Cele mai bune masini de numarat bancnote

Am modificat articolul ultima data pe: 22.02.19

 

Cea mai buna masina de numarat bancnote – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Numararea unor cantitati mari de bani este o activitate in care greseala se traduce de obicei in pierderi directe si neplacute. O masina de numarat bani, care reduce semnificativ timpul de procesare si elimina erorile specifice, inclusiv cea de acceptare a bancnotelor false sau deteriorate, este cea mai buna solutie pentru o afacere sanatoasa si fara griji in ceea ce priveste gestionarea numerarului. Ai nevoie de un astfel de ajutor automat in magazinul tau? Incepe cautarile prin a verifica prima optiune inclusa in ghidul nostru, modelul Glory GFB-800. Este un model performant care pune la bataie unul dintre cele mai rapide sisteme de procesare, cu mai multe trepte de viteza, care permit adaptarea in functie de calitatea banilor. Foloseste de asemenea trei metode de autentificare pentru a preveni strecurarea falsurilor in sumele incasate. Daca vrei ceva mai accesibil, poti opta pentru alternativa NB160, potrivita pentru flux mic-mediu de numerar.

 

 

Cum alegi o masina buna de numarat bancnote

 

Ghidul cumparatorului

Masinile de numarat bancnote au ridicat nivelul de eficienta al operatiilor pentru sute de banci, supermarketuri, firme de brokeraj, case de pariuri sau de schimb valutar si reprezinta un ajutor nepretuit in evaluarea zilnica, rapida si corecta a incasarilor si platilor in numerar. Adaptate la cerintele pietii, modelele disponibile difera semnificativ ca performante si pret, si pentru a face investitia corecta, e important sa stii cum sa-l alegi pe cel potrivit afacerii tale.

Scopul acestui ghid este acela de a te familiariza cu cele mai importante caracteristici tehnice precum viteza de lucru, capacitatea, detectarea de erori si falsuri, functii suplimentare si alte elemente care sa te ajute sa evaluezi obiectiv optiunile existente pe piata.

 

 

Viteza de numarare: Este cuprinsa intre 650 si 1850 bancnote pe minut pentru majoritatea modelelor disponibile pe piata si trebuie evaluata in raport cu cantitatea de numerar hartie cu care se lucreaza constant. Cele mai economice versiuni numara intre 650 si 1000 bancnote pe minut si sunt, de regula, suficiente pentru magazine, case de schimb valutar, case de amanet, hoteluri sau teatre, care nu au un flux foarte mare de incasari.

Pentru salile de pariuri, cele de jocuri de noroc sipentru supermarketuri se poate opta pentru o masina de numarat bancnote, la un pret bun, cu viteza de 1000 si pana la 1500 bancnote/minut, iar bancile si firmele de brokeraj se pot orienta catre modele care pot opera intr-un singur minut pana la 1700 – 1850 de hartii.

Versiunile mai performante includ pana la 4 – 5 trepte de viteza care pot fi setate in functie de calitatea banilor (mai mica pentru bancnote uzate).

 

Capacitatea de alimentare si stocare: O alta caracteristica ce contribuie la nivelul total de performanta al dispozitivului este cantitatea de bani pe care o accepta la o alimentare, care variaza de la 200 si pana la 700 bancnote. Afacerile care lucreaza frecvent cu plati cash in sume mari vor aprecia un model care permite introducerea intr-o singura tura a unui numar mare de hartii. In acelasi timp pentru magazinele mici sau schimburile valutare de cartier, care au rareori tranzactii ce implica mai mult de 100 – 150 bancnote, diferenta de cost implicata de avantajul tehnice nu se justifica.

Exista doua tipuri de incarcare a banilor: prin tavita frontala – mai buna pentru cei care au dificultati in a pastra bancnotele asezate tot timpul in perfecta ordine, si de tip back-load, cu zona de alimentare superioara, catre spatele masinii, care necesita aranjarea atenta a hartiilor pentru a evita blocarea frecventa.

