n n
n
n
▷ Termometre laser bune – Ghid, Clasament si Recenzii.

Cele mai bune termometre laser

Am modificat articolul ultima data pe: 13.12.19

 

Cel mai bun termometru laser – Recomandarile noastre pentru 20178

 

Un termometru infrarosu, cu punct laser, de calitate, poate fi utilizat intr-o varietate de domenii, de la cel medical si pana la industria alimentara si cea producatoare de masini sau in evaluarea zonelor de incendiu. Daca vrei sa achizitionezi un astfel de dispozitiv, si consideri ca ghidurile lungi si complexe iti consuma prea mult timp, iti recomandam aici prima optiune Clovis din produsele analizate de specialistii nostri. Cu o raza de masurare cuprinsa intre 0 si 100oC si doua module de lucru (corp uman si elemente ambientale), versiunea Healthy Line SHL-IR100 iti ofera o precizie ridicata de evaluare termica cu eroare de numai 0.2oC si posibilitatea de a analiza de la 5 – 10cm, fara atingere, temperatura copilului tau, a laptelui pregatit sau a uleiului din tigaie. Este un model de uz general, cu actiune rapida (rezultatul in maxim 0.5secunde) si posibilitate de memorare a 32 de valori. Daca consideri ca ai nevoie de o varianta profesionala, atunci iti recomandam modelul Firt 800Pocket cu o plaja de acoperire mai larga, intre -35 si 800oC, emisivitate reglabila si timp de raspuns de 0.3 secunde.

 

 

Cum alegi un termometru laser bun

 

Ghidul cumparatorului

Variantele de termometre laser folosesc undele infrarosii pentru detectarea caldurii emanate de corpul omenesc sau o alta suprafata (lichida sau solida) si pe cele laser pentru a vizualiza zona evaluata. Sunt utilizate intr-o varietate de domenii (automobile, industria alimentara, aer conditionat, aparate electrice si electrocasnice, medicina etc.) si difera in functie de performantele tehnice (acuretete, emisivitate, timp de raspuns, scala de masurare si optica), de format, dimensiune si functii integrate.

Ghidul de mai jos contine informatii despre cele mai importante criterii pe care trebuie sa le cunosti pentru a fi sigur ca investesti in modelul potrivit scopului propus.

 

Scala de masurare: In functie de scopul pentru care vrei sa-l folosesti, cel mai bun termometru laser este cel cu cea mai ingusta scala ce acopera intervalul pe care ai nevoie sa il supraveghezi sau in care consideri sau stii ca poate varia temperatura masurata.

Modelele medicale lucreaza de regula intre 32 – 450C, in timp ce o varianta destinata controlarii temperaturii din interiorul unei masini, al unui cuptor sau al unui frigider, va avea alt interval optim, evaluand niveluri cuprinse intre -50oC si 500oC. Cele mai performante versiuni pot masura un nivel maxim de pana la 3000 – 3500oC.

 

Emisivitatea: Acest parametru sta la baza tehnici de functionare a oricarui termometru cu laser si face referire la eficienta cu care o suprafata emita energie termica. Se incadreaza ca valoarea intre 0 si 1 – caracterisitica conceptului teoretic de „corp negru”, emitatorul perfect de unde termice.

Modelele care sunt destinate examinarii corpului uman iau in calcul o valoare de emisie de 0.98, specifica pielii.

Dintre aparatele pentru utilizari industriale, majoritatea celor cu emisivitate fixa vor fi reglate de obicei la un nivel de 0.95 caracteristic celor mai multe obiecte organice, pictate sau oxidate (lemn, hartie, asfalt etc.).  

Versiunile mai performante permit reglarea acestui indicator, cel mai adesea in intervalul 0.1 – 1.0, valorile asociate materialelor populare fiind disponibile pe Internet sub forma de tabele de emisivitate (ciment – 0.54, fibra din sticla – 0.75, otelul galvanizat – 0.28).

Iti recomandam sa cauti o optiune cu posibilitate de reglare a indicelui de emisivitate, daca consideri ca vrei sa ai libertatea de a-l folosi pe o varietate mai mare de materiale, pentru a obtine rezultate de precizie ridicata.

