Cele mai bune centrale termice pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Cea mai buna centrala termica pe lemne – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca iti doresti sau este necesar sa folosesti ca sursa de combustibil pentru incalzirea locuintei lemnul, atunci va trebui sa investesti intr-o centrala speciala, care sa te ajute sa il transformi in caldura. Sunt pe piata o multime de cazane de incalzire, iar pe cele mai populare le poti regasi in lista de mai jos. In fruntea ei se afla Celsius 10720271, care are o putere de 37 kW, lucreaza cu o presiune de cel mult 2 bari si are un randament de 82%. Este recomandat pentru incaperi de pana in 245 mp si poate folosi drept combustibil si carbune sau brichete. Un alt produs similar e si ATMOS DC 40SX.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Celsius 10720271
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o centrala termica potrivita pentru suprafete de pana in 245 mp, avand o putere de 37 kW, lucrand cu o presiunea de 2 bari si avand tiraj natural. E realizata din otel dur si rezistent, are dimensiuni de 1150 x 660 mm si vine cu o usa de alimentare de 300 x 300 mm.

Centrala aceasta nu ofera un randament foarte bun, deoarece e capabila sa transforme in caldura doar 86% din combustibilul ars.

E un cazan cu combustibil solid potrivit pentru incaperile de cel mult 245 mp si lucreaza cu o putere de 37 kW.

A 2-A OPTIUNE!

ATMOS DC 40SX
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o centrala puternica, de 40W, care poate face fata cu succes in locuinte, pensiuni sau alte spatii care nu depasesc suprafata de 344 mp. Montarea se face pe podea, pentru a fi totul cat mai simplu, are protectie la supraincalzire, pentru siguranta si ardere prin gazeificare, fiind un model fiabil.

Nu ofera cel mai bun randament posibil la o centrala pe lemne, transformant doar 89% din combustibilul folosit in caldura.

Pentru a incalzi cat mai eficient o locuinta de aproximativ 300 mp, aceasta centrala ti-ar putea veni in ajutor, avand o putere de 40W.

A 3-a Optiune!

Viadrus U22
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un pachet complet, ce vine cu cele necesare pentru a te bucura de caldura pe timpul iernii, dar si de apa calda, fiind inclus si un boiler de 100 litri. Are un randament bun pentru un cazan pe lemne, 91%, o putere de 38 kW si o presiune de lucru de maxim 4 bari.

In comparatie cu alte produse prezentate in lista, acesta are un pret mai ridicat, fiind vorba de un cazan ce vine insotit si de boiler.

Pentru a avea caldura, dar si apa calda, investeste intr-un astfel de pachet, care iti ofera cele necesare pentru confortul termic al locuintei.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Celsius 10720271

 

Ce iti prezentam acum e un cazan pe combustibil solid, care poate folosi lemn, carbune sau brichete. El are ardere standard, tiraj natural si se monteaza pe podea. Poate fi folosit atat in mediile rezidentiale, cat si in cele comerciale si industriale, avand o putere de 37 kW si fiind recomandat pentru incaperile de 245 mp. 

Centrala despre care vorbim e una realizata din otel, un material dur, ce ii ofera rezistenta si durabilitate. Ea se monteaza pe podea si are dimensiuni de 1150 x 660 mm. Are o camera de ardere cu un volum de 0.099 mc si dimensiuni ale usii de alimentare de 300 x 300 mm. Este albastra, cu detalii gri si negre.

Acest cazan pe combustibil solid ofera un randament de 82%, ceea ce inseamna ca tranforma in caldura doar 82% din lemnul ars. Presiunea maxima de lucru e de 2 bai, diametrul racordurilor pentru tur si retur e de 2 inchi, iar diametrul cosului pentru gazele arse si fum e de 150 mm.

 

 

ATMOS DC 40SX

 

Daca ai o locuinta foarte mare si vrei sa o incalzesti corespunzator, trebuie sa fii constient de faptul ca ai nevoie de o centrala puternica, iar acest produs iti poate veni in ajutor. El e recomandat pentru incaperile care au pana in 344 mp, asadar, il poti folosi chiar si pentru cabane sau pensiuni mai mici si tot felul de spatii ce nu depasesc aceasta suprafata. 

Centrala aceasta e una cu ardere prin gazeificare, o putere nominala de 40W si ofera un randament de 89%. Aceasta ultima valoare e una destul de buna, avand in vedere faptul ca vorbim de incalzirea pe lemne. Tirajul se face in mod natural, asa cum e la toate variantele ce fac parte din aceasta categorie de produse, iar diametrul cosului de fum trebuie sa fie de 150 mm.

