Cea mai buna carte de teste psihologice

Am modificat articolul ultima data pe: 22.04.19

 

Cum aleg cele mai bune carti de teste psihologice

 

Ghidul cumparatorului

Incepem sa ne bazam tot mai mult pe teste psihologice, fie ca e vorba de un nou job, de scoala, de carnetul de soferi si de ce nu pentru noi personal. Suntem bombardati zilnic pe facebook, la intalniri etc. de tot felul de teste, unele amuzante, alte mai serioase, si este greu sa alegi atunci cand ai nevoie. Te poti baza pe o carte de teste psihologice, la un pret bun si de calitate, recomandata de persoane care lucreaza in domeniu, au experienta si chiar sunt de ajutor.

 

Testele psihologice pot fi din mai multe domenii, ca: teste de personalitate care te ajuta sa te cunosti obiectiv si sa afli adevarul despre tine, teste de aptitudini pentru a descoperi pe ce abilitati te poti baza, teste de cariera si joburi pentru a-ti descoperi motivatiile si potentialul personal si, in functie de acestea, iti recomanda drumul pe care sa il alegi, teste de compatibilitate in cuplu care te ajuta sa iti reevaluezi comportamentul, teste pentru dezvoltarea personala etc.

Teste psihologige pot fi de mai multe feluri: dupa materialul folosit pot fi verbale, numerice sau non-verbale (pe baza de imagini); dupa durata pot fi cu timp liber de raspuns, cu timp impus sau cu timp voluntar (fiecare isi stabileste singur, la inceput, timpul in care sa rezolve testul); dupa modul de aplicare pot fi individuale sau colective; dupa gradul de standardizare pot fi etalonate (de tip grila) sau cu raspuns deschis (teste de creativitate).

Analizand pareri despre cele mai bune carti de teste psihologice, iti recomand pe cele acreditate deoarece interpretarea datelor este foarte importanta. Din acest motiv autorii trebuie sa fie persoane competente in domeniu. Pe piata exista numeroase lucrari traduse, a unor autori de renume mondial cum ar fi Philip Carter (expert in teste IQ, cu peste 60 de carti publicate in domeniu) sau Jim Barrett (teste pentru cariera si aptitudini) etc. Pe langa acestia exista si autori romani, psihologi, profesori universitari, cu experienta in domeniu, care au publicat carti de teste psihologice, printre acestia amintim Nicolae Mitrofan, George Bontila, Adrian Neculau etc.

In continuare iti recomand cateva carti de teste psihologice, pe diverse domenii, scrise de autori consacrati in domeniu, pe care le poti achizitiona online.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Barrett Jim, Teste supreme de aptitudini, Meteor Press

 

Daca iti doresti sa schimbi locul de munca sau esti la inceput de drum si vrei sa te pregatesti pentru interviu, ori pur si simplu vrei sa vezi spre ce sa te indrepti, iti recomandam cartea “Teste supreme de aptitudini”. O carte de teste psihologice, ieftina si buna, care te va ajuta sa decoperi spre ce ai inclinatie, cum te poti dezvolta in cariera aleasa sau daca e e cazul sa schimbi ceva. Cartea se adreseaza deopotriva tinerilor, angajatilor si managerilor care sunt preocupati sa se dezvolte continuu, sa isi descopere abilitatile pe care se pot baza si sa isi completeze lipsurile.

Sunt peste 1000 de intrebari structurate in mai multe capitole bine definite, care dupa o introducere in care iti explica importanta si utilitatea testelor te poarta prin teste abstracte (vizuale, numerice, verbale), de fizica, spatiale, practice (numerice, verbale) si in final calcularea coeficientului de inteligenta.

Autorul cartii, Jim Barett, psiholog si consultant la firme de renume, a conceput aceste teste bazandu-se pe experinta personala acumulata in ani si ani de studiu si practica.

 

 

 

Mitrofan Nicolae, Testarea psihologica. Aspecte teoretice, Polirom

 

Nicolae Mitrofan, profesor universitar doctor si psiholog, a publicat in cariera sa nenumarate lucrari recunoscute atat pe plan national, cat si international. Are publicatii despre psihologia copilului, adolescentului, despre cupluri, pentru recrutare de personal care sunt cu caracter general, dar si carti de specialitate.

Cartea sa “Testarea psihologica. Aspecte teoretice si practice” se adreseaza in mod special pesoanelor interesate de utilizarea testelor in activitati de evaluare psihologica, cum ar fi tinerii psihologi, cei care se ocupa de testari psihologice in scoli, cei care fac recrutari pentru diferite job-uri etc.

Cartea este impartita pe capitole care trateaza situatia psihodiagnosticului (activitatea care prin intermediul diferitelor tipuri de instrumente determina structura, dinamica psihica si personalitatea unei persoane) in lume si in tara noastra, testul psihologic ca mijloc de evaluare, caracteristici psihometrice ale testului psihologic, analiza itemilor (element al unui test care corespunde unui obiectiv bine definit), esalonarea si standardizarea testelor, teoria raspunsului la item si raportul final al actiunii de avaluare psihologica.

 

 

 

Aradavoaice Gheorghe, Teste psihologice de autoevaluare, Antet

 

Cei doi autori ai cartii “Teste psihologice de autocunoastere”, dr. Gheorghe Aravadoaice si dr. Stefan Popescu iti propun sa urmezi indemnul marelui ganditor al antichitatii Socrate si anume “Cunoaste-te pe tine insuti”. Este o carte care se adreseaza tuturor persoanelor care vor sa isi formeze o psihologie de invingator.

Testele te ajuta sa iti verifici cunostintele generale, nivelul de inteligenta si capacitatea de memorare, capacitatile de rationament matematic, ritmul de lucru si capacitatea de atentie, temperamentul. Poti sa determini cat esti de stresat, daca esti un om sociabil, o persoana responsabila, credula sau agresiva, daca poti sa iti pastrezi calmul in situatii limita, si chiar sa iti analizezi relatiile cu partenerul.

Dupa ce vei parcurge acesta carte, vei reusi sa te cunosti, vei putea sa iti imbunatatesti conditiile de viata, sa iti dai seama daca alegerile facute au fost corecte sau ce sa schimbi pentru a fi multumit si fericit.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...