 

Acuratetea: Precizia de masurare variaza de regula intre 1 – 2% pentru cele mai multe termometre laser la preturi bune disponibile pe piata si intre 0.2 – 0.5%, nivel regasit de regula la versiunile premium cu performanta superioara, dar, de asemenea, si mai costisitoare.

Acesta parametru este influentat de conditiile din mediul ambiant, tehnologia fiind sensibila la umiditate, praf si temperatura din spatiul in care este utilizat.

 

Raza laser: Aceasta este folosita pentru a te ajuta sa identifici mai usor zona evaluata de dispozitiv si sa orientezi aparatul in mod corect.

Vei gasi modele cu o singura raza laser (cele mai populare) sau cu doua care incadreaza zona optima de masurare.

Este important sa stii ca aceste raze trebuie sa se incadreze in clasa 2 de siguranta, care inseamna spectru vizibil, sigur pentru ochi, la expunere accidentala directa pentru mai putin de 0.25sescunde, clasele 3 si 4 fiind considerate cu risc scazut si respectiv ridicat de deteriorare a vederii.

 

Design si scop: Aceste dispozitive se impart, din punct de vedere constructiv, in modele fixe, utilizate frecvent in industrie, pentru monitorizarea continua a proceselor de productie si a instalatiilor care lucreaza la temperaturi inalte si portabile, al caror design seama cu acela al unui pistol.

Acestea din urma sunt usor si confortabil de folosit si pot fi achizitionate atat pentru uz profesional (electricieni, medici etc.), cat si pentru uz personal, pentru diverse masurari utile in casa (uleiul din tigaie, laptele bebelusului etc.) sau pentru evaluarea temperaturii corpului.

Optiunile gandite (si) pentru utilizare medicala se impart in modele frontale (cu capat plat) si de ureche (cu capat tubular pentru introducerea in canalul auricular).

 

Functii: Un termometru laser la un pret bun trebuie sa includa optiune de oprire automata, in special daca este alimentat cu baterii, cum este cazul celor portabile. Este de asemenea de ajutor display-ul luminat care te ajuta sa il folosesti chiar si pe intuneric.

Modelele medicale necesita alarma pentru atingerea unui nivel de temperatura ingrijorator si este utila si posibilitatea de a inregistra masuratorile anterioare pentru a putea verifica evolutia in timp. Aceasta optiune este disponibila la modelele portabile mai performante si aproape la toate cele industriale, dintre care unele includ conexiune la PC.

Datorita caracteristicilor clar definite si a modelelor umeroase disponibile pe Internet, cee mai multe pareri despre cele mai bune termometre laser sfatuiesc catre cautarea acestui tip de produs in magazinele online. Tot acolo de acolo am selectat si noi cateva exemple, in functie de performante si popularitate, pe care te invitam sa le evaluezi mai jos pentru a-ti face o idee cat mai clara asupra nivelului de calitate disponibil.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Healthy Line SHL-IR100

 

Este o varianta de termometru laser, la un pret bun, cu doua module de lucru care permite evaluarea temperaturii corpului in intervalul 32 – 42oC si a altor suprafete solide si lichide (cu nivel de emisivitate de pana la 0.95), intre 0 si 100oC. Include display digital de tip LCD, cu afisare luminata pentru a putea citi rapid si corect rezultatul chiar si in semi-intuneric. Permite de asemenea ajustarea temperaturii de baza pentru situatiile in care temperatura mediului este mai mare decat intervalul de functionare optima, stabilirea nivelului de alarmare, activarea si dezactivarea razei laser de fixare a zonei de masurare si selectia unitatii de prezentare a rezultatului: Celsius sau Fahrenheit.

Nu necesita contactul cu suprafata evaluata si poate fi folosit cu usurinta pentru a masura temperatura corpului la copii si sugari, cu focalizare pe zona fruntii. Include memorie cu 32 de valori pe care o poti folosi pentru a putea controla evolutia nivelurilor inregistrate si oprire automata dupa 6 secunde de neutilizare pentru economisirea bateriilor (2 de tip AA 1.5V) care alimenteaza dispozitivul.

