Cel mai bun termosemineu pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.20

 

Cum aleg cele mai bune termoseminee cu lemne

 

Daca esti in cautatea unui dispozitiv care sa iti furnizeze caldura necesara in spatiul in care lucrezi sau cel in care locuiesti, poti sa iti indrepti atentia catre un termosemineu pe lemne, la pret bun. In cazul in care nu esti o persoana care are foarte multa experienta in acest domeniu, te invitam sa citesti ghidul de mai jos, pentru a identifica caracteristicile principale care te pot ajuta sa realizezi o achizitie reusita.

 

Avand in vedere ca scopul principal al dispozitivului este acela de a asigura confortul termic, este necesar sa tii cont de puterea calorica a semineului, in raport cu spatiul disponibil. Coordonata mai poate fi influentata de diversi factori externi cum ar fi: conditiile meteorologice, nivelul de izolatie a locuintei sau materialul din care este construita casa. Insa pentru a-ti putea creiona o idee vom detalia mai jos un exemplu.

Presupunand ca ai o locuinta de 75 mp, cu o inaltime medie de 2.5m, volumul total al spatiului este de 187.5 mc. Pentru incalzirea unui metru cub al unei case cu un grad mediu de izolatie vei avea nevoie de circa 0.05 kW. Asadar, pentru incalzirea intregului spatiu iti este necesar un semineu cu o putere de cel putin 9.37 kW. Aceste calcule sunt insa estimative, in momentul in care realizezi achizitia, este bine sa apelezi la ajutor specializat pentru a lua in calcul si alti factori externi.

In ceea ce priveste consumul de combustibil, pentru a gasi cel mai economic dispozitiv este bine sa fi atent la randamentul acestuia, cu cat acesta este mai mare, cu atat consumul de material lemnos este unul mai mic.

Calculul eficientei se realizeaza pe baza tipului de lemn utilizat, dar si in functie de tehnologia produsului. In general, este bine sa iti indrepti atentia care un model care are o valoare a randamentului apropiata de 75 – 80 %, chiar daca acesta va fi mai costisitor, in timp se va amortiza investitia efectuata.

In cazul in care iti doresti sa poti folosi si un combustibil cu o putere de generare a caldurii tripla fata de lemn, poti opta pentru carbune: energia calorica obtinuta prin arderea unei tone de lignit echivaland cu cea a procesarii a trei tone de lemn. Un alt avantaj ar fi acela ca jarul se va mentine mai usor, ceea ce inseamna ca vei consuma mai putina materie prima si temperatura va fi constanta mai mult timp. Insa in ceea ce priveste substantele toxice emanate, acestea au valori mari daca arzi carbune. Nu in ultimul rand, in descrierea produsului va fi specificat clar, daca semineul poate arde si lemn, si carbune.

In aceeasi directie, poti afla ca peletii elibereaza noxe care sunt mai putin toxice; de asemenea acestia au arderi mai eficiente decat lemnul, generand astfel o reducere a costului cu incalzirea de cel putin 20-30%. Un minus ar fi reprezentat insa de faptul ca termosemineele pe peleti sunt mai costisitoare, comparativ cu cele alimentate exclusivpe lemne. Trebuie luat in calcul aspectul potrivit caruia consumul este direct influentat de puterea dispozitivului, acestea fiind direct proportionale.

In cazul in care iti doresti o materie prima economica din punct de vedere finaciar, poti opta pentru achizitionarea brichetelor de rumegus, dar asta numai daca instructiunile dispozitivului iti permit sa folosesti acest tip de combustibil. Conform calculelor efectuate de specialisti pe diverse site-uri online, puterea calorica a acestora ar fi cu 4% mai mare, comparativ cu lemnele de foc taiate si stivuite. Acest avantaj se transforma intr-o cresterea a eficientei energetice, asadar brichetele pot fi considerate un combustibil economic si usor de depozitat.

Caldura oferita de acest tip de dispozitiv mai poate fi influentata si de materialul din care este realizat focarul. In cazul in care optezi pentru un model din fonta, este bine sa stii ca acesta este rezistent la temperaturi ridicate, si nu crapa, putand fi folosit vreme indelungata. Un dezavantaj ar fi acela ca, daca doresti sa amplasezi in alt loc soba, este dificil de mutat, deoarece va fi grea.

Potrivit celor mai multe pareri despre cele mai bune termoseminee cu lemne, cand alegi unul facut din otel captusit cu samota, acesta va mentine caldura mult timp dupa stingerea focului, insa incalzirea se realizeaza dupa o perioada mai lunga, comparativ cu cele realizate din fonta.

