Cele mai bune seminee centrala

Am modificat articolul ultima data pe: 20.02.19

 

Cel mai bun semineu centrala – Recomandarile noastre pentru 2019

 

In ceea ce priveste incalzirea pe timp de iarna a caselor, dar si producerea de apa calda, semineele de tip centrala au acaparat piata, avantajele lor multiple facandu-le foarte atragatoare pentru cei mai multi cumparatori. Exista destul de multa variatie intre modele, unele fiind mai puternice, altele mai slabe, iar fiecare are propriile specificatii. Evaluand foarte multe din ofertele pietei, am ajuns la concluzia ca Fornello 43749 este cea mai buna optiune pentru anul curent, in ceea ce priveste posesorii de case mari (suprafete de 180 metri patrati). Are un randament foarte bun (92%) si utilizeaza drept combustibil peletii de incalzire – per total, o instalatie din cele mai moderne si mai performante ce se pot gasi pe piata. Celor ce cauta si o a doua recomandare, le putem prezenta Burnit PM 25 Comfort, care este tot un semineu de mare capacitate (25 kiloWati, optim pentru case de peste 150 de metri patrati), care, pe langa randamentul de 93% oferit de peletii pe care ii arde si de multiplele sisteme de siguranta, mai ofera si unul din cele mai scazute praguri de zgomot pentru astfel de produse, de maximum 40 decibeli (adica cat o soapta).

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Fornello 43749
Click aici pentru pret!

Puterea mare (optima pentru case de 180 metri patrati) si randamentul foarte ridicat (aproape 93%, datorita utilizarii de peleti de calitate ridicata drept combustibil). In plus, necesita curatari saptamanale, ceea ce este convenabil.

Necesita tiraj fortat, iar asta inseamna ca va trebui sa instalati un sistem de evacuare special, cu ventilator propriu, pentru a asigura expulzarea eficienta a gazelor. Instalarea sa implica cheltuieli suplimentare.

Acest semineu de tip centrala este printre cele mai eficiente de pe piata, iar asta se vede si in pretul sau destul de ridicat. Insa, pe termen lung, daca sunteti posesor de o casa medie ori mare, economisirea de combustibil va duce la scoaterea investitiei facute.

Burnit PM 25 Comfort
Click aici pentru pret!

Incalzeste eficient si repede (poate atinge o temperatura de 22 de grade intr-o casa de 160 de metri patrati in sub 36 de ore!), iar nivelul de zgomot (sub 40 decibeli) este unul din cele mai scazute de pe piata.

Chiar daca este o instalatie de incalzire foarte performanta, daca luam in calcul toate functiile si optiunile sale, investitia s-ar putea sa fie destul de scumpa pentru posesorii de case mai mici (sub 120 de metri patrati).

Dupa cum ii spune si numele, confortul este principalul atuu al acestui model. Poate fi comandat prin telecomanda sau SMS, iar lucrarile de intretinere sunt minime, necesitand curatarea de 1-2 ori pe saptamana.

Ferroli Breta Pellet 24 kW
Click aici pentru pret!

Prin intermediul panoului de comanda digital, veti putea monitoriza regimul de functionare al instalatiei foarte usor si face ajustarile necesare pentru a obtine temperatura dorita in casa pe care o aveti.

Nu tolereaza decat peleti de clasa A (standardul DIN plus 51731). Prin urmare, trebuie sa evitati orice alt tip de peleti, intrucat puteti risca stricarea intregii instalatii daca nu respectati aceasta indicatie.

Performanta ridicata (24 kiloWati si 93% randament), posibilitatea de conectare la boilere externe si la termostate de ambianta si absenta necesitatii unei camere tehnice separate fac din acest produs unul din cele mai atractive de pe piata.

 

 

Cum alegi un semineu centrala bun

 

Ghidul cumparatorului

Semineele de tip centrala emana caldura nu doar prin corpul propriu (intocmai ca o soba ori semineu clasic de living), ci si prin trimiterea apei intr-un circuit catre caloriferele din cladirea in care sunt instalate. Eficienta lor este, prin urmare, destul de ridicata, mai ales daca utilizeaza peleti de ardere de inalta calitate. Dupa cum era de asteptat, exista multiple caracteristici de luat in calcul la fiecare model de semineu centrala, la un pret bun, pe care il gasiti pe piata. In primul rand, trebuie sa faceti alegerea in functie de marimea casei in care locuiti si de bugetul dumneavoastra. Astfel, va trebui sa va uitati mai intai la capacitatea instalatiei dorite, cu care vom incepe lista de criterii discutate:

Putere/capacitate: intre 10 si peste 25 de kiloWati. Regula, cand analizati puterea unei instalatii de incalzire, este destul de simpla: cu cat este mai mare cladirea in care locuiti, cu atat va trebui sa fie mai puternica instalatia, in cazul nostru semineul de tip centrala pe care il evaluati.

