Cele mai bune vase de expansiune

Am modificat articolul ultima data pe: 31.10.20

 

Cel mai bun vas de expansiune – Recomandarile noastre pentru 2020

 

La orice instalatie cu apa incalzita, presiunea datorata expansiunii volumului acesteia trebuie controlata, pentru a proteja intreaga retea dea circulatie. Prin urmare, sunt necesare dispozitive de control a presiunii, anume vasele de expansiune. Dupa cum ne stiti formatul, inainte de a incepe cu ghidul de cumparaturi propriu-zis, vom face recomandari in ceea ce priveste cele mai atractive oferte. Prima este Omnigena STH50M, un vas pentru hidrofor, cu un volum de 50 de litri, ce reduce ciclul de pornire si oprire al pompelor hidrofore, lungindu-le considerabil viata. Poate opera la temperaturi de pana la 90 de grade, iar ca dimensiuni, masoara 57 centimetri inaltime si 37 centimetri grosime. O a doua recomandare se adreseaza celor cu instalatii de hidrofor mai mari, vasul Progarden H11 4642000100  avand 100 de litri ca volum, iar suportul pentru fixarea pompei asigura o instalatie ordonata si compacta. Poate suporta presiuni de pana la 8 bari si temperatura sa de lucru merge pana la 90 de grade Celsius.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Omnigena STH50M
Click aici pentru pret!

La 50 de litri, se potriveste pentru instalatiile mici, de casa de pana in 5 camere si 200 de metri patrati. Suporta bine temperaturi de pana la 90 de grade si presiuni de pana in 8 bari, iar manometrul sau este foarte util pentru monitorizarea parametrilor de operare. Fiind relativ greu (7,5 kilograme), are o durata de viata ridicata, de cel putin 5 ani fara interventii.

Posesorii de instalatii mari, corespunzatoare caselor cu doua etaje si peste 5 camere, vor fi interesati de vase de expansiune de cel putin 70 de litri, acesta fiind cam mic.

Vasul prezentat aici nu numai ca are parte de o constructie de calitate, ci este si comercializat la un pret convenabil, comparativ cu alte modele. Toate aceste specificatii si calitati il situeaza in topul vanzarilor pentru anul curent, pe multe site-uri de comert online.

A 2-A OPTIUNE!

Progarden H100 4642000100
Click aici pentru pret!

La un volum de 100 de litri, acest vas de expansiune se potriveste cu instalatiile de hidrofor ale caselor medii spre mari, de peste 250 de metri patrati. Suporta pana la 8 bari, care este o presiune mare, prin urmare produsul este foarte sigur.

Nu este echipat cu manometru pentru monitorizarea exacta a presiunii din interior.

Produsul acesta este popular prin faptul ca este rezistent (pana la 8 bari si 90 de grade temperatura), dar si ieftin, concurand pentru locul de cel mai accesibil vas de expansiune din categoria sa de volum.

A 3-a Optiune!

Zilmet Ultra-Pro 11140020
Click aici pentru pret!

Pozitia verticala inseamna ca o sa ocupe putin loc in incinta in care este instalat, este potrivit pentru apa potabila, iar membrana sa din cauciuc este interschimbabila. In plus, rezista si pana la 10 bari si 99 de grade Celsius, printre cele mai bune valori din comert.

Date fiind specificatiile atractive, pretul la care este comercializat vasul acesta este destul de ridicat, comparativ cu alte modele de 80 de litri.

In ceea ce priveste vasele de expansiune destinate cumparatorilor mai exigenti, putem recomanda fara ezitari modelul prezentat aici, fiind increzatori ca pretul sau relativ ridicat este o investitie ce merita facuta.

 

 

Cum alegi un vas de expansiune bun

 

Ghidul cumparatorului

Vasele de expansiune sunt niste elemente care tin de siguranta instalatiilor de incalzire. Principiul general de functionare al lor este urmatorul: apa incalzita se expandeaza, crescand presiunea in reteaua de conducte care duce la elementele de incalzire, ceea ce reprezinta un risc in sine, intrucat pot aparea defectiuni sau chiar accidente, daca presiunea creste. In vasul de expansiune exista doua camere: una cu presiune ridicata, de exemplu 1,7 bari, plina cu aer, si una in care intra apa calda. O membrana intre cele doua asigura echilibrul, camera cu aer actionand ca un amortizor de regulare a presiunii in retea. In alegerea unui vas de expansiune, la un pret bun, trebuie sa luati in calcul urmatoarele criterii:

Destinatie (centrala, hidrofor): sistemele de hidrofor preiau apa dintr-o sursa (fantana, retea externa de apa) pentru a o transmite in sistemul de incalzire sau de apa menajera a casei.

