Cele mai bune centrale termice pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.20

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cea mai buna centrala termica pe lemne – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Pentru persoanele care locuiesc in afara orasului, la case, mai ales in zone cu paduri unde procurarea lemnului de foc este mult mai facila, o centrala termica pe lemne poate fi o optiune buna pentru incalzirea locuintei. Prima varianta prezentata in lista noastra este o centrala cu gazeificare, ce are un randament de 89%, si anume: Buderus Logano S171 30kW. Este un model automatizat, ce prezinta clapete laterale pentru reglarea tirajului de ardere, control asupra pompelor, precum si o strategie de lucru avansata pentru optimizarea arderii. Pe display vei avea afisate informatii in legatura cu temperatura, operatiunea ce se desfasoara si eventualele defectiuni survenite. Cele doua deschideri cu usa faciliteaza incarcarea cu lemn, dar si curatarea. Se recomanda amplasarea intr-o incapere bine aerisita si conectarea la un cos de fum. In caz ca vrei un model care sa functioneze si cu carbuni, poti alege al doilea model din lista Fornello Dunatech 30 KW.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Buderus Logano S171 30kW 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

O centrala termica pe lemne cu gazeificare, realizata din otel, cu camera de ardere captusita cu samota, izolata termic si fonic, cu sisteme de siguranta bine puse la punct, cu display situat deasupra la indemana ce afiseaza informatii relevante cu privire la starea aparatului, usor de intretinut si de incarcat.

In caz ca ai nevoie si de furnizarea apei calde in locuinta, trebuie sa achizitionezi separat un boiler pe care sa il montezi la centrala.

Randament bun, design atractiv, materiale de calitate, usor de incarcat - sunt doar cateva motive pentru care recomandam acest tip de centrala.

A 2-A OPTIUNE!

Fornello Dunatech 30 KW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de centrala termica este cu tiraj natural, se monteaza la un cos de fum, poate fi folosit cu mai multe tipuri de combustibil solid (lemn, carbune, brichete), are un randament bun pentru gama din care face parte, de maxim 76%, poate incalzi o suprafata de pana in 150 mp, e usor de intretinut si de alimentat.

Pentru a prelungi viata aparatului, dar si pentru o functionare eficienta trebuie montat ansamblul de ridicare a temperaturii pe retur (minim 50 de grade C).

Este o solutie ieftina si eficienta, utila pentru case de pana in 150 mp, ce utilizeaza diverse tipuri de combustibil solid.

A 3-a Optiune!

Burnit WB 40
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model cu semi-gazeificare, dotat cu un controler smart si un ventilator ce forteaza introducerea aerului de combustie, ce ofera libertate in privinta alimentarii (poti folosi lemne, carbune, brichete si chiar paleti) si permite chiar si introducerea unor bucati de lemn de 50cm.

Daca iti e convenabila aprinderea cu paleti, afla ca vei avea nevoie de un arzator special pentru acestia, de montarea caruia va trebui sa te ocupi singur.

Pe langa performanta, este si sigura in exploatare, datorita celor 3 cai de evacuare a fumului, precum si economica - aspecte ce merita luate in calcul, atunci cand faci o astfel de investitie.

 

 

Cum alegi o centrala termica buna, alimentata cu lemne

 

Ghidul cumparatorului

Centralele termice pe lemne se preteaza zonelor rurale, ele fiind ideale pentru incalzirea si asigurarea apei menajere fierbinti in locuintele care nu dispun de o instalatie de gaz, dar care beneficiaza in schimb de un spatiu extins, inclusiv in afara casei, esential pentru instalarea aparatului in sine, a boilerului si depozitarea lemnelor. Totodata, trebuie mentionat ca ele prezinta un avantaj incontenstabil fata de celelalte dispozitive, pe gaz si electrice, caci combustibilul solid are cel mai mic pret de achizitie. Tot pentru aceste case, pentru a mentine curatenia in interior, iRobotul Roomba 980 este o optiune viabila.

Cu toate acestea, tine minte ca ele necesita conditii particulare pentru exploatare, astfel explicandu-se de ce nu sunt recomandate apartamentelor (greutate mare, un cos inalt, intrucat optiunea de tiraj fortat nu este disponibila, loc special pentru a stoca lemnele etc.). Daca te-ai hotarat sa achizitionezi un asemenea aparat, te invitam sa lecturezi ghidul de fata si sa tii cont de parametrii de selectie enumerati in cuprinsul sau, ca sa ai garantia ca nu vei arde banii fara niciun folos si ca te vei alege cu cea mai buna centrala termica pe lemne.

 

 

Tipologia: In primul rand, trebuie sa stii ca aparatele de incalzire pot fi de doua feluri: cu ardere clasica sau cu gazeificare. Acestea au moduri de functionare destul de diferite, insa ceea ce le deosebeste cu adevarat unele de celelalte este eficienta transformarii combustibilului in caldura.

Cu alte cuvinte, daca in cazul celor dintai o parte din compusii volatili se vaporizeaza si sunt pierduti, randamentul fiind de aproximativ 70%, modelele din urma preiau gazele degajate in urma arderii si sa le amesteca cu aer preincalzit, ceea ce inseamna ca are loc o ardere aproape totala a lemnului, hidrocarburile, hidrogenul sau metanul nemairisipindu-se pe cos, fapt care se traduce prin temperaturi mult mai mari de lucru si reducerea cantitatii de cenusa care se formeaza. Pe scurt, modelele cu gazeificare se bucura de un randament mult mai ridicat, si anume de aproape 94%, astfel explicandu-se si de ce numeroase pareri despre cele mai bune centrale termice pe lemne le recomanda cu incredere.