Dimensiunile totale ale produsului sunt de 1260 x 680 x 1045 mm, iar dimensiunea usii de alimentare e de 450 x 260 mm. Poti introduce in acest cazan lemn cu lungime maxima de 530 mm, iar volumul apei din cazan e de 80 litri. Are protectie la supraincalzire, pentru a oferi siguranta si se monteaza usor, fiind un model de podea.

 

 

Viadrus U22

 

Produsul acesta e un pachet complet, care va oferi pentru locuinta ta atat caldura necesara, cat si apa calda menajera, deoarece pe langa cazanul de combustibil solid vei mai primi si un boiler de 100 litri. Pachetul mai contine si: termostat, pompa de apa, vas de expansiune de 50 litri si supapa de siguranta. 

Cazanul este realizat din fonta, un material solid, care va asigura o buna functionare pentru cel putin 10 ani. Randamentul e unul foarte bun, de 91%, iar puterea cu care lucreaza e de 38 kW. Ca si combustibil poti folosi si lemne ceva mai lungi, deoarece adancimea camerei de ardere e de 59 cm. 

Referitor la dimensiunile acestei centrale, ea masoara 1130 x 625 x 1220 mm. Greutatea e una destul de mare, si anume 534 kg. Se monteaza pe pardoseala si lucreaza cu o presiune maxima de 4 bari. Avand in vedere ca vorbim de un pachet cu toate cele necesare, si pretul e unul pe masura.

 

 

Atmos DC 25 S

 

Pentru cei care doresc sa poata alimenta centrala si cu bucati mai mari de lemn si sa beneficieze de o autonomie mai mare, care inseamna incarcari mai rare, recomandam ca optiune modelul Atmos DC 25 S. Este o versiune care functioneaza cu gazeificare, oferind un randament de 83% pana la 92% pentru combustibilul folosit, semnificativ mai mare decat cei 70% ai optiunilor standard.

Include ventilator de tiraj care colecteaza cenusa, astfel incat fumul emanat este aproape alb, si spatiu de ardere ceramic, de dimensiuni mari, care permite colectarea cenusii depuse, o data pe saptamana, pentru o utilizare cat mai confortabila.

Pune la dispozitie o putere de 27kW, care o recomanda pentru spatii de pana la 150mp, functioneaza cu tiraj natural, avand deci nevoie de un cos clasic de fum si necesita boiler extern, pentru a putea alimenta instalatia de incalzire, dar si pentru a oferi apa calda la robinete. La capitolul masuri de siguranta, iti putem spune ca include bucla de racire, care previne supraincalzirea si deteriorarea cazanului, precum si sistem de oprire automata, pentru cazul in care combustibilul a fost ars complet. Este, de asemenea, prevazuta cu termostat de siguranta, de reglare si pentru gaze arse, termometru si intrerupator general.

 

 

KORDI – AOTB 16

 

KORDI – AOTB 16 este catalogat de catre multi utilizatori drept o centrala termica pe lemne, ieftina si buna, asa ca merita sa-i dai o sansa daca nu dispui de un buget extraordinar. Piesa este realizata din foi de otel de inalta calitate, cu o grosime de 4 mm pentru camera de combustie si 3 mm pentru mantaua de apa, drept care poti concluziona ca rezista bine la uzura si se bucura de o durabilitate optima-n timp.

Face parte din categoria modelelor cu ardere clasica, astfel explicandu-se randamentul  de 72 – 82% pe care-l ofera, acesta variind in functie de tipul combustibilului cu care-l alimentezi, caci poate arde lemne, carbuni si antracit deopotriva.

Puterea nominala este de 16 kw, iar presiunea de operare de 2 bar, drept care aparatul este recomandat exclusiv locuintelor restranse, fie ca vorbim de case sau sedii. Pretul avantajos la care se comercializeaza include si o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje

Poate arde lemne, carbune si antracit deopotriva, astfel ca vei economisi timp si bani la procurarea combustibilului.

Este fabricata din otel de inalta calitate, dand dovada de o durabilitate mare-n timp.

Este lesne de montat, mai ales ca greutatea sa este mai redusa comparativ cu a altor modele (159 kg).

Vine insotita de o garantie pe 24 de luni.

 

Dezavantaje

Este special conceputa pentru a satisface nevoile micilor locuinte.

