Cea mai bune centrala termica ieftina

 

Cum aleg cele mai bune centrale termice ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Instalarea unei centrale termice in spatiul de locuit reprezinta o investitie initiala care se amortizeaza in termen de maxim 3 ani. Mai mult decat atat, o centrala termica iti permite sa beneficiezi de apa calda imediat ce ai nevoie, fara a fi necesar sa consumi metri cubi de apa, asteptand ca ea sa se incalzeasca, si sa reglezi nivelul de caldura pe care il preferi in locuinta. Decizia de a instala o centrala termica este relativ simplu de luat, insa vasta oferta de pe piata face ca alegerea modelului potrivit sa nu fie la fel de usoara. Nu este suficient ca viitorii cumparatori sa isi puna problema unde gasesc centrala termica la un pret bun; ei trebuie sa tina cont si de alti parametri decat pretul.

Ariston Clas Evo 24

Tipul de centrala si combustibilul: centralele termice conventionale sunt disponibile in toate magazinele de profil. Fara a intra in detalii despre modul in care functioneaza, precizam doar ca randamentul unui astfel de model este de aproximativ 90%. Centralele termice moderne, de noua generatie, sunt centrale termice in condensare, care ofera un randament mult mai bun, de pana la 110%. Diferenta de consum intre cele doua tipuri de centrale poate creste pana la 30%, in timp ce diferenta de pret se amortizeaza in maxim 4 ani.

Tipul de combustibil utilizat este important, daca centrala urmeaza sa fie instalata intr-o zona care nu dispune de alimentare cu gaz, sau unde presiunea acestuia este nesatisfacatoare. De asemenea, in cazul unei centrale termice de mare capacitate, montata intr-un spatiu foarte mare, alimentarea din alte surse decat cea de gaz poate fi mai economica. Cele mai multe centrale disponibile pe piata sunt centrale termice pe gaz metan. Centrala termica electrica este o investitie buna, insa costurile de functionare pot fi ceva mai mari. Centrala termica pe lemn sau peleti are dezavantajul unui randament ceva mai mic, insa combustibilul este mult mai ieftin. Din pacate, atunci cand instalezi o astfel de centrala trebuie sa dedici un spatiu special depozitarii combustibilului pentru ea.

 

Puterea si capacitatea de furnizare a apei calde: puterea pe care trebuie sa o aiba centrala depinde de suprafata pe care urmeaza sa o incalzesti si de pierderile termice. Cu cat spatiul este mai putin izolat, cu atat pierderile sunt mai mari, asadar centrala termica va trebui sa functioneze mai mult. Un apartament de bloc, care dispune eventual de izolatie exterioara, are nevoie de o centrala termica cu o putere de 24kW. Daca locuiesti la casa sau ai o familie mare, o centrala cu puterea de 28kW va acoperi nevoile de apa calda. O vila de 200mp are nevoie de un model cu puterea de minim 32 kW.

Daca doresti sa folosesti centrala nu doar pentru incalzirea spatiului, ci si pentru furnizarea apei calde, puterea centralei trebuie sa fie una superioara, iar debitul de apa calda mentionat de producator trebuie de asemenea sa fie cat mai mare(peste 8l la doua robinete). O centrala termica cu debit mic va deveni o pacoste atunci and doresti sa faci baie, caci apa calda va alterna cu cea rece ori de cate ori cineva mai deschide un robinet in locuinta.

 

Siguranta in exploatare: centralele termice disponibile in prezent pe piata sunt echipate cu mai multe sisteme de siguranta pentru situatii neprevazute, de tipul scaderii presiunii gazului metan, supraincalzirii sau la scaderea presiunii apei in instalatia de incalzire. Totusi, daca sunteti pe punctul de a cumpara o centrala termica, verificati informatiile producatorului despre protectia la lipsa apei din instalatie, siguranta la evacuarea gazelor arse, protectie la inghet si la lipsa de gaz. Avertizarea clara si precisa a problemei care a determinat oprirea automata a centralei este de mare folos pentru utilizator, care o va putea identifica usor si remedia situatiile care ii sunt familiare, fara a cere neaparat asistenta din partea firmei de service.