Mai putin critica pentru rapiditatea lucrului efectuat, capacitatea de stocare este un factor care influenteaza confortul operatorului, pentru ca il scuteste de indepartarea frecventa a banilor numarati, in cazul cantitatilor mari. Se incadreaza intre 200 si 600 bancnote, iar majoritatea modelelor de nivel mediu permit depozitarea unui numar de 200 – 300 hartii.

 

Selectie si autentificare: Dintre numeroasele functii oferite de variatele modele de masini de numarat bancnote, la preturi bune, doua sunt esentiale pentru utilitatea dispozitivului.

Prima este cea de a putea identifica corect banii rupti, lipiti sau indoiti pentru a evita erorile. Acest lucru se realizeaza prin detectia de cota scurta (evaluarea latimii hartiei) si detectia 3D (masurarea grosimii). Majoritatea aparatelor includ ambele setari si te avertizeaza atunci cand intalnesc o problema prin semnalizare sonora si oprire automata a numararii. Vei intalni, de asemenea, si versiuni care au inclus un sertar special in care depoziteaza bancnotele compromise, pentru a nu intrerupe procesul de numarare.

A doua functie importanta este cea de detectare a bancnotelor false, care se poate face prin mai multe metode. Cea mai intalnita este verificarea prin intermediul razelor UV care fac vizibile semnele distinctive prezente in fiecare bancnota, care pot fi sesizate cu ochiul liber doar expuse la acest tip de lumina. O parte dintre aceste aparate folosesc de asemenea detectia electromagnetica bazata prezenta cernelii feromagnetice si a firelor metalice incluse in structura banilor de hartie si/sau evaluare cu raze infrarosii care verifica prezenta insemnelor create cu cerneala speciala, vizibila doar in aceste lungimi de unda (700nm – 1mm).

Modelele profesionale includ de asemenea detectie RGB care analizeaza tiparul culorilor ce formeaza elementele vizibile ale bancnotelor si le compara cu formatul standard din bazele de date oficiale. Se mai utilizeaza de asemenea si verificarile pe baza dimensiunilor hartiei pe care sunt tipariti banii.

Atunci cand se urmareste achizitia unei versiuni pentru o afacere cu grad scazut de risc si sume relativ reduse de bani, cele mai populare modele sunt de regula cele care includ verificarea de baza, cu raze ultraviolete. Pentru banci, firme de brokeraj si chiar si pentru casele de schimb valutar se recomanda optiuni cu cel putin doua sisteme de verificare. Cea mai buna masina de numarat bancnote din acest punct de vedere include toate cele patru sisteme de verificare, dar este de asemenea si pana la de 3 sau 4 ori mai scumpa decat o versiunile standard, iar metodele de detectie scad din viteza standard de lucru.

Tipuri de bancnote: Vei gasi pe piata modele care sunt destinate pentru a numara bani romanesti si versiuni care accepta si diferite forme de valuta, lista incluzand de obicei principalele monede internationale si cele ale tarilor din Europa Centrala si de Est (EUR, USD, GBP, PLN, HUF, CZK, CHF). Optiunea potrivita afacerii tale trebuie sa tina cont de tipurile de bancnote cu care lucrezi in mod frecvent sau preconizezi ca vei lucra pe viitor.

Functii suplimentare: Majoritatea dispozitivelor functioneaza prin pornire automata cu senzor, la introducerea banilor in tavita de alimentare si se reseteaza automat, atunci cand ai ridicat banii din zona de depozitare. Optiunea manuala este inclusa de regula suplimentar, pentru cazurile in care se doreste mai mult control asupra procesului.

Printre functiile disponibile se mai numara si cea de numarare a banilor in mai multe runde si cumularea lor automata in timpul procesului. Mai poti de asemenea opta pentru posibilitatea de a seta aparatul pentru a-ti evalua pachete de cate 5, 10, 20, 25, 50 sau 100 bancnote (trepte automate) sau alegand alt numar de hartii pentru cupiurile predeterminate prin introducerea de valori intre 1 si 999 (manual). Aceasta optiune te ajuta sa organizezi usor incasarile.