Vasele de expansiune pentru hidrofoare sunt, de regula, destul de mari (peste 25 de litri, pana la peste 100 de litri), direct proportionale cu puterea hidroforului si cu reteaua de apa din cladirea servita. Un astfel de vas nu este necesar sa lucreze doar cu apa calda, ci si cu cea rece ori menajera. Functia sa principala este normalizarea presiunii, iar presiunea este generata de pompa hidroforului. In cazul vaselor pentru centrale termice, acestea sunt mai mici, de circa 8-12 litri, iar limita de presiuni pe care le suporta este si ea scazuta (3-6 bari, de regula). La centrale, vasul de expansiune trebuie sa fie conectat direct la cazan.

In plus, in toate cazurile, este bine ca aceste vase sa fie ferite de temperaturi mici, de regula sub zero grade. Exista, totusi, si vase care sunt sigure chiar si la -10 grade (cum este Hidrotank TD 100).

In functie de puterea pompei si de temperaturile la care poate ajunge apa, presiunea dinauntrul vasului de expansiune poate varia. Ideal este ca limita de siguranta a produsului sa fie peste presiunea maxima generata la orice moment din timpul folosirii.

Pentru a monitoriza acest parametru, este foarte utila prezenta unui manometru conectat la vas – astfel, veti stii cand este cazul sa opriti instalatia, in eventualitatea unei defectiuni care a dus la o crestere considerabila a presiunii.

Orientativ, vasele pentru centrale se pot opri la 3-6 bari, insa cele mai mari, cum sunt multe modele pentru hidrofor, se pot folosi in siguranta si cu presiuni de pana la 8 bari (Progarden H100 4642000100) sau chiar 10 bari (Zilmet Ultra-Pro 11140020)

 

Temperatura maxima: limita de temperatura suportata este alt factor ce tine de siguranta fiecarui element dintr-o instalatie de incalzire. Multe pareri despre cele mai bune vase de expansiune spun ca nu este indicat ca temperatura sa atinga pragul maxim suportat prea des. Astfel, este o buna idee sa alegeti modele cu limita cat mai ridicata. De regula, pragurile superioare sunt intre 90 si 99 de grade Celsius, aproape de punctul de fierbere.

In ceea ce priveste pragul minim de temperatura, acesta este, de regula, inghetul (zero grade), dupa cum am spus si mai sus.

 

Presiune preincarcata: in descrierea produselor, veti intalni si presiunea cu care este incarcat vasul in camera de expansiune. Valoarea acesteia este mai mare decat cea atmosferica: daca atmosfera pamantului este de 1 bar, in camera de expansiune pot fi 1,5 pana la 1,7 bari, de la model la model.

Am inclus acest criteriu pentru ca multe persoane se pot intreba la ce foloseste. Pe scurt, contracareaza presiunea lichidului, iar valoarea sa variaza pentru a oferi siguranta optima modelului respectiv.

 

Pozitie (orizontala, verticala): factorul despre care discutam aici tine de locul destinat amplasarii obiectului ales. Puteti gasi vase de expansiune, la preturi bune, ce pot fi fixate in pozitie verticala sau orizontala.

Daca optati pentru un model vertical, cum este Zilmet Ultra-Pro 11140020, o sa aveti o mica suprafata din incinta de amplasare ocupata, mai ales pentru ca modelul respectiv are un diametru de 45 centimetri.

In cazul modelelor orizontale, cum este Omnigena STH50M, pierdeti mai multa suprafata, in schimb veti putea amplasa obiectul respectiv sub o etajera ori sub alte instalatii sau obiecte suprapuse pe un perete. Pe scurt, pozitia in care trebuie amplasat vasul tine de locul unde il veti instala si nu de functionalitatea sa.

 

Diafragma: intrucat aceasta piesa este supusa schimbarilor frecvente de presiune, cu cat este mai rezistenta, cu atat mai bine pentru durata de viata a produsului. In descrierile vaselor de expansiune, va fi adesea mentionat materialul din care este produsa diafragma, cauciucul EPDM fiind printre cele mai bune optiuni, in anul curent.

EPDM inseamna etilen-propilen-dien-monomer, iar aceasta formula este extrem de etansa si rezistenta la caldura, abur, ozon si alte conditii grele. Optand pentru un produs cu astfel de membrana, veti beneficia de cea mai inalta calitate in domeniu, insa este bine sa verificati si daca membrana respectiva se poate inlocui, atunci cand se deterioreaza sau intinde.

Astfel, veti putea repara vasul de expansiune schimbandu-i membrana, ceea ce este un avantaj clar pentru instalatia de apa din casa dumneavoastra.

