Cele mai bune pirometre

Am modificat articolul ultima data pe: 09.07.20

 

Cel mai bun pirometru – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Concepute pentru a facilita masurarea de temperaturi ridicate in conditii dificile de acces, pentru obiecte aflate in miscare sau in context cu grad crescut de risc (elemente chimice periculoase), pirometrele sunt instrumente performante indispensabile in domenii care implica conditii termice deosebite. Caracteristicile tehnice definitorii sunt numeroase si complexe. Pentru cei care nu au timpul necesar pentru a parcurge o prezentare detaliata, recomandam pentru evaluare doua dintre modelele incluse in lista noastra. Firt 800 Pocket este un model performant si adaptabil care permite masurarea temperaturilor cuprinse intre -30 si 800oC (plaja larga de evaluare), cu emisivitate reglabila in functie de tipul materialului analizat si sensibilitate pentru lungimi de unda cuprinse in intervalul 8 – 14μm (potrivit pentru obiecte de natura organica). Daca ai nevoie de o versiune cu masurare mai rapida (sub 0.3 secunde) si display digital luminat pentru vizibilitate buna in orice situatie, atunci versiunea Trotec BP21 poate fi ceea ce cauti.

 

 

Cum alegi un pirometru bun

 

Ghidul cumparatorului

Pirometrele sunt termometre care nu necesita contactul cu obiectul evaluat si care sunt folosite pentru a masura temperaturi ridicate (500 – 1400oC). Desi principiul de baza al dispozitivelor este acelasi, exista diferente semnificative in ceea ce priveste tipul de material pe care il pot evalua corect, distanta la care trebuie sa fie amplasate, conditiile de mediu in care functioneaza corect si nu in ultimul rand, performantele tehnice (timp de raspuns, intervalul de temperatura masurabil, indicatori stocati, conectarea la PC).

Scopul acestui ghid este acela de a-ti oferi toate informatiile neceare pentru a putea alege modelul potrivit activitatii pe care o desfasori.

 

 

Tipologie: Din punctul de vedere al spectrului electromagnetic abordat, acest aparate se impart in pirometre optice si cu infrarosu. Primele masoara temperaturi cuprinse intre 700 si 3200oC pe baza luminii vizibile, care este cuprinsa intre 0.4 si 0.7μm, si sunt recomandate pentru activitati manuale si periodice de analiza termica si mai putin pentru procese automatizate.

A doua categorie lucreaza cu radiatii infrarosii cuprinse de regula intre 0.7 si 20μm si acopera un segment mai larg de temperatura, de la -20 pana la +4000oC. Sunt recomandate pentru o varietate de proiecte (prelucrari metale fieroase si nefieroase, industria chimica, alimentatie etc.) si sunt disponibile atat in formate simple, portabile, asemanatoare cu un pistol, cat si ca optiuni cu design mai complex, ca elemente componente ale unor sisteme performante integrate de evaluare termica.

 

Tip de material: Cel mai bun pirometru este cel care iti ofera un grad ridicat de precizie, iar acest indicator depinde de tipul de material si emisivitatea specifica (energia radiata la o anumita temperatura raportata la cea emisa de un corp negru la acelasi nivel termic).

Pentru metale si sticla ai nevoie de un pirometru la un pret bun, cu banda ingusta, cu filtre de selectie si detectori specializati, aceste materiale avand emisivitate ridicata intr-un segment ingust de unda (sticla 5.14μm, metale 1.45 – 1.8 μm). Iti atragem insa atentia ca datorita energiei reduse care se emite la nivelul respectiv, aceste optiuni sunt dificil de folosit pentru a evalua temperaturi mai mici de 250oC.

Obiectele de natura organica pot fi analiza cu precizie folosind versiuni cu banda larga (ex. 8 – 14μm) deoarece au emisivitate ridicata si constanta pe segmente mai extinse de lungimi de unda.