Totodata, tinem sa specificam ca aparatele din urma se prezinta si cu alte avantaje greu de ignorat: nivelul de noxe redus, cazanul este mult mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne este mai spatioasa, drept care nu vei mai fi nevoit sa tai barnele sau crengile in bucati mai scurte de 50 cm. Retine insa ca acestea sunt mai scumpe si pot functiona doar cu lemne de buna calitate si uscate optim, ceea ce inseamna ca ar trebui achizitionate cu 1 – 2 ani inainte de a le folosi.

Daca bugetul nu-ti permite sa cumperi o centrala termica cu gazeificare, te poti orienta catre un model cu ardere clasica, deoarece costurile initiale sunt mai mici si poate fi alimentat fara probleme si cu combustibil ieftin (poate utiliza orice tip de lemn, inclusiv verde). In acest caz insa, va trebui sa te obisnuiesti cu o camera de ardere mai mica si, prin urmare, sa o incarci mai des cu combustibil.

 

Alimentarea: Desi majoritatea centralelor termice de acest tip functioneaza pe baza de lemne, pe piata vei gasi si modele care accepta si alt gen de combustibil solid, cum ar fi carbunii sau peletii. Acestea reprezinta o alternativa buna pentru utilizatorii care isi doresc sa aiba parte de un aparat care sa le incalzeasca locuinta, fara a presupune insa costuri ridicate, caci alegerea dispozitivului trebuie facuta implicit si in functie de cat de usor poti procura lemnele si la ce pret.

Ba mai mult, in cazul in care optezi pentru o centrala termica cu ardere clasica, dar doresti sa eviti pe cat posibil alimentarea deasa cu crengi si barne a acesteia, iti poti indrepta atentia catre un model cu incarcare automata. Tine minte insa ca la acesta nu mai poate fi folosit combustibilul solid uzual, ci doar peleti.

 

 

Dimensiunile si puterea cazanului: Cel mai bine ar fi sa consulti un specialist cu privire la marimea recomandata a cazanului, deoarece dimensiunile acestuia trebuie alese in functie  de necesarul termic al locuintei, tipul de termoizolatie al casei si volumul incaperilor. Totusi, retine ca cu cat cazanul va fi mai incapator, cu atat va fi mai cald in interior, intrucat este de la sine inteles ca un spatiu mai generos iti va permite sa introduci o cantitate mai mare de lemne si, deci, sa obtii o putere nominala sporita.

De pilda, o centrala termica de 20 – 24 kW ar trebui sa fie suficienta pentru pentru furnizarea a 10 lpm (litri/minut) pentru un robinet de bucatarie, respectiv 8 lpm (litri/minut) pentru un dus, dar si pentru asigurarea necesarului energetic  pentru o casa veche de 50 mp (metri patrati).

 

Capacitatea boilerului: Volumul acestuia trebuie sa fie suficient de mare incat sa faca fata cerintelor de apa calda menajera ale unei familii. Ca atare, in cazul in care vorbim doar de doua puncte de utilizare si de un numar maxim de 4 persoane, un boiler cu un volum de 50 – 60 litri ar trebui sa acopere cu succes nevoile de lichid fierbinte ale acestora. Pe de alta parte, un ansamblu mai mare (80 – 90 litri) este recomandat atunci cand provii dintr-o familie numeroasa si vrei sa folosesti apa calda la bucatarie si baie simultan, ba chiar sa umpli o cada, bucurandu-te de o presiune optima a fluxului oricand.

 

 

Sistemele de protectie: Stim ca esti nerabdator sa afli unde gasesc centrale termice pe lemne, la preturi bune, ceilalti potentiali cumparatori, insa credem ca, mai inainte de toate, ar trebui sa verifici daca dispozitivul pe care doresti sa-l achizitionezi garanteaza siguranta la exploatare.

De pilda, modelele de acest tip ar trebui sa asigure numaidecat protectie pentru evacuarea noxelor (realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer), la supraincalzire si sa se inchida automat atunci cand nu exista nici un combustibil, pentru prelungirea duratei de viata a aparatului. Ba mai mult, indicat este ca piesele sa beneficieze de un sistem modern de informare si audiagnoza, in asa fel incat sa poti lua masurile necesare la timp in cazul aparitiei unor eventuale erori de functionare.

Printre cele mai fiabile centrale termice pe lemn se numara insa cele cu gazeificare, intrucat un astfel de echipament este prevazut cu serpentina de racire, care functioneaza ca protectie impotriva supraincalzirii, si de un ventilator controlat electronic, al carui rol este acela de a eficientiza arderea si de a reduce cantitatea de fum.

Odata ajuns cu lectura la capatul acestui ghid, nu ti-a mai ramas decat sa capeti raspuns la intrebarea “Unde gasesc centrala termica pe lemne, la un pret bun?”, asa ca am hotarat sa-ti raspundem printr-o recomandare: comanda produsul preferat direct de pe Internet, atat pentru a economisi timp (cumparaturile se fac din confortul propriei locuinte, iar bunul iti este livrat direct acasa), cat si pentru a beneficia de tot felul de reduceri, promotii si garantii extinse.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Buderus Logano S171 30kW 

 

Acest tip de centrala termica pe lemn este o alegere potrivita pentru cei care locuiesc la casa si au spatiu pentru a depozita si usca lemnele. Randamentul este foarte bun, de 89%, fiind un model cu gazeificare si cu schimbator de caldura tubular. Se potriveste pentru suprafete medii avand o putere nominala de 30kW (peste 50 mp).

Se incarca usor, cazanul fiind dimensionat pentru cantitati mari de lemne, fara a face rabat la design. Este din otel, captusita cu samota in camera de ardere. Prin intermediul clapetelor laterale se poate regla tirajul de ardere. Izolatia termica a cazanului are dublu rol, elimina o mare parte din pierderi, dar izoleaza si fonic. Pentru un plus de siguranta, centrala este dotata cu schimbator de caldura care se declanseaza automat in caz de supraincalzire.

