fbpx

Cele mai bune carti de bucate

Last Updated: 17.04.24

Modele recomandate in 2024

 

Humanitas, Sanda Marin, Editie Integrala

 

Una dintre cele mai bune carti de bucate romanesti ale tuturor timpurilor, daca e sa ne luam dupa gradul de popularitate, este volumul semnat de Sanda Marin. Publicat prima oara in anul 1930 si reeditata de numarate ori pana in prezent, ea este “cartea de capatai” in materie de bucatarie romaneasca.

Gustul de acasa este regasit in cele peste 1500 de retete la fel de pretioase, dar prezentate intr-o forma editoriala demna de prezentul tehnologiei in aceasta carte de bucate Sanda Marin. Volumul este publicat de editura Humanitas in cele mai bune conditii tipografice; formatul 15.5 x 23 cm este usor de manevrat, chiar si in spatiul limitat oferit de blatul de bucatarie, astfel incat sa o ai mereu la indemana.

Aceasta carte de bucate romanesti are un total de 488 de pagini si prezinta, pe langa retetele testate si bine-cunoscute pentru ca “ies”, cateva amanunte inedite despre autoare, care a publicat cartea sub pseudonimul Sanda Marin, nume care a ramas celebru de-a lungul atator generatii de gospodine.

 

Avantaje:

Carte de bucate cu retete romanesti, cu specific traditional.

Cea mai celebra si longeviva colectie de retete din tara.

Peste 1500 de preparate in cele 488 de pagini.

Include informatii despre cine este autoarea reala a volumului.

 

Dezavantaje:

Desi foarte gustoase, retetele traditionale romanesti nu sunt neaparat cele mai sanatoase combinatii de alimente.

 

 

 

Curtea veche, Geanina Staicu – Avram, Jamila Cuisine

 

O carte de bucate ieftina si buna pe care ti-o propunem ca o varianta pur romaneasca moderna este intitulata Jamila Cuisine. Semnata de Geanina Staicu – Avram, ea include o parte dintre retetele prezente pe site-ul acesteia si pe binecunoscutul ei canal de YouTube.

Proiectul a inceput in anul 2012, cand autoarea si-a propus sa initieze un nou proiect, pornind de la una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: gatitul. Retetele sale video sunt cunoscute oricarei gospodine cu acces la internet, sunt testate si apreciate pentru ca rezultatul lor este gustos, prepararea este relativ simpla, iar ingredientele, la indemana oricui.

Volumul a aparut la editura Curtea Veche si este apreciat de catre cumparatori ca fiind detaliat explicat, tiparit in cele mai bune conditii si incluzand si informatii grafice utile. Retetele sunt logic si organizat prezentate, singurul repros adus fiind acela ca nu exista o ordine anume, care sa usureze identificarea unui preparat anume pe care il cauti.

 

Avantaje:

Carte de bucate cu retete romanesti, usor de preparat din ingrediente simple.

Autoarea este deja consacrata in domeniu, datorita site-ului sau cu specific gastronomic.

Volumul e editat in cele mai bune conditii grafice, fiind lansat de o editura faimoasa.

Include informatii detaliate atat scrise, cat si in imagini.

 

Dezavantaje:

Utilizatorii isi exprima dorinta de a fi gasit in volum un mod clar de organizare a retetelor, pentru a le usura cautarea.

 

 

 

Curtea Veche, Jamie Oliver, Comfort Food

 

Jamie Oliver a revolutionat modul in care o tara intreaga se raporteaza la mancare, demonstrand ca se poate gati si manca sanatos, chiar si in familiile foarte ocupate sau cu buget limitat. De aceea am decis sa includem in ghidul nostru aceasta carte de bucate, la un pret bun, semnata de cel mai activ social bucatar al tuturor timpurilor.

Volumul a fost tiparit de Curtea Veche, in anul 2015 si are nu mai putin de 408 pagini in format 18.9 x 24.6 cm, usor de manevrat. Raportul dintre text si informatiile grafice este evaluat ca perfect, iar retetele sunt prezentate cu multe detalii, ca sa nu lase loc greselilor.

Probabil ca cel mai mare avantaj al acestui volum este, insa, acela ca prezinta 100 de retete de suflet: deserturi din copilarie, feluri traditionale regasite in numeroase familii, dulciuri sanatoase care pot fi preparate impreuna cu copiii. Modul de prezentare iti creeaza imboldul de a le incerca, readucand ritualul gatitului in sanul familiilor.

