Cele mai bune centrale termice pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 26.02.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cea mai buna centrala termica pe lemne – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Pentru persoanele care locuiesc in afara orasului, la case, mai ales in zone cu paduri unde procurarea lemnului de foc este mult mai facila, o centrala termica pe lemne poate fi o optiune buna pentru incalzirea locuintei. Prima varianta prezentata in lista noastra este o centrala cu gazeificare, ce are un randament de 89%, si anume: Buderus Logano S171 30kW. Este un model automatizat, ce prezinta clapete laterale pentru reglarea tirajului de ardere, control asupra pompelor, precum si o strategie de lucru avansata pentru optimizarea arderii. Pe display vei avea afisate informatii in legatura cu temperatura, operatiunea ce se desfasoara si eventualele defectiuni survenite. Cele doua deschideri cu usa faciliteaza incarcarea cu lemn, dar si curatarea. Se recomanda amplasarea intr-o incapere bine aerisita si conectarea la un cos de fum. In caz ca vrei un model care sa functioneze si cu carbuni, poti alege al doilea model din lista Fornello Dunatech 30 KW.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Buderus Logano S171 30kW 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

O centrala termica pe lemne cu gazeificare, realizata din otel, cu camera de ardere captusita cu samota, izolata termic si fonic, cu sisteme de siguranta bine puse la punct, cu display situat deasupra la indemana ce afiseaza informatii relevante cu privire la starea aparatului, usor de intretinut si de incarcat.

In caz ca ai nevoie si de furnizarea apei calde in locuinta, trebuie sa achizitionezi separat un boiler pe care sa il montezi la centrala.

Randament bun, design atractiv, materiale de calitate, usor de incarcat - sunt doar cateva motive pentru care recomandam acest tip de centrala.

A 2-A OPTIUNE!

Fornello Dunatech 30 KW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de centrala termica este cu tiraj natural, se monteaza la un cos de fum, poate fi folosit cu mai multe tipuri de combustibil solid (lemn, carbune, brichete), are un randament bun pentru gama din care face parte, de maxim 76%, poate incalzi o suprafata de pana in 150 mp, e usor de intretinut si de alimentat.

Pentru a prelungi viata aparatului, dar si pentru o functionare eficienta trebuie montat ansamblul de ridicare a temperaturii pe retur (minim 50 de grade C).

Este o solutie ieftina si eficienta, utila pentru case de pana in 150 mp, ce utilizeaza diverse tipuri de combustibil solid.

A 3-a Optiune!

Burnit WB 40
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model cu semi-gazeificare, dotat cu un controler smart si un ventilator ce forteaza introducerea aerului de combustie, ce ofera libertate in privinta alimentarii (poti folosi lemne, carbune, brichete si chiar paleti) si permite chiar si introducerea unor bucati de lemn de 50cm.

Daca iti e convenabila aprinderea cu paleti, afla ca vei avea nevoie de un arzator special pentru acestia, de montarea caruia va trebui sa te ocupi singur.

Pe langa performanta, este si sigura in exploatare, datorita celor 3 cai de evacuare a fumului, precum si economica - aspecte ce merita luate in calcul, atunci cand faci o astfel de investitie.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Buderus Logano S171 30kW 

 

Acest tip de centrala termica pe lemn este o alegere potrivita pentru cei care locuiesc la casa si au spatiu pentru a depozita si usca lemnele. Randamentul este foarte bun, de 89%, fiind un model cu gazeificare si cu schimbator de caldura tubular. Se potriveste pentru suprafete medii avand o putere nominala de 30kW (peste 50 mp).

Se incarca usor, cazanul fiind dimensionat pentru cantitati mari de lemne, fara a face rabat la design. Este din otel, captusita cu samota in camera de ardere. Prin intermediul clapetelor laterale se poate regla tirajul de ardere. Izolatia termica a cazanului are dublu rol, elimina o mare parte din pierderi, dar izoleaza si fonic. Pentru un plus de siguranta, centrala este dotata cu schimbator de caldura care se declanseaza automat in caz de supraincalzire.