Insa, pe langa dimensiunile cladirii, mai trebuie luat in calcul si factori precum izolatia, numarul de camere (camerele foarte mari si inalte vor fi mai greu de mentinut calde), tipul de incalzire (prin radiatoare sau prin podea) ori expunerea la diverse puncte cardinale (in care pot bate vanturi puternice pe timp de iarna).

Orientativ, insa, va sunt date niste cifre care sunt destul de utile in estimarea compatibilitatii dintre o centrala si un spatiu dat. Astfel, valori de circa 24 de kiloWati pot asigura destul de bine incalzirea intr-un spatiu de circa 160-180 de metri patrati, pe cand valorile de 10 – 12 kilowati se potrivesc bine pentru apartamente ori case de sub 100 de metri patrati, suprafata totala. Desigur, aceste estimari sunt facute la o inaltime medie a camerei de sub trei metri, iar daca aveti camere foarte inalte, este bine sa luati in calcul si acest factor, scazand putin din corelarea intre putere si suprafata oferita de producator.

 

Tip combustibil: carbune, lemn sau peleti. Cele mai multe pareri despre cele mai bune seminee centrala recomanda cu tarie utilizarea de peleti drept combustibil, intrucat acestia asigura o eficienta foarte buna (peste 90 la suta), ceea ce se traduce printr-o putere mare de incalzire.

Arderea lor este printre cele mai prietenoase tipuri de ardere pentru mediu, iar ei asigura o autonomie foarte ridicata pentru centrala. In plus, acestia sunt fabricati din resturi de lemn, ceea ce inseamna ca reziduurile rezultate din industria de cherestea sunt reciclate si nu aruncate, pentru a polua mediul inconjurator.

Dezavantajul lor este ca centralele pe peleti sunt, de regula, destul de scumpe, comparativ cu cele pentru lemn ori carbune. Asadar, cei ce vor opta pentru un semineu de tip centrala ce utilizeaza combustibilii clasici (ori chiar gaz natural) vor iesi mai ieftin, insa numai pe termen scurt, intrucat pe termen lung peletii duc la scoaterea investitiei intr-o instalatie scumpa.

In ceea ce priveste trendurile de pe piata in acest moment, din ce in ce mai multa lume opteaza pentru noile tehnologii de ardere, iar asta inseamna ca sistemele pe baza de peleti castiga teren. In plus, merita sa verificati si daca mai sunt aplicabile diverse programe guvernamentale, precum Casa Verde, prin care guvernul ofera discounturi considerabile celor ce doresc sa achizitioneze instalatii ecologice de incalzire a casei proprii.

 

Tiraj: natural sau fortat. Prin acest termen, se intelege modul prin care vor fi evacuate gazele rezultate din urma arderii.

La tirajul natural, ele se vor deplasa prin horn, catre exterior, prin procesul numit convectie: ridicarea unui gaz cu temperatura ridicata catre straturile superioare ale atmosferei. Problema cu tirajul natural este ca, atunci cand in casa mai exista sisteme de ventilatie, precum hotele, exista riscul ca fumul si gazele sa fie trase in inchinta centralei, ceea ce poate avea consecinte foarte grave.

Astfel, cand alegeti cel mai bun semineu centrala, trebuie sa alegeti un model care sa faca fata schimbarilor de presiune cauzate de alte sisteme de ventilatie, iar astfel au aparut cele cu tiraj fortat, care utilizeaza propriul ventilator pentru a trage gazele si fumul si a le scoate pe horn, afara. Aceste instalatii sunt, de regula, mai scumpe, insa elimina riscul de intoxicare si infiltrare de fum in interiorul casei.

 

Sigurante: cel mai bun semineu pe care il puteti gasi trebuie sa fie si sigur – de fapt, absolut orice model trebuie sa ofere cat mai multa siguranta cu putinta, intrucat orice defectiune s-ar putea solda cu accidente ori incendii.

In primul rand, este foarte important sa aveti un extinctor in preajma tot timpul. In ceea ce priveste modul in care vin produsele din fabrica, este extrem de indicat ca acestea sa contina supape de siguranta, sisteme de evacuare active, eficiente (in special cele cu tiraj fortat ofera cea mai eficienta evacuare), autoaprindere sigura, sisteme electronice de control al arderii, termostate pentru verificarea temperaturii din camera (sau posibilitatea conectarii la un termostat extern) si autostingere in caz de defectiuni de functionare.

Fornello 43749 si Burnit PM 25 Comfort ofera toate aceste elemente, insa modelele mai ieftine, precum Prity S3W21 sau Fornello Aqua Premium 14 kW nu vor avea instalatii electronice de monitorizare a functionarii.