O parte dintre dispozitivele comercializate in magazine numara doar bani gata sortati pe categorii de valoare. Exista insa si modele care detecteaza automat dimensiunea hartiilor si suma reprezentata si pot evalua si seturi de bancnote amestecate. Aceste versiuni au avantajul de a economisi timpul pe care altfel l-ai consuma separand manual banii pe categorii.

 

 

Accesorii: Printre elementele pe care trebuie sa le primesti in pachetul de livrare se numara cablul de conectare la reteaua de alimentare cu energie si manualul de utilizare. Unele modele includ in plus o periuta pentru curatarea prafului si afisaj extern care permite clientilor sa urmareasca numaratoarea in acelasi timp cu operatorul.

In ciuda caracterului destul de specializat al acestor aparate, acestea pot fi achizitionate cu usurinta din numeroase magazine online care includ in oferta si produse electronice. Numeroase pareri despre cele mai bune masini de numarat bancnote recomanda Internetul ca sursa de achizitie pe baza modelelor foarte diferite disponibile si a campaniilor promotionale frecvente cu ajutorul carora poti achzitiona un astfel de dispozitiv la un pret mai accesibil. Daca nu stii inca ce model s-ar potrivit afacerii tale, te invitam sa analizezi pe scurt caracteristicile exemplelor prezentate in ghidul de mai jos pentru a-ti forma o opinie mai clara asupra optiunilor.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Glory GFB 800

 

Modelul Glory GFB 800 are o viteza de lucru de pana la 1800 pe minut si inca trei trepte (1500, 1000 si 500) care permit reglarea timpului de operare, in functie de cantitatea de bani care necesita procesare si starea in care se afla (viteze mai mari pentru bani noi, mai mici pentru cei deteriorati). In tavita de alimentare poti introduce in acelasi timp o cantitate maxima de 300 de hartii valorice (nivel standard), economisind astfel secunde pretioase. Este insa de tip back-load, deci va trebui sa acorzi atentie sporita aranjarii corecte a banilor.

Pentru a nu fi nevoie sa stai mereu cu ochii pe zona de iesire a banilor, aceasta permite stocarea a pana la 200 de bucati, pe care aparatul le poate furniza integral, sau in cupiuri de cate 10, 20, 25, 50 sau 100 de bancnote, pentru a-ti fi mai usor sa le organizezi. Pentru situatiile in care pachetele standard nu corespund necesitatilor, poti seta manual numarul de hartii incluse intr-un set, atat timp cat se incadreaza in intervalul 1 – 999.

Poti opta pentru pornire manuala a numaratorii sau pentru cea automata declansata de introducerea banilor in tavita de alimentare. O data cu aceasta operatie ia startul automat si cea de verificare a autenticitatii prin trei metode: dimensiune, raze UV si detectie electromagnetica. O alerta sonora te va informa atunci cand sunt identificate atat versiuni false, cat si indoite, lipite, rupte sau deteriorate, fiind insotita de oprirea automata a aparatului.

Avantaje

Viteza mare de numarare, pana la 1800 bancnote/minut pentru rapiditate in gestionarea platilor si incasarilor.

Include trei metode de detectie a falsurilor (dimensiune, UV si electromagnetica) pentru siguranta sporita in lucrul cu banii.

Permite gruparea in cupiuri predeterminate, functie care ajuta in organizarea mai buna a sumelor dupa numarare.

Capacitatea de alimentare este de 300 bancnote, standard (medie) pentru aceste aparate si permite reducerea timpului de procesare.

Dezavantaje

Alimentare de tip back-load care necesita aranjarea precisa a banilor pentru evitarea blocarii sistemului.

 

 

NB160

 

Pentru magazine, supermarketuri, casierii ale diverselor institutii, teatre, hoteluri si in general, activitati care implica un nivel mic – mediu de flux de numerar, recomandam ca optiune modelul NB-160. Aceasta versiune tehnica ofera o viteza de numarare de pana la 900 bancnote/minut cu o capacite de alimentare de 300, care ajuta la operarea rapida a incasarilor si platilor, economisind timp si eliminand eroarea umana.