Este un model automatizat, cu display pozitionat deasupra, pe care sunt afisate mai multe informatii cu privire la starea centralei si temperatura. Optional poate fi imbunatatita cu termostat, cu comanda prin internet sau cu telefonul mobil.

Avantaje

Are un randament bun, fiind un model cu gazeificare.

Este izolata atat termic, cat si fonic.

Centrala este din otel, iar camera de ardere este captusita cu samota.

Fiind un model automatizat, este simplu si usor de folosit.

Dezavantaje

Boilerul trebuie achizitionat separat.

 

 

Fornello Dunatech 30 KW 

 

Daca ai nevoie de o centrala termica pe lemne la un pret bun, acest model poate fi o optiune potrivita. Functioneaza cu combustibil solid, si poti folosi lemn, carbune sau brichete in functie de ce gasesti mai convenabil. Tirajul este natural si se conecteaza la un cos de fum pentru evacuarea gazelor arse.

Are un randament bun pentru gama din care face parte, de maxim 76%. Corpul centralei, fiind realizat din fonta, se pastreaza bine in timp, si datorita tehnologiei flexibile de turnare a cazanului, acesta nu se va coroda. Pentru a obtine o economie de energie si combustibil, centrala are 3 cai de fum.

Puterea nominala de 30kW asigura incalzirea pentru o casa de maxim 150 mp. Se monteaza pe podea, avand o greutate de 211 kg  si dimensiuni medii (49 x 95 x 71,5 cm). Accesul in interior pentru incarcare cu combustibil si pentru curatenie, se face facil, prin intermediul a doua usi.

Avantaje

Poti folosi mai multe feluri de combustibil solid: lemn, carbune, brichete.

Cazanul rezista bine impotriva coroziunii, fiind din fonta turnata.

Desi este de dimensiuni medii, asigura un randament bun si poate incalzi pana la 150 de mp.

Are un pret bun.

Dezavantaje

Pentru o functionare corecta trebuie pastrata temperatura pe retur de 50 grade.  

 

 

Burnit WB 40

 

Burnit WB 40 este o centrala termica pe lemne cu semigazeificare, in sensul ca este prevazuta cu un controler inteligent si un ventilator pentru introducerea fortata a aerului de combustie, ceea ce inseamna ca maximizeaza utilizarea caldurii reziduale, asigurand economii importante de combustibil.

Trebuie mentionat insa ca avantajul major al acestei sobe centrala termica pe lemne (modelele simple) consta in posibilitatea alimentarii inclusiv cu carbune, combustibili tip biomasa presati, brichete si chiar peleti, in cazul celor din urma fiind necesara instalarea unui arzator special, drept care iti va fi mult mai usor sa procuri cele trebuincioase pentru pornirea aparatului. Usa de incarcare este de dimensiuni mari, aspect care faciliteaza chiar si introducerea  bucatilor voluminoase de lemn (pana la 50 cm).

Nu in ultimul rand, tinem sa specificam ca centrala termica de fata are o suprafata de schimb de caldura prevazuta cu nervuri si 3 cai de eliminare a fumului, ca atare imbunatateste schimbul de caldura intre gazele de ardere si agentul termic, sporind astfel eficienta dispozitivului.

Avantaje

Usa mare a focarului usureaza alimentarea centralei termice cu combustibil solid.

Suprafata cu nervuri a camerei de ardere si cele 3 cai de eliminare a fumului asigura un schimb de caldura cu randament ridicat.

Gratarul metalic detasabil protejeaza optim tevile schimbatorului de caldura.

Este orientata pe fiabilitate, datorita supapei de siguranta de 3 bar si serpentinei de racire integrate.

Dezavantaje

Se poate adapta pentru peleti cu conditia montarii unui arzator special.

