Cele mai bune oale ceramice

Am modificat articolul ultima data pe: 25.05.18

 

Cea mai buna oala ceramica – Recomandarile noastre pentru 2018

 

Prepararea unei retete gustoase depinde si de calitatea ustensilelor folosite: un vas de ceramica, cu o suprafata puternic antiaderenta, va necesita mult mai putin ulei, astfel incat sa poti prepara in continuare retete traditionale, fara a renunta la principiile unei vieti sanatoase. Daca iti doresti o astfel de oala, dar nu vrei sa petreci prea mult timp cautand un model adecvat, recomandarea noastra este Vabene VB-6020038. Fabricata complet din ceramica, aceasta piesa poate fi utilizata doar la cuptor. Partea buna este ca alimentele vor fi gatite incet, consumul de ulei este minim, si poti prepara cantitati medii(are o capacitate de 3 l). O alternativa care poate fi folosita numai pe plita electrica sau pe o masina de gatit pe gaz este Luigi Ferrero 3800139228347, o oala din aluminiu care doar este invelita cu un strat de ceramica: proprietatile antiaderente sunt pastrate, consumul de ulei se injumatateste fata de un vas normal, iar perioada de preparare a alimentelor scade considerabil comparativ cu un model confectionat integral din ceramica.

 

 

Cum alegi o oala ceramica buna

 

Ghidul cumparatorului

Gatitul devine mult mai usor daca ai ustensilele potrivite, de la cele mai mici maruntisuri, pana la oale si tigai de calitate, de care nu se lipeste mancarea usor, si eventual nu au nevoie de o cantitate mare de ulei, pentru a pastra mancarea cat mai sanatoasa. In randul acestora, recipientele din ceramica par a fi cea mai buna alegere: mancarea se gateste incet, iar cantitatea de ulei necesara este minima.

Dezavantajul este ca ai nevoie de un cuptor, iar procesul poate dura destul de mult. Ca o solutie alternativa, produsele care doar au un invelis ceramic sunt mai rapide si, in unele cazuri, mult mai usor de intretinut.

Daca iti doresti oale ceramice, la preturi bune, pentru bucataria ta, poti gasi nenumarate exemple online, dar sunt cateva lucruri care ar trebui luate in considerare inainte de a face achizitia.Material: Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este daca oala este realizata complet din ceramica sau are doar invelisul facut din acest material, pentru ca fiecare model se preteaza la un fel diferit de a gati. Mai mult, acest detaliu stabileste si daca vasele pot fi folosite doar in cuptor sau si cu flacara deschisa, pe aragaz, sau pe plita electrica.

Daca esti interesat, si ai timp, sa prepari alimentele incet, o oala construita numai din ceramica este perfecta pentru tine. In acest caz, uleiul este utilizat doar pentru ungere, inainte de a fi folosit recipientul, iar alimentele se prepara incet, la foc mic. Acest tip de vas se foloseste numai in cuptor (inclusiv in cuptorul cu microunde), pentru ca sursa de caldura trebuie sa actioneze uniform, iar procesul dureaza cateva ore, timp in care oala trebuie supravegheata. Modelul este preferat in general pentru prepararea unor mancaruri traditionale, cum ar fi sarmale sau musaca, dar si pentru friptura sau orice altceva doresti sa incerci.

O oala de ceramica poate sa nu fie smaltuita, caz in care trebuie tinuta in apa macar doua ore inainte de a fi utilizata, dar de preferat peste noapte, si trebuie unsa cu ulei atat pe interior cat si pe exterior inainte si dupa fiecare folosire. In acelasi timp, este posibil sa trebuiasca adaugata apa in vas in timp ce prepari alimente, pentru ca nu retine lichide foarte bine.

O varianta smaltuita nu are nevoie de la fel de multa atentie, dar dezavantajul este ca respectivul invelis, dar si culorile utilizate pentru design, pot contine plumb si cadmium. Unii cumparatori se feresc de aceste lucruri pentru ca sunt convinsi ca poate fi afectata calitatea mancarii.

Alternativa pentru persoanele ceva mai comode din fire, este o oala cu invelis din ceramica: de obicei baza este facuta din aluminiu, un conductor de caldura foarte bun, iar prin stratul de ceramica de la suprafata se asigura ca temperatura este constanta pe toata suprafata vasului. Acest invelis este asemanator cu piatra sau nisipul, are proprietati puternic antiaderente, iar cantitatea de ulei necesara este redusa la jumatate, comparativ cu cea pentru un recipient clasic.