Lucreaza cu o eroare de numai 0.2oC in conditii normale (spatii cu o temperatura a mediului ambiant de 10 – 0oC si o umiditate de maxim 85%) si ofera rezultate optime la o distanta cuprinsa intre 50 si 100mm de suprafata evaluata, rezultatul fiind afisat rapid si precis, in cel mult 0.5sec, foarte util pentru copiii agitati.

 

Avantaje:

Doua module de lucru: temperatura la nivelul pielii si alte suprafete solide sau lichide.

Display luminat pentru vizibilitate buna chiar si pe intuneric.

Raza laser pentru ghidare in zona evaluata.

Precizie ridicata (0.20C).

Alarma cu setare personalizata a valorii de activare.

 

Dezavantaje:

Ofera rezultate precise numai pentru materiale cu un nivel de emisivitate de pana la 0.95.

 

 

 

DT-8861

 

Modelul DT-8861 face parte din categoria dispozitivelor pentru uz general si poate fi folosit atat pentru masurarea temperaturii corpului, cu focalizare pe frunte, pentru adulti si copii, cat si pentru alte suprafete, solide sau lichide. In primul caz intervalul de masurare este de 32 – 42.5oC, iar in cel de-al doilea de 0 – 100oC. Cele doua optiuni sunt disponibile sub forma d emodule care pot fi selectate prin intermediul display-ului LCD luminat care afiseaza rezutatul pana la o zecime de grad, pentru o precizie cat mai buna a evaluarii.

Eroarea de masurare este foarte mica, de 0.2oC in cazul modulului pentru corpul uman si 0.1oC pentru alte suprafate, iar rezultatele optime se obtin la o distanta de evaluare de cel mult 5cm, in maxim 0.5 sec., fara a fi nevoie ca dispozitivul sa se afle in contact direct cu suprafata, ceea ce il recomanda si pentru uz medical (confortabil, grad redus de contaminare).

Printre functiile puse la dispozitie se numara: oprire automata la 8 secunde de neutilizare, alarma cu valoare ajustabila dupa necesitati (38oC din fabrica), schimbare intre cele doua scale de masurare (Celsius si Fahrenheit), memorie pentru inregistrarea a 32 de rezultate pentru analiza evolutiei in timp si posibilitatea de compensare a temperaturii pentru adaptarea la situatii diferite de utilizare.

 

Avantaje:

Precizie de masurare ridicata (eroare de 2oC si respectiv 0.1oC)

Alarma cu valoare ajustabila pentru adaptabilitate la situatii variate.

Oprire automata pentru economisirea bateriei.

Doua module de functionare: temperatura corporala si alte tipuri de suprafete.

Plaja medie de masurare, intre 0 – 100oC care iti permite sa masori si lichide pana la temperatura de fierbere.

 

Dezavantaje:

Distanta redusa de masurare optima, de maxim 5cm.

 

 

 

Star Termoir

 

Daca ai nevoie de un termometru laser, ieftin si bun, care poate fi utilizat intr-o varietate de domenii, de la masurarea temperaturii produselor congelate si a uleiului din tigaie si pana la evaluarea numarului de grade generate de suprafata pieselor unei masinarii in functiune, iti recomandam sa iei in considerare si versiunea Star Tremoir.

Este un model portabil, de tip pistol, cu display luminat pentru citirea mai usoara a rezultatelor si nivel de emisivitate fix, setat la 0.95, valoare asociata celor mai multe corpuri organice, acoperite cu vopsea sau oxidate, care permite utilizarea pe numeroase suprafete.

Acopera un interval extins de masurare, afisand rezultate de la -50 la 360oC, cu o precizie de 0.20C si optiunea de a interschimba intre scala Celsius si cea Fahrenheit, dupa necesitati. Focusarea corecta a undei infrarosii este asigurata prin ghidarea cu raza laser activata prin intermediul meniului. Raportul dintre distanta si dimensiunea de focus este de 12:1, insemnand ca razele infrarosu se vor concentra pe o suprafata cu un diametru de 1cm atunci cand dispozitivul se afla la distanta de 12cm de aceasta.

Avantaje:

Plaja mare de masurare, intre -50 si +3600C.

Nivel de precizie ridicat, cu eroare de doar 0.2oC.

Poate fi utilizat pentru masurarea temperaturii pe o varietate de suprafete solide si lichide.