 

 

Viadrus VU22D-6N

 

Pentru cei care inca mai cauta o centrala termica pe lemne, la un pret bun, exista si Viadrus Vu22D-6N. Fabricata din fonta, aceasta este alcatuita din 6 elementi , se amplaseaza pe pardoseala si are o putere nominala de 30 kw, drept care este potrivita pentru incalzirea spatiilor medii, de cel mult 50 – 60 mp. Mai apoi, tinem sa mentionam ca aparatul de fata poate preparar apa fierbinte menajera prin intermediul unui boiler extern.

Partea buna este ca centrala termica pe lemne de pe eMag poate functiona atat pe baza de lemne, eficienta termica la arderea acestuia fiind de 75%, cat si cu cocs si antracit, randamentul in acest caz fiind cuprins intre 75 – 80%. Da, ai intuit bine, face parte din gama produsele cu ardere clasica, insa nu te ingrijora! Cazanul este izolat termic pentru reducerea pierderilor de caldura in exterior.

Intretinerea si servisarea, la fel ca si schema de montaj pentru centrala termica pe lemne sunt, de asemenea, simple, doar ca incarcarea cu combustibil va trebui facuta in mod constant. Cerintele cu privire la tirajul de fum sunt scazute.

Avantaje

Durata de viata a elementilor si a celorlalte componente este ridicata, datorita materialelor de calitate din care sunt fabricate.

Numarul compusilor volatili vaporizati este redus, caci cazanul este izolat termic.

Respecta normele de calitate ale procesului de productie (ISO 9001, ISO 14 001), de unde si siguranta la exploatare.

Prezinta un bun raport calitate – pret.

Dezavantaje

Necesita incarcari mai dese cu lemne, fiind un model cu ardere clasica.

 

 

KORDI – AOTB 16

 

KORDI – AOTB 16 este catalogat de catre multi utilizatori drept o centrala termica pe lemne, ieftina si buna, asa ca merita sa-i dai o sansa daca nu dispui de un buget extraordinar. Piesa este realizata din foi de otel de inalta calitate, cu o grosime de 4 mm pentru camera de combustie si 3 mm pentru mantaua de apa, drept care poti concluziona ca rezista bine la uzura si se bucura de o durabilitate optima-n timp.

Face parte din categoria modelelor cu ardere clasica, astfel explicandu-se randamentul  de 72 – 82% pe care-l ofera, acesta variind in functie de tipul combustibilului cu care-l alimentezi, caci poate arde lemne, carbuni si antracit deopotriva.

Puterea nominala a acestei centrale termice pe lemne din Ucraina este de 16 kw, iar presiunea de operare de 2 bar, drept care aparatul este recomandat exclusiv locuintelor restranse, fie ca vorbim de case sau sedii. Pretul avantajos la care se comercializeaza include si o garantie pe 24 de luni.

Avantaje

Poate arde lemne, carbune si antracit deopotriva, astfel ca vei economisi timp si bani la procurarea combustibilului.

Este fabricata din otel de inalta calitate, dand dovada de o durabilitate mare-n timp.

Este lesne de montat, mai ales ca greutatea sa este mai redusa comparativ cu a altor modele (159 kg).

Vine insotita de o garantie pe 24 de luni.

Dezavantaje

Este special conceputa pentru a satisface nevoile micilor locuinte.

 

 

Cum alegi o centrala termica buna, alimentata cu lemne

 

Ghidul cumparatorului

Centralele termice pe lemne se preteaza zonelor rurale, ele fiind ideale pentru incalzirea si asigurarea apei menajere fierbinti in locuintele care nu dispun de o instalatie de gaz, dar care beneficiaza in schimb de un spatiu extins, inclusiv in afara casei, esential pentru instalarea aparatului in sine, a boilerului si depozitarea lemnelor. Totodata, trebuie mentionat ca ele prezinta un avantaj incontenstabil fata de celelalte dispozitive, pe gaz si electrice, caci combustibilul solid pentru centrala termica pe lemne Bosch sau a altui brand are cel mai mic pret de achizitie. Tot pentru aceste case, pentru a mentine curatenia in interior, iRobotul Roomba 980 este o optiune viabila.