Alimentarea se face prin insertie de tip back-load, care necesita organizarea cat mai corecta a banilor pentru a preveni blocarea sistemului. Lucreaza atat cu lei romanesti (suport din polimer), oferind performante optime pentru exemplare de la 1 la 500 lei, cat si cu valuta (suport hartie). Aceasta masina de numarat bancnote, la un pret bun, include detectie UV care verifica autenticitatea banilor in timpul procesarii.

Pentru a putea organiza si gestiona mai usor sumele, poti folosi functia de grupare a banilor in pachete cu numar prestabilit de bancnote si cea de cumulare automata a totalurilor partiale. Este livrata impreuna cu un ecran extern care permite clientilor sa urmareasca numaratoarea in timp real, cablu de alimentare pentru conectare la retea, periuta pentru indepartarea eficienta a prafului din tavite si manual de utilizare cu indicatii utile de folosire.

Avantaje

Foloseste senzor UV pentru depistarea falsurilor in timpul numaratorii.

Permite procesarea de RON si valuta.

Include functia de numarare pe pachete cu continut prestabilit care ajuta la gestionarea mai usoara a sumelor incasate.

Pachetul de livrare include ecran extern gratuit pentru vizualizarea mai facila a operatiunii de catre clienti.

Dezavantaje

Are o singura viteza de lucru, de maxim 900 bancnote/minut care, desi este potrivita pentru un flux mediu de numerar, este insuficienta pentru banci, case de brokeraj sau pariuri cu rulaj mare.

 

 

Ratiotec Rapidcount T275

 

Afacerile care au nevoie de un nivel mai ridicat de securitate la manevrarea banilor si ceva mai multa flexibilitate in operare, precum casele de schimb valutar, de pariuri sau amanet si micile reprezentante bancare, se pot folosi cu incredere de functiile modelului Ratiotec Rapidcount T275. Cu pornire si oprire automata care reduce timpul de lucru si operatiile manuale ale utilizatorului, aceasta masina de verificat si numarat bancnote ofera o viteza de maxim 1000 bancnote/minut, potrivita pentru domenii cu flux mediu-ridicat de numerar. Aceasta poate fi setata pe doua nivele: Low – pentru bani vechi si usor deteriorati, pentru a impiedica erorile frecvente si High – pentru exemplare noi si in stare buna.

Se numara printre cele mai bune masini de numarat bancnote care lucreaza cu lei romanesti si valuta. Permite numararea fara sortare, prin recunoasterea valorii bancnotei, pentru EUR, GBP, CHF si cu sortare manuala pentru RON, TRY, PLN, BGN, scazand astfel timpul de asteptare la un numar mare de incasari. Verifica autenticitatea banilor prin detectie UV, infrarosu si electromagnetica asigurand un nivel ridicat de protectie impotriva falsurilor. Include de asemenea functie pentru numararea unei cantitati predefinite de bani, pe care o poti seta folosind optiuni standard (5, 10, 25, 50, 100) sau manual, introducand in meniu valori de la 1 la 999.

Optiunea de adunare (Add), permite cumularea mai multor serii de bani numarati pentru a afla totalul in mod rapid, fara greseli si calcule externe. Pe ecranul de afisaj vei putea consulta oricand numarul de bancnote si valoarea sumei evaluate pana atunci.

Avantaje

Foloseste trei metode de verificare a autenticitatii bancnotelor: UV, infrarosu si electromagnetic pentru o mai buna siguranta in lucrul cu banii.

Ofera o viteza de lucru de pana la 1000 de unitati /minut, cu doua niveluri care permit adaptarea la calitatea banilor operati.

Lucreaza atat cu RON, cat si cu valuta, caracteristica foarte utila pentru banci si case de schimb valutar.

Permite numararea fara sortare a bancnotelor de EUR, GBP si CHF, reducand astfel timpul de procesare.