In cazul elementelor cu emisivitate variabila, scazuta sau necunoscuta, cum este de exemplu metalul topit, se recomanda alegerea unui model bicolor, care masoara radiatia pentru doua lungimi de unda diferite si evalueaza temperatura facand raportul dintre cele doua valori, anuland astfel influenta emisivitatii.

Vei gasi de asemenea, ca posibilitati tehnice, variante cu valoare fixa a emisivitatii care sunt concepute special pentru o anumita categorie de materiale. Pentru ambele cazuri sunt disponibile online tabele care precizeaza valorile acestui indicator pentru cele mai intalnite materiale si care te vor ajuta atat sa alegi modelul potrivit, cat si sa setezi nivelul necesar pentru o masurare corecta.

 

Distanta si dimensiune de masurare: Versiunile bicolore care lucreaza cu doua lungimi de unda pot masura cu acuratete obiecte cu suprafata pana la minim 10% din zona de focalizare a pirometrului. Nu este insa si cazul modelelor optice sau a celor cu infrarosu, cu banda scurta sau lunga, care au nevoie de acoperire completa (100%) si nu pot evalua precis obiecte mai mici decat suprafata de focusare a senzorului.

Desi poti gasi in magazine si optiuni care specifica distanta fata de obiect si diametrul de focalizare ca valori fixe (preferate pentru utilizari care implica montarea permanenta in cadrul unui sistem), majoritatea modelelor prezinta acesti doi indicatori sub forma unui raport (ex. 50:1) care permite calcularea pentru fiecare situatie in parte a distantei la care elementul evaluat poate fi analizat corect.

Acest raport poate varia de la 6:1 sau 12:1 – in cazul modelelor pentru distante mici, ceea ce inseamna ca zona de focalizare pe un obiect aflat la 12cm de aparat va fi de 2cm in primul caz si de 1cm in cel de-al doilea, si pana la 50:1 – pentru variantele care pot fi folosite de la distante mai mari.

 

Temperaturi masurate: Din punctul de vedere al nivelului de temperatura pe care il analizeaza cu precizie, sunt disponibile pe piata pirometre la preturi bune care acopera mai mult sau mai putin din segmentul -50 pana la +3500oC. Alegerea optiunii potrivite tine de aplicatia pentru care va fi folosita. Pentru lucrul cu metale topite sunt necesare modele care lucreaza cu minim 1100oC, pentru ceramica ai nevoie de minim 250oC, pentru sticla de 100oC, iar pentru materiale non-organice poti ajunge in functie de situatie si pana la -40oC.

 

Conditii de utilizare: Acuratetea masuratorii poate fi influentata de umiditate, praf, fum si alte tipuri de suspensii prezente in aer, vapori, dioxid de carbon si temperatura mediului ambiant. Pentru ca aceste dispozitive includ elemente electronice, pot functiona fara deteriorare doar pana la un nivel maxim de 85oC.

Pentru a extinde intervalul de operare numeroase pareri despre cele mai bune pirometre recomanda accesorii de racire precum placile de racire care adauga intre 10 si 20oC la nivelul maxim admis si elementele de tip manta care acopera integral aparatul si permit utilizarea in mediu ambiant cu temperatura de pana la 100oC (racire cu aer) sau 250oC (cu apa).

Mai poti de asemenea opta pentru modele care permit conectarea de sonda cu fibra de sticla care rezista pana la 250oC si permit departarea dispozitivului pana la 30m de sursa de caldura. Potefi folosite pentru a masura temperaturi de peste 150oC.

 

Sisteme de fixare a tintei: Elementele tehnice care permit vizualizarea obiectului si fixarea corecta a obiectivului pirometrului pot fi integrate (grad mai mare de acuratete, permit ajustarea distantei) si atasabile. Din prima categorie fac parte modelele care permit focusarea senzorului asupra tintei direct prin lentilele integrate si cele cu lumina de ghidaj care poate fi generata de lampa halogen, LED sau lumina laser. Acestea indica atat localizarea, cat si dimensiunea tintei si se folosesc pentru masuratori de precizie pentru obiecte cu temperatura de maxim 100oC, nivel peste care raza este greu de observat datorita luminozitatii materialului.