In ceea ce priveste caramida, este utilizata frecvent deoarece are un aspect placut si poate fi decorata in diverse culori, permitand sa o asortezi usor cu designul camerei, insa nu ofera un randament atat de bun la mentinerea caldurii ca cele de mai sus.

Cand doresti sa te bucuri de sunetul focului si sa te incalzesti in anotimpul rece direct la flacara, poti alege un model prevazut cu camin deschis. Acesta nu va fi recomandat in cazul in care ai copii mici, deoarece se pot intampla diverse accidente. De asemenea, in timpul folosirii poate exista riscul caderii jarului pe podea, iar fumul va fi resimtit in incapere. Daca care semineul are caminul inchis, riscul de incendiu este mai mic si poti privi focul prin geamul termorezistent.

Asadar acum ca ai aflat cateva informatii tehnice, iti mai dam o veste buna: poti achizitiona un astfel de produs din mediul online, fara sa mai fie nevoie sa te deplasezi la magazinele de specialitate si sa apelezi la consultantii acestora. Mai jos iti vom exemplifica cateva dispozitive de acest fel.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Fornello Aqua Plus

 

Daca ai hotarat sa iti asiguri confortul termic in anotimpul rece cu ajutorul unui semineu cu lemne, poti sa te indrepti catre acest model, fiind potrivit pentru o suprafata de 120 mp, caci are o putere calorica de 25 kW, ceea ce inseamna ca poate asigura un grad ridicat de confort termic intr-o casa spatioasa.

Combustibilul pe care il poti folosi este lemnul, dar poti apela si la brichete din lemn. Primul este recomandat in cazul in care locuiesti in mediul rural, deoarece va fi mai usor de procurat. Daca locuinta este amplasata in zone urbane sau adiacent, poti opta pentru brichetele din lemn, acestea fiind si mai avantajoase din punct de vedere al costurilor.

Conform specificatiilor producatorului, termosemineul are un randament de 80%, insa valoarea poate sa difere in functie de conditiile meteo, materialul din care este construita casa si gradul de izolare a acesteia. Asadar daca locuiesti in zona muntoasa, exista posibilitatea ca posibilitatea de incalzire sa fie mai scazuta. Fiind confectionat din samota termorezistenta, acesta se va incalzi mai greu, dar va mentine caldura un timp mai indelungat, chiar si dupa ce nu vei mai alimenta focul. In ceea ce priveste caminul, este de tip inchis, oferindu-ti protectie atat tie, cat si familiei tale.

 

 

 

Prity S3W21

 

Acest produs pentru asigurarea temperaturii optime a locuintei are o putere de incalzire de 26 kW, fiind potrivit pentru o casa cu etaj si o suprafata de aproximativ 232 mp. Deoarece este unul din cele mai puternice astfel de dispozitive de pe piata, dispune de trei moduri de raspandire a caldurii.

Puterea degajata in camera in care va fi amplasat poate ajunge la 5 kW, suficienti pentru o suprafata de 40 mp. Incalzirea apei se realizeaza cu o putere de 21 kW, potrivita pentru 9 calorifere cu dimensiunea de 1000x600x22 mm. Fiind confectionat din otel captusit cu samota, acesta mentine caldura mult timp dupa ce focul nu mai arde, insa necesita schimbarea dupa o anumita perioada, in cazul in care componentele se uzeaza prematur.

Avand in vedere ca poti folosi atat lemn, cat si carbune, poti astfel sa optezi pentru varianta cea mai eficienta din punct de vedere energetic, adica lignitul. Deoarece acesta degajaza foarte multe noxe, caminul este unul inchis. Totusi, poti efectua o curatare usoara a sobei, datorita usii prezente in partea superioara a focarului.

 

 

 

Fornello Aqua Premium

 

In cazul in care detii o locuinta cu o suprafata mica si esti in cautarea unui termosemineu pe lemne, ieftin si bun, acest produs poate corespunde nevoilor tale, intucat are o putere de 14 kW, iar acesta poate asigura confortul termic al unei case cu o suprafata de pana la 100 mp.

In ceea ce priveste combustibilul, poti alege intre lemn si brichete din lemn. Prin urmare, daca iti doresti o varianta mai economica, cea de-a doua va fi mai apreciata. Trebuie sa iei in calcul faptul ca aceasta soba nu are un randament foarte ridicat, el fiind estimat la doar 74%, insa daca ai locuina bine izolata si plasata in zona deluroasa, iti va putea oferi confortul termic de care ai nevoie.

Focarul, fiind confectionat din otel cu samota, mentine caldura mai mult timp, insa necesita sa fie schimbat dupa o utilizare de aproximativ 4-5 ani, din cauza uzurii produse de materialul lemnos. Caminul este unul inchis, asadar gradul de siguranta va fi unul mai mare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status