Dupa ce le-am cerut specialistilor cateva pareri despre cele mai bune centrale termice ieftine, iti prezentam o lista de 3 produse competitive din punct de vedere al pretului si performantelor, disponibile pe piata de profil din tara.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Ariston Clas Evo 24

 

1. Ariston Clas Evo 24Ariston Clas Evo 24 este probabil cea mai buna centrala termica ieftina disponibila in Romania. Aceasta centrala termica murala conventionala atrage atentia cumparatorului de la prima vedere, datorita dimensiunilor sale mici si designului tentant.

Puterea termica maxima de 25.8 kW o face adecvata oricarui apartament, fapt sustinut si de alimentarea cu gaz metan, disponibila oricarei locuinte la bloc. Conform producatorului, centrala este capabila sa incalzeasca un spatiu de pana la 150mp, cu un consum maxim de 2.73mc de gaz.

Tinand cont de acesti parametri, randamentul centralei este evaluat la 93.8%, o valoare mare pentru o centrala conventionala; de altfel, clasa de eficienta este marcata cu 3 stele. Debitul de apa calda este unul bun, 11.6l/min, iar nivelul de zgomot e redus, doar 38dB. Centrala este dotata cu protectie la inghet si cu sistem de protectie impotriva lipsei de gaz, indeplinind normele de siguranta in vigoare la nivelul cerintelor europene.

 

button 1

 

 

 

 

Motan Sigma 24

 

2. Motan Sigma 24Motan Sigma 24 este un model de centrala termica ieftina si buna pe care trebuie neaparat sa il ai in vedere atunci cand esti in cautarea unui item profitabil. Dispozitivul este o centrala murala cu tiraj fortat care functioneaza pe gaz metan, incadrat in clasa de eficienta 3 stele.

Ofera un confort superior pe circuitul de apa calda, datorita unui schimbator de caldura secundar supradimensionat. In cazul in care doresti, ii poti conecta un sistem de incalzire prin pardoseala, pentru un plus de confort termic. Sistemul de detectie a debitului de apa si a necesarului de caldura fac ca acest model sa aiba o foarte buna stabilitate in functionare. Interfata este de asemenea foarte prietenoasa, avand coduri individuale clare pentru erori.

Centrala Motan este dotata cu numeroase sisteme de siguranta: supapa de siguranta la suprapresiune, senzor de temperatura a apei, senzor pentru problemele de evacuare a gazelor, termostat de siguranta si protectie anti-inghet. Puterea nominala de 24kW permite incalzirea cu succes a unei suprafete de pana la 200mp, in timp ce debitul de apa calda de 10l/min o face potrivita si pentru o familie mai numeroasa.

 

button 2

 

 

 

 

Ariston Cares Premium 34 EU

 

3. Ariston Cares Premium 24 EUAriston Cares Premium 34 EU este o alta centrala murala care ne-a atras atentia. Centrala functioneaza prin condensare, avand  o putere termica utila de pana la 24.4 kW, tiraj fortat si alimentare cu gaz metan. Desi puterea este ceva mai mica decat a modelelor anterioare, centrala este in continuare potrivita pentru orice apartament, putand face fata cu succes si intr-o casa de pana la 150mp, cu izolatia realizata corespunzator.

Debitul de apa calda este mare, 13.1l/min, astfel ca nu vei avea surprize neplacute atunci cand faci dus. Centrala este echipata cu vas de expansiune si se comercializeaza cu kitul de evacuare a gazelor inclus, gata de a fi montat. Eficienta la puterea nominala este de 103.9%, fapt ce o incadreaza in clasa de eficienta de 4 stele.

Aparatul este desigur dotat cu protectie la inghet si cu alte sisteme de siguranta specifice. Displayul digital este prietenos cu utilizatorul, oferind informatii despre setarile de functionare si despre eventualele erori aparute in cursul utilizarii.

 

button 1

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status