Este un model automatizat, cu display pozitionat deasupra, pe care sunt afisate mai multe informatii cu privire la starea centralei si temperatura. Optional poate fi imbunatatita cu termostat, cu comanda prin internet sau cu telefonul mobil.

Avantaje

Are un randament bun, fiind un model cu gazeificare.

Este izolata atat termic, cat si fonic.

Centrala este din otel, iar camera de ardere este captusita cu samota.

Fiind un model automatizat, este simplu si usor de folosit.

Dezavantaje

Boilerul trebuie achizitionat separat.

 

 

Fornello Dunatech 30 KW 

 

Daca ai nevoie de o centrala termica pe lemne la un pret bun, acest model poate fi o optiune potrivita. Functioneaza cu combustibil solid, si poti folosi lemn, carbune sau brichete in functie de ce gasesti mai convenabil. Tirajul este natural si se conecteaza la un cos de fum pentru evacuarea gazelor arse.

Are un randament bun pentru gama din care face parte, de maxim 76%. Corpul centralei, fiind realizat din fonta, se pastreaza bine in timp, si datorita tehnologiei flexibile de turnare a cazanului, acesta nu se va coroda. Pentru a obtine o economie de energie si combustibil, centrala are 3 cai de fum.

Puterea nominala de 30kW asigura incalzirea pentru o casa de maxim 150 mp. Se monteaza pe podea, avand o greutate de 211 kg  si dimensiuni medii (49 x 95 x 71,5 cm). Accesul in interior pentru incarcare cu combustibil si pentru curatenie, se face facil, prin intermediul a doua usi.

Avantaje

Poti folosi mai multe feluri de combustibil solid: lemn, carbune, brichete.

Cazanul rezista bine impotriva coroziunii, fiind din fonta turnata.

Desi este de dimensiuni medii, asigura un randament bun si poate incalzi pana la 150 de mp.

Are un pret bun.

Dezavantaje

Pentru o functionare corecta trebuie pastrata temperatura pe retur de 50 grade.  

 

 

Burnit WB 40

 

Burnit WB 40 este o centrala termica pe lemne cu semigazeificare, in sensul ca este prevazuta cu un controler inteligent si un ventilator pentru introducerea fortata a aerului de combustie, ceea ce inseamna ca maximizeaza utilizarea caldurii reziduale, asigurand economii importante de combustibil.

Trebuie mentionat insa ca avantajul sau major consta in posibilitatea alimentarii inclusiv cu carbune, combustibili tip biomasa presati, brichete si chiar peleti, in cazul celor din urma fiind necesara instalarea unui arzator special, drept care iti va fi mult mai usor sa procuri cele trebuincioase pentru pornirea aparatului. Usa de incarcare este de dimensiuni mari, aspect care faciliteaza chiar si introducerea  bucatilor voluminoase de lemn (pana la 50 cm).

Nu in ultimul rand, tinem sa specificam ca centrala termica de fata are o suprafata de schimb de caldura prevazuta cu nervuri si 3 cai de eliminare a fumului, ca atare imbunatateste schimbul de caldura intre gazele de ardere si agentul termic, sporind astfel eficienta dispozitivului.

Avantaje

Usa mare a focarului usureaza alimentarea centralei termice cu combustibil solid.

Suprafata cu nervuri a camerei de ardere si cele 3 cai de eliminare a fumului asigura un schimb de caldura cu randament ridicat.

Gratarul metalic detasabil protejeaza optim tevile schimbatorului de caldura.

Este orientata pe fiabilitate, datorita supapei de siguranta de 3 bar si serpentinei de racire integrate.

Dezavantaje

Se poate adapta pentru peleti cu conditia montarii unui arzator special.

 

 

Viadrus VU22D-6N

 

Pentru cei care inca mai cauta o centrala termica pe lemne, la un pret bun, exista si Viadrus Vu22D-6N. Fabricata din fonta, aceasta este alcatuita din 6 elementi , se amplaseaza pe pardoseala si are o putere nominala de 30 kw, drept care este potrivita pentru incalzirea spatiilor medii, de cel mult 50 – 60 mp. Mai apoi, tinem sa mentionam ca aparatul de fata poate preparar apa fierbinte menajera prin intermediul unui boiler extern.

Partea buna este ca dispozitivul poate functiona atat pe baza de lemne, eficienta termica la arderea acestuia fiind de 75%, cat si cu cocs si antracit, randamentul in acest caz fiind cuprins intre 75 – 80%. Da, ai intuit bine, face parte din gama produsele cu ardere clasica, insa nu te ingrijora! Cazanul este izolat termic pentru reducerea pierderilor de caldura in exterior.

Intretinerea si servisarea sunt, de asemenea, simple, doar ca incarcarea cu combustibil va trebui facuta in mod constant. Cerintele cu privire la tirajul de fum sunt scazute.

Avantaje

Durata de viata a elementilor si a celorlalte componente este ridicata, datorita materialelor de calitate din care sunt fabricate.

Numarul compusilor volatili vaporizati este redus, caci cazanul este izolat termic.

Respecta normele de calitate ale procesului de productie (ISO 9001, ISO 14 001), de unde si siguranta la exploatare.

Prezinta un bun raport calitate – pret.

Dezavantaje

Necesita incarcari mai dese cu lemne, fiind un model cu ardere clasica.

 

 

KORDI – AOTB 16

 

KORDI – AOTB 16 este catalogat de catre multi utilizatori drept o centrala termica pe lemne, ieftina si buna, asa ca merita sa-i dai o sansa daca nu dispui de un buget extraordinar. Piesa este realizata din foi de otel de inalta calitate, cu o grosime de 4 mm pentru camera de combustie si 3 mm pentru mantaua de apa, drept care poti concluziona ca rezista bine la uzura si se bucura de o durabilitate optima-n timp.