Ecran luminat cu citire usoara.

 

Dezavantaje:

Nivelul de emisivitate fix limiteaza suprafetele evaluate corect la cele care corespund acestui parametru.

 

 

 

Firt 800 Pocket

 

Pentru mesterii care au nevoie de un termometru cu laser profesional am inclus in lista modelul Firt 800 Pocket cu plaja extinsa de masurare a temperaturii, de la -35 la 800oC si emisivitate reglabila intre 0.1 si 1.0 pentru adaptarea la toate categoriile de suprafete care necesita evaluare termica (suprafete dificil de accesat, parti in miscare, componente electrificate, chimice, obiecte fierbinti).

Are un timp de raspuns scurt, de 0.3secunde si o precizie ridicata de masurare cu eroare de doar 0.1oC, potrivit pentru proiecte tehnice in care acuratetea este extrem de importanta. Fixarea corecta pe materialul evaluat se face cu ajutorul a doua unde laser, de incadrare a tintei, cu un raport suprafata: distanta de 10:1, insemnand ca pentru un focus cu diametrul de 1cm, dispozitivul trebuie tinut la o distanta de 10cm. Laserul este de clasa 2, sigur pentru utilizare si expunere accidentala a ochiului direct la raza timp de maxim 0.25 secunde.

Este portabil, de tip pistol si se alimenteaza cu baterie de 9V. Include de asemenea alarme de minim si maxim cu valori reglabile si memorie. Este livrat impreuna cu cutie din plastic pentru depozitare si baterie. Din pacate producatorul nu mentioneaza daca rezultatele sunt afisate in grade Celsiu, Fahrenheit sau ambele si nici cate valori pot fi inregistrate.

 

Avantaje:

Posibilitatea de reglare a nivelului de emisie intre 0.1 si 1 in functie de caracteristicile materialului.

Interval termic de evaluare cuprins intre -35 si 800oC.

Acuratete ridicata cu eroare de 1.0oC.

Doua raze laser de incadrare a tintei pentru focusare precisa pe aria analizata.

 

Dezavantaje:

Nu se mentioneaza capacitatea de stocare a memoriei si nici scala de prezentare a rezultatelor.

 

 

 

Walcom DT-8809C

 

Parintii care cauta un termometru cu laser pentru copii, cu masurare fara contact, rapid si usor de folosit, vor aprecia cu siguranta caracteristicile modelului Walcom DT-8809C care include doua module distincte de functionare: pentru temperatura corpului uman si respectiv, pentru alte suprafete lichide sau solide care necesita evaluare termica.

Pentru masurarea gradelor degajate la suprafata pielii, modului include un interval de acoperire de 32 – 43oC, iar pentru modul ambiental intre 0 si 60oC. Ambele variante lucreaza cu o precizie ridicata (eroare de 0.2oC) si necesita amplasarea dispozitivului la o distanta de 1 – 15cm (optim – 5cm) pentru citire corecta, la care contribuie si identificarea precisa a ariei analizate prin raza laser de ghidare. Include oprire automata, la 7 secunde de neutilizare, pentru economisirea bateriilor care alimenteaza dispozitivul (2 de tip AAA – 1.5V).

Poti calibra punctul de referinta (standard – 0oC) daca este cazul. Este unul dintre cele mai bune termometre laser de acest tip incluzand de asemenea si optiunea de a opri sau porni alarma sonora care indica un nivel anormal al temperaturii, situatie semnalizata si prin colorarea distincta a displayului LCD luminat (verde – normala, galben – febra moderata, rosu – febra ridicata). Pentru a verifica evolutia in timp, poti folosi memoria aparatului care permite inregistrarea a pana la 32 rezultate obtinute. Pachetul de livrare include manual cu instructiuni de utilizare.

 

Avantaje:

Doua module distincte pentru corpul uman si respectiv mediul ambiental.

Alerta sonora si vizuala, prin culori distincte, pentru nivelurile ingrijoratoare masurate.

Memorie cu posibilitatea de inregistrare a 32 de analize termice.

Ecran luminat, usor de citit.

 

Dezavantaje:

Plaja redusa de masurare (0 – 60oC) care il recomanda in special pentru uz medical si casnic.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status