 

Avantaje:

Retete consacrate, apartinand unuia dintre cei mai apreciati bucatari din lume.

Jamie Oliver este cunoscut ca ambasador al gatitului sanatos in familie.

Include retete de familie, deserturi dragi si placeri culinare “vinovate”.

Poti gasi preparatele preferate ale familiei tale printre cele 100 de retete.

 

Dezavantaje:

Unele dintre ingrediente pot fi ceva mai greu de gasit.

 

 

 

Noi Media Print, Horia Virlan, Bucatele noastre

 

Horia Virlan este unul dintre putinii bucatari romanesti cunoscuti publicului larg, a carui pricepere a devenit celebra multumita emisiunilor sale TV, capabile sa starneasca cele mai puternice pofte. Dupa ce il urmaresti gatind, gura iti lasa apa, iar camera ta este deja invadata de arome nebanuite.

Volumul aparut in 2010 are un format 21.5 x 24 si un numar de 408 pagini si include retete romanesti. Multe dintre ele au fost preluate din calatoriile in tara; altele au fost alese din caiete de retete ale bunicelor sau gospodinelor pricepute. Testate de catre autor, ele au fost apoi publicate in aceasta carte de bucate Horia Varlan cu toate amanuntele necesare pentru cel care le incearca.

Unul dintre marile avantaje ale volumului este ca prezinta retete cu ingrediente romanesti, usor de procurat, condimente autohtone sau intrate de mult timp in bucataria noastra. El nu cauta sa impresioneze prin retete super elaborate sau cu componente cu nume straine.

 

Avantaje:

Carte cu retete romanesti, cu specialitati din toate colturile tarii.

Include preparate traditionale, transmise de la o generatie la alta timp de decenii.

Retetele sunt detaliat explicate, dupa ce au fost testate si imbunatatite de catre autor.

Ingredientele folosite sunt traditionale, usor de procurat si familiare deja.

 

Dezavantaje:

Adept al asocierii dintre o bucata de carne de calitate si o leguma bine preparata, retetele nu respecta neaparat noile principii ale nutritionistilor moderni.

 

 

Cum alegi o carte de bucate buna

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca abia te-ai mutat de acasa si incerci sa te dezmeticesti despre cum e sa te descurci singur cu preparatul mancarii, ca ai niste copii putin cam mofturosi la mancare si ai nevoie de idei de retete noi, sau ca pur si simplu esti pasionata de gatit si vrei sa incerci diverse combinatii, o carte de bucate isi gaseste mereu locul in biblioteca ta.

Cum alegi insa cea mai buna carte de bucate, e o cu totul alta problema – destul de dificila, am zice, avand in vedere oferta atat de variata de pe piata. De aceea am redactat acest ghid special pentru tine, ca sa ii dam cateva indicatii valoroase despre lucrurile la care ar trebui sa fii atent.

Aspect: Exista o vorba celebra care spune ca nu ar trebui sa judeci nimic – nici macar cartile – dupa aspectul exterior, dar in cazul acestei categorii de produse, regula nu se aplica. Numeroase pareri despre cele mai bune carti de bucate sustin ca ele trebuie sa aiba o forma adecvata, dimensiuni medii sau reduse, sa fie usor de manevrat. Daca eziti intre doua volume, dintre care unul arata mai degraba a revista pentru femei, alege-l pe celalalt! Un format mare si greu de manevrat in spatiul limitat al bucatariei, incarcat cu poze artistice care aduc mai degraba a reportaj fotografic, nu merita sa stea in biblioteca ta.

 

Continut versus stil: Ilustratiile si fotografiile sunt cu siguranta bune, iar tendinta editurilor de a face ca pana si cartile de bucate sa arate bine este de inteles. Specialistii insa dezvaluie un mic secret: cartile cu adevarat utile au in general mai putine ilustratii decat cele mediocre. E in regula sa existe fotografii cu rezultatul final al retetei – macar stii pentru ce sa te pregatesti atunci cand te apuci de primul sufleu din viata ta – dar asigura-te ca scopul lor e sa informeze, nu sa impresioneze. Fotografiile cat o pagina intreaga, care par sa acorde mai multa atentie decorului scump decat mancarii propriu-zise, nu iti aduc nici un beneficiu. Intotdeauna ar trebui sa existe mai mult text si mai putine poze. O “Biblie” a acestui tip de lectura este Silvia Jurcovan – Carte de bucate.