Face parte din categoria modelelor cu ardere clasica, astfel explicandu-se randamentul  de 72 – 82% pe care-l ofera, acesta variind in functie de tipul combustibilului cu care-l alimentezi, caci poate arde lemne, carbuni si antracit deopotriva.

Puterea nominala este de 16 kw, iar presiunea de operare de 2 bar, drept care aparatul este recomandat exclusiv locuintelor restranse, fie ca vorbim de case sau sedii. Pretul avantajos la care se comercializeaza include si o garantie pe 24 de luni.

Avantaje

Poate arde lemne, carbune si antracit deopotriva, astfel ca vei economisi timp si bani la procurarea combustibilului.

Este fabricata din otel de inalta calitate, dand dovada de o durabilitate mare-n timp.

Este lesne de montat, mai ales ca greutatea sa este mai redusa comparativ cu a altor modele (159 kg).

Vine insotita de o garantie pe 24 de luni.

Dezavantaje

Este special conceputa pentru a satisface nevoile micilor locuinte.

 

Daca esti in cautarea unei optiuni de aerisire a baii si nu ai posibilitatea instalarii unui geam, am realizat pentru tine un articol despre ventilatoare de perete care e posibil sa iti trezeasca interesul.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Zantia Bradford XL

 

Zantia Bradford XL si-a croit drum printre cele mai bune centrale termice pe lemne, avand in vedere ca promite o inalta eficienta in ceea ce priveste incalzirea locuintei si a apei menajere, dar si o ardere ecologica.

Aceasta se bucura de un randament ridicat, intrucat se inscrie in categoria modelelor cu gazeificare, adica la temperatura inalta, lemnul emana gaze de hidrocarburi care vin arse ulterior, aspect care optimizeaza cantitatea de caldura emisa si reduce intr-o oarecare masura cheltuielile combustibilului solid. Totodata, aparatul este dotat cu o camera de incarcare generoasa, asadar nu mai esti obligat sa subdimensionezi lemnele folosite.

Puterea nominala este de 25 kw, iar boilerul din dotare poate stoca nu mai putin de 90 l de apa, drept care centrala termica este destinata incalzirii locuintelor medii si mari. In plus, aceasta este orientata pe usurinta la utilizare (control electronic si ecran LCD) si fiabilitate (circuit de refrigerare incorporat pentru prevenirea supraincalzii, inchidere automata in lipsa combustibilului, detectare usa de incarcare deschisa).

 

Avantaje:

Reduce cheltuielile datorita gazeificarii, tehnologie care consta in arderea aproape totala a lemnelor.

Necesita un efort de incarcare redus din partea utilizatorului, multumita camerei de ardere spatioase.

Se bucura de un ecran LCD, care indica starea de functionare a centralei si eventualele erori.

Garanteaza siguranta la exploatare, multumita circuitului de refrigerare integrat, inchiderea automata atunci cand nu exista composibil si detectarea usii deschise la incarcare.

 

Dezavantaje:

Pentru o buna functionare, lemnele trebuie sa fie foarte bine uscate si de o calitate superioara (fag, stejar).

 

 

Atmos DC22S

 

Cu cat randamentul centralei este mai mare, cu atat vei putea obtine mai multa caldura din mai putine lemne, asa ca daca ceea ce cauti este un dispozitiv conceput exclusiv pentru incalzirea locuintei, cu o eficienta ridicata si un consum mai mic de combustibil, Atmos DC22S iti sta la dispozitie.

Construit din tabla sudata de otel, acesta face parte din gama modelelor cu gazeificare, drept care beneificiezi de un cazan mult mai usor de curatat, de o camera de ardere mult mai spatioasa (lemne uscate, cu o putere calorica de 15 – 18 Mj/kg, diametru 80 – 150 mm, nivel de umiditate 12 – 20%), un nivel de noxe redus si de un randament sporit, cuprins intre 81 – 90%.

Are o putere termica maxima de 22 kw, insa treptele de viteza iti permit sa ajustezi nivelul acesteia in functie de nevoi (15 – 22 kw), in timp ce volumul boilerului extern este de 58 l, fiind ideal pentru locuintele standard, cu 2 – 3 camere si o singura baie.

 

Avantaje:

Promite un consum redus de combustibil, fiind o centrala termica pe lemne cu gazeificare.

Camera de ardere este incapatoare, asa ca o vei putea alimenta cu lemne de diferite dimnesiuni (80 – 150 mm).

Temperatura minima a apei de retur este de 65°C, ceea ce inseamna ca te vei bucura intotdeauna de un grad de infierbantare optim.

Beneficiaza de un termostat pentru gazele de ardere, fiind simplu de folosit.

 

Dezavantaje:

Volumul boilerului si puterea o recomanda doar pentru casele nu foarte generoase din perspectiva metrilor patrati.

 

Cum aleg cele mai bune centrale pe lemne Viessmann

 

Ghidul cumparatorului

Cand vine vorba de incalzirea unei locuinte pe timp de iarna, multe dintre persoanele care traiesc la case prefera sa foloseasca centrale termice pe lemne. Acestea pot duce la economii importante in timp si sunt prietenoase cu mediul, avand o emisie de carbon foarte mica. Printre cele mai bune centrale de acest tip intalnim produsele de la Viessmann.

Viessmann este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente de incalzire pentru cladiri rezidentiale, comert, industrie si comunitate. Compania a fost infiintata in 1917, in Germania. Calitatea nemteasca a produselor comercializate a facut ca acest brand sa fie cel mai bine vandut din intreaga Europa.

Pentru ca vrem sa alegi o centrala potrivita pentru casa ta si pentru nevoile pe care le ai, in continuare iti vom spune cateva aspecte la care e bine sa fii atent/a daca vrei sa iti achizitionezi o centrala pe lemne Viessmann, la un pret bun.

