Cele mai bune termoghirometre

Am modificat articolul ultima data pe: 23.10.20

 

Cum aleg un termoghirometru bun

 

Ghidul cumparatorului

Termohigrometrele sunt instrumente care au fucntii combinate de masurare a temperaturilor si a nivelului de umiditate din mediul ambiant. Utilitatea acestor dispozitive este incontestabila, de la modelele profesionale, utilizate in cadrul statiilor meteo si pana la utilizare casnica, preferata de catre persoanele care doresc sa monitorizeze constant valorile respective in propria locuinta. Fara sa lungim vorba, in cadrul acesti articol urmeaza sa aratam care ar fi cele mai importante criterii in selectia unui aparat de calitate si unde gasesc termohigrometre la preturi bune multi alti cumparatori.

Rezistenta: In functie de acest criteriu si de durabilitatea in prezenta actiunii factorilor externi, un termohigrometru va fi construit fie pentru utilizare exclusiva in interior, fie pentru intrebuintare externa sau in ambele situatii. Modelele care se plaseaza in afara cladirilor sunt bine etansate, au carcase care nu oxideaza la umiditate ridicata si rezista la temperaturi scazute sau ridicate(extreme). Daca planuiesti sa cumperi un model pe care sa-l tii in exterior, asigura-te ca este certificat pentru acest gen de utilizare; pe de alta parte, in incaperi poti intrebuinta orice tip de dispozitiv, fara restrictii.

 

Tipul: Cele mai importante categorii de modele sunt produsele digitale si cele analogice(mecanice). In mod firesc, aici ne referim deopotriva la interfata de afisare a valorilor si la modul de analiza si interpretare a datelor preluate.

Termohigrometrul digital este varianta cea mai uzual intrebuintata in prezent pentru uz casnic. Higrometrul va prelua informatia pe baza unui senzor din polimer, care reactioneaza in functie de nivelul de umiditate din aer. Apreciem aceste modele pentru acuratetea pe care o prezinta si le dam ca exemplu pentru ca pot fi usor citite si interpretate chiar si de catre utilizatorii fara cunostinte in domeniu. Partea de termometru poate citi temperaturile be baza de tehnologie in infrarosu.

Termohigrometrul analogic prezinta valorile pe un display similar cu cel al ceasurilor analogice, avand cadran si ace cu ajutorul carora indica temepraturile si nivelul de umiditate. Cel din urma parametru se inregistreaza pe baza unui fir care se contracta si se dilata in functie de cantitatea de apa existenta in aer. Produsele recomandate la intrebuntare conventionala sunt cele tip termohigrometru cu etalonare, pe care sunt marcate valorile importante ale indicilor de confort termic si de umiditate, astfel incat oricine sa stie cum sa faca interpretarile. Citirea temperaturilor se face pe baza de galistam, mercur, alcool, cristale lichide etc.

 

Acuratetea: Poti sa consideri acest aspect un sinonim cu eficienta, pentru ca iti va arata cat de precis citeste si prezinta respectivul aparat datele.

Termometrul va avea trei parametri de care trebuie sa tii cont, in mod normal indicati si pentru functia de higrometru: domeniul de masurare a temperaturii, toleranta si rezolutie. Primul parametru iti arata intre ce valori poti fi analizate datele in mod cat mai exact, iar pentru un dispozitiv de calitate, recomandam o plaja de la minim 0 grade Celsius, la circa 30, pentru interior. Modelele performante de exterior sau cele profesionale trebuie sa ofere domeniu de masurare de la aproximativ -20 °C pana la +50 °C. Toleranta reprezinta aici marja minima de eroare inregistrata, pe care o recomandam sa fie de cel mult 1-2 grade Celsius(plus/minus). Rezolutia este cea mai mica unitate de masura afisata, recomandata la valori similare(cea mai mica 1 grad).

Higrometrul va masura umiditatea in procentaj UR(umiditate relativa), unde cele mai confortabile valori pentru om se extind intre 30si 60% ur. Daca valorile sunt mai scazute, uscaciunea din aer poate determina aparitia unor afectiuni respiratorii, iar pe timp de iarna, o camera cu aer foarte uscat incurajeaza dezvoltarea virozelor. Daca umiditatea va fi prea crescuta, de peste 70%, atunci risti sa ai casa impanzita de mucegai. Pe timp de vara, o umiditate extrema, combinata cu temperaturi mari, scad drastic indicele de confort, afectand procese fiziologice, cum ar fi transpiratia – impiedicand astfel reglarea temperaturii organismului. De aceea, un higrometru bun trebuie sa indice valori pe o scara de la 0, la 100% ur si sa permita incremente macar din 5 in 5 procente. Unul cu adevarat performant are o rezolutie de doar 0.1-0.5%ur si o toleranta de ± 2% ur. Produsele de uz casnic pot avea domeniul de masurare mai restrans.

Calitatea: De exemplu, un termohigrometru de farmacie(utilizat in depozitul de medicamente) va trebui sa aiba o acuratete maxima, pentru a evita dezvoltarea unui mediu inadecvat de stocare. Unul pentru locuinta poate fi mai putin precis, indicand mai cu seama limitele recomandate pentru un confort termic si cele de umiditate normale. De aceea, dispozitivele se mai poti repartiza in: termohigrometru profesional(mai costisitor si mai performant decat modelele pentru larga utilizare, recomandat in studii meteorologice), semiprofesional(indicat pentru domeniul constructiilor, depozite de alimente, etc) si conventional(masoara valorile pentru birou, magazie, camere din locuinta).

 

Functii suplimentare: Nu e de ajuns sa cunosti unde gasesc termohigrometru la un pret bun altii, ci si sa stii ce alte optiuni iti vor fi la fel de utile. Cele mai apreciate aspecte sunt: barometru integrat(util in statiile meteo sau pentru cei care vor sa anticipeze formarea precipitatiilor in scop agricol), pirometru(analizeaza si indica temperatura obiectelor), indicator de altitudine, frecventa de masurare mare(datele sunt reimprospatate la un interval de timp cat mai scurt), termohigrometru cu inregistrare(stocheaza si afiseaza valori inregistrate in diferite momente ale zilei sau le memoreaza, prezentandu-le ca maxime si minime), valori etalon(arata limitele de confort, in caz ca nu le stii din start pe cele standard).

Te mai sfatum ca analizezi modul de alimentare(la cele digitale) si care e frecventa calibrarilor. Produsele se livreaza gata adaptate din fabrica, dar la anumite perioade de timp, trebuie recalibrate pentru a-si pastra eficienta indelungata.

Noi am citit mai multe pareri despre cele mai bune termohigrometre si, pe baza acestora si a feedback-ului cumparatorilor, am organizat o lista de produse ce pot fi recomandate spre achizitie. Mentionam ca selectia a fost facuta tinandu-se cont de caracteristicile tehnice, popularitatea in vanzari si de recenzii prezente in mediul online. Daca vrei sa gasesti cele mai ieftine oferte, suntem de parere ca va trebui sa le comanzi direct de pe Internet, asa ca am inclus doar produse astfel comercializate.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Trotec T260

 

Cand cauti cel mai bun termohigrometru digital, se cuvine sa apelezi la un model profesional, asa ca iti putem da ca exemplu aceasta oferta Trotec. Este un produs cu trei moduri distincte de functionare, care poate fi intrebuintat de catre specialisti, pentru a prezenta multipli parametri inregistrati in mediul ambiant.

Are protectie IP54, insemannd ca poate fi intrebuintat facultativ si in mediul extern(protejat de praf si de picaturi de apa). Va masura temperatura aerului, umiditatea, temperatura obiectelor(pirometru), toate cu ajutorul a doi senzori: infrarosu si capacitiv. Se alimenteaza cu baterii AA si promite precizie de masurare ridicata.

Pentru temperatura, intervalul de masurare este mare, -20°C – +50°C, iar cel de umiditate e de la 0, la 100%ur. Ca rezolutie, afiseaza temperatura in incremente de 0.1°C, iar toleranta e de ± 0.2°C, in timp ce umiditatea se afiseaza pana la subunitati de 0.1%ur si cu toleranta de ±2%ur.

Remarcam afisajul digital, posibilitatea de salvare a datelor prin cablu USB, functia de alarma si avertizare, mai ales ca acestea din urma au prag ce poate fi stabilit individual.

 

Avantaje:

Model profesional, dotat cu higrometru, termometru, functie de pirometru, alarma la punct de roua.

Ofera date cu o precizie ridicata, avand toleranta scazuta si rezolutie la valori mici.

Acopera o plaja de masurare extinsa, potrivita si in mediul extern.

Include afisaj digital cu cifre mari si permite transmisia de date prin optiune USB.

 

Dezavantaje:

Un model destinat profesionistilor, deci costisitor.

 

 

 

 

TFA S30.5038.54

 

Oferta TFA include cele mai bune termohigrometre pentru utilizare casnica, iar modelul de fata nu face exceptie de la aceasta regula. Este vorba despre un aparat digital care se alimenteaza cu baterii AA si care va afisa temperatura, umiditatea si ora exacta. La nevoie, ceasul ofera o functie de alarma cu snooze, putand fi intrebuintat simplu, ca model de noptiera.

Display-ul digital mare, posibilitatea de amplasare direct pe perete sau pe o suprafata orizontala si dimensiunile restranse(97 x 37 x 94mm) demonstreaza designul practic al acestui obiect. O iconita specifica iti prezinta valorile considerate in zona de confort, astfel incat iti poti face o idee clara despre utilitatea sa.

Ca elemente ce demonstreaza precizia, remarcam plaja de citire a umiditatii in spatiile interioare, de la 22, la 99%ur si pe cea pentru temperaturi, de la 0 la 50 de grade Celsius. Rezolutia de 1 grad Celsius si 5 procente u.r. demonstreaza o afisare in limitele preciziei asteptate pentru aparate de uz casnic.

Se livreaza fara baterii, dar cu o garantie de 2 ani.

