Cea mai buna soba semineu

Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Cum aleg cele mai bune sobe semineu

 

Ghidul cumparatorului

Sobele de tip semineu sunt o solutie eficienta si placuta de incalzire a locuintei, care adauga in acelasi timp si un element suplimentar de design ce aduce aminte de focurile de tabara, zilele petrecute la bunici in fata sobei sau semineele clasice din cabanele de munte. Pentru ca influenteaza direct confortul si siguranta intregii familii, este important sa alegi un astfel de produs cu grija, tinand cont de suprafata pe care vrei sa o incalzesti, tipul de combustibil folosit, modul de instalare si alte caracteristici esentiale detaliate in ghidul de mai jos.„Peleti, lemn sau carbune?” este probabil prima intrebare la care trebuie sa gasesti rapuns atunci cand incepi sa cauti o soba semineu, la un pret bun, pentru casa ta.

Lemnul este varianta traditionala de combustibil, poate fi folosit singur sau in combinatie cu peleti sau carbune si are avantajul de a oferi caldura imediata si constanta, daca soba este alimentata periodic. Poate fi varianta ideala daca locuiesti la casa si ai posibilitatea de a-ti asigura macar o parte din rezervele necesare pentru iarna din propria gospodarie. Necesita insa spatiu destul de mare pentru depozitare, avand o densitate mai mica decat peletii, si are nevoie sa fie pastrat in mediu uscat pentru a arde eficient.

Peletii sunt o varianta moderna obtinuta din resturi forestiere, agricole si alte elemente inflamabile, usor de depozitat si cu un nivel redus de noxe emise prin incinerare. Pot fi cumparati sau produsi cu ajutorul unor prese speciale si sunt mai confortabil de folosit pentru ca sunt mai curati, nu sunt insotiti de riscul de a aduce in casa mucegaiuri sau ciuperci si genereaza mai putina cenusa. Au de asemenea un randament mai bun, de aproximativ 80%, in raport cu cel al lemnului, care este in medie de 70%.

Desi mai putin utilizat in prezent din cauza faptului ca emite cea mai mare cantitate de noxe in atmosfera dintre combustibilii de uz domestic, carbunele este inca o varianta oferita de sobele semineu de pe piata. Printre avantajele care il insotesc se numara costul mai redus pe unitate de caldura generata (aproape la jumatate fata de peleti), obtinerea unui foc constant si puternic, cu flacari albastre curate, mai intens si mai durabil decat cel specific lemnului si o ardere curata care presupune eforturi minime de intretinere a sobei.

Urmatorul pas este sa alegi intre un model de soba care sa incalzeaza doar incaperea in care este instalat si spatiul din apropiere, daca lasi usa deschisa, sau o versiune care sa joace si rolul de centrala termica. Diferentele dintre cele doua categorii incep de la puterea generata, care variaza in general intre 3.5 si 15kW pentru versiunile simple si ajung pana la 25 – 30kW pentru cele tip centrala, si continua cu detaliile structurale.

Modelele tip centrala au in plus boiler, pompe de circulatie, vas de expansiune, termostate, supape de presiune si alte elemente necesare pentru circularea apei calde in conditii de eficienta si siguranta.

Daca locuiesti intr-o garsoniera sau un apartament cu o camera, te poti oerinta catre modele cu boiler de 30 – 50l, care asigura apa calda pentru 1 – 2 locuri de consum (chiuveta, dus). Pentru locuinte mai mari, cu 3 – 4 persoane si 3 – 4 locuri de consuma (dus, cada, chiuvete) va fi insa nevoie de versiuni cu capacitatea de 100 – 150l.

Puterea inscrisa in fisa tehnica si exprimata in kilowati (kW) te ajuta sa afli ce suprafata este capabila sa incalzeasca soba semineu aleasa de tine. Variaza intre 3.5 si 32kW, considerandu-se in general ca 1kW este suficient pentru a genera caldura necesara pentru 7 pana la 10mp, in functie de calitatea izolarii.

Pentru o casa de 100mp vei avea asadar nevoie de un model de 10 – 14kw, iar pentru o garsoniera de 30mp iti este de ajuns unul de 5kW.