Un prim aspect pe care trebuie sa il ai in vedere tine de puterea termica a cazanului pe care il cumperi. Ea se masoara in kW si trebuie aleasa in functie de dimensiunile casei, dar si izolatie.

De exemplu, la o casa de 200 mp(cu o inaltime de 2.5 m, pe doua nivele, izolata interior-exterior) e suficienta o centrala termica ce are o putere de aproximativ 30 kW (Viessmann Vitoligno 100S30). Daca aceeasi locuinta nu ar fi izolata, necesarul va fi de peste 30 kW (Viessmann Vitoligno 100S40). Pe Internet vei gasi site-uri care iti calculeaza automat puterea centralei in functie de dimensiunile casei. Trebuie doar sa stii marimea suprafetei totale in mp, inaltimea si gradul de izolatie.

Nu toate casele sunt atat de mari si generoase. Daca ai o locuinta ceva mai mica si vrei sa folosesti o centrala termica pe lemne, la Viessmann sunt si modele cu o putere mai redusa. Ele vor fi potrivite pentru aproximativ 100 mp (Viessmann Vitoligno 100S25 – 25 kW). Totodata trebuie sa stii ca exista si spatii foarte generoase care pot fi incalzite cu o astfel de centrala (ex. pensiuni), motiv pentru care de la acest brand vei gasi si cazane care au o putere de 80 kW (Viessmann Vitoligno 100S80).

Un alt aspect important in alegerea unui cazan pe lemne este randamentul. El face referire la obtinerea unei calduri cat mai mari si de durata cu lemne cat mai putine. Produsele Viessman sunt foarte bune din acest pucnt de vedere, ele avand un randament de peste 88%.

Ai in vedere faptul ca randamentul tine de mai multi factori: calitatea lemnului, curatarea la timp a cazanului si hornului, modul in care este executata instalatia, izolatia casei, dimensionarea cosului de fum, etc.

Dimensiunile unei centrale pe lemne sunt si ele importante. Un produs mai performant are de cele mai multe ori si dimensiuni mai generoase si trebuie sa tii cont de ele pentru a te asigura de faptul ca se va incadra perfect in spatiul destinat. De exemplu, modelul de 25 kW are 128.9 x 618 x 119 cm, pe cand cel de 80 kW, 138.9 x 841 x 188.5 cm.

La fel de mult ca dimensiunile generale ar trebui sa te intereseze si marimea gurii de umplere, deoarece astfel iti vei da seama de usurinta cu care o poti alimenta, dar si de dimensiunile pe care trebuie sa le aiba lemnul.

Daca alegi o centrala de dimensiuni mai reduse (Viessmann Vitoligno 100S25), marimile gurii de umplere vor fi si ele mai mici – 34 x 26.4 cm. La modelele mai mari (Viessmann Vitoligno 100S80) totul va fi mai comod si iti vor incapea in camera de ardere lemne mult mai lungi, deoarece dimensiunile sunt de 54 x 61.4 cm.

O centrala pe lemne Viessmann este folosita pentru a incalzi apa necesara care va circula prin instalatie, astfel incat caloriferele, pardoseala, peretii, etc. sa degaje caldura. Capacitatea in litri a continutului din cazan este importanta. Daca ai o locuinta mai mare pe care vrei sa o incalzesti (aprox. 200 mp), ai nevoie de cel putin 150 l de apa (Viessmann Vitoligno 100S40), iar daca aceasta e mai mica (aprox. 100 mp), va fi suficient si o capacitate de 100 l (Viessmann Vitoligno 100S25).

Pentru ca stim ca nu e deloc simplu sa faci o astfel de alegere, vrem sa te ajutam prin intermediul acestui ghid sa iti formezi o serie de pareri despre cele mai bune centrale pe lemne Viessmann. Iata cateva modele:

 

Viessmann Vitoligno 100S30

 

Viessmann Vitoligno 100S30 este un model potrivit pentru locuintele ceva mai mici neizolate sau pentru cele mai generoase, dar izolate (ex. 150 mp, izolat interior-exterior sau 200 neizolat). Randamentul la acest produs va fi unul care cel mai probabil te va incanta 88%. Insa, nu poti obtine acest procent daca nu ai grija la lemnul pe care il folosesti sau la curatarea cazanului si a cosului de fum. Totodata, randamentul depinde si de capacitatea de a incalzi o anumita suprafata. Nu te poti astepta sa ai temperaturi maxime daca tu cumperi o centrala de 25 kW si te vrei sa incalzeasca 300 mp.

Pentru ca e un model performant si dimensiunile sunt pe masura. Masoara 128.9 x 67.8 x 139 cm, iar gura de umplere 40 x 41.4 cm. Astfel va ocupa destul de mult spatiu, motiv pentru care trebuie sa ai o camera suficient de incapatoare. Gura de umplere de dimensiuni generoase va permite o incarcare cu lemne simpla si rapida. Capacitatea cazanului de apa este de 120 l, deci vei avea suficienta apa calda pentru incalzirea tuturor caloriferelor din locuinta ta, daca folosesti produsul potrivit suprafetei pe care o detii.

Clientii care au cumparat aceasta centrala pe lemne Viessmann, ieftina si buna se declara de cele mai multe ori multumiti de randament si de autonomie si spun ca e un produs rezistent in timp, care isi merita cu adevarat banii.

 

 

Viessmann Vitoligno 100S40

 

Aceasta centrala pe lemne are o putere de 40 kW, ceea ce inseamna ca poate face fata cu usurinta unei case cu etaj (100 mp/etaj), neizolata sau chiar unei locuinte de 300 mp, izolata interior-exterior si care are termopane. Randamentul este de 88% si poti obtine acest procent doar daca utilizezi centrala in mod corespunzator. Pentru aceasta trebuie sa folosesti doar lemn, dar nu orice lemn, ci unul de buna calitate si uscat. Totodata trebuie sa te asiguri de faptul ca sistemul a fost instalat corect si ca vei curata la timp cazanul, de fiecare data cand este nevoie.