Cu toate acestea, tine minte ca ele necesita conditii particulare pentru exploatare, astfel explicandu-se de ce nu sunt recomandate apartamentelor (greutate mare, inalte cosuri de fum pentru centrale termice pe lemne, la preturi variate, intrucat optiunea de tiraj fortat nu este disponibila, loc special pentru a stoca lemnele etc.). Daca te-ai hotarat sa achizitionezi un asemenea aparat, te invitam sa lecturezi ghidul de fata si sa tii cont de parametrii de selectie enumerati in cuprinsul sau, ca sa ai garantia ca nu vei arde banii fara niciun folos si ca te vei alege cu cea mai buna centrala termica pe lemne.

 

 

Tipologia: In primul rand, trebuie sa stii ca aparatele de incalzire pot fi de doua feluri: cu ardere clasica sau cu gazeificare (modele de centrala termica pe lemne din Dedeman si alte magazine). Acestea au moduri de functionare destul de diferite, insa ceea ce le deosebeste cu adevarat unele de celelalte este eficienta transformarii combustibilului in caldura.

Cu alte cuvinte, daca in cazul celor dintai, precum unele modele de centrala termica pe lemne Ferroli, o parte din compusii volatili se vaporizeaza si sunt pierduti, randamentul fiind de aproximativ 70%, modelele din urma preiau gazele degajate in urma arderii si sa le amesteca cu aer preincalzit, ceea ce inseamna ca are loc o ardere aproape totala a lemnului, hidrocarburile, hidrogenul sau metanul nemairisipindu-se pe cos, fapt care se traduce prin temperaturi mult mai mari de lucru si reducerea cantitatii de cenusa care se formeaza. Pe scurt, modelele cu gazeificare (centrala termica pe lemne Atmos, de ex.) se bucura de un randament mult mai ridicat, si anume de aproape 94%, astfel explicandu-se si de ce numeroase pareri despre cele mai bune centrale termice pe lemne le recomanda cu incredere.

Totodata, tinem sa specificam ca aparatele din urma se prezinta si cu alte avantaje greu de ignorat: nivelul de noxe redus, cazanul este mult mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne este mai spatioasa, drept care nu vei mai fi nevoit sa tai barnele sau crengile in bucati mai scurte de 50 cm. Retine insa ca acestea sunt mai scumpe si pot functiona doar cu lemne de buna calitate si uscate optim, ceea ce inseamna ca ar trebui achizitionate cu 1 – 2 ani inainte de a le folosi.

Daca bugetul nu-ti permite sa cumperi o centrala termica cu gazeificare, te poti orienta catre un model cu ardere clasica, deoarece costurile initiale sunt mai mici si poate fi alimentat fara probleme si cu combustibil ieftin (poate utiliza orice tip de lemn, inclusiv verde). In acest caz insa, va trebui sa te obisnuiesti cu o camera de ardere mai mica si, prin urmare, sa o incarci mai des cu combustibil.

 

Alimentarea: Desi majoritatea centralelor termice de acest tip functioneaza pe baza de lemne, pe piata vei gasi si modele care accepta si alt gen de combustibil solid, cum ar fi carbunii sau peletii (un exemplu bun este centrala termica pe lemne Liepsnele). Acestea reprezinta o alternativa buna pentru utilizatorii care isi doresc sa aiba parte de un aparat care sa le incalzeasca locuinta, fara a presupune insa costuri ridicate, caci alegerea unei centrale termice pe lemne Romstal trebuie facuta implicit si in functie de cat de usor poti procura lemnele si la ce pret.

Ba mai mult, in cazul in care optezi pentru o centrala termica cu ardere clasica, dar doresti sa eviti pe cat posibil alimentarea deasa cu crengi si barne a acesteia, iti poti indrepta atentia catre un model cu incarcare automata. Tine minte insa ca la acesta nu mai poate fi folosit combustibilul solid uzual, ci doar peleti.