 

 

 

 

D’Alessandro Termomeccanica CS Small 45 kw

 

Daca vrei o centrala automatizata, care sa alimenteze singura arzatorul cu combustibil, in ritmul setat de tine, iti recomandam sa iei in considerare modelul CS Small produs de D’Alessandro Termomeccanica, cu snec pentru transportul peletilor din buncar in arzator. Acest model include panou de control complex, ce permite setarea parametrilor pentru functiile de aprindere, de transport combustibil, flux de aer primar si secundar, controlul puterii de ardere, dar si asocierea cu un termostat si controlul pompei de recirculatie a instalatiei termice. Cu alte cuvinte, ai la dispozitie cam toate optiunile necesare pentru a automatiza corect si eficient functionarea si a limita la maximum interventiile tale.

La putere maxima, consuma pana la 10.6kg de peleti pe ora, in timp ce la putere medie, consumul se reduce pana la 3.5 – 4kg/ora. Se recomanda folosirea de peleti de 6mm. Este un dispozitiv de incalzire cu boiler extern si lucreaza cu un volum de apa de pana la 100litri, cei 45kW generati recomandandu-l pentru suprafete de pana la 400mp. Face parte din categoria centralelor cu instalare pe podea si necesita cos de evacuare a gazelor arse.

Capacitatea ridicata de incalzire recomanda acest model atat pentru spatii rezidentiale, cat si pentru locatii comerciale sau industriale. In oferta producatorului vei gasi, de asemenea, si accesorii suplimentare, precum sistem automatizat de incarcare a peletilor, direct din siloz, sau de eliminare a cenusii.

 

 

Fornello Fiamma Avorio 25

 

Nu ai o incapere separata in care sa instalezi o centrala pe lemne sau preferi pur si simplu sa o asezi direct in living si cauti un model care arata bine? Cu siguranta te vei intelege bine cu acest termosemineu de la Fornello, conceput in mod special pentru a completa un design modern de locuinta. Functioneaza cu peleti de 6mm, ceea ce inseamna ca alimentarea se face curat si simplu. In plus, iti ofera un randament de ardere de 90 pana la 93% care se traduce intr-o autonomie cuprinsa intre 15 si 36 de ore, in functie de suprafata locuintei si calitatea lucrarilor de izolatie. Iata deci ca nu trebuie sa te trezesti in miezul noptii pentru a alimenta centrala.

Modelul functioneaza la baza ca semineu, incluzand usa cu sticla termorezistenta, care iti permite sa te bucuri de aspectul placut al flacarilor. Il poti insa utiliza si pentru a incalzi locuinta prin intermediul retelei de calorifere. Aprinderea se face electric, permite programarea saptamanala, cu pornire si oprire automata, in functie de temperatura din incapere. Mai poti opta pentru stabilirea manuala a puterii de ardere si primesti, inclusa in pachetul de livrare, si o telecomanda pentru modificari pe care le poti face de la distanta.

Trebuie insa sa retii ca la capitolul intretinere, aceasta centrala are nevoie zilnic de atentia ta, pentru a indeparta reziduurile din camera de combustie si din vasul de ardere si iar o data sau de doua ori pe saptamana trebuie sa golsti sertarul de cenusa.

 

 

Termax 9789739103909

 

Confectionata din otel rezistent, de 5mm, cu cazan izolat termic cu vata de sticla si usi de dimensiuni mari la rezervorul de combustibil, aceasta centrala este ideala pentru cei care au acces la lemn pentru incalzire si doresc sa poata utiliza bucati mari, pentru a reduce efortul si timpul alocat taierii in segmente mai mici.

Este o versiune cu putere de 50kW, potrivita pentru a incalzi spatii de pana la 250mp, atat rezidentiale, cat si industriale sau comerciale. Functioneaza cu boiler extern, asigurand o presiune in instalatie de pana la 2.5bar si se incadreaza in clasa energetica A, oferind deci un randament suficient de bun pentru a merita investitia.

Se monteaza la nivelul podelei, necesita cos de fum pentru evacuarea gazelor arse si se potriveste cel mai bine in gospodariile care includ un spatiu separat, ce poate fi dedicat instalarii acestui dispozitiv. Functioneaza cu tiraj natural, care poate fi reglat in functie de necesitatile de incalzire si este prevazut cu termometru, supapa de siguranta, admisie apa si retur, pentru conectarea la boiler si reteaua de incalzire.

Instalarea cazanului este simplu de facut, insa, pentru o exploatare sigura, iti recomandam sa apelezi la specialisti, atat pentru montajul dispozitivului, cat si pentru dimensionarea si realizarea cosului de fum, daca nu exista deja unul construit.