In cele mai multe cazuri aceste modele pot si folosite cu foc deschis sau pe plita electrica, dar se gasesc unele versiuni ce pot fi puse inclusiv la cuptor(pe gaz sau electric). Daca doresti o oala ceramica, la un pret bun, acest detaliu poate face diferenta. Este important de mentionat ca, din cauza continutului de metal, acest tip de vas nu poate fi folosit cu un cuptor cu microunde.

Daca a venit momentul sa discutam despre capac, in cazul modelelor din ceramica, acesta este realizat din acelasi material si are parte de aceleasi ingrijiri ca si vasul in care punem alimentele pentru a fi preparate. In cele mai multe cazuri, modelele cu invelis ceramic au capac de sticla, pentru a permite analiza mancarii, iar manerul acestuia este facut din plastic sau silicon.

 

Forma: Rotunde in cele mai multe cazuri, oalele de ceramica pot avea diametrul si inaltimea diferite, prin urmare sunt potrivite pentru mancaruri diverse. O piesa care va fi folosita la foc deschis este ceva mai larga, sau poate avea o forma conica (baza mai mica, iar partea de sus ceva mai larga) pentru a fi mult mai confortabil sa amestecam alimentele in timpul prepararii.

Acest lucru nu se regaseste la cele destinate exclusiv pentru cuptor: pentru ca temperatura va fi constanta pe toata perioada prepararii, nu este nevoie sa amestecam in acest caz, cel mult sa verificam nivelul lichidului in interior.

 

Dimensiuni: Atat diametrul cat si inaltimea unei oale din ceramica pentru cuptor constituie coordonate ce pot varia intre 20 cm si 30 cm. Pentru ca procesul de preparare a mancarii dureaza destul de mult, rezultatul final trebuie sa fie indeajuns de consistent pentru a merita efortul. De obicei capacitatea medie a unui astfel de vas variaza intre 3 l si 4 l.

In cazul oalelor care doar au invelis ceramic, marjele sunt mai mari si dimensiunile mai variate, pentru ca se pot gati si cantitati mai mici de ingrediente, fara a depune mult efort. Din acest motiv, si inaltimea oalei este mult mai redusa(poate ajunge si la 10 cm). Totusi, daca vasul poate fi utilizat si in cuptor, dimensiunile cresc din nou.

 

Manere: Daca discutam despre modelele care sunt integral facute din ceramica, manerele sunt confectionate din acelasi material, prin urmare trebuie sa avem multa grija cum le manuim cand vasul este fierbinte. Din acest motiv, o pereche de manusi rezistente termic, sau utilizarea unor prosoape de bucatarie foarte groase este absolut necesara, pentru a evita accidente sau evenimente neplacute.

Lucrurile se schimba daca ne referim la vase care doar au un invelis ceramic: manerele sunt separate prin tije si pot fi fabricate din acelasi material (aluminiu cu invelis ceramic) sau din silicon. Astfel, daca sunt utilizate cu foc deschis sau pe plita, caldura nu va fi transferata si in maner. Totusi, cand sunt folosite la cuptor, este nevoie sa luam aceleasi precautii inainte de a scoate vasul.

Intretinere: Gasesti multe pareri despre cele mai bune oale ceramice, dar cert este ca cele cu invelis ceramic au devenit populare si pentru ca sunt usor de intretinut: materialul este foarte antiaderent, mancarea nu se lipeste, iar procesul de curatare este redus la a spala respectivul vas cu apa calduta, putin detergent, si un burete moale. Acest tip de vas nu are nevoie de ingrijiri speciale, desi este recomandata spalarea la mana, pentru a nu zgaria materialul antiaderent.

La celalat pol, vasele facute integral din ceramica nu sunt recomandate pentru oameni comozi sau grabiti: sunt folosite la cuptor si procesul coacerii dureaza destul de mult. Cel putin in cazul modelelor traditionale, nesmaltuite, inainte de prima utilizare trebuie scufundate in apa minim 2 ore, interiorul si exteriorul trebuie unse cu ulei, iar unele trebuie tinute si in cuptorul fierbinte pentru 2 ore. Operatiunea trebuie repetata inainte de fiecare utilizare (mai putin partea in care sunt tinute in cuptor), iar vasele trebuie frecate cu ulei si inainte de a fi depozitate.

