Cea mai buna soba pe gaz, ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 22.07.18

 

Cum aleg cele mai bune sobe pe gaz, ieftine

 

Atunci cand ai o casa in constructie sau poate vrei sa incalzesti  un garaj sau o cabana, poti alege o soba pe gaz. Dat fiind faptul ca multe variante pot avea puteri de functionare similare, nu va fi nevoie sa investesti o avere, ba chiar poti gasi una la un pret rezonabil care sa isi faca treaba. Iata ce caracteristici poti analiza cand selectezi un model.

In primul rand, trebuie sa stii exact care este suprafata pe care vrei sa o incalzesti pentru a putea selecta o soba cu putere nominala potrivita. Majoritatea ajung pana la 4.1-4.2 kW, suficienti pentru a acoperi intre 20 si 40 metri patrati (sunt necesari aproximativ 0.12 kW/mp, la o inaltime de 2.5 m).

Asta inseamna ca aceste produse sunt potrivite pentru o garsoniera, o bucatarie de vara sau cel mult, un apartament cu o camera. Exista insa si variante de 3000-3500 W, potrivite mai mult pentru camping si rulote.

O soba pe gaz ieftina, la un pret bun, ar trebui sa permita reglarea intensitatii de ardere. Cele care au aceasta optiune au de obicei 3 trepte de functionare, de aproximativ 1500 (camera de 3×4 m), 2800 (pentru 4×6 m) si 4200 W. Vei putea astfel alege sa aprinzi una, doua sau toate cele trei placi ceramice, in functie de temperatura dorita si de marimea spatiului in care este amplasata.

Unii producatori s-au gandit sa iti ofere posibilitatea de a fi mai flexibil atunci cand vine vorba de resurse pentru incalzire si au creat modele de sobe pe gaz care au incorporate si lampi tip quartz, ce functioneaza cu energie electrica. Acestea au de obicei o putere de 1200-1350 W, suficienta pentru a incalzi singure o camera mica (10 mp).

Astfel