 

Avantaje:

Model usor de utilizat la domiciliu, prezentand clar valorile pe un ecran digital.

Plaja de citire adecvata pentru utilizare in spatii interne.

Ofera indicatori clari ai valorilor de confort.

Include si functie de ceas cu alarma si snooze.

 

Dezavantaje:

Fara baterie in pachetul de livrare.

 

 

 

 

Trotec BZ05

 

Daca te intereseaza acuratetea, calitatea, dar si sa cumperi ceva cat mai convenabil, ai toate motivele sa alegi acest dispozitiv Trotec. Marile avantaje care il recomanda sunt: display-ul facil de citit, faptul ca ofera in plus functie de ceas si afiseaza data, alaturi de posibilitatea de a fi plasat oriunde in locuinta, fie pe masa, fie pe un perete.

Ca design, este un termohigrometru de interior, facut sa reziste la socuri minime, si indicat tuturor celor care cauta modele pentru utilizare casnica. Daca e sa ne uitam la cifre, acestea comunica o prognoza buna. Astfel, plaja de masurare se extinde pentru temperatura intre 0 si +50 grade Celsius, valorile putand fi afisate si in grade Fahrenheit.

Pentru umiditate, remarcam masurarea de la 10%, pana la 90% u.r., cu o rezolutie de 1%u.r. si precizie maxima de ±5%ur. o fucntie simpla de memorare iti permite sa pastrezi cateva date in memorie. Pe baza functiei etalon, afli si cand valorile se situeaza in zona de confort petnru oameni.

O garantie de 2 ani confirma conditiile bune de comercializare.

 

Avantaje:

Termohigrometru ieftin si bun.

Ofera functie cu ceas si indice de confort.

Are parametri de citire adecvati pentru spatiile interne.

Precizia citirii temperaturii este buna(plus/minus 1 grad Celsius).

 

Dezavantaje:

Desi adecvat pentru uz casnic, are o precizie moderata la analiza umiditatii.

 

 

 

 

TFA S20.3006.32

 

Daca consideri ca ai nevoie de un termohigrometru etalonat, acest dispozitiv mecanic, cu senzor din fir sintetic, poate reprezenta o alegere destul de adecvata. Ce e important de stiut depsre produs e faptul ca include un barometru ce se poate calibra in functie de altitudinea la care se citeste presiunea aerului, estimandu-se astfel starea vremii si realizandu-se prognoze meteo.

In mana unui specialist, acest dispozitv poate face minuni, mai ales pentru cei preocupati de datele respective in favoarea muncilor agricole(irigari, erbicidari etc). Arata temperatura si umiditatea pe acelasi cadran analogic, cu ace, avand incremente diferentiate pe zone si ace. Sunt perfect vizibile zonele ce corespund valorilor car endica cer senin sau precipitatii.

Ca precizie, putem argumenta prin domeniul de masurare al temperaturii, de -10 – +50 grade Celsius, cel pentru umiditate, de la 0, la 100% si rezolutia in unitati de cate 1 grad si 1 procent. Toleranta nu va fi mai mare de 5% pentru umiditate si 2°C la temperatura.

Un sistem de agatare cu inel iti va permite sa il porti cu tine sau sa il plasezi suspendat unde doresti.

 

Avantaje:

Termohigrometru analogic la un pret bun.

Permite si analiza presiunii atmosferice.

Include zone etalon pentru posibilitate de precipitatii si cer senin.

Permite afisarea precisa a celorlalte sisteme de masura, cu domenii de masurare indicate si pentru exterior.

 

Dezavantaje:

Utilizatorii fara experienta vor considera display-ul analogic greu de citit.

 

 

 

 

TFA S30.5005

 

Acest termohigrometru de camera va fi apreciat de catre persoanele ce doresc sa mentina un mediu sanatos pentru familiile lor, intrucat permite observarea uniditatii normale ambiante. Este un model suficient de precis, prevazut cu display digital si care permite analiza datelor fie de pe o suprafata orizontala, fie direct montat pe perete. Se recomanda utilizarea stricta, doar in interior.

Aparatul va necesita ca sursa de alimentare o baterie LR44 si prezinta urmatorii indicatori de precizie: domeniu de masurare de 10 – 90% pentru umiditate si -10 – +60 de grade Celsius pentru temperatura; rezolutie de temperatura de 1°C si de umiditate de 1%.

Cu alte cuvinte, desi costa destul de putin, ofera o precizie mare la functionare. Are dimensiuni de 53 x 39 x 15mm, fiind usor de plasat oriunde, chiar si transportat in buzunar. Maximele si minimele inregistrate vor putea fi folosite ca etaloane, pe baza unei functii simple cu memorie.

O baterie compatibila intra in kitul de livrare.

 

Avantaje:

Pret destul de avantajos.

Util in locuinte, cu precizie mare si domeniu de masurare ce se poate extinde la exterior.

Afisaj electronic, cu cifre clar prezentate.

Functie de memorie standard si etalon minim/maxim setabil.

 

Dezavantaje:

Se recomanda depozitarea strict in spatii interioare.

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status