 

Boiler: in cautarea de seminee centrala la preturi bune, puteti intalni atat modele cu boiler incorporat, cat si altele care suporta si conectarea de boilere externe. Boilerele incorporate sunt proiectate pentru conectarea la reteaua de calorifere si radiatoare din casa, iar cele externe sunt foarte utile pentru producerea de apa calda menajera, pentru baie ori bucatarie. Ca sa oferim un exemplu de semineu ce este livrat gata cu boiler termoeletric, Fornello 43749 este oferta pe care o recomandam, boilerul inclus fiind produs de celebra firma Ariston.

Dimensiuni: vom mentiona atat valorile pentru lungime, latime si inaltime pentru fiecare model prezentat in acest ghid de cumparaturi, precum si greutatea. Astfel, veti avea o idee cat mai clara despre locul unde veti amplasa semineul si cum il veti transporta acolo (adica daca veti avea nevoie de ajutor sau nu, intrucat unele modele pot depasi bine 100 de kilograme in greutate).

Asadar, aveti mai jos cateva modele pe care le-am ales din oferta anului curent in materie de seminee de tip centrala. Ne-am straduit sa recomandam atat seminee pentru case mari, cat si pentru apartamente reduse ca dimensiuni, prezentand pentru fiecare aspectele care le fac atragatoare, insa si unul sau doua dezavantaje pe care le pot avea.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Fornello 43749 

 

Am selectat acest pachet pentru cei care doresc sa achizitioneze cele mai bune seminee centrala pentru case de cel putin 180 de metri patrati, fara sa cheltuiasca mult pe echipamente extra. Astfel, in pachet este inclus semineul propriu-zis de la Fornello si un boiler termoelectric de la Ariston.

Puterea totala a semineului este de 25 de kiloWati, mai mult decat suficienta pentru incalzirea unei case de peste 180 de metri patrati, ba chiar mai mult, daca este izolata bine. In ceea ce priveste combustibilul, acesta este constituit de peleti, iar astfel de explica si randamentul foarte ridicat (pana la 92 la suta).

Arderea este controlata electronic, iar sistemul de control include autoaprindere, termostat, supape de siguranta si sisteme ce previn intoxicarea cu gaze arse. Are nevoie de tiraj fortat, cu fumul scos prin intermediul unui horn cu ventilator propriu. Masoara 111 x 58 x 60 centimetri si cantareste 181 de kilograme, fara boilerul termoelectric separat.

Avantaje

Ofera un randament foarte ridicat (92%) ceea ce reduce costurile pe termen lung.

Asigura cu succes nevoile de incalzire a unui spatiu chiar si de peste 180 metri patrati.

Este livrat la pachet cu un boiler termoelectric Ariston, pentru producerea apei calde menajere.

Include un sistem de control electronic foarte sigur, cu telecomanda.

Dezavantaje

Cere neaparat tiraj fortat, prin urmare va trebui sa instalati un horn de evacuare cu ventilatorul propriu.

 

 

Burnit PM 25 Comfort

 

Centrala pe peleti Burnit PM Comfort de 25 de kiloWati este adecvata caselor de peste 160-180 de metri patrati ca suprafata (in functie de arhitectura si de nivelul de izolare). Utilizeaza peleti de calitate inalta, cu diametrul de 6 milimetri, iar nivelul de ardere poate fi reglat electronic de la 0,8 pana la 3 kilograme de peleti pe ora, in functie de nevoile de incalzire.

Totul este controlat electronic si puteti selecta intre cinci trepte diferite pentru nivelul de ardere. Se curata saptamanal si totodata se poate programa regimul de lucru pentru fiecare saptamana. Include senzor pentru temperatura gazelor de ardere, senzor pentru camera, functii usor de folosit, precum si o multitudine de sigurante, inclusiv alarma si anuntare prin SMS daca apare vreo problema in regimul de operare al semineului.

Un avantaj destul de laudat al sistemului este nivelul foarte scazut de zgomot, intre 20 de 40 de decibeli, echivalent cu o soapta umana. Necesita tiraj fortat si masoara 1100 x 580 x 680 milimetri, la 140 de kilograme greutate.

Avantaje

Este foarte silentios, cu zgomot de pana la 40 de decibeli.

Poate anunta pornirile si opririle, precum si defectiunile, prin SMS.

Ofera un randament ridicat, de pana la 91%.

Include foarte multi senzori si sigurante, pentru cel mai sigur regim de folosire fara riscuri.

Dezavantaje

Chiar daca este un semineu centrala foarte performant si de calitate, posesorii de case mai mici de 150 de metri patrati ar putea fi atrasi de sisteme mai reduse in capacitate si mai ieftine.