In cazul dispozitivelor de fixare care se adauga doar temporar, posibilitatile de integrare cu sistemul pirometrului pentru a varia distanta si diametrul focalizarii sunt valabile doar pentru anumite modele mai performante.

 

 

Functii suplimentare: In functie de varianta achizitionata vei avea posibilitatea de a urmari pe ecranul unui pirometru cu cadran (analogic) sau ecran digital temperatura masurata, impreuna cu valori stocate precum minim, maxim, medii si diferente.

Unele versiuni includ alarma pentru nivel minim sau maxim setat de catre tine, optiunea de a masura de asemenea umiditatea si temperatura mediul ambiant pentru a te alerta in cazul crearii de conditii care pot afecta functionarea aparatului si posibilitatea de conectare la PC pentru integrarea cu alte sisteme sau vizualizarea mai detaliata a datelor.

Daca nu stii de unde poti achizitiona un astfel de aparat specializat, te indrumam catre magazinele online care pun la dispozitie o varietate de modele pentru cele mai diverse materiale si conditii de masurare. Poti incepe prin a evalua cele cateva exemple tehnice cu care continua acest ghid.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Firt 800 Pocket 

 

Este un model de pirometru laser pe care il poti utiliza pentru masuratori care se incadreaza in intervalul -35 si +800oC (plaja medie de evaluare termica). Face parte din categoria versunilor tehnice cu banda extinsa, lucreaza cu lungimi de unda cuprinse intre 8 si 14μm si este un tip constructiv recomandat in special pentru analiza obiectelor realizate din ne-metale.

Ofera un nivel de acuratete al masuratorii de 1% (standard) si permite adaptarea valorii emisivitatii (0.1 – 1.0) pentru evaluarea cat mai corecta a materialelor analizate. Campul vizual este caracterizat de o ratie de 10:1 ceea ce inseamna ca poti masura temperatura unei suprafete de 1mm de la o distanta de 1cm sau a unei zone de 10cm de la 1m departare.

Lucreaza cu un timp de raspuns de maxim 1 secunda (nivel mediu) si afiseaza rezultatele pe display digital iluminat, usor de citit si in conditii de vizibilitate reduse. Diviziunea de prezentare a valorilor (actuala, minim si maxim), este de 0.1oC. Include alarma pentru depasirea unui nivel prestabilit care semnalizeaza sonor atingerea nivelul asteptat de caldura.

Alimentarea acestei variante portabile, cu forma de pistol se realizeaza prin intermediul unei baterii de 9V, iar pentru fixarea vizuala a tintei ai la dispozitie doua fascicule laser de clasa a II-a (relativ sigure pentru ochiul umand daca nu este expus direct razei) care incadreaza zona de focus pentru vizualizare corecta.

 

Avantaje:

Valoare reglabila a emisivitatii pentru imbunatatirea acuratetii.

Model cu banda extinsa de lungimi de unda (8 – 14μm) potrivita pentru ne-metale.

Laser integrat, cu doua puncte, pentru incadrarea zonei evaluate.

Display digital, luminat, pentru citirea facila a valorii chiar si in conditii de vizibilitate redusa.

Functii suplimentare: valoare minima si maxima inregistrata pentru a cunoaste intervalul de variatie a temperaturii si alerta sonora care semnalizeaza depasirea nivelului limita stabilit.

 

Dezavantaje:

Interval termic limitat (-30 pana la 800oC).

Model pentru distante mici (camp vizual 10:1).

 

 

Trotec BP21 

 

Pentru cei care au nevoie de un pirometru la un pret bun, cu reactie rapida si timp scurt de masurare, recomandam ca optiune modelul Trotec BP21 care are nevoie de doar 0.3 secunde pentru afisarea rezultatului. Poate fi folosit pentru a masura temperaturi cuprinse intre -30 si 800oC (plaja medie) si include elemente optice sensibile la segmentul spectral 6 – 14μm indicat in special pentru evaluarea ne-metalelor si a metalelor cu strat protector.