O viata sanatoasa incepe acasa, cu alimentele pe care le consumi in fiecare zi, de aceea alegerea ustensilelor pentru gatit este foarte importanta. Cu siguranta nu este usor sa gasesti cea mai buna oala ceramica, mai ales ca nu toate modele se preteaza oricarui fel de mancare. Pentru a-ti usura cautarea, vom prezenta cateva modele care ar putea fi potrivite pentru tine.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Vabene VB-6020038 

 

Daca esti interesat sa prepari alimente la cuptor, aceasta oala, fabricata integral din ceramica maro, poate fi exact ce ai nevoie. Vasul este rotund, cu striatii pe margini (doar pentru design), si are un capac facut din acelasi material, cu un model asemanator. Pentru a putea fi ridicat cu usurinta, acesta are un buton, dar accesoriu este realizat tot din ceramica, deci vor fi necesare manusi termoizolante, cand vasul este fierbinte.

Dimensiunile aproximative sunt de 23 cm diametru si 15 cm inaltime: cu siguranta incape in cuptorul pe gaz, dar e posibil sa intampini probleme, daca ai un cuptor cu microunde mai mic. Aceasta oala are o capacitate de 3 l, temperatura maxima suportata este de 220 °C, cea minima de -20 °C (asa ca poate fi pusa si la frigider), iar valoarea socului termic trebuie sa fie pana in 120 °C(diferenta brusca de temperatura suportata). Prin urmare, poate fi folosita pentru retete diverse, dar si pentru depozitarea in frigider si reincalzire.

In acest caz, manerele sunt si ele confectionate din ceramica, deci trebuie avuta mare atentie cum manuim recipientul, daca este fierbinte. Producatorii nu ofera detalii despre necesitati speciale de intretinere, dar mentioneaza ca piesa poate fi curatata in masina de spalat vase. Per total, aceasta este una dintre cele mai bune oale ceramice, pe care o poti gasi usor online.

 

Avantaje:

Oala de ceramica, adecvata pentru cuptor pe gaz, electric, sau cu microunde.

Capacitate maxima de 3 l, deci se poate pregati o cantitate medie de alimente.

Include un capac cu maner pentru a putea fi usor de manevrat.

Vasul are manere confectionate din acelasi material, deci poate fi pus la cuptor fara probleme.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi folosita cu foc deschis sau la plita electrica.

 

 

 

Luigi Ferrero 3800139228347

 

Fabricata din aluminiu(material care are o conductivitate termica puternica), cu invelis din ceramica si marmura(pentru a pastra caldura uniforma pe toata suprafata vasului), aceasta cratita poate fi folosita pe o masina de gatit cu gaz sau electrica. A se nota ca producatorii nu mentioneaza, daca poate fi pusa la cuptor, deci cel mai probabil nu poate face fata unor temperaturi foarte crescute (cuptorul cu microunde este si el exclus din cauza continutului de metal).

Acest model este rotund, dar si destul de larg(26 cm diametru si 10 cm inaltime), pentru a-ti permite sa invartesti cu usurinta alimentele in timpul prepararii; vasul se preteaza pentru retete mai complicate, cum ar fi o friptura (grosimea peretelui este de 3mm), dar si pentru sosuri pentru paste.

Manerele sunt separate de restul recipientului prin doua tije, asa ca se face transfer de caldura mai greu. Acelasi lucru este valabil si pentru butonul atasat de capacul din sticla, care are si un mic spatiu pentru eliminarea aburului. Totusi, este recomandata folosirea unor manusi termoizolante, pentru a evita accidentele. Vasul nu are instructiuni speciale de intretinere, prin urmare apa calduta, putin detergent, si un burete moale ar trebui sa fie suficiente.

 

Avantaje:

Cratita ceramica cu capac de sticla, buna pentru retete variate.

De dimensiuni medii, se preteaza pentru prepararea chiar si a patru portii de mancare, in functie de reteta.

Manere sunt separate de vas, pentru a limita transferul de temperatura.

Se foloseste putin ulei si este usor de intretinut.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi utilizata in cuptor, pentru retete mai complicate.

 

 

 

LF Atlanta Luigi Ferrero 800139231057 

 

Pentru gatit la aragaz, pe plite electrice sau cu inductie, aceasta oala din aluminiu, cu invelis din marmura, poate fi folosita pentru diverse retete. Aluminiul este un puternic conductor termic, in timp ce invelisul de ceramica asigura o distributie egala a caldurii si ofera o suprafata cu o aderenta minima, astfel incat alimentele nu se lipesc, desi nu este folosit mult ulei.

Aceasta combinatie de materiale merita incercata, mai ales daca iti doresti o oala ceramica, la un pret bun. Modelul este rotund, cu un diametru de 20 cm si o inaltime de 10 cm, si o forma usor conica(confort crescut in timpul prepararii alimentelor de orice fel). Include si un capac din sticla, care are o bordura de silicon pentru a acoperi etans continutul vasului.