Dezavantaje

Facand parte dintr-o categorie premium, cu caracteristici superioare, este disponibila la un pret mai mare decat alte modele.

 

 

ATL AG521

 

Masina de numarat bancnote, ieftina si buna, potrivita pentru operatiunile cu flux mediu-mare de numerar, care necesita un nivel corespunzator de securitate (magazine, supermarketuri, case de schimb valutar, case de pariuri si jocuri de noroc), ATL AG521 este un instrument rapid si eficient care  fluidizeaza procesarea incasarilor, lucrand cu pana la 1000 de unitati/minut.

Asigura autenticitatea bancnotelor operate prin intermediul sistemelor de detectie cu cititor cu raze UV si senzor benzi electromagnetice. Evalueaza calitatea banilor numarati pentru identificarea de tenacuri prea groase, prea subtiri si hartii duble, lipite sau taiate, prevenind rezultatele eronate.

Este compatibila cu RON, EUR, USD, GBP, HUF, CZK, PLN si CHF, ceea ce o recomanda o data in plus in special pentru institutiile bancare si casele de schimb. Are o capacitate de alimentare de 200 bancnote, de tip back-load, care necesita organizarea atenta a banilor pentru functionarea optima a aparatului. Dispozitivul este livrat insotit de cablu de alimentare, display extern pentru clienti si accesorii de curatare care permit pastrarea tavilor de incarcare si stocare in cele mai bune conditii.

Avantaje

Model compatibil atat cu RON, cat si cu o serie de valute (EUR, GBP, USD, HUF, PLN , CZK, CHF) care permite un nivel ridicat de adaptabilitatea la specificul clientilor si tranzactiilor.

Autentificarea bancnotelor este realizata prin doua modalitati, pentru o mai buna siguranta (senzor UV si electromagnetic).

Previne erorile de numarare prin identificarea pachetelor prea groase si a banilor rupti, taiati, lipiti sau dublati.

Aparat de numarat bani cu viteza de 1000 unitati/minut, potrivit pentru afaceri cu flux mediu – ridicat de numerar.

Dezavantaje

Capacitatea tavii de alimentare este de 200 unitati, mai redusa decat a altor versiuni.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Baijia BJ 05 UV

 

Parte din seria BJ 05 a marcii Baijia, acest model este definit in primul rand de functia integrata de detectie a bancnotelor false prin scanare cu raze ultraviolete. Cu o viteza de numarare de pana la 1000 de unitati/minut, este o versiune potrivita pentru restaurante, teatre, magazine cu flux mic – mediu de numerar.

Atat tavita de alimentare, cat si cea de depozitare au o capacitate de 200 de hartii, ceea ce inseamna ca nu e nevoie sa indepartezi bani din aria de stocare in timpul unei singure treceri. Proceseaza bancnote cu grosimea cuprinsa intre 0.06 si 0.15mm, restul fiind inregistrate ca unitati deteriorate (lipite, indoite). Identifica de asemenea si hartiile rupte, identificarea acestor erori fiind semnalata sonor si prin oprirea numaratorii.

Poate fi utilizata pentru lei romanesti si valuta, fiind utila si caselor de schimb valutar care se incadreaza in acesti parametri ca nivel al activitatii. Porneste automat la amplasarea banilor pe tava de alimentare si permite conectarea unui ecran extern care poate fi orientat catre client.

 

Avantaje:

Include sistem de detectie prin intermediul razelor ultraviolete care permite identificarea banilor falsi.

Are o viteza de procesare de pana la 1000 unitati/minut, de nivel mediu, potrivita pentru magazine, teatre, restaurante.

Evalueaza calitatea bancnotelor oprind orice numaratoare bani la identificarea de exemplare rupte, taiate, lipite sau indoite.

Poate fi utilizata pentru lei romanesti si valuta.

 

Dezavantaje:

Capacitate redusa a tavitei de alimentare (200 unitati), potrivita pentru unitati comerciale mici, dar insuficienta pentru afaceri cu flux mai mare de numerar.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...