Dimensiunile (lungime, latime, inaltime) la acest model sunt de 136.6 x 67.8 x 149 cm (gabarit) si 40 x 41.4 cm (gura de umplere). Vorbim asadar de un produs destul de voluminos, care are o camera de incarcare generoasa ce iti va permite sa folosesti lemne care au lungimea de pana la 50 cm. Pentru a utiliza o cantitate suficienta de apa necesara incalzirii locuintei, cazanul de apa are o capacitate de 150 l. Nu este un produs foarte usor de manevrat, avand o greutate de 629 kg (540 kg fara usi).

Acest model de centrala de la Viessmann are un raport calitate-pret cat se poate de corect si conform spuselor utilizatorilor este foarte rezistent in timp. Poate fi folosit si pentru apa calda menajera, daca achizitionezi si un boiler potrivit.

 

 

Cum aleg cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare

 

Incalzirea unei case este un aspect foarte important al vietii de zi cu zi, iar pe piata intalnim multe optiuni pentru asigurarea acestei nevoi esentiale. Una din cele mai noi solutii este centrala termica pe lemne cu gazeificare, care utilizeaza un procedeu de ardere cu un randament foarte bun, in acelasi timp emitand si cantitati scazute de noxe in atmosfera. Pentru a va ajuta sa cumparati o centrala pe lemne cu gazeificare la un pret bun, v-am pregatit un ghid informativ.

 

 

Mai intai de toate, este contraindicat sa alegeti o asemenea centrala fara sa stiti exact modul in care opereaza si avantajele pe care le ofera. Pe scurt, principiul de functionare folosit este nu doar arderea lemnului (care este combustibilul de baza), ci si conversia sa intr-un gaz inflamabil, ce la randul sau este utilizat pentru incalzire.

Lemnul emite un anumit tip de gaz care, trecand in camera secundara de combustie, va fi amestecat cu oxigen, iar apoi ars din nou, de data aceasta la temperaturi foarte mari (1200 grade Celsius). Prin aceste doua procese, sistemele respective ofera un nivel extrem de bun de energie dintr-un combustibil ieftin si accesibil, toti acesti factori contribuind la atractivitatea lor pe piata.

Puterea este foarte relevanta, cand vreti sa faci o astfel de achizitie. Gama de modele din comert poate include sisteme de la 20-30 kilowati, potrivite caselor mai mici, si pana la peste 80 kilowati, pentru incalzirea unor case generoase sau chiar a unor pensiuni. In selectarea pe criteriul de putere, este important prin urmare sa luati aminte de suprafata care trebuie incalzita.

Dimensiunile unei centrale vor conta, de altfel. Mai intai de toate, stabiliti de cat spatiu beneficiati in locul unde o veti amplasa, si dupa aceea selectati un model care sa incapa cu succes. O centrala de 400 de kilograme va ocupa o buna parte a unei camere, si in plus, greutatile ridicate inseamna mai mult efort la instalare; pe de alta parte, modelele de aceste dimensiuni au si camera de ardere mai largi, deci vor incalzi mai eficient, datorita capacitatii de a inmagazina mai mult combustibil.

Nu in ultimul rand, luati in considerare si compatibilitatea cu sistemul de incalzire de acasa. Centralele cu gazeificare sunt, de regula, compatibile cu orice retea (calorifere, incalzire prin pardoseala, etc.). Insa exista modele care nu produc apa menajera in mod direct, de exemplu, iar in atfel de situatii trebuie achizitionat si un boiler.

Cat de mult puteti economisi? Aici exista mai multi factori contribuitori, precum marimea casei, cat de bine este izolata, ce temperaturi doriti in camere, cata apa menajera se consuma, si cat de bun si uscat este lemnul folosit. Estimativ, daca utilizati lemn de calitate buna, se pot economisi pana la 50% din banii necesari incalzirii cu centrale simple pe gaz.

Acestea fiind spuse, ghidul nostru ofera si descrierile a catorva astfel de sisteme, analizate pe baza unor recenzii si pareri despre cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare:

 

Modele recomandate in 2020

 

Viessmann Vitoligno 100S

 

Aceasta centrala vine echipata cu o camera de dimensiuni mari pentru incarcarea lemnelor, ceea ce rezulta intr-un grad inalt de autonomie, intrucat nu va fi necesar sa o incarcati des. Totodata, se pot utiliza si bucati mari de lemn, deci nu veti fi nevoiti sa folositi toporul foarte des.

Gazele din ardere sunt redirectionate catre camera secundara de catre un ventilator, rezultand un principiu de functionare ecologic si eficient, cu emisii de carbon mici. Modelul prezinta o putere maxima de incalzire de 30 kW, suficienta pentru asigurarea nevoilor celor mai multe case, iar producatorul ofera si modele de pana la 80 kW pentru incalzirea pensiunilor sau a altor structuri mai mari. Pentru acest produs, lista de caracteristici include urmatoarele dimensiuni si valori: randament maxim de 87%, dimensiuni camere de ardere: 500 x 1390 x 1289 milimetri, alimentare electrica 230V, temperatura minima pe retur de 55 grade Celsius, si masa de 551 de kilograme.

Toate acestea fac din produs o optiune eficienta prin randament, el fiind relativ usor de folosit si de instalat, date fiind dimensiunile si greutatea sa. Pentru indicatii in ceea ce priveste spatiul necesar amplasarii sale, va fi nevoie de o camera de circa 2 pe 4 metri, in special daca va acomoda si un puffer, care este un acumulator de apa calda ce stocheaza energia produsa in exces de catre boiler, pentru utilizare ulterioara. In cazul modelului Vitoligno 100S, cu puterea de 30 kW, pufferul trebuie sa aiba minim 600 de litri in capacitate. In concluzie, este un produs recomandabil pentru case de dimensiuni medii-spre mari.

