n n
n
n
▷ Top centrale termice in condensare. Analiza comparativa

Top centrale termice in condensatie

Am modificat articolul ultima data pe: 22.11.19

 

Cum aleg cele mai bune centrale termice in condensatie

 

Ghidul cumparatorului

Pentru ca au o eficienta energetica mai mare decat celelalte modele, centralele termice in condensare reprezinta alegerea de top in ce priveste incalzirea debransata in locuinta. Tocmai de aceea sunt foarte cautate de catre romanii care doresc sa renunte la sistemul centralizat de incalzire, care doresc sa schimbe o centrala veche sau care acum si-au terminat de construit locuinta. Inainte de a face orice achizitie, acest mic ghid ar putea fi util in ce priveste rentabilitatea si eficienta unui anumit produs, pentru a nu face o cumparatura in van.

 

 

Puterea utila maxima a dispozitivului ofera informatii referitoare la spatiul pe care il poate incalzi. In comert vei gasi, potrivit multor pareri despre cele mai bune centrale termice in condensatie, modele cu putere mica, pana la 24 kW, optiuni medii (pana la 30 kW) si aparate mai puternice, care pot incalzi spatii mult mai mari.

Pentru o suprafata mai mica, de pana la 200 metri patrati, va fi suficient un model cu putere de pana la 24 kW, mai ales daca este folosit si pentru incalzirea apei calde la doua puncte de lucru (baie si bucatarie).

O locuinta de pana la 250 metri patrati va beneficia mai mult de pe urma unei centrale cu putere de 28 kW, chiar si in cazul pierderilor de caldura mai mari, cauzate de izolatie slaba sau pereti mai subtiri.

Iar vilele sau casele cu multiple etaje sau spatii mari, de peste 300 de metri patrati, vor beneficia de pe urma unui aparat cu valori peste 35 kW, capabil sa incalzeasca in acelasi timp apa in circuitul de incalzire si pe cea menajera, fara a exista pierderi mari.

Puterea de preparare a apei calde menajere se situeaza de obicei intre 20 si 30 kW, oferind un debit mediu de 10 l/min, insa poti gasi si optiuni mai slabe (sub 10 kW) sau mai puternice (peste 30 kW), insa pentru o locuinta de dimensiuni medii (pana in 200 mp, cu maximum trei robinete), nu vei avea nevoie de mai mult de atat. In schimb, daca folosesti mai multi consumatori de apa calda in locuinta, gandeste-te sa investesti intr-un produs cu un debit de peste 15 l/min.

In ce priveste alimentarea, alegerile pot fi numarate pe degete, implicand gazul natural si GPL. Pentru apartament va fi preferat gazul natural, caci probabil deja esti racordat la retea, in schimb daca locuiesti la casa, mai ales in zone rurale, unde poate nu ai acces la teava centralizata de gaze, singura ta solutie va fi mai costisitorul GPL.

Majoritatea optiunilor, inclusiv cele din top 3 centrale termice in condensatie in 2019, se monteaza pe perete, avand dimensiuni medii spre mici, asa ca nu vor deranja foarte mult, insa poti da si peste mai putin indragitele variante care se monteaza pe podea, acestea fiind mult mai robuste si costisitoare, si in general adresate vilelor sau locuintelor cu suprafete foarte mari, care necesita incalzire si apa menajera in debit mare.

O centrala termica in condensatie, de calitate, poate dispune de cateva caracteristici si optiuni importante pentru buna functionare a sa, si pentru linistea utilizatorului, printre acestea numarandu-se auto-diagnosticarea (te notifica privitor la erorile intalnite, ajutandu-te sa remediezi problema fara a avea nevoie de instalator), displayul digital cu panou de control incorporat, care faciliteaza citirea si setarile aparatului, si termostatul ambiental, care contribuie la mentinerea temperaturii constante in locuinta.

