Cea mai buna hota de bucatarie

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.20

 

Cum gasesc cele mai bune hote de bucatarie

 

Din anumite puncte de vedere, ai putea spune ca o hota nu este esentiala unei bucatarii, dar daca te informezi putin cu privire la avantajele si functiile prezentate de un astfel de produs, s-ar putea sa iti schimbi imediat parerea. Incorporand un principiu simplu de functionare, o hota poate sa filtreze sau sa evacueze aerul dintr-o bucatarie si elimina astfel umezeala, aburul si mirosurile acumulate pe parcursul gatitului. Fiind un produs electrocasnic relativ nou pe piata romaneasca, poate fi dificil sa gasesti cea mai buna hota de bucatarie. Ca sa iti venim in ajutor, am creat un ghid cu principalele caracteristici ce ar trebui sa le detina o hota, pe baza caruia poti sa iti ghidezi cautarile:

A. Hota de bucatarie

Tipul: din punct de vedere al principiului de functionare, hotele pot fi de doua tipuri: hota cu evacuarea aerului viciat si hota cu filtrarea si reciclarea aerului. Hotele cu evacuarea aerului sunt aparate eficiente si complexe, ce mentin aerul curat si temperatura optima in bucatarie. Avantajul acestor hote este determinat de capacitatea mare de volum de aer evacuat in timpul gatitului. Dezavantajul principal este reprezentat de complexitatea instalarii si de necesitatea creerii unei cai de comunicare cu exteriorul. In schimb, hotele cu filtrare se instaleaza rapid, pot fi amplasate oriunde in bucatarie (nefiind conditionate de pozitionarea aragazului cat mai aproape de peretele exterior) si sunt foarte eficiente in a mentine aerul lipsit de mirosuri si umezeala. Minusul acestui tip de hota este faptul ca, aparatul nu elimina caldura din camera, iar la o anumita perioada de timp, trebuie sa inlocuiesti filtrele. Acest detaliu creste pretul hotei per total daca gandesti in perspectiva, dar nu este un dezavantaj major. Din punct de vedere al tipului de hota, iti recomandam sa alegi in functie de caracteristicile camerei si de buget. Ia in considerare ca hotele cu evacuare sunt mult mai scumpe, greu de instalat, dar cateodata de doua ori mai eficiente fata de hotele cu filtrare.

 

Capacitatea: capacitatea hotelor este exprimata in metri cubi de aer absorbiti intr-o ora. Din punct de vedere teoretic, capacitatea minima necesara trebuie sa fie de cel putin 10 ori volumul bucatariei, pentru ca intr-o ora de gatit, hota sa garanteze minim 10 schimburi de aer. Pe piata gasesti hote ce asigura intre 150 si peste 500 m3/h de aer filtrati sau evacuati. Incearca sa masori chiar estimativ dimensiunea si volumul total al bucatariei si alege hota in functie de cifra rezultata. In plus, este un avantaj major daca hota asigura mai multe viteze de absorbtie a aerului.

 

Zgomot: zgomotul generat de o hota atunci cand este pornita se incadreaza de obicei intr 40 si 70 de decibeli. Cifra optima ar fi 50-55 de decibeli, dar trebuie sa stii si faptul ca, cu cat o hota este mai silentioasa, pretul va creste.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Whirlpool AKR 749 IX

 

1. Whirlpool AKR 749 IXWhirlpool AKR 749 IX este o hota incorporabila de perete ce asigura un debit de aer de 370 metri cubi pe ora. Debitul de aer absorbit este generat de un singur motor si este impartit in 3 viteze. In functie de masa pregatita si de aburul eliminat, poti sa selectezi si viteza ce ar functiona cel mai eficient. Filtrarea aerului este asigurata de doua filtre metalice, ce au in compozitie aluminiu si carbon, materiale cunoscute pentru efectul lor bacteriostatic.

Panoul de control este mecanic, amplasat anterior si poate fi accesat cu foarte mare usurinta. Hota telescopica are un design mai special, unde, suprafata de absorbtie disponibila poate fi marita cu ajutorul unui filtru glisant. Aceasta caracteristica creste eficienta hotei si asigura o suprafata mai mare de filtrare.

In plus, produsul incorporeaza si un bec de 56W, ce ajuta la iluminarea spatiului de gatit. Din punct de vedere al zgomotului generat, hota are un minim de 45 db, specifica vitezei 1 si un maxim de 68 de db atunci cand activezi viteza 3. Chiar daca este o hota de capacitate medie, produsul celor de la Whirlpool este de cea mai buna calitate. Se potriveste perfect in bucatariile de dimensiuni mici/medii, unde poate functiona eficient si sigur pentru o perioada lunga de timp.

 

 

 

Electrolux EFB60550DX

 

2. Electrolux EFB60550DXProdusul celor de la Electrolux este una dintre cele mai bune hote cu evacuarea aerului, ce asigura un debit de 530 metri cubi pe ora. Cele 4 viteze (3 moduri plus unul intensiv) generate de motorul puternic al hotei, asigura filtrarea aerului si eliminarea aburilor pentru o bucatarie de mari dimensiuni. Hota incorporeaza si un mod de recirculare a aerului, iar din aceasta cauza, producatorii au atasat si doua filtre din aluminiu si carbon.

In plus, in designul hotei sunt incluse si doua spoturi de halogen ce pot ilumina campul de lucru, suprafata aragazului. Zgomotul minim generat de hota este de 46 db, iar cel maxim, atunci cand este activat modul intensiv, este de 63 de db.

Panoul de control este amplasat anterior si este usor de accesat, iar tot anterior este incorporat si un indicator pentru schimbarea filtrelor de carbon, ce se aprinde atunci cand filtrele au devenit ineficiente. Per total, pretul crescut al acestui produs este justificat daca iei in considerare capacitatea foarte mare de absorbtie a aerului, eficienta in functionare si optiunile suplimentare (posibilitatea de recirculare a aerului si iluminarea).

 

 

 

Zanussi ZHT630W

 

3. Zanussi ZHT630WZanussi ZHT630W este una dintre acele hote ieftine si bune, traditionale, cu un debit de aer absorbit de 170 metri cubi pe ora. Poti controla trei viteze diferite de absorbtie a aerului, ce le poti activa in functie de masa ce o pregatesti si aburul eliminat prin prepararea mancarii. Becul de 40W incorporat de hota asigura iluminarea suprafetei de lucru, ochiurile aragazului.

Din punct de vedere al sistemului de filtrare, hota incorporeaza un singur filtru sintetic. Avantajul acestui tip de filtru este ca se gaseste usor si la un pret scazut, dar nu sunt foarte rezistente. Odata la 2-3 luni filtrul trebuie schimbat, detaliu ce va creste in timp pretul total al hotei.

Hota prezinta un panou de control mecanic, usor de folosit, iar zgomotul generat de este cuprins intre 50 si 59 db, in functie de viteza folosita.

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 voturi, media: 4.82 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status