Cel mai mic diametru pe care il poate avea un obiect analizat cu acest instrument este de 12.5mm, situat la o distanta de 150m care poate fi modificata tinand cont de ratia campului vizual (12:1 – model de distanta mica).

Valorile obtinute, cu o precizie de 2% (medie) pot fi citite usor de pe display-ul digital luminat, care afiseaza rezultatele cu rezolutie de 0.1oC (valoarea actuala, valoare minima si maxima). Pentru fixarea zonei de masurare ai la dispozitie laser cu doua puncte de incadrare, iar pentru nivel asteptat de temperatura poti seta alarma sonora activata la valoare predeterminata care te anunta cand s-a atins nivelul asteptat.

 

Avantaje:

Display digital luminat cu rezolutie de 0.1oC pentru citirea usoara a valorilor si pe intuneric sau luminozitate redusa si notarea precisa a rezultatelor.

Lumina de ghidaj sub forma de raze laser cu incadrare prin doua puncte, pentru fixarea precisa a zonei de masurare a temperaturii.

Dispozitiv cu banda extinsa (6 – 14μm) potrivit pentru evaluarea materialelor organice.

Functii suplimentare: mentinere temperatura actuala, stocare si afisare minim si maxim, alarma.

 

Dezavantaje:

Acuratete de masurare de 2%.

Interval limitat de masurare (-30 si 800oC).

 

 

Firt 1000 Data Vision 

 

Firt 1000 Data Vision, cu display color si camera integrata pentru capturi imagine si video, se numara printre cele mai bune pirometre portabile destinate proiectelor complexe. Rezultatele masuratorilor sunt afisate cu rezolutie de 0.1oC si includ valoare minima, maxima, medie si diferenta evaluate cu o precizie standard, de 1% (1.5% cu sonda cu firba optica atasata).

Modelul poate fi utilizat pentru a masura temperaturi cuprinse intre -50 si 1000oC (pana la 1370oC cu sonda atasata) si ofera un timp de raspuns de maxim 0.3 secunde care te ajuta sa afli raid rezultatele. Face parte din categoria versiunilor de distanta lunga avand un camp vizual cu ratie de 50:1 ceea ce inseamna ca poti evalua un obiect mai mare de 1cm, amplasand aparatul la jumatate de metru de acesta.

Ai de asemenea posibilitatea de a adapta nivelul de emisivitate la materialul verificat si de a fixa zona pentru masurare cu ajutorul laserului de clasa a II-a cu doua puncte de incadrare. Poate fi utilizat in conditii optime intr-un mediu ambiant dificil cu temperatura de pana la 50oC si umiditate de maxim 100%, factori care pot fi evaluati prin intermediul functiilor suplimentare cu care este dotat aparatul. Acestea mai includ conexiune PC pentru transfer date, extindere memorie interna(49MB) cu microSD (pana la 8GB) si alarma pentru valoare minima si maxima prestabilita. Il primesti impreuna cu baterii, cablu USB, mini tripod pentru pozitionare fixa, sonda tip K si husa.

 

Avantaje:

Masoara temperaturi cuprinde intre -50 si 1000oC (1370oC prin extindere cu sonda).

Prevazut cu camera foto si video pentru inregistrare vizuala.

Functii suplimentare precum afisare valoare minima, maxima, diferenta, medie, temperatura si umiditate mediu.

Posibilitate extindere memorie cu micro SD pentru a putea inregistra mai multe masuratori.

Dispozitiv pentru distante mari (ratie 50:1) care permite evaluare in siguranta a obiectelor foarte fierbinti.

Husa pentru protectie, tripod pentru amplasare, cablu USB pentru conectare la PC si baterii.

 

Dezavantaje:

Facand parte dintr-o gama profesionala, este disponibil la un pret mai ridicat decat alte modele.