 

Pyrocal 22

 

Instalatia aceasta este o centrala pe lemne cu gazeificare, ieftina si buna, potrivita caselor mai mici, cu o nevoie energetica relativ limitata. La cei 22 kW de putere, este adecvata pentru o incalzire eficienta a celor mai multe locuinte. Are un dezavantaj notabil, anume ca nu poate fi folosita pentru a produce apa calda menajera in mod direct, insa in rest sistemul ofera numeroase atuuri si caracteristici de luat in considerare. Include o functie complet electronica pentru reglaje variate, inclusiv a ventilatorului de aspiratie, a carui viteza este dictata de temperatura din cazan setata de utilizator. Astfel se optimizeaza confortul termic prin ajustarea cu precizie a temperaturii pe tur.

De asemenea, pompele de circulatie sunt reglate pentru a minimiza condensul si implicit uzura cazanelor prin coroziune. In plus, sistemul electronic al centralei poate fi conectat la un termostat de camera. Nivelul de siguranta oferit de acest produs este ridicat, utilizatorul fiind anuntat cand combustibilul este epuizat, iar cand temperatura apei din cazan creste la mai mult de 110 grade Celsius, ventilatorul este oprit, si un alt semnal sonor va fi emis pentru atentionare.

Arhitectura sistemului permite un grad ridicat de rezistenta la socurile termice, iar cele 3 cai de fum orizontale cresc rata de transfer la caldura. Eficienta centralei este de peste 80%, putand ajunge la 83%, deci foarte buna comparativ cu consumul de combustibil. La 325 kilograme, este considerabil mai mica decat multe sisteme din comert.

 

 

Viadrus U22 D9-N

 

Viadrus U22 D9 este un cazan destinat incalzirii caselor mari, a vilelor si a cladirilor publice (scoli), caci se prezinta cu 9 elementi din fonta si asigura o putere totala de 45 kW, valoare suficienta pentru o suprafata de 250 mp.

Are o eficienta termica de maxim 75% la arderea lemnului, respectiv de 80% in cazul in care alegi sa utilizezi cocs si antracit, ceea ce inseamna ca poate functiona cu mai multe tipuri de combustibil solid, aspect care este considerat un mare plus, intrucat iti ofera posibilitatea de a utiliza resursele naturale care sunt cele mai ieftine in regiunea in care te afli.

Beneficiaza de o camera de ardere incapatoare, cu un volum de 112 dmc, asadar poti incarca bustenti destul de lungi, cu conditia ca acestia sa nu depaseasca diametrul de 22 cm. Se inscrie in categoria produselor standard, avand corpul fabricat din fonta, si presupune niste costuri convenabile, motiv pentru care poate fi considerat un cazan pe lemne, la un pret bun.

 

Avantaje:
Este un produs ce ofera o putere generoasa (45 kW), astfel ca se preteaza chiar si locuintelor foarte spatioase.

Te ajuta sa faci economii considerabile, datorita randamentului bun si posibilitatii de a functiona cu mai multe tipuri de combustibil.

Are o durata de viata crescuta, avand corpul confectionat din fonta.

Desi arderea este una clasica, producatorii promit o cantitate de cenusa redusa, deci o curatare facila.

 

Dezavantaje:
Se incalzeste mai greu decat variantele din otel, deci timpul de asteptare pentru ca incaperea sa ajunga la temperatura dorita este mai lung.

 

 

 

Heiztech 38 kW

 

Acesta e un cazan pe lemne, ce face parte din categoria produselor standard, ceea ce inseamna ca are un pret de achizitie destul de accesibil si functioneaza cu arderea clasica, oferindu-ti posibilitatea de a intrebuinta atat lemn uscat, cat si verde. El va oferi un randament de doar 70%, deci, transforma in caldura doar 70% din combustibilul folosit.

Cazanul lucreaza cu o putere de 38 kW, asadar, va fi potrivit si pentru locuintele mai mari, de circa 200 mp, sere, ateliere etc. In privinta materialului utilizat la fabricarea lui, s-a folosit otel, motiv pentru care putem afirma ca se va incalzi rapid si va fi durabil. Poate fi intrebuintat si pentru furnizarea apei calde in locuinte.

Daca te intereseaza detaliile legate de camera de ardere, aceasta are un volum de 170.2 dm3, o adancime de 225 mm si masoara 745 x 457 x 500 mm, pentru a-ti permite sa o intrebuintezi cat mai simplu. Dimensiunile usii de alimentare sunt de 255 x 432 mm. Per total, cazanul masoara 1230 x 563 x 655 mm si cantareste 230 kg, fiind generos si stabil.

 

Avantaje:

Are o putere de 38 kW, fiind recomandat pentru spatii de aproximativ 200 mp.

Poate fi intrebuintat atat pentru incalzirea incaperilor, cat si pentru furnizarea apei calde menajere.

Este realizat din otel, ceea ce inseamna ca va oferi in cel mai scurt timp caldura.

Are o camera de ardere generoasa, de 170.2 dm3.

 

Dezavantaje:

Are un randament de doar 70%, deci, se pierde destul de mult din caldura.

 

 

 

 

Heiztech 28 kW

 

Cazanul Heiztech, despre care vorbim acum, este un model standard, care e ceva mai dificil de intretinut si necesita o curatare zilnica. El are o putere de 28 kW, ceea ce va duce la o incalzire a suprafetelor de aproximativ 150 mp. Te poti folosi de el pentru a-ti incalzi casa, dar si pentru a obtine apa calda menajera.