Butonul acestuia, dar si manerele, sunt facute din silicon si sunt separate de baza prin inele metalice, pentru a limita transferul de caldura. Totusi, este de preferat sa folosim manusi termoizolante atunci cand manuim oala fierbinte. Nu sunt oferite instructiuni speciale de intretinere, dar este recomandata utilizarea unui burete moale pentru a nu zgaria suprafata antiaderenta.

 

Avantaje:

E o oala cu invelis din marmura de dimensiuni medii – usor de controlat.

Forma usor conica ofera un confort crescut – ofera mai mult spatiu pentru a invarti alimentele in timpul prepararii.

Capacul de sticla are o bordura de silicon pentru o acoperire etansa.

Manerele de silicon sunt separate de vas pentru a limita transferul de caldura.

 

Dezavantaje:

Nu este compatibila cu vreun cuptor.

 

 

 

Royalty Line 47178131223431 

 

Acest set de oale cu invelis din ceramica include 8 piese diferite: doua tigai, trei oale, si doua capace de sticla. Datorita exteriorului ceramic, suprafata pentru gatit este foarte putin aderenta, astfel incat este nevoie de putin ulei atunci cand preparam alimente.

Setul este destul de variat, cu elemente care au dimensiuni diferite: o tigaie are 24 cm diametru si 4.8 cm inaltime, in timp ce a doua versiune este un pic mai mare, cu un diametru de 28 cm si o inaltime de 5 cm. In mod similar, dimensiunea oalelor creste: 20 / 24 / 28 cm diametru si 9.5 / 11.5 / 13 cm inaltime. Fiecare oala vine accesorizata si cu un capac de sticla, iar datorita dimensiunilor similare ale acestor piese, doua capace vor putea fi folosite si pentru tigai.

Per total, elementele incluse ar trebui sa se adapteze oricarui tip de reteta, atata timp cat nu trebuie nimic pus la cuptor, pentru ca producatorii nu recomanda acest lucru. Manerele sunt realizate din plastic, usor separate de restul vasului, deci ar trebui sa fie usor de manuit. Pentru o durabilitate crescuta, este recomandata spalarea de mana, cu un burete moale, pentru a nu afecta suprafata antiaderenta.

 

Avantaje:

Set oale cu ceramica Royalty Line, cu 8 piese, cu o suprafata puternic antiaderenta.

Fiecare element are o dimensiune diferita deci se adapteaza usor oricarei retete.

Capacele oalelor pot fi folosite si pentru cele doua tigai.

Manerele din plastic fac atat oalele cat si tigaile usor de manuit.

 

Dezavantaje:

Piesele nu se pot folosi la cuptor.

 

 

 

Vitos Keramia 900012F4 

 

Oala ceramica pentru sarmale, produsa in Romania, este fabricata din lut, material traditional pentru aceasta zona, si vine cu un capac cu insertii florale. Vasul nu poate fi folosit cu o sursa directa de caldura, cum ar fi o masina de gatit pe gaz sau o plita electrica, dar e adecvat pentru orice tip de cuptor(gaz, electric, cu microunde).

Oala este rotunda si are dimensiuni medii, deci incape in majoritatea cuptoarelor: 31 cm diametru si 26 cm inaltime, cu o capacitate totala de 4 l. Atat manerele recipientului, cat si cel al capacului, sunt facute din ceramica, astfel incat este nevoie de o pereche de manusi termoizolante pentru a le putea manevra in conditii de maxima siguranta.

Acest model trebuie scufundat in apa pentru cel putin 2 ore, inainte de utilizare, desi de preferat este sa fie lasat in apa peste noapte. Unele variante trebuie frecate cu ulei inainte si dupa utilizare, dar se pare ca aceasta versiune poate fi pusa la masina de spalat vase. Daca esti interesat de o oala ceramica, ieftina si buna, acest produs merita atentia ta.

 

Avantaje:

Oala de lut traditionala, de dimensiuni medii, potrivita pentru coptul sarmalelor.

Rotunda, cu model floral pe capac, poate fi folosita si pentru prezentarea sarmalelor la masa.

Fabricata integral din ceramica, asigura o propagare uniforma a caldurii si este compatibila cu majoritatea cuptoarelor.

Necesita foarte putin ulei pentru prepararea alimentelor.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi folosita la o sursa de caldura directa, cum ar fi un aragaz sau plita electrica.

 

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...