 

 

Trotec BP10 

 

Pentru cei care doresc sa aiba la dispozitie un pirometru ieftin si bun, cu design compact, usor de manevrat, am inclus printre prezentarile noastre si varianta Trotec BP10. Poate fi utilizat pentru a masura temperaturi cuprinse intre -30 si 270oC  (valoare minima, maxima, actuala) afisate pe ecran digital luminat usor de citit chiar si pe intuneric, alaturi de valoarea emisivitatii care poatefi  reglata intre 0.1 si 1.0 in functie de natura obiectului analizat.

Zona vizata este indicata prin fascicul laser de clasa II (sigur pentru ochi daca acestia nu sunt expusi direct la raza), iar suprafata acoperita poate fi estimata luand in calcul o ratie a campului vizual de 6:1 (dispozitiv pentru distanta mica). Poate fi folosit pentru a masura zone de minim 2.5cm. Functioneaza optim intr-un mediu cu umiditate de maxim 80% si temperatura cuprinsa intre 0 si 50oC.

Ofera o acuratete de 2% (medie), iti pune la dispozitie rezultatele masuratorii in maxim 1 secunda si este un model portabil, alimentat cu baterii (2 x 1.5V) a caror energie este economisita prin intermediul opririi automate care se activeaza la 10 minute de inactivitate.

 

Avantaje:

Model alimentat cu baterii, care iti ofera libertate de miscare, independent de accesul la o sursa de curent.

Include laser care te ajuta sa stabilesti precis localizarea si dimensiunea zonei masurate.

Permite reglarea emisivitatii pentru adaptare la mai multe tipuri de materiale.

Este prevazut cu display digital luminat pentru vizibilitate buna chiar si pe intuneric.

Are timp de raspuns 1 secunda care iti permite sa masori rapid temperatura.

Include functii suplimentare de: alarma pentru depasirea unui nivel limita stabilit, masurare continua pentru urmarirea in timp real a variatiilor de temperatura si oprire automata pentru economisirea energiei..

 

Dezavantaje:

Segment redus de evaluare (intre -30 si +270oC).

Acuratete de 2% (nivel mediu).

 

 

Trotec RP10

 

Trotec RP10 este un model cu laser integrat care ajuta la identificarea precisa a zonei evaluate. Permite masurarea de temperaturi cuprinse in intervalul –30 pana la +270oC (plaja redusa de evaluare) cu o acuratete maxima de 2% (medie). Face parte din categoria pirometrelor cu banda spectrala extinsa, lucrand cu lungimi de unda de 8 – 14μm, potrivite pentru obiecte din materiale organice (ex. Industria alimentara).

Are viteza medie de reactie oferind rezultatul masurarii in maxim 0.75 secunde, cu afisarea datelor pe display digital cu rezolutie de 1oC. Conditiile de mediu ambiant in care dispozitivul functioneaza optim includ temperaturi de pana la 50oC si umiditate de pana la 80%.

Permite reglarea nivelului de emisivitate pentru adaptarea la materialul analizat si functioneaza cu un camp vizual cu ratie de 6:1 (model pentru distanta scurta). Alimentarea se realizeaza prin intermediul a doua baterii incluse in pachetul de livrare impreuna cu instructiunile de utilizare. Are posibilitatea de economisire a energiei prin intermediul functiei de oprire automata dupa 10 minute de inactivitate.

 

Avantaje:

Timp reduse de masurare (maxim 0.75secunde).

Banda spectrala extinsa potrivita pentru materiale organice.

Posibilitate de reglare a emisivitatii care iti permite sa analizezi mai multe tipuri de materiale.

Oprire automata pentru economisirea energiei.

Laser integrat pentru definirea zonei evaluate.

 

Dezavantaje:

Interval limitat de masurare (-30 si 270oC).

Dispozitiv cu utiizare la distanta mica (camp vizual cu ratie de 6:1).

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status