 

Certificarea pentru apa potabila: cand cautati cel mai bun vas de expansiune, daca producatorul specifica certificarea pentru apa potabila, atunci puteti fi siguri ca aceasta va pura, buna de baut, ne-afectata de eventuale reziduuri sau impuritati. Zilmet Ultra-Pro 11140020 este un exemplu de astfel de vas, in timp ce altele, care nu au certificatul respectiv, vor fi utilizate pentru apa din circuitele de incalzire.Volum, dimensiuni: am discutat deja despre volum, referitor la proportionalitatea cu presiunile si cu dimensiunile retelelor de apa la care vor fi conectate vasele de expansiune respective.

Cand vine vorba sa amplasati vasul in locul destinat, este recomandabil sa aveti o idee clara asupra dimensiunilor specifice, pe langa modul de amplasare, ce a fost explicat mai sus (vertical, orizontal). Un vas de 50 de litri, de exemplu, poate sa fie mare in diametru (50 centimetri) si scund (45 centimetri), sau invers, inalt si mic in diametru.

Totodata, greutatea la gol este un indice al calitatii si durabilitatii produsului. Pentru un vas de 50 de litri, 7,5 kilograme este o valoare recomandata, iar daca alt produs de acelasi volum este mai usor, inseamna ca grosimea metalului sau va fi mai mica, ceea ce inseamna ca rezistenta la presiuni este inferioara, comparativ cu vasul mai greu.

Descrierile mai detaliate ale vaselor de expansiune pe care le recomandam incep de mai jos. Am analizat oferta mai multor producatori, prin intermediul catorva site-uri online de comert, la fiecare produs oferind avantaje, dezavantaje si butonul de transfer la pagina unde puteti plasa comanda. Mult spor la cumparaturi!

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Omnigena STH50M 

 

Produsul cu care va intampinam aici nu este doar un vas de expansiune, ieftin si bun, care surprinde prin calitate, ci este de fapt unul din cele mai populare astfel de obiecte de pe piata.

Include manometru cu cadran, prin care puteti monitoriza cu precizie presiunea apei din interiorul incintei de expansiune, iar la o greutate de 7,5 kilograme (la gol) putem deduce ca tabla are o grosime suficienta pentru a asigura o durata de viata lunga a produsului. Suporta pana la 8 bari, iar ca presiune preincarcata din fabrica, aceasta este de 1,7 bari.

La 50 de litri, vasul face fata cu eficienta instalatiilor de hidrofor corespunzatoare caselor mici si medii (pana in 150-200 de metri patrati), iar pragul superior de temperatura pentru apa din circuit este de 90 de grade Celsius. Se instaleaza in pozitie orizontala, iar dimensiunile sale sunt de 57 de centimetri in lungime si 35,5 centimetri in diametru. Racordul are 2.54 milimetri in diametru.

Avantaje

Se comercializeaza la un pret extrem de avantajos.

La 7,5 de kilograme gol, este relativ greu pentru volumul sau, ceea ce inseamna ca este trainic si solid.

Include manometru, pentru monitorizarea presiunii.

Se potriveste foarte bine instalatiilor de hidrofor pentru case de pana in 200 metri patrati, cu temperaturi de pana in 90 de grade a apei.

Dezavantaje

Posesorii de instalatii pentru cladiri mari, de peste 300 de metri patrati, vor alege vase de cel putin 70 de litri.

 

 

 

 

Progarden H11 4642000100 

 

Pentru cei ce cauta un vas de expansiune, la un pret bun, de volum mare, produsul de aici este raspunsul. La cei 100 de litri ai sai, se va comporta extrem de eficient cu instalatiile mari de hidrofor, pentru case de peste 300 de metri patrati.

Include un suport pentru fixarea pompei deasupra acestuia, cu gaurile necesare instalarii suruburilor. Ca temperatur de lucru, are specificat intervalul de la zero la 90 de grade Celsius, ia presiunea de lucru incepe de la 1,5 bari (cea preincarcata) si merge pana la 8 bari.

La 13,2 kilograme, este mediu ca greutate, iar modul de amplasare este in pozitia orizontala. Ca dimensiuni, masoara 70 de centimetri in lungime, 46 in latime si 48 centimetri in diametru. Acest model nu este omologat pentru apa potabila, iar racordul are diametrul standard de 1 tol (25 milimetri).

Avantaje

Este printre cele mai mari vase ca volum, la 100 de litri, fiind foarte potrivit instalatiilor pentru case mari, de 300 de metri patrati.

Poate suporta pana la 8 bari, prin urmare este foarte sigur si rezistent.