Dintre restul caracteristicilor regasite la aceste produse, multe pareri despre cele mai bune sobe semineu evidentiaza ca utilitate aprinderea electrica, care iti usureaza mult munca atunci cand este nevoie sa faci focul, posibilitatea de a regla viteza de ardere pentru a economisi atunci cand temperatura de afara nu este foarte scazuta si o tava incapatoare pentru cenusa, care sa-ti permita sa nu cureti soba prea des.

Majoritatea modelelor moderne au sistem de control electronic, cu termostat, care permite setarea temperaturii dorite, precum si stabilirea de diverse programe personalizate de incalzire (weekend, zi lucratoare etc.). Un avantaj placut il prezinta variantele care includ si telecomanda si care iti permit sa modifici setarile direct de pe canapea.

Sobele semineu pot fi achizitionate direct de la producator, din magazine de specialitate care le includ pe cele de constructii si amenajari interioare si din locatiile care comercializeaza produse electrice. Inainte de a pleca la drum iti recomandam insa sa arunci o privire si asupra exemplelor de mai jos, care iti pot oferi o imagine utila asupra optiunilor pe care le gasesti in shopurile online, si pe care le poti evalua direct de acasa, economisind timp si bani.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Fornello Termosemineu centrala 43749

 

Acest termosemineu este recomandat pentru locuintele care necesita o sursa de incalzire care sa acopere atat necesarul mediului ambiental, cat si pe cel al apei menajere. Include pompa pentru circulatia apei, vas de expansiune, supapa de siguranta si boiler termoelectric cu capacitatea de 80l, care poate asigura alimentarea a pana la 3 puncte de consum (ex. doua chiuvete, dus).

Se alimenteaza cu peleti, oferind avantajul unei incalziri curate, fara reziduurile specifice utilizarii lemnului si asigura un randament de ardere de 91.2%, un nivel ridicat pentru aceasta categorie de produs. Are o putere de 25kW, echivalenta cu capacitatea a incalzi o locuinta cu suprafata de pana la 180mp.

Este confectionat din otel rezistent, cu design placut si tava generoasa pentru cenusa, care poate fi schimbata la o saptamana. Se aprinde automat, iar gestionarea sa se realizeaza prin intermediul unui panou de control care permite reglarea vitezei de ardere pe 5 trepte pentru a te putea adapta la temperatura exterioara.

 

 

 

MBS Corner crem 151413003

 

Pentru cei care locuiesc la casa si au acces la o sursa directa si avantajoasa pentru lemne de foc si la un spatiu potrivit pentru depozitarea rezervei de peste iarna, acest model de soba semineu poate fi alegerea ideala. Este o versiune simpla, fara conectare la reteaua de apa si accepta ca optiuni de combustibil lemn si carbune, cel din urma fiind mai putin recomandat din cauza nivelului ridicat de toxine pe care il elimina la ardere.

Se amplaseaza pe podea si este conceputa special pentru a se incadra perfect intr-un colt al incaperii, facilitand instalarea burlanului si aducand camerei un plus de frumusete si eleganta, prin culorile calde si liniile placute, fara a ocupa insa spatiu inutil.

Intensitatea caldurii degajate este controlata direct prin cantitatea de combustibil introdusa, capacitatea sobei fiind estimata la 10kW, suficient pentru a putea incalzi pe timp de iarna o locuinta cu suprafata de pana la 70 – 100mp in functie de calitatea sistemului de izolare. Ofera un randament de 81% specific modelelor cu acesti tip de combustibil.

 

 

 

Prity PRITYK1K

 

Daca ai nevoie de o soba semineu, ieftina si buna, pentru a asigura incalzirea unui apartament sau a unei case de mici dimensiuni, iti recomandam sa adaugi pe lista posibilitatilor si modelul Prity PRITYK1K, cu design placut si modern. Este confectionata din otel vopsit in culoare neagra si include focar samotat care inmagazineaza caldura, asigurand o temperatura placuta in incapere si dupa stingerea focului.

Poate fi alimentata cu peleti, carbune sau lemn, in functie de posibilitati si preferinte si asigura un randament de 84% (nivel mediu). Face parte din categoria modelelor de putere medie spre mica (9kW), suficienta insa pentru a reprezenta sursa principala de caldura intr-o locuinta cu suprafata de pana la 47 – 50mp (sau un volum de 110 metri cubi de aer).

Se amplaseaza pe podea, are dimensiunile de 45 x 38 x 95cm si necesita montarea langa un perete care sa permita scoaterea in exterior a unui cos de fum cu diametrul de 130mm.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status