Cea mai buna carte thriller psihologic

Am modificat articolul ultima data pe: 05.08.20

 

Cum aleg cele mai bune carti thrillere psihologice

 

Ghidul cumparatorului

Literatura buna este ceva subiectiv. De fapt, este greu sa ne gandim la un domeniu de interes in care subiectivitatea este mai puternica, poate doar muzica este asemanatoare in aceasta privinta. Din acest motiv, ghidul de fata nu va incerca sa tina o prelegere despre elementele care fac dintr-o carte un thriller psihologic de calitate, in schimb oferind cateva motive pentru care acest gen este atat de cautat in zilele noastre.

 

 

Desigur, data fiind abundenta titlurilor din categorial thriller, exista nenumarate abordari literare asupra unui numar mare de subiecte. Comune sunt, insa, misterul si controversa in marea majoritate a povestilor descrise – titluri celebre precum “Misery” a lui Stephen King sau “Tacerea mieilor” a lui Thomas Harris subliniaza succesul acestei retete. Astfel, publicul este atras prin oferirea a ceea simt oamenii adesea ca lipseste din viata lor de zi cu zi: exceptionalul.

Un val mare de autori s-au facut remarcati in ultima vreme prin abordari variate la acest gen de carti. Nume precum Mary Kubica, Lreth Anne White, John Marrs, si extrem de popularul Dan Brown sunt omniprezente pe rafturile librariilor. Fireste ca stilurile variaza, fiecare din autori oferind cate ceva nou cititorilor sai, si nu este greu sa observati cum abundenta de stiluri nu face decat sa sporeasca avantul genului in topurile literare de peste tot.

Vazand numarul mare de asemenea carti din librarii, poate fi dificil sa selectati unul sau doua titluri care sa va deschida gustul catre genul thriller, mai ales daca marketingul este puternic orientat catre sublinierea calitatilor in defavoarea punctelor slabe ale unui text. In aceasta privinta, recenziile si forumurile sunt de un ajutor nepretuit in orientarea dumneavoastra in domeniu.

Insa si aici subiectivitatea este prezenta, mai ales atunci cand cei ce scriu recenziile si comentariile doresc sa isi sublinieze rafinamentul gusturilor prin denigrarea excesiva a unei carti. In plus, spoilerele sunt un risc nedorit, pentru ca pot strica integral experienta lecturii cartii alese.

Pentru a sparge gheata acestui gen, iata niste scurte prezentari ale unora din cele mai cautate titluri iesite recent sub numele unor renumiti autori:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Brown, Dan, Origini, Rao

 

Autorul american Dan Brown si-a facut in ultimul deceniu o reputatie solida in ceea ce priveste best seller-urile din acest gen. Atacand subiecte delicate care nu au fost ferite de controverse, operele sale au solidificat pozitia thrillerelor psihologice ca pilon al literaturii contemporane de consum.

“Origini” de asemenea nu se sfieste sa abordeze subiecte care atrag prin caracterul lor senzational, intrebarile ce angreneaza firul narativ fiind, probabil, cele mai mari intrebari ale omenirii: de unde vine omul, si incotro se indreapta? Fara a oferi vreo dezvaluire despre poveste, acest roman se recomanda fanilor suspansului, misterului si rasturnarilor de situatie, in obisnuita maniera a operelor semnate Dan Brown.

Chiar daca unii critici au obiectat la adresa acestui autor, citand caracterul de consum al unora din romanele sale, el persista in topuri, iar asta nu face decat sa ii ranforseze reputatia de nume redutabil in domeniul thrillerelor psihologice si a titlurilor care ameninta sa rastoarne adevaruri bine-stiute despre lume.

 

 

 

Hawkins Paula, Fata din tren, Trei

 

Debutand pe primul loc in topul celor mai bune best selleruri de fictiune al New York Times in 2015, “Fata din tren” de Paula Hawkins a fost in vandut in peste 15 milioane de copii la nivel global. Acest thriller a fost si ecranizat intr-un film cu acelasi nume un an mai tarziu, cu Emily Blunt in rolul principal.

Premiza romanului se axeaza pe dinamica dintre mai multe personaje, narata din perspectivele a trei femei, fiecare punct de vedere fiind totodata subiectiv, cat si contradictoriu pe alocuri cu al celorlalte. Abordarea aceasta a propulsat rapid “Fata din tren” in topuri, fiind evident ca numele lui Paula Hawkins ar trebui sa fie pe lista de lecturi a oricarui amator al genului.

Cine cauta o carte thriller psihologic buna va fi atras atat de reputatia acestui titlu, cat si de stilul narativ al cartii in sine, criticile negative fiind extrem de putine chiar si acum dupa doi ani de la sosirea operei pe rafturile librariilor.

 

 

 

Lehanne Dennis, Disparuta fara urma, Paralela 45

 

Un titlu ceva mai vechi (1998) decat celelalte din aceasta lista, “Disparuta fara urma” a fost ecranizat la cativa ani dupa lansare (intr-un film cu acelasi nume in 2007), ceea ce ofera o reflectie a interesului ridicat manifestat de public fata de acest titlu.

Ca thriller politist, romanul urmareste doi detectivi care pornesc pe urmele unei tinere care a disparut de acasa. Lucrurile devin rapid mult mai complicate decat era de asteptat, cu suisuri si coborasuri care iau prin surprindere cititorul, cei doi protagonisti facand o revenire dupa ce au aparut in alte titluri scrise de acelasi autor. In cazul de fata, noul caz la care lucreaza cei doi nu a dezamagit fanii seriei, dupa cum se reflecta in recenziile ce au urmat lansarii romanului.

Abordand coruptia in nenumarate forme printr-un fir narativ complicat, “Gone, baby, gone” (titlul original al cartii) tinteste spre adeptii stilului politist, fara a neglija aspectele psihologice, reusind sa atraga o gama larga de cititori doritori de senzatii tari, suspans si aventura.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status