 

 

 

Burnit PELL ECO 35 Kw

 

Daca detii deja o centrala pe lemne, de calitate, dar doresti sa o poti folosi eficient si cu peleti, iti va fi cu siguranta de ajutor un kit precum Burnit PELL ECO. Este un model confectionat din otel inoxidabil, rezistent la o temperatura de pana la 1150oC si se monteaza la cazanul cu lemne al centralei.

Include buncar de 280kg si genereaza o putere calorica de pana la 35kW, suficienta pentru a incalzi o locuinta de 200 – 250mp. La capitolul automatizare, iti putem spune ca asigura aprinderea electrica si alimentarea automata cu peleti, astfel incat sa beneficiezi de o temperatura constanta in casa, fara efort.

Este prevazuta cu ventilator cu reglare treptata, protectie termostatica in arzator, impotriva arderii inverse, senzori pentru cazan, boiler si buffer, siguranta pentru elementele electronice si controller cu microprocesor, care retine setarile in cazul unei pene de curent.  

 

 

 

Fornello Tera 28 KW 

 

Pentru cei care locuiesc la casa si cauta o centrala pe lemne, eficienta si usor de folosit, am inclus in lista de recomandari modelul Tera, de la Fornello, cu putere termica de 28kW, potrivita pentru suprafete de pana la 200mp. Este o versiune conventionala, cu tiraj fortat si montare pe pardoseala, care poate fi utilizata atat pentru incalzirea locuintei, cat si pentru asigurarea apei calde menajere, cu boiler extern.

Printre avantajele oferite se numara faptul ca poate fi folosita atat cu peleti (30 x 6mm), cat si cu lemne (100x 100 x 350mm), prin simpla adaugare a unui deflector, inclus in pachetul de livrare.

Este o versiune automatizata, cu panou de comanda, afisaj digital, aprindere electrica si alimentare automata cu peleti, care mentine confortul in locuinta, fara prea multe interventii din partea ta. Include buncar de 95kg, ofera un randament de 92.5%, peste media acestei categorii, si ocupa un spatiu de 1320 x 980 x 840mm.

 

 

 

 

 

Cum alegi o centrala termica buna, alimentata cu lemne

 

Ghidul cumparatorului

Centralele termice pe lemne se preteaza zonelor rurale, ele fiind ideale pentru incalzirea si asigurarea apei menajere fierbinti in locuintele care nu dispun de o instalatie de gaz, dar care beneficiaza in schimb de un spatiu extins, inclusiv in afara casei, esential pentru instalarea aparatului in sine, a boilerului si depozitarea lemnelor.

Totodata, trebuie mentionat ca ele prezinta un avantaj incontenstabil fata de celelalte dispozitive, pe gaz si electrice, caci combustibilul solid are cel mai mic pret de achizitie.

Cu toate acestea, tine minte ca ele necesita conditii particulare pentru exploatare, astfel explicandu-se de ce nu sunt recomandate apartamentelor (greutate mare, un cos inalt, intrucat optiunea de tiraj fortat nu este disponibila, loc special pentru a stoca lemnele etc.).

Daca te-ai hotarat sa achizitionezi un asemenea aparat, te invitam sa lecturezi ghidul de fata si sa tii cont de parametrii de selectie enumerati in cuprinsul sau, ca sa ai garantia ca nu vei arde banii fara niciun folos si ca te vei alege cu cea mai buna centrala termica pe lemne.

 

 

Tipologia: In primul rand, trebuie sa stii ca aparatele de incalzire pot fi de doua feluri: cu ardere clasica sau cu gazeificare. Acestea au moduri de functionare destul de diferite, insa ceea ce le deosebeste cu adevarat unele de celelalte este eficienta transformarii combustibilului in caldura.

Cu alte cuvinte, daca in cazul celor dintai o parte din compusii volatili se vaporizeaza si sunt pierduti, randamentul fiind de aproximativ 70%, modelele din urma preiau gazele degajate in urma arderii si sa le amesteca cu aer preincalzit, ceea ce inseamna ca are loc o ardere aproape totala a lemnului, hidrocarburile, hidrogenul sau metanul nemairisipindu-se pe cos, fapt care se traduce prin temperaturi mult mai mari de lucru si reducerea cantitatii de cenusa care se formeaza.

Pe scurt, modelele cu gazeificare se bucura de un randament mult mai ridicat, si anume de aproape 94%, astfel explicandu-se si de ce numeroase pareri despre cele mai bune centrale termice pe lemne le recomanda cu incredere.

Totodata, tinem sa specificam ca aparatele din urma se prezinta si cu alte avantaje greu de ignorat: nivelul de noxe redus, cazanul este mult mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne este mai spatioasa, drept care nu vei mai fi nevoit sa tai barnele sau crengile in bucati mai scurte de 50 cm.

