Cel mai bun higrometru analogic

Am modificat articolul ultima data pe: 08.04.20

 

Cele mai bune higrometre analogice

 

Higrometrul este acel dispozitiv care masoara umiditatea dintr-o incinta. El are diverse utilizari, de la simpla monitorizare a concentratiei in vapori de apa a aerului dintr-o incapere, imbunatatind sanatatea respiratorie, pana la integrarea intr-un beci, cutie de depozitare a vinurilor sau humidor pentru trabucuri facute acasa.

Numeroase pareri despre cel mai bun higrometru analogic aduc in evidenta avantajele acestui tip de dispozitiv. Fata de modele digitale, cele mecanice sunt mai ieftine, nu necesita schimbarea bateriilor si exista modele cu un look retro, care se integreaza mult mai frumos intr-o ambianta sau un spatiu de depozitare de acest tip.

Exista insa si un dezvantaj relativ, asociat cu aceasta tipologie: in lipsa unei calibrari bune si a unui produs de calitate, citirile pot sa nu fie atat de exacte, comparativ cu modelele noi, cu senzor digital. Pentru a afla cum sa selectezi produsul potrivit si unde se gasesc higrometre analogice la un pret bun, citeste mini-ghidul ce urmeaza si arunca un ochi la produsele recomandate.

Mecanismul de citire a umiditatii este de doua tipuri: cu un fir de par sintetic, care reactioneaza la umiditate si este conectat la un arc si aparate ce integreaza doua termometre cu mercur, unul uscat si unul umed si estimeaza umiditatea in functie de diferentele inregistrate intre acestea. Prima tipologie este si cea mai des intalnita si usor de folosit, dar, in functie de calitatea produsului, poate fi necesara verificarea si recalibrarea la un numar variabil de ani.

Pe langa higrometru, majoritatea dispozitivelor de acest tip incorporeaza si un termometru, ceea ce iti ofera din start mai multe informatii despre mediul din incapere. Nefiind foarte costisitoare sau complexe, iti recomandam un astfel de model, asa cum vei vedea si in lista de produse de top.

Performantele au de-a face cu plaja de temperatura si umiditate pentru care dispozitivul este sensibil. Cele mai bune afiseaza valori intre 0 si 100% umiditate si o temperatura ce variaza de la -20 la 60 de grade Celsius, fiind utilizabile in aproape orice mediu. Totusi, dat fiind ca nu te vei intalni frecvent cu valorile extreme, poti economisi alegand un model cu un interval mai restrans de detectie si afisare. In plus, rezolutia se refera la erorile posibile, modelele mai performante deviind cu cel mult 1 procent de umiditate sau un grad celsius de la realitate.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

TFA S 45.2027 

 

Cu un pret accesibil si performante foarte bune, nu ne surprinde ca multe persoane numesc acest model cel mai bun higrometru analogic folosind firul de par sintetic ca si senzor. Stiind ca este fabricat in Germania, ne sporeste si mai mult increderea in acuratetea citirilor si seriozitatea calibrarii.

In ceea ce priveste plaja de valori citite, aceasta este cam maximul in domeniu. Umiditatea interioara variaza intre 0 si 100%, iar temperatura interioara este afisata pentru valori de la -20 pana la +60 de grade Celsius, astfel incat nu ne putem gandi la o utilizare in care acest dispozitiv nu ar face fata. Principalul sau rol este cel de higroscop, astfel incat valoarea umididatii este usor de citit dintr-o singura privire, afisajul de tip ceas analogic fiind insotit si de o grila colorata, pentru orientare rapida. Termometrul este plasat dedesubt, putin mai mic si mai greu de citit.

Designul este practic si nu in mod deosebit atragator, cu exterior cromat. Se poate fixa pe perete cu inelul bine plasat si cantareste doar 65 grame.

 

 

 

 

 

TFA S45.2007 

 

Recomandam acest model celor care isi doresc si performanta, dar sunt si in cautarea unui look mai deosebit, in acest caz, unul retro. Designul de tip ceas, fara culori, fundalul cromat si carcasa de culoare bronz patinat dau senzatia unui obiect din vremurile de demult. Senzorul utilizat este firul de par sintetic.

In ceea ce priveste valorile detectate, gama este foarte variata. Umiditatea este afisata pentru 0-100% molecule de apa in interior, iar temperatura este detectata intre 0 si 60 de grade. In acest caz, producatorul ne specifica si sensibilitatea foarte buna, de 1 procent umiditate, respectiv 1 grad Celsius, ceea ce implica si calibrarea foarte buna prealabila. Rolul de higrometru este in mod evident cel principal, grila de valori ocupand majoritatea circumferintei, iar temperatura ambientala este afisata mult mai mic, dedesubt.

Ca si alte dispozitive de acest tip, se monteaza usor pe perete prin inelul inclus in partea superioara, dar in acest caz cu siguranta nu il vei pune intr-un loc ascuns privirilor. Are circumferinta de 10 cm si greutatea de 105 grame.  

 

 

 

 

 

TFA S45.2040.42 

 

Daca esti in cautarea unui higrometru analogic ieftin si bun si nu esti foarte pretentios in ceea ce priveste performantele, iti recomandam acest model, produs de aceeasi firma germana, TFA. Functioneaza cu un senzor din fir de par sintetic. Are un design simplu si intuitiv, nu neaparat foarte atragator, dar care afiseaza la fel de vizibil temperatura si umiditatea, in parti opuse ale cadranului.

Plaja de temperaturi citite variaza intre 0 si 50 de grade Celsius, ceea ce face evienta utilizarea strict in interior. Umiditea este detectata pentru valori intre 19 si 100%, iar grilele coloristice te orienteaza asupra valorilor cele mai confortabile pentru majoritatea persoanelor.

Se monteaza pe perete prin fixarea nisei posterioare intr-un cui. Circumferinta este ceva mai redusa decat in cazul altor dispozitive din acest ghid, de 70 mm, iar greutatea este de doar 42 de grame. Atfel, nu e nicio problema sa il muti sau transporti si va fi destul de discret pentru a nu distruge o ambianta minutios decorata.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
DMCA.com Protection Status