In privinta randamentului, acesta este de 73%, fiind destul de redus. Combustibilul ce trebuie folosit este lemnul, umed sau uscat. Modelul este realizat din otel, motiv pentru care te vei bucura de incalzirea lui rapida, in doar cateva minute. Camera de ardere are un volum de 122.9 dm3 si dimensiuni de 745 x 330 x 500 mm, permitand alimentarea cu usurinta, usa fiind de 225 x 285 mm.

Acest produs nu are panou de control, ceea ce inseamna ca nu vei putea monitoriza foarte eficient parametrii de lucru. Masoara in total 1230 x 436 x 655 cm, fiind destul de generos.

 

Avantaje:

Te poti folosi atat de lemnul umed, cat si de cel uscat.

Este un model realizat din otel, deci se va incalzi repede.

Poate fi folosit pentru suprafete de aproximativ 150 mp.

E potrivit nu doar pentru caldura, ci si pentru apa calda.

 

Dezavantaje:

Nu e dotat cu panou de control.

 

 

 

Rima M-Max

 

Iata un produs care poate fi lesne considerat un cazan pe lemne, ieftin si bun, caci se prezinta cu niste costuri de achizitie convenabile oricui si poseda o serie de calitati ce merita luate in calcul. Spre exemplu, este fabricat din fonta si invelit in tabla de otel, asa ca beneficiaza de o durata de viata crescuta, mentinand destul de mult temperatura constanta.

Livreaza o putere de 20 kW (pe lemne), respectiv de 27 kW (pe carbune), avand o eficienta de aprox. 70% si facand fata locuintelor de dimensiuni mari si medii. De altfel, accepta mai multe tipuri de combustibil solid, ceea ce inseamna ca se pliaza perfect pe nevoile si preferintele fiecarui utilizator.

Dispune de o camera de ardere spatioasa, asa ca poti incarca butuci cu un diametru cuprins intre 4 si 10 cm, deci nu vei mai fi nevoit sa-i spargi in bucati foarte mici pentru ca acest cazan sa functioneze. Cantareste mai putin decat alte modele de pe piata (270 kg), deci il poti amplasa simplu si rapid, cu ajutorul a catorva prieteni.

 

Avantaje:
Reprezinta o investitie foarte buna, date fiind performantele remarcabile pe care le promite.

Se bucura de o functionalitate sporita, caci poate fi alimentat cu lemne, carbune si brichete.

Designul este unul compact, prin urmare ii vei gasi lesne un loc de depozitare.

Este livrat gratuit, asa ca nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar si pentru plata transportului.

 

Dezavantaje:
Nu incorporeaza un panou de control modern, fiind mai dificil de operat si supravegheat.

 

 

 

Pyrocal 30kW

 

Iti doresti un cazan pe lemne cu adevarat eficient? Ei bine, afla ca noi iti putem recomanda modelul acesta, foarte apreciat in randul utilizatorilor, intrucat este un echipament cu gazeificare, capabil sa ofere un randament de 83%, fapt care se traduce printr-un coeficient de ardere ideal. Altfel spus, consuma cantitati mici de combustibil si livreaza o putere generoasa (30 kW).

Prin urmare, se potriveste in orice locuinta de dimensiuni mari din zona rurala. Se bucura de o durata de viata ridicata, caci este fabricat din tabla de otel, materialul cu pricina prezentand o serie de avantaje ca: incalzire rapida (ideala pentru zilele in care te intorci de la munca obosit si inghetat de frig) si rezistenta ridicata la uzura.

Dispune de un panou de control cu afisaj inteligent, ceea ce inseamna ca se utilizeaza cu usurinta chiar si de catre persoanele care au trecut de varsta de mijloc. Cat despre camera de ardere, aceasta are un volum de 108 dmc, acceptand busteni destul de mari.

 

Avantaje:
Are un randament optim, ajutandu-te sa cheltui mai putini bani pe combustibil.

Controlul electronic prezinta numeroase functii, deci poti verifica intotdeauna daca produsul intampina probleme sau nu.

Se intretine fara prea mult efort, caci produce putina cenusa.

Multumita circuitului integrat de racire, cazanul se bucura de protectie la supraincalzire, plusand astfel la capitolul fiabilitate si durabilitate.

 

Dezavantaje:
Este un model monocotur, deci nu se preteaza incalzirii apei menajere.

 

 

 

Celsius Defro Kdr Plus 2

 

Daca iti doresti un cazan pe lemne special conceput pentru infierbantarea apei, acest produs s-ar putea sa fie exact ceea ce cauti. Se prezinta utilizatorilor cu un corp din otel, deci rezista bine in timp si se incalzeste rapid, astfel ca nu vei fi nevoit sa astepti prea mult pana cand incaperea va ajunge la temperatura dorita.

In plus, are un randament de 86% si o putere de 35 kW, asadar consumul de combustibil este redus cu pana 30%. Totusi, performantele acestea greu de egalat nu sunt singurele avantaje cu care se lauda, caci echipamentul poate functiona atat cu lemne, cat si cu carbune, oferindu-ti posibilitatea de a alege materia prima in functie de propriul buget.

Include un afisaj LCD si un panou de control usor de accesat, pentru ca tu sa poti verifica lesne parametrii de lucru si sa faci setarile dorite. Camera de ardere incapatoare promite o autonomie de pana la 5 h, drept care incarcarile dese nu sunt obligatorii.

 

Avantaje:
Este un cazan pe lemne din otel, deci se bucura de o durabilitate mare-n timp si de o termoconductibilitate sporita.

Prezinta un randament de 85%, deci consuma putin combustibil, ajutandu-te sa economisesti bani.

Nu necesita alimentari dese cu lemne, caci are o autonomie de 5 h.

Permite monitorizarea atenta si realizarea reglajelor in functie de nevoi, multumita panoului de control cu LCD.

 

Dezavantaje:
Are o greutate de 482 kg, deci ai nevoie de ajutor specializat pentru a-l putea amplasa in siguranta.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status