Retine insa ca acestea sunt mai scumpe si pot functiona doar cu lemne de buna calitate si uscate optim, ceea ce inseamna ca ar trebui achizitionate cu 1 – 2 ani inainte de a le folosi.

Daca bugetul nu-ti permite sa cumperi o centrala termica cu gazeificare, te poti orienta catre un model cu ardere clasica, deoarece costurile initiale sunt mai mici si poate fi alimentat fara probleme si cu combustibil ieftin (poate utiliza orice tip de lemn, inclusiv verde).

In acest caz insa, va trebui sa te obisnuiesti cu o camera de ardere mai mica si, prin urmare, sa o incarci mai des cu combustibil.

 

Alimentarea: Desi majoritatea centralelor termice de acest tip functioneaza pe baza de lemne, pe piata vei gasi si modele care accepta si alt gen de combustibil solid, cum ar fi carbunii sau peletii.

Acestea reprezinta o alternativa buna pentru utilizatorii care isi doresc sa aiba parte de un aparat care sa le incalzeasca locuinta, fara a presupune insa costuri ridicate, caci alegerea dispozitivului trebuie facuta implicit si in functie de cat de usor poti procura lemnele si la ce pret.

Ba mai mult, in cazul in care optezi pentru o centrala termica cu ardere clasica, dar doresti sa eviti pe cat posibil alimentarea deasa cu crengi si barne a acesteia, iti poti indrepta atentia catre un model cu incarcare automata. Tine minte insa ca la acesta nu mai poate fi folosit combustibilul solid uzual, ci doar peleti.

Dimensiunile si puterea cazanului: Cel mai bine ar fi sa consulti un specialist cu privire la marimea recomandata a cazanului, deoarece dimensiunile acestuia trebuie alese in functie  de necesarul termic al locuintei, tipul de termoizolatie al casei si volumul incaperilor.

Totusi, retine ca cu cat cazanul va fi mai incapator, cu atat va fi mai cald in interior, intrucat este de la sine inteles ca un spatiu mai generos iti va permite sa introduci o cantitate mai mare de lemne si, deci, sa obtii o putere nominala sporita.

De pilda, o centrala termica de 20 – 24 kW ar trebui sa fie suficienta pentru pentru furnizarea a 10 lpm (litri/minut) pentru un robinet de bucatarie, respectiv 8 lpm (litri/minut) pentru un dus, dar si pentru asigurarea necesarului energetic  pentru o casa veche de 50 mp (metri patrati).

 

Capacitatea boilerului: Volumul acestuia trebuie sa fie suficient de mare incat sa faca fata cerintelor de apa calda menajera ale unei familii. Ca atare, in cazul in care vorbim doar de doua puncte de utilizare si de un numar maxim de 4 persoane, un boiler cu un volum de 50 – 60 litri ar trebui sa acopere cu succes nevoile de lichid fierbinte ale acestora.

Pe de alta parte, un ansamblu mai mare (80 – 90 litri) este recomandat atunci cand provii dintr-o familie numeroasa si vrei sa folosesti apa calda la bucatarie si baie simultan, ba chiar sa umpli o cada, bucurandu-te de o presiune optima a fluxului oricand.

 

 

Sistemele de protectie: Stim ca esti nerabdator sa afli unde gasesc centrale termice pe lemne, la preturi bune, ceilalti potentiali cumparatori, insa credem ca, mai inainte de toate, ar trebui sa verifici daca dispozitivul pe care doresti sa-l achizitionezi garanteaza siguranta la exploatare.

De pilda, modelele de acest tip ar trebui sa asigure numaidecat protectie pentru evacuarea noxelor (realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer), la supraincalzire si sa se inchida automat atunci cand nu exista nici un combustibil, pentru prelungirea duratei de viata a aparatului.

Ba mai mult, indicat este ca piesele sa beneficieze de un sistem modern de informare si audiagnoza, in asa fel incat sa poti lua masurile necesare la timp in cazul aparitiei unor eventuale erori de functionare.

Printre cele mai fiabile centrale termice pe lemn se numara insa cele cu gazeificare, intrucat un astfel de echipament este prevazut cu serpentina de racire, care functioneaza ca protectie impotriva supraincalzirii, si de un ventilator controlat electronic, al carui rol este acela de a eficientiza arderea si de a reduce cantitatea de fum.

