foarte utila atunci cand iti lipseste inspiratia si cauti idei noi de retete. Are dimensiunile 17 x 28cm, mai mare decat formatele obisnuite si este conceputa sub forma asemanatoare calendarelor, design care poate fi mai dificil de folosit pentru doamnele care au putin spatiu in bucatarie. Laura Adamache se numara printre cei mai cunoscuti bloggeri culinari din Romania. Este de asemenea autoarea a 16 carti cu retete care acopera o varietate de preparate, de la deserturi si supe, pana la paste si salate.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 4.60 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status