 

 

Dimensiunile si puterea cazanului: Cel mai bine ar fi sa consulti un specialist in centrala termica pe lemne din Leroy Merlin sau alt magazin cu privire la marimea recomandata a cazanului, deoarece dimensiunile acestuia trebuie alese in functie  de necesarul termic al locuintei, tipul de termoizolatie al casei si volumul incaperilor. Totusi, retine ca cu cat cazanul va fi mai incapator, cu atat va fi mai cald in interior, intrucat este de la sine inteles ca un spatiu mai generos iti va permite sa introduci o cantitate mai mare de lemne si, deci, sa obtii o putere nominala sporita.

De pilda, o centrala termica de 20 – 24 kW ar trebui sa fie suficienta pentru pentru furnizarea a 10 lpm (litri/minut) pentru un robinet de bucatarie, respectiv 8 lpm (litri/minut) pentru un dus, dar si pentru asigurarea necesarului energetic  pentru o casa veche de 50 mp (metri patrati). Pentru spatii mai mari pot fi de folos modele de centrale termice pe lemne Viadrus 40kw, de exemplu.

 

Capacitatea boilerului: Volumul unei centrale termice pe lemne Viessmann, de exemplu, trebuie sa fie suficient de mare incat sa faca fata cerintelor de apa calda menajera ale unei familii. Ca atare, in cazul in care vorbim doar de doua puncte de utilizare si de un numar maxim de 4 persoane, un boiler cu un volum de 50 – 60 litri ar trebui sa acopere cu succes nevoile de lichid fierbinte ale acestora. Pe de alta parte, un ansamblu mai mare (80 – 90 litri) pentru centrala termica pe lemne Black Sea este recomandat atunci cand provii dintr-o familie numeroasa si vrei sa folosesti apa calda la bucatarie si baie simultan, ba chiar sa umpli o cada, bucurandu-te de o presiune optima a fluxului oricand.

 

 

Sistemele de protectie: Stim ca esti nerabdator sa afli unde gasesc centrale termice pe lemne, la preturi bune, ceilalti potentiali cumparatori, insa credem ca, mai inainte de toate, ar trebui sa verifici daca dispozitivul pe care doresti sa-l achizitionezi garanteaza siguranta la exploatare.

De pilda, modelele de centrale termice pe lemne, ieftine si bune, de acest tip ar trebui sa asigure numaidecat protectie pentru evacuarea noxelor (realizata cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer), la supraincalzire si sa se inchida automat atunci cand nu exista nici un combustibil, pentru prelungirea duratei de viata a aparatului. Ba mai mult, indicat este ca piesele sa beneficieze de un sistem modern de informare si diagnoza, in asa fel incat sa poti lua masurile necesare la timp in cazul aparitiei unor eventuale erori de functionare.

Printre cele mai fiabile centrale termice pe lemn se numara insa cele cu gazeificare, intrucat un astfel de echipament este prevazut cu serpentina de racire, care functioneaza ca protectie impotriva supraincalzirii, si de un ventilator controlat electronic, al carui rol este acela de a eficientiza arderea si de a reduce cantitatea de fum. Mai poate fi de ajutor un recuperator de caldura pentru centrale termice pe lemne, achizitionat separat.

Odata ajuns cu lectura la capatul acestui ghid, nu ti-a mai ramas decat sa capeti raspuns la intrebarea “Unde gasesc centrala termica pe lemne, la un pret bun?”, asa ca am hotarat sa-ti raspundem printr-o recomandare: comanda produsul preferat direct de pe Internet, atat pentru a economisi timp (cumparaturile se fac din confortul propriei locuinte, iar bunul iti este livrat direct acasa), cat si pentru a beneficia de tot felul de reduceri, promotii si garantii extinse, lucruri imposibil de obtinut pentru o centrala termica pe lemne de pe OLX.

 

 

Daca esti in cautarea unei optiuni de aerisire a baii si nu ai posibilitatea instalarii unui geam, am realizat pentru tine un articol despre ventilatoare de perete care e posibil sa iti trezeasca interesul.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status