Odata ajuns cu lectura la capatul acestui ghid, nu ti-a mai ramas decat sa capeti raspuns la intrebarea “Unde gasesc centrala termica pe lemne, la un pret bun?”, asa ca am hotarat sa-ti raspundem printr-o recomandare: comanda produsul preferat direct de pe Internet, atat pentru a economisi timp (cumparaturile se fac din confortul propriei locuinte, iar bunul iti este livrat direct acasa), cat si pentru a beneficia de tot felul de reduceri, promotii si garantii extinse.

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Zantia Bradford XL

 

Zantia Bradford XL si-a croit drum printre cele mai bune centrale termice pe lemne, avand in vedere ca promite o inalta eficienta in ceea ce priveste incalzirea locuintei si a apei menajere, dar si o ardere ecologica.

Aceasta se bucura de un randament ridicat, intrucat se inscrie in categoria modelelor cu gazeificare, adica la temperatura inalta, lemnul emana gaze de hidrocarburi care vin arse ulterior, aspect care optimizeaza cantitatea de caldura emisa si reduce intr-o oarecare masura cheltuielile combustibilului solid. Totodata, aparatul este dotat cu o camera de incarcare generoasa, asadar nu mai esti obligat sa subdimensionezi lemnele folosite.

Puterea nominala este de 25 kw, iar boilerul din dotare poate stoca nu mai putin de 90 l de apa, drept care centrala termica este destinata incalzirii locuintelor medii si mari. In plus, aceasta este orientata pe usurinta la utilizare (control electronic si ecran LCD) si fiabilitate (circuit de refrigerare incorporat pentru prevenirea supraincalzii, inchidere automata in lipsa combustibilului, detectare usa de incarcare deschisa).

 

Avantaje:

Reduce cheltuielile datorita gazeificarii, tehnologie care consta in arderea aproape totala a lemnelor.

Necesita un efort de incarcare redus din partea utilizatorului, multumita camerei de ardere spatioase.

Se bucura de un ecran LCD, care indica starea de functionare a centralei si eventualele erori.

Garanteaza siguranta la exploatare, multumita circuitului de refrigerare integrat, inchiderea automata atunci cand nu exista composibil si detectarea usii deschise la incarcare.

 

Dezavantaje:

Pentru o buna functionare, lemnele trebuie sa fie foarte bine uscate si de o calitate superioara (fag, stejar).

 

 

Atmos DC22S

 

Cu cat randamentul centralei este mai mare, cu atat vei putea obtine mai multa caldura din mai putine lemne, asa ca daca ceea ce cauti este un dispozitiv conceput exclusiv pentru incalzirea locuintei, cu o eficienta ridicata si un consum mai mic de combustibil, Atmos DC22S iti sta la dispozitie.

Construit din tabla sudata de otel, acesta face parte din gama modelelor cu gazeificare, drept care beneificiezi de un cazan mult mai usor de curatat, de o camera de ardere mult mai spatioasa (lemne uscate, cu o putere calorica de 15 – 18 Mj/kg, diametru 80 – 150 mm, nivel de umiditate 12 – 20%), un nivel de noxe redus si de un randament sporit, cuprins intre 81 – 90%.

Are o putere termica maxima de 22 kw, insa treptele de viteza iti permit sa ajustezi nivelul acesteia in functie de nevoi (15 – 22 kw), in timp ce volumul boilerului extern este de 58 l, fiind ideal pentru locuintele standard, cu 2 – 3 camere si o singura baie.

 

Avantaje:

Promite un consum redus de combustibil, fiind o centrala termica pe lemne cu gazeificare.

Camera de ardere este incapatoare, asa ca o vei putea alimenta cu lemne de diferite dimnesiuni (80 – 150 mm).

Temperatura minima a apei de retur este de 65°C, ceea ce inseamna ca te vei bucura intotdeauna de un grad de infierbantare optim.

Beneficiaza de un termostat pentru gazele de ardere, fiind simplu de folosit.

 

Dezavantaje:

Volumul boilerului si puterea o recomanda doar pentru casele nu foarte generoase din perspectiva metrilor patrati.

 

 

Buderus Logano S171 30kW 

 

Acest tip de centrala termica pe lemn este o alegere potrivita pentru cei care locuiesc la casa si au spatiu pentru a depozita si usca lemnele. Randamentul este foarte bun, de 89%, fiind un model cu gazeificare si cu schimbator de caldura tubular. Se potriveste pentru suprafete medii avand o putere nominala de 30kW (peste 50 mp).