Dupa ce ti-am elucidat toate acestea, nu ne mai ramane decat sa iti uram succes in gasirea aparatului potrivit, adaugand ca poti apela si la magazinele virtuale de specialitate, unde vei descoperi modele eficiente si economice, atat cand vine vorba despre combustibil, cat si cand vorbim despre costul de achizitie. Iar in topul celor mai apreciate centrale in condensatie din acest an se afla urmatoarele:

 

 

Modele recomandate 2019

 

 

Buderus Logamax PLus GB012K-25 kW V2

 

Oferta aceasta are o eficienta declarata de 103%, ceea ce inseamna ca va pierde cantitati foarte mici de gaz in timpul functionarii, dispunand de o putere maxima de incalzire de 27.2 kW, valoarea minima posibila fiind de 7.8 kW. Asta se traduce printr-un confort termic sporit in locuinte de pana la 192 metri patrati, fiind destinata utilizarii in regim rezidential.

Are o putere medie de incalzire a apei calde, cu valoarea de 25 kW, debitul fiind si el echilibrat, de 11.8 l/min, asa ca va alimenta eficient, fara intreruperi sau scaderi de temperatura, apa calda menajera la cel putin doi consumatori. Alimentarea este pe baza de gaz natural, asa ca putem spune ca e un produs economic.

Cu un panou de comanda digital si intuitiv si functie de protectie anti-inghet, rezista cu brio si in apartament, si la casa. Mentionam ca montarea se face pe perete, iar nivelul de zgomot este mic, de doar 36 dB, asa ca nu va fi un aparat prea galagios.

 

button 2

 

 

 

 

Bosch ZWB24-1 RE

 

Datorita debitului constant de apa calda in timpul emanarii caldurii si a numelui recunoscut pe piata de nisa, acest model Bosch este vazut drept unul din cele mai bune centrale termice in condensatie pe gaz, pentru zone rezidentiale, avand o putere nominala de incalzire de 24 kW, asadar poate incalzi cu succes o suprafata utila de pana la 150 metri patrati.

Poate prepara si apa menajera in timp ce incalzeste incaperile, avand un debit minim, de 10 l/min, insa asta nu inseamna ca temperatura apei va oscila in cazul existentei a pana la trei consumatori (robinete). Display-ul LCD prezinta informatii importante, incluzand si auto-diagnosticarea in caz de defectiune, spre a putea remedia eroarea mult mai rapid.

Adaugam si ca vei controla temperatura apei si a caloriferelor invartind cele doua butoane robuste, alte optiuni de control fiind reprezentate de butoane analoage. Pentru siguranta locuintei, prezinta senzori de gaze si incalzire, precum si termostat de siguranta. Alimentarea se face cu gaz natural, fiind potrivita pentru locuinte racordate in prealabil la teava de gaz.

 

button 2

 

 

 

 

Ariston Cares Premium 24 EU

 

Optiunea aceasta cu display LCD si butoane analoage de control va da eleganta incaperii in care este montata pe perete, aratandu-si eficienta in fiecare sezon rece sau cand ai nevoie de apa calda menajera. Cu o putere utila de incalzire de 24 kW, rezista cu succes locuintelor rezidentiale de pana la 100 de metri patrati, in functie de izolatie si conditii putandu-se ridica la un randament bun si pentru pana la 150 metri patrati.

Foloseste gaz natural, asa ca necesita racordarea la teava centrala, daca nu dispui de ea inca, putand incalzi si apa menajera, debitul fiind unul mic insa, de 9.4 l/min. Asa ca daca ai mai multi consumatori pe care ii folosesti in acelasi timp, te poti astepta la mici fluctuatii de temperatura la utilizarea concomitenta a acestora.

In ce priveste functiile utile aditionale, amintim optiunea de protectie anti-inghet si auto-diagnosticarea, ce te ajuta sa depistezi mai repede motivul erorii, atunci cand una are loc. Alti cumparatori recomanda montarea centralei langa chiuveta, pentru a nu fi nevoie de adaugarea unui bidon pentru strangerea condensului.

 

button 2

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 4.40 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status