 

Calitatea ingredientelor: Rasfoieste cartea si arunca o privire la cateva dintre ingredientele retetelor prezentate. Daca majoritatea contin ingrediente ultra-procesate sau pre-ambalate, pregateste-te sa o returnezi. Daca gasesti referiri la supa la cutie, paste la conserva, aluat congelat si alte asemenea produse, e momentul potrivit sa renunti si sa te reorientezi.

 

Indexul: Nu trebuie sa lipseasca din nici o carte de bucate serioasa. Iar daca in carte exista retete cu ingrediente neobisnuite, ar trebui sa existe de asemenea un glosar. Volumele cu adevarat speciale includ chiar si o lista cu locuri de unde pot fi achizitionate cele mai ciudate sugestii de alimente.

 

Claritatea retelor: Citeste de la un capat la altul o reteta care ti se pare gustoasa si imagineaza-ti ca te apuci sa o prepari. Urmareste mental intregul proces. Iti e clar ce fel de vase trebuie sa folosesti, cum arata reteta la final, cum se parcurge fiecare etapa pas cu pas? Multi spun ca in volumul lui Radu Anton Roman (carte de Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti) e simplu sa urmezi retetele. Daca nu, daca ramai cu mai multe semne de intrebare, probabil ca intreaga carte e la fel de neclara. Cartile bune au mentionate ingredientele exact in ordinea in care vor fi folosite si ofera indicatii precise despre fiecare manevra.

 

Informatii suplimentare: Cele mai bune dintre carti includ si informatii nutritionale despre fiecare reteta in parte. Poti afla cantitatea totala de grasimi, carbohidrati, numarul de calorii si asa mai departe. De asemenea, ar trebui inclus timpul de preparare, ca in celebra carte de bucate de la Florin Dumitrescu, si e bine sa apreciezi daca exista informatii despre pasii care pot fi pregatiti dinainte, pentru mesele festive la care ai mai multe feluri de servit, de exemplu.

 

Experienta utilizatorului: Pentru un incepator, e important ca retetele din carti de bucate, ieftine si bune, sa fie explicate cat mai detaliat, fara indicatii vagi, de genul “legumele undite…”, sintagme de genul acesta, intalnite in carte de bucate veche, fiind inlocuite de “ceapa si morcovul, taiate cat mai marunt, se pun in tigaie cu doua linguri de ulei si se amesteca la foc mic pana isi schimba culoarea”.

In cazul celor mai experimentati, o carte cu retete mai sofisticate, din gama gourmet, poate reprezenta o provocare binevenita. Daca esti interesat unde gasesc carte de bucate, la preturi bune, alti cumparatori, iti recomandam una cuprinzatoare, dar generala.

Nisa: Unii cumparatori cauta informatii despre un anumit tip de bucatarie: unii isi doresc retete chinezesti, altii le cauta pe cele traditional romanesti (fiind populara acea carte de bucate manastiresti PDF); unii sunt pasionati de bucataria mediteraneeana in timp ce altii doresc sa prepare cele mai pretentioase retete pariziene (gasite in Julia Child – carte de bucate Mastering the Art of French Cooking). Poti cauta o carte de retele pentru wok, pentru grill sau pentru vasul roman, dupa cum e posibil sa doresti o carte cu retete de salate, supe sau prajituri.

 

Cumparatorilor care se intreaba unde gasesc carte de bucate, la un pret bun, le-am pregatit o scurta selectie cu cateva dintre cele mai apreciate volume disponibile la ora actuala pe piata. Toate volumele sunt editate in conditiile cele mai bune si contin informatii precise despre preparare. In plus, ca sa eviti diferentele mari de preturi dintre diverse librarii si strabaterea orasului in lung si-n lat pentru a o cauta pe cea care te intereseaza, iti recomandam sa o comanzi carte de bucate online; vei gasi cele mai avantajoase oferte de pret, o vei primi direct acasa si ai posibilitatea de a o returna, fiindu-ti rambursata suma cheltuita, daca nu este pe gustul tau.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii