Cele mai bune centrale ieftine pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 21.01.20

 

Cea mai buna centrala pe lemne ieftina – Recomandarile noastre pentru 2020

 

O centrala pe lemne, la un pret decent, poate fi o solutie optima pentru incalzirea unei locuinte sau a unor birouri, daca in zona nu ai posibilitatea sa te cuplezi la reteaua de gaz. Oferta este generoasa si, inainte de a achizitiona un anumit tip, este bine sa te informezi, pentru a beneficia de un model compatibil cu necesitatile tale. In caz ca nu ai timp sa lecturezi acest ghid, iti putem recomanda primul model din lista nostra: Centrala pe lemne urnit WB 30. Cu o putere nominala de 30kW, poate incalzi o suprafata de pana in 138 mp. Este cu tiraj natural si se cupleaza la cosul de fum. Se alimenteaza usor, usa frontala permitand introducerea de busteni cu o lungime de pana in 50 cm. Cazanul este din otel, robust si rezistent. Se poate racorda la orice tip de instalatie, inclusiv cea din polipropilena, deoarece temperatura maxima de lucru este de 85 grade C. O a doua varianta poate fi Centrala pe lemne Viadrus VU22D-5N 25.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Centrala pe lemne Burnit WB 30
Click aici pentru pret!

Este o centrala pe lemne, robusta si rezistenta, ce prezinta elemente de siguranta, cu o putere nominala de 30kW, cu cazan construit din otel, ce poate fi alimentata si cu busteni cu o lungime de pana in 50 cm, prin usa frontala mare, putind fi folosita inclusiv pe instalatii din polipropilena, temperatura maxima de lucru fiind de pana in 85 grade C.

Fiind un model care cantareste 310 kg, ai nevoie de ajutor la instalare si trebuie sa stii din timp locul unde vrei sa-l amplasezi.

Dedicat pentru locuinte, acest model de centrala pe lemne, usor de alimentat, asigura incalzirea pentru o suprafata de maxim 138 mp.

A 2-A OPTIUNE!

Centrala pe lemne Viadrus VU22D-5N 25
Click aici pentru pret!

Utilizand ca si combustibil lemnul (inclusiv mai verde), acest model de centrala poate fi usor alimentat, prin usa frontala generoasa, cu bucati de dimensiuni medii (diametrul intre 4 - 10 cm, lungime de maxim 54 cm), se racordeaza la cos de fum fiind cu tiraj natural, e construita din fonta si bine izolata, pentru a nu exista pierderi de caldura si este dotata cu control termostatic automat.

Fiind un model din fonta, bine izolat, are si un pret mai ridicat decat alte produse prezentate.

Recomandata pentru incalzirea locuintelor, acesta centrala pe lemne poate acoperi o suprafata de pana la 105 mp.

Centrala pe lemne Kordi AOTB 20
Click aici pentru pret!

Daca ai nevoie de o centrala care sa nu ocupe mult loc si usor de instalat, te poti orienta spre acest model, ce poate fi folosit cu lemn (uscat sau umed), antracit sau carbune, cu un randament de pana in 82%, putere nominala de 20kW, ce poate incalzi pana la 250 mp, cu boiler de 60 de l incorporat.

Deoarece apa in instalatie poate atinge temperaturi mari de pana la 90 grade C, nu se recomanda pentru circuite din polipropilena.

Pret bun, cu boiler incorporat, mai multe tipuri de combustibili, sunt motive care ne determina sa va propunem acest tip de centrala pe lemne.

 

 

Cum alegi o centrala pe lemne ieftina si buna

 

Ghidul cumparatorului

Daca iti construiesti o casa si nu stii ce sistem de incalzire sa adopti sau daca stai deja la casa si vrei sa iti inlocuiesti vechile sobe cu o solutie noua, iti recomandam sa optezi pentru o centrala pe lemne. Acestea pot incalzi o suprafata mare si in plus, analizand pareri despre cele mai bune centrale pe lemne ieftine, am tras concluzia ca acest sistem este cea mai avantajoasa solutie pentru anotimpul rece. Totusi la achizitionarea unei centrale pe lemne trebuie sa tii cont de cativa parametri importanti pe care ii prezentam in continuare:

 

 

Centralele pe lemne pot fi cu gazeificare – ce sunt mai usor de curatat, mai spatioase, arderea va fi mai eficienta datorita arderii inverse, iar nivelul de noxe mult mai redus, trebuie insa folosit doar lemn uscat de 2-3 ani – sau cu ardere clasica, in care poti arde si lemn mai verde.

In functie de suprafata casei (volumul camerelor), de gradul de izolare al peretilor, zona unde este construita casa, se face un calcul care determina alegerea puterii cazanului. Puterea nominala pentru o centrala pe lemne este direct proportionala cu suprafata incalzita (la o putere mare corespunde o suprafata mare). Orientativ, pentru locuinte izolate termic, o putere nominala de 25kW poate incalzi o suprafata de pana la 190 mp, 34kW poate pana la 260mp, 45kW poate pana la 350 mp.

Instalatia termica are si ea o importanta deosebita, si trebuie sa fii atent daca ai tevi din polipropilena, pentru ca acestea nu rezista la temperaturi ale agentuui termic mai mari de 90 de grade.

Cosul de fum trebuie sa fie construit conform normelor, pentru ca de tirajul lui depinde eficienta totala a instalatiei. Diferitele centrale din comert pot fi cu tiraj fortat – adica fumul si gazele se elimina cu ajutorul unui sistem incorporat (gen ventilator); sau cu tiraj natural – schimbul de gaze are loc natural, aerul cald se ridica. Cele cu tiraj natural depind de cosul de fum, sursa de aer si conditiile din locuinta (daca sunt si alte aparate consumatoare de aer, gen hota sau aer conditionat, este mai bine ca acestea sa fie oprite).

Centralele termice pe lemne sunt compatibile cu orice tip de instalatie, calorifere, boilere sau prin pardoseala. Daca iti doresti sa incalzesti si apa tot cu ajutorul centralei pe lemne, trebuie sa optezi pentru o centrala pe lemne care sa aiba incorporat un boiler sau sa se poata monta unul exterior. Capacitatea boilerului depinde de numarul de persoane din casa (intre 30 l pentru o persoana la 150 de l pentru 4-5 persoane).

Nu trebuie ignorate nici dimensiunile centralei, pentru ca trebuie sa ai un loc special pentru a o depozita. Din acest considerent centralele pe lemne sunt mai indicate la case pe pamant unde dispui si de spatiu de depozitare a lemnelor.

Daca iti doresti o centrala pe lemne, ieftina, la un pret bun, consulta modelele de mai jos si sigur vei gasi ce e potrivit pentru tine.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Centrala pe lemne urnit WB 30

 

Este o centrala pe lemne cu o putere nominala de 30kW, indicata pentru case cu suprafete cu mai putin de 138 de metri patrati. Cazanul este din otel si este dedicat pentru combustibil solid, lemn. Usa incapatoare de la camera de ardere asigura o incarcare usoara cu combustibil, putand fi pusi si busteni mari de pana la 50 cm.

Este cu tiraj natural, deci trebuie sa fie racordata la cosul de fum, care are un diamentru de 180mm. Tipul de ardere este clasic, si nu trebuie sa ai grija ca lemnele sa fie perfect uscate. Avand o temperatura maxima de lucru de 85 grade C poate fi folosita cu orice tip de instalatie, inclusiv din polipropilena. Nu contine boiler.

Avand dimensiuni medii pentru o centrala pe lemne (lungime 524mm, inaltime 1125mm, adancime 930mm) si o greutate de 310 kg, este bine sa te gandesti din timp unde vrei sa o instalezi.

Avantaje

Are o putere nominala de 25kW, fiind recomandata pentru case cu suprafete de pana in 138 mp.

Se alimenteaza usor prin usa frontala, bustenii putand avea o lungime de pana in 50 cm.

Poate fi folosita pe orice tip de instalatie.

Prezinta dispozitive de siguranta, precum: supapa de suprapresiune si regulator termostatic de tiraj.

Dezavantaje

Este grea, cantarind 310 kg.

 

 

Centrala pe lemne Viadrus VU22D-5N 25

 

Este o centrala pe lemne conventionala. Lemnul folosit la incalzire poate fi si mai verde, cu dimensiuni medii (diamentru intre 4 – 10 cm, lungime de pana la 54 cm), fiind usor de introdus prin usa frontala mare. Tirajul este natural si se poate racorda la caminul de fum existent.

Centrala pe lemne Viadrus o putere nominala de 25 kW, asigurand incalzirea unei suprafate de pana la 105 metri patrati. Este din fonta si are un sistem de izolare foarte bun pentru a nu pierde caldura. Nu are boiler inclus, dar are racorduri pentru a putea fi foarte usor instalat unul la nevoie. Pentru un plus de siguranta are control termostatic automat, care va opri centrala la atingerea unui anumit prag de temperatura.

E bine ca aeasta centrala pe lemne sa fie instalata intr-o incapere aerisita, eventual la subsol, unde sa aiba prevazut cosul de fum si spatiu fiind de dimensiune medie (90 x 54,5 x 84,5 cm si 282 kg).

Avantaje

Este fabricata din fonta, bine izolata pentru a nu exista pierderi de caldura.

Puterea nominala este de 25kW, ce asigura incalzirea unei suprafete de maxim 105 mp.

Pentru un plus de siguranta, are in dotare un termostat automat.

Usa frontala de alimentare cu combustibil este mare.

Dezavantaje

Pretul este mai ridicat decat al altor produse prezentate.

 

 

Centrala pe lemne Kordi AOTB 20

 

Daca iti doresti o centrala pe lemne, ieftina si buna, poti opta pentru Kordi AOTB 20. Este o centrala cu ardere clasica, cu o putere nominala de 20kW, randament de pana la 82% si poate incalzi o suprafata de pana la 250 mp, fiind indicata atat pentru locuinte, cat si pentru spatii de birou. Combustibilul folosit poate fi: lemn (uscat sau umed), antracit, carbune, in functie de cum te poti aproviziona mai usor.

Temperatura maxima la care poate ajunge apa in instalatie este de 90 de grade C, asa ca nu este recomandat pentru instalatii din polipropilena. Are incorporat un boiler cu o capacitate de 60 de litri, care asigura apa calda pentru un consum mediu.

Tirajul este natural, deci va trebui racordat la un cos de fum. Nu este foarte grea – 177 de kg, iar dimensiunile sunt medii – 53,4 x 75,5 x 111 cm. Daca nu ai un spatiu foarte generos dedicat pentru centrala si pentru a depozita combustibilul, poti alege aceasta centrala pe lemne.

Avantaje

Se preteaza pentru un spatiu de pana in 250 mp, fiind utila atat pentru locuinte, cat si pentru birouri.

Ca si combustibil, ai mai multe variante, precum: lemn, antracit, carbune.

Are boiler incorporat pentru a asigura apa calda menajera.

Are un pret bun.

Dezavantaje

Nu este recomandata pentru instalatii din polipropilena.

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 voturi, media: 4.80 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status