Include platforma de fixare a pompelor, deasupra sa.

Avand un diametru mare (48 centimetri), nu ocupa mult spatiu in lungime, aceasta fiind de 70 centimetri.

Dezavantaje

Nu are manometru propriu pentru monitorizarea presiunii.

 

 

 

 

Zilmet Ultra-Pro 11140020

 

Daca analizati cele mai bune vase de expansiune prezente pe piata in acest moment, exista destule sanse ca produsul acesta sa va atraga atentia. De fapt, si noi il puntem in topul recomandarilor noastre, cu toate ca pretul sau, relativ ridicat, poate fi considerat un factor de descurajare pentru unii cumparatori.

Ca volum, are 80 de litri, potrivit pentru instalatii medii de hidrofor, corespunzatoare caselor de pana in 300 metri patrati. Pozitia sa verticala inseamna ca va ocupa o suprafata mica in incinta unde va fi amplasat, ceea ce poate fi avantajos atunci cand aceasta este redusa ca dimensiuni.

Un aspect deosebit de avantajos al sau este rezistenta la temperaturi de pana la 99 de grade, aproape de punctuld de fierbere al apei, iar ca presiuni, si aici el exceleaza (pana la zece bari). Membrana sa este interschimbabila, iar produsul beneficiaza de omologare pentru apa potabila.

Avantaje

Rezista la temperaturi ale apei de pana in 99 de grade Celsius.

Face fata si presiunii de 10 bari, prin urmare este extrem de sigur.

Membrana sa este schimbabila, in caz de uzura sau deteriorare.  

Se monteaza vertical, prin urmare ocupand putina suprafata in incinta unde este instalat.

Dezavantaje

Are un pret vizibil mai mare decat ale altor produse concurente.

 

 

 

 

Hidrotank TD 1000

 

Principalul factor care separa acest model de vas de expansiune de altele este ca producatorul specifica un nivel minim de temperatura de functionare sub cel al inghetului: -10 grade Celsius!

Limita superioara este si ea ridicata, de 99 de grade, iar cea de presiune se situeaza la 10 bari. Toatea aceste specificatii situeaza produsul de aici destul de bine in topuri si ii justifica pretul, relativ ridicat, dar nu exagerat. In plus, la 1000 de litri in volum, este unul din cele mai mari vase de expansiune, potrivit instalatiilor de case vaste, cu suprafete utile de peste 300 de metri patrati.

In ceea ce priveste dimensiunile, el masoara 92 de centimetri inaltime si are un diametru de 80 de centimetri. Membrana EPDM este interschimbabila, iar ca pozitie, se amplaseaza vertical, pe trei picioare, prin urmare veti economisi din suprafata orizontala a incintei in care il instalati.

Avantaje

Poate opera intre -10 si 99 de grade Celsius, ca temperaturi, una din cele mai vaste plaje de pe piata.

Membrana de cauciuc EPDM se poate schimba.

Are o pozitie verticala, permitand economisirea de spatiu orizontal.

Se situeaza in gama de vase de mare volum, la cei 100 de litri ai sai, potrivit pentru sisteme vaste de incalzire.

Dezavantaje

Nu este echipat cu un manometru, pentru monitorizarea temperaturii.

 

 

 

 

Oase 44540

 

Vasul acesta de expansiune are 50 de litri, fiind in gama mica de produse destinate hidrofoarelor exclusiv pentru irigatii. Este preincarcat din fabrica cu 1,5 bari, iar pozitia sa este orizontala, cu picioare speciale pentru o stabilitate ferma.

In plus, este echipat si cu un suport cu gauri pentru suruburi, in partea superioara, pe care veti amplasa si fixa pompa de hidrofor. Membrana sa este din EPDM, conexiunea de filet este standard, de 1 inch, iar greutatea de 7,5 kilograme este relativ ridicata pentru un vas de volumul sau, ceea ce inseamna ca metalul recipientului este gros si rezistent.

Ca dimensiuni, are 52 de centimetri in inaltime si 41 de centimetri in diametru. Rezista la presiuni de pana la 6 bari, ceea ce este relativ putin, comparativ cu alte vase de acelasi volum. Ca gama de temperaturi, suporta intre 4 si 35 de grade Celsius.

Avantaje

Este un model pentru irigatii, calibrat in vederea acestui scop.

Are membrana EDPDM de inalta calitate.

La 7,5 kilograme, este trainic si solid, in special daca luam in vedere ca se foloseste doar cu apa rece.

Include suport gaurit pentru montarea pompelor.

Dezavantaje

Fiind un model de nisa, nu se va folosi pentru alte scopuri inafara de irigatie.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status