6 idei la montarea hotei

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum se monteaza o hota

 

Cateva unelte usor de folosit, instructiuni clare si putina atentie si planificare este tot ce iti trebuie pentru a monta corect hota din bucatarie. Poti apela bineinteles si la un profesionist, insa daca vrei sa te ocupi singur de instalare, iti oferim cateva sfaturi utile.

 

Simpla si discreta, sau impresionanta si cu rol decorativ, hota este un accesoriu esential pentru cei care doresc sa poata gati, fara a umple intreaga locuinta cu miros de mancare. Daca ai achizitionat un model potrivit pentru bucataria ta, cu siguranta te pregatesti de instalare. Nu incepe inainte de a afla cateva informatii utile, care te vor ajuta sa montezi dispozitivul fara complicatii.

 

Fixata de perete, suspendata de tavan sau prinsa sub mobilier

Primul lucru pe care trebui sa il stabilesti, chiar inainte de a cumpara hota, este locul de amplasare, care depinde desigur de zona in care se afla aragazul sau plita. Bucatariile standard au aparatul de gatit situat pe o laterala a camerei, langa un perete. Daca te gasesti in aceasta situatie, mai trebuie sa decizi daca vei prinde hota de mobilier sau o vei fixa direct de zidarie. In ambele situatii este la fel de simplu de instalat.

Mai exista si acele case sau apartamente mari, in care bucataria este suficient de spatioasa pentru a permite organizarea unei insule, pe centrul sau, care sa includa aragazul, chiuveta, blat etc. In acest caz, cea mai potrivita hota este una prinsa de tavan si ai nevoie de un model care sa permita acest lucru.

Materiale si unelte necesare

Indiferent de cazul in care te gasesti, pentru instalare vei avea nevoie de: manualul tehnic al produsului, cu pasii de montaj detaliati, nivela cu bula, ruleta, creion, bormasina cu percutie, surubelnita (de preferat, electrica), flex manual pentru taiat, carpa umeda pentru sters praful. Daca ai ales o hota cu recirculare, vei primi de regula toate accesoriile de care ai nevoie pentru montaj, impreuna cu produsul. In cazul in care ai optat insa pentru o hota cu evacuare externa, va fi nevoie sa cumperi teava care conecteaza aparatul cu aerisirea, cotul care permite un traseu la 90 de grade, manson si adeziv pe baza de silicon.

 

Distanta de instalare

Pentru ca suprafata plitei degaja caldura, care poate afecta sistemele electrice ale hotei si materialele din care este facuta, este important sa o montezi suficient de sus pentru a o proteja. In acelasi timp, amplasarea la o inaltime prea mare poate duce la o eficienta mai mica de captare si circulare a aerului. Afla deci din manualul tehnic la ce distanta se pune hota de aragaz, astfel incat modelul pe care l-ai cumparat sa functioneze in conditii optime.

Specialistii indica in general, o distanta de 450mm fata de plitele electrice si 650mm fata de nivelul friteuzelor, grillurilor electrice si aragazelor cu arzatoare care nu depasesc 6kW. Daca aragazul tau are o putere mai mare de 12.6kW, dar mai mica de 21.6kW si nici un arzator nu depaseste 8.1kW, distanta recomandata este de 760mm.

In cazul in care aragazul depaseste o putere de 21.6kW, este necesar sa verifici in manualul tehnic al dispozitivului de gatit sau sa intrebi producatorul, pentru a afla la ce inaltime se monteaza hota si daca poti utiliza un astfel de accesoriu.

 

Reguli generale

Pentru a putea oferi cele mai bune rezultate, hota trebuie sa acopere integral suprafata plitei. Acest lucru este asigurat inca din etapa de achizitie, cand evaluezi dimensiunile plitei si ale hotei, dar si in cea de instalare, cand ai grija ca hota sa fie amplasata asezata exact pe mijloc, fara devieri laterale.

In timp, chiar si cea mai buna hota poate fi supusa unor defectiuni determinate de uzura si factorii de mediu. Pentru a putea interveni usor oricand, este important i sa o asezi astfel incat sa ai acces usor la sistemul de montaj.

Cele mai multe dintre optiunile disponibile astazi in magazine permit folosirea atat prin recirculare, cat si prin evacuare. Tehnic, aceasta posibilitate de alegere se manifesta prin prezenta unui deflector, a carui pozitie directioneaza aerul captat in functie de modul de utilizare dorit. Nu uita sa te asiguri ca acesta este asezat asa cum trebuie.

 

Montajul

Daca ai optat pentru functionarea fara evacuare si montajul sub un corp suspendat, trebui sa ai grija ca orificiile de recirculare, pozitionate de regula frontal (dar nu intotdeauna), sa nu fie acoperite. La fel de important este si ca mobila sa fie suficient de rezistenta pentru a putea tine propria greutate si pe cea a hotei, iar planseul de care este prinsa sa aiba o grosime de minim 16mm.

Produsul este livrat, de obicei, impreuna cu un sablon de gaurire. Acesta se amplaseaza pe podeaua dulapui si, in functie de modul de folosire al hotei, este utilizate pentru a crea spatiul necesar trecerii cablului de alimentare si a burlanului de evacuare. Tot cu ajutorul sau dai gaurile necesare montarii hotei sub dulap, exact in locatiile in care trebuie. Apoi fixezi dispozitivul cu suruburile incluse in pachet.

Poti opta si pentru fixare pe perete, varianta pentru care ai la dispozitie doua corniere pe care le vei monta folosind bormasina si holsuruburi potrivite. Atat la montarea pe perete, cat si in cazul prinderii de un corp de mobilier, trebuie sa scoti filtrele metalice in timpul montajului, pentru a permite accesul la gaurile de instalare din interior.

Instalarea modulului de evacuare

Aceasta etapa este detaliata in manualul tehnic, la sectiunea “Montare hota” si este destul de simpla, daca esti atent la specificatiile din ghid si la dimensiunile tevilor pe care le alegi. Tot ce ai de facut este sa masori cu atentie lungimile celor doua sectiuni de teava pentru a te asigura ca vei obtine un unghi drept corect. Nu este esential, insa va arata mult mai bine decat un unghi oarecare. 

Imbinarile se realizeaza la nivelul hotei, cu racordul existent, folosind cotul din PVC si trecand prin orificiul de evacuare din perete. Nu uita ca pe acest ultim segmente sa adaugi mansonul.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status