 

 

Ferroli Breta Pellet 24 kW

 

Si produsul de aici este un semineu centrala de inalta calitate ce necesita tiraj fortat. Pe langa aceasta cerinta, mai are nevoie si de peleti de calitate superioara, din clasa A, potrivit standardului DIN plus 51731, adica de maximum 8 milimetri in diametru si 3 centimetri in lungime, din material 100% lemnos ori rasinos si o valoare calorifica de 4,8 kilowati per kilogram.

In caz de folositi alte tipuri de peleti, randamentul va fi scazut si riscati si stricarea instalatiei. Avantajele sale sunt, insa, foarte atractive: nu necesita camera tehnica, suporta conectarea boilerelor externe si a termostatelor, asigura nevoile de incalzire pentru case de peste 180 de metri patrati, iar panoul de comanda digital monitorizeaza arderea indeaproape, anuntand utilizatorul in caz ca au loc probleme.

Genereaza un nivel de zgomot de aproape 50 de decibeli, iar daca reglati parametrii de functionare, puteti incalzi o casa de 150 de metri patrati chiar si cu 15 kilograme de peleti pe zi. Masoara 1250 x 610 x 670 milimetri si cantareste 192 kilograme.

Avantaje

Este unul din cele mai economice si eficiente seminee centrala de pe piata, cu un randament de aproape 93 la suta.

Nivelul de zgomot generat este scazut - intre 20 si 50 de decibeli.

Nu necesita camera tehnica separata.

Regimul de ardere este controlat digital, pentru maxima siguranta.

Dezavantaje

Are nevoie doar de peleti de clasa A standardul DIN + 51731. Daca utilizati alte tipuri de peleti, riscati sa stricati instalatia.

 

 

Fornello Aqua Premium 14 KW

 

Utilizand atat brichete de lemn, cat si lemn taiat bucati, acest semineu centrala ieftin si bun poate asigura nevoia de incalzire a unei case de circa 100 de metri patrati. Face parte din produsele de pret redus, prin urmare nu dispune de sisteme electronice de monitorizare si control a arderii.  

Un element atragator al modelului, pe langa pret, este tirajul natural – gazele se vor evacua prin convectie prin horn, fara nevoia unui ventilator propriu de aerisire. Insa aveti grija ca in casa sa nu opereze si alte sisteme mecanice de ventilatie, intrucat acestea pot trage gazele si fumul in incinta unde este amplasata centrala.

Ca dimensiuni, masoara 1020 x 430 x 480 de milimetri (inaltime x latime x adancime) si are o greutate de 77 de kilograme. Puterea sa maxima este de 14 kilowati, impartita in 5 kilowati pentru incalzirea prin corpul centralei si 9 kilowati prin incalzirea cu ajutorul circuitului de apa.

Avantaje

Se potriveste foarte bine cu casele mici, de pana la 100 de metri patrati in suprafata.

Utilizeaza atat lemne bucati cat si brichete.

Nu necesita tiraj fortat.

Este relativ usor de instalat, la doar 77 de kilograme in greutate.

Dezavantaje

Randamentul sau (74%) este mult mai scazut in comparatie cu semineele pe peleti (>90%).

 

 

Prity S3W21

 

Acest semineu centrala, la un pret bun, ofera atat o putere ridicata cat si un nivel de calitate foarte atractiv. La 26 de kilowati, este suficient pentru case de peste 200 de metri patrati in suprafata, iar aceasta putere se imparte in 21 de kilowati prin reteaua de calorifere (calculat la circa zece radiatoare de 1000 x 600 x 22 milimetri ca dimensiuni), iar corpul propriu-zis al semineului emana caldura radianta de inca circa 5 de kilowati (potrivit pentru incaperi de circa 40 de metri patrati).

Include propriul boiler de 26 de litri, iar tirajul sau este natural, prin urmare nu veti avea nevoie de sisteme de evacuare mecanizate pentru a elimina fumul si gazele arse catre exterior.

Cantareste 134 de kilograme, prin urmare este destul de greu de mutat in vederea instalarii. Nu are mijloace de control si monitorizare electronice, iar asta explica pretul sau accesibil. Utilizeaza drept combustibil lemnul ori carbunele.

Avantaje

Are o putere foarte mare, cei 26 de kilowati fiind adecvati chiar si la 200 - 240 de metri patrati de suprafata.

Este compatibil si cu lemn si cu carbune, in ceea ce priveste combustibilul.

Emana caldura si prin propriul corp (suficient pentru o camera de 40 kilowati).

Nu necesita sistem de evacuare mecanic (tiraj fortat).

Dezavantaje

Nu are randamentul ridicat al semineelor pe peleti (acest model are circa 75% randament).

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...