12 solutii de protectie pentru ochi

Am modificat articolul ultima data pe: 08.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cu toate ca, conform mai multor studii de specialitate, exista pericole pentru ochi in mai toate domeniile de munca, de cele mai multe ori acest aspect se neglijeaza si se pot produce accidente sau deteriorarea vederii care abia post factum prezinta interes, asa ca in acest articol gasesti cateva informatii relevante pentru a preveni.

 

Pericolele pentru ochi nu sunt doar la locul de munca, foarte des fiind posibile accidentari si acasa, mai ales atunci cand faci diferite treburi prin curte si iti poate intra o aschie din metal sau lemn, dar si cand faci curatenie si utilizezi substante chimice si te poti stropi. In continuare, iti prezentam diferite modele de ochelari de protectie si lentile si cand este indicat sa le folosesti.

 

Ochelari cu lentile clare, transparente

Sunt cele mai utilizate pentru diferite activitati, atat in aer liber, cat si acasa. Astfel, ai o vedere clara asupra lucrurilor, fara a modifica culorile. Sunt foarte bine primite de toti utilizatorii si au un pret accesibil.

 

Ochelari de soare polarizati

Daca esti sensibil la lumina solara si suferi de dureri de cap din aceasta cauza, atunci poti sa te indrepti cu incredere spre ochelari de soare polarizati. Acestia au rolul de a reduce stralucirea directa a soarelui, a apei, a zapezii, oferind o imagine clara si precisa. De asemenea, ajuta sa scapi de incordarea pe care ti-o da expunerea pentru un timp mai indelungat la lumina soarelui.

Ochelari cu lentile de culoarea chihlimbarului

Sunt foarte potrivite pentru cei care isi petrec mult timp in fata calculatorului, deoarece utilizate in lumina scazuta reduc din stralucirea ecranului. Asa cum bine stii, razele directe ale computerului (lumina albastra) afecteaza vederea, iar lentilele de acest tip ajuta la blocarea luminii, reducand din incordarea ochilor.

Se mai pot folosi pe timp de ceata, deoarece reduc din umbre, dar nu sunt recomandati pentru a conduce noaptea sau in zone slab luminate.

 

Ochelari cu lentile albastre

Se recomanda mai ales daca lucrezi intr-un mediu ce are iluminare galbena sau unde exista o concentratie mare de vapori de sodiu (fabricile de prelucrare alimentara, industria semiconductorilor etc.). Se mai utilizeaza si de catre persoanele care stau mult in fata calculatorului.

 

Ochelari cu lentile din oglinda

Au o acoperire exterioara optica reflectorizanta si au ca efect reducerea cantitatii de lumina ce trece prin lentila, de la 10% pana la 60%. Sunt recomandati atunci cand iti petreci mult timp pe apa, nisip sau zapada. Daca esti fan sporturi de iarna, atunci cu siguranta vei avea nevoie de o pereche de ochelari de protectie cu oglinda, care sa iti asigure o buna vizibilitate pe partie si sa iti confere o stare buna pentru intreaga zi.

 

Ochelari cu lentile portocalii

La fel ca si cei galbeni (chihlimbar) si acestia sunt de preferat pentru cei care lucreaza in conditii de luminozitate scazuta, deoarece ajuta la imbunatatirea vederii. Se pot folosi si ca ochelari de protectie la calculator, deoarece opresc lumina albastra. Se recomanda pentru cei care fac diferite activitati in aer liber (tir, vanatoare etc.) unde ai nevoie de precizie si claritate a imaginilor.

Ochelari cu lentile verzi

Sunt printre cei mai intunecati ochelari, care asigura o buna protectie impotriva radiatiilor in infrarosu, care sunt foarte daunatoare pentru ochiul uman. Se mai folosesc si de catre persoanele care sudeaza.

 

Ochelari fotocromici

Isi schimba culoarea in functie de lumina UV, pentru a se adapta la conditiile de luminozitate din mediul inconjurator, fara a fi nevoit sa iti schimbi ochelarii cand iesi afara sau revii intr-o incapere. 

 

Ochelari de protectie uzuali

Se poarta de cei care indeplinesc diferite activitati in care exista pericolul ca anumite particule sa sara si pot intra in ochi. Ii intalnesti si la constructori, dar iti pot fi de folos si acasa in caz ca iti place sa cosesti iarba. De obicei, sunt mai mari decat ochelarii obisnuiti, pentru a proteja o zona cat mai extinsa din jurul ochilor, si sunt foarte usori, pentru a nu te incomoda in timp ce lucrezi.

Cei mai multi au lentilele din policarbonat si pot fi atat colorate, cat si transparente. Poti sa alegi modele care au un supliment in zona nasului din spuma ce asigura o prindere mult mai buna, nu aluneca in timpul utilizarii si sunt comode. Ai si alte optiuni precum pernute din spuma in zona tamplelor, la urechi etc. ce asigura un plus de confort si siguranta.

 

Ochelari de protectie medicali

Cei care lucreaza in domeniul medical au, de asemenea, nevoie de ochelari de protectie speciali, care sa le fereasca ochii de lumina puternica din laborator sau din salile de operatie. Pot avea rame din cauciuc, foarte comode, protectii din spuma pentru nas care sunt si antiderapante.

 

Ochelari de protectie in zone cu risc ridicat

In caz ca lucrezi in domenii unde este necesar sa porti un echipament de protectie adecvat printre care si ochelari, alege modelul care se potriveste cel mai bine cu riscurile la care esti expus.

Astfel, pentru a te proteja de particulele din aer, care iti pot intra in ochi si pot produce leziuni, alege ochelari de protectie cu ventilatie directionata. Acestia sunt prevazuti cu mici orificii situate in partea de sus si in lateral, care asigura o buna ventilare, dar nu permit particulelor sa intre in contact cu ochii. Se pot purta si peste ochelarii de vedere.

Pentru cei care lucreaza cu solutii chimice sau acide care pot vatama grav ochiul, se recomanda ochelari de protectie cu ventilatie indirecta. Sunt prevazuti cu orificii de inchidere in unghi ce nu permit nici unui lichid sa intre in contact cu zona protejata.

Cei care lucreaza in zone unde gradul de protectie trebuie sa fie foarte ridicat, pot sa foloseasca ochelari de protectie fara aerisire. 

 

Ochelari de protectie de tip viziera

Sunt multe domenii, in general sportive, in care nu poti purta ochelari, asa ca o viziera este foarte bine venita. Aceasta protejeaza ochii de radiatiile UV daunatoare, blocheaza razele solare, oferind o imagine clara si precisa etc. 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status