Se incarca usor, cazanul fiind dimensionat pentru cantitati mari de lemne, fara a face rabat la design. Este din otel, captusita cu samota in camera de ardere. Prin intermediul clapetelor laterale se poate regla tirajul de ardere. Izolatia termica a cazanului are dublu rol, elimina o mare parte din pierderi, dar izoleaza si fonic. Pentru un plus de siguranta, centrala este dotata cu schimbator de caldura care se declanseaza automat in caz de supraincalzire.

Este un model automatizat, cu display pozitionat deasupra, pe care sunt afisate mai multe informatii cu privire la starea centralei si temperatura. Optional poate fi imbunatatita cu termostat, cu comanda prin internet sau cu telefonul mobil.

 

Avantaje

Are un randament bun, fiind un model cu gazeificare.

Este izolata atat termic, cat si fonic.

Centrala este din otel, iar camera de ardere este captusita cu samota.

Fiind un model automatizat, este simplu si usor de folosit.

 

Dezavantaje

Boilerul trebuie achizitionat separat.

 

 

Fornello Dunatech 30 KW 

 

Daca ai nevoie de o centrala termica pe lemne la un pret bun, acest model poate fi o optiune potrivita. Functioneaza cu combustibil solid, si poti folosi lemn, carbune sau brichete in functie de ce gasesti mai convenabil. Tirajul este natural si se conecteaza la un cos de fum pentru evacuarea gazelor arse.

Are un randament bun pentru gama din care face parte, de maxim 76%. Corpul centralei, fiind realizat din fonta, se pastreaza bine in timp, si datorita tehnologiei flexibile de turnare a cazanului, acesta nu se va coroda. Pentru a obtine o economie de energie si combustibil, centrala are 3 cai de fum.

Puterea nominala de 30kW asigura incalzirea pentru o casa de maxim 150 mp. Se monteaza pe podea, avand o greutate de 211 kg  si dimensiuni medii (49 x 95 x 71,5 cm). Accesul in interior pentru incarcare cu combustibil si pentru curatenie, se face facil, prin intermediul a doua usi.

 

Avantaje

Poti folosi mai multe feluri de combustibil solid: lemn, carbune, brichete.

Cazanul rezista bine impotriva coroziunii, fiind din fonta turnata.

Desi este de dimensiuni medii, asigura un randament bun si poate incalzi pana la 150 de mp.

Are un pret bun.

 

Dezavantaje

Pentru o functionare corecta trebuie pastrata temperatura pe retur de 50 grade.

 

 

Burnit WB 40

 

Burnit WB 40 este o centrala termica pe lemne cu semigazeificare, in sensul ca este prevazuta cu un controler inteligent si un ventilator pentru introducerea fortata a aerului de combustie, ceea ce inseamna ca maximizeaza utilizarea caldurii reziduale, asigurand economii importante de combustibil.

Trebuie mentionat insa ca avantajul sau major consta in posibilitatea alimentarii inclusiv cu carbune, combustibili tip biomasa presati, brichete si chiar peleti, in cazul celor din urma fiind necesara instalarea unui arzator special, drept care iti va fi mult mai usor sa procuri cele trebuincioase pentru pornirea aparatului. Usa de incarcare este de dimensiuni mari, aspect care faciliteaza chiar si introducerea  bucatilor voluminoase de lemn (pana la 50 cm).

Nu in ultimul rand, tinem sa specificam ca centrala termica de fata are o suprafata de schimb de caldura prevazuta cu nervuri si 3 cai de eliminare a fumului, ca atare imbunatateste schimbul de caldura intre gazele de ardere si agentul termic, sporind astfel eficienta dispozitivului.

 

Avantaje

Usa mare a focarului usureaza alimentarea centralei termice cu combustibil solid.

Suprafata cu nervuri a camerei de ardere si cele 3 cai de eliminare a fumului asigura un schimb de caldura cu randament ridicat.

Gratarul metalic detasabil protejeaza optim tevile schimbatorului de caldura.

Este orientata pe fiabilitate, datorita supapei de siguranta de 3 bar si serpentinei de racire integrate.

 

Dezavantaje

Se poate adapta pentru peleti cu conditia montarii unui arzator special.

 

 

Viadrus VU22D-6N

 

Pentru cei care inca mai cauta o centrala termica pe lemne, la un pret bun, exista si Viadrus Vu22D-6N. Fabricata din fonta, aceasta este alcatuita din 6 elementi , se amplaseaza pe pardoseala si are o putere nominala de 30 kw, drept care este potrivita pentru incalzirea spatiilor medii, de cel mult 50 – 60 mp. Mai apoi, tinem sa mentionam ca aparatul de fata poate preparar apa fierbinte menajera prin intermediul unui boiler extern.

Partea buna este ca dispozitivul poate functiona atat pe baza de lemne, eficienta termica la arderea acestuia fiind de 75%, cat si cu cocs si antracit, randamentul in acest caz fiind cuprins intre 75 – 80%. Da, ai intuit bine, face parte din gama produsele cu ardere clasica, insa nu te ingrijora! Cazanul este izolat termic pentru reducerea pierderilor de caldura in exterior.

Intretinerea si servisarea sunt, de asemenea, simple, doar ca incarcarea cu combustibil va trebui facuta in mod constant. Cerintele cu privire la tirajul de fum sunt scazute.

 

Avantaje

Durata de viata a elementilor si a celorlalte componente este ridicata, datorita materialelor de calitate din care sunt fabricate.

Numarul compusilor volatili vaporizati este redus, caci cazanul este izolat termic.

Respecta normele de calitate ale procesului de productie (ISO 9001, ISO 14 001), de unde si siguranta la exploatare.

Prezinta un bun raport calitate – pret.

 

Dezavantaje

Necesita incarcari mai dese cu lemne, fiind un model cu ardere clasica.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

8 Comentarii

kinu

July 2, 2021 at 1:46 pm

Nu am inteles cum vine asta cu 28 kw ana in 200m2 , si 35kw pana 180 m2?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

July 4, 2022 at 1:48 pm

Salut kinu,

Primul produs cu 29 kw este recomandat pentru incaperi pana la 200 m².
Al doilea produsul cu 35kw este recomandat pentru incaperi pana la 250 m². Din pacate nu regasim aceasta informatie pe care ati prezentat-o ”35kw pana la 180 m²”.

Sper ca va este de folos. Toate informatiile de care dispunem sunt in acest articol, mai multe detalii puteti gasi la specificatiile produsului.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Ovidiu

November 4, 2020 at 8:48 pm

Salutare ,am o casa cu o suprafata cu tot cu mansarda de 290 de m2 este izolata cu polestiren de 10 toata ,sus cu spuma poliuternica data cu spraiul …ce ,centrala recomandati ,daca se poate una mixta ,peleti/lemn ???

Raspunde
                                   
Team DrDeco

November 5, 2020 at 6:16 am

Buna, Ovidiu,

La un nivel moderat sau bun de izolare si o inaltime estimata de 2,5 – 3 m – ar fi vorba despre un necesar de 40KW – 45kW.

Se gasesc modele Burnit sau Fornello de 40kW, cu arzator de peleti.

Exista si posibilitatea ca 40kW sa nu fie suficient, dar aici sunt multe variabile de luat in calcul – va trebui sa confirmi cu furnizorul, dupa ce alegi modelul de centrala.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Iulia

October 16, 2020 at 3:58 pm

Buna ziua,

Am o casa de 130 mp, are 2 etaje și demisol. Casa are 4 camere , un living, 2 bai, 2 holuri și o bucătărie. Centrala urmează să fie instalată la demisol. Ce caracteristici ar trebuie să aiba centrala? Imi puteti da câteva recomandări?
Bugetul în care doresc să mă încadreze este de până în 5000lei.

Multumesc mult de ajutor!

O zi buna

Raspunde
                                   
Team DrDeco

October 19, 2020 at 6:45 am

Buna, Iulia,

Nu pot sa iti spun clar ce centrala iti trebuie deoarece nu cunosc: gradul de izolare a locuintei, orientarea, inaltimea camerelor, suprafata totala pe fiecare etaj etc.

Poate iti poti forma aici o idee:
https://www.misiuneacasa.ro/forum/forum/instalatii-incalzire-ventilare-conditionare-instalatii-electrice-si-instalatii-sanitare/instalatii-de-incalzire-ventilatie-si-conditionare-a-aerului/16488-recomandare-tip-model-putere-centrala-termica

Mult succes!

Raspunde
                                   
TACHE GABRIEL

August 17, 2020 at 6:30 am

Buna ziua. Am o casa sistem parter de 150 mp in judetul Dolj, compusa din 4 camere, 2 bai bucatarie si living cu geam termopan, izolatie exterioara de 10 cm si tavan izolat cu vata. Vreau sa achizitionez o centrala pe lemne fara gazeificare impreuna cu un puffer.
Ce caracteristici sa aiba cele 2 (putere si respectiv volum) si daca puteti sa-mi recomandati variante? Astept raspuns pe adresa de mail. Multumesc.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2020 at 6:55 am

Buna, Gabriel,

Raspunsul, cat mai concis, a fost trimis intr-un e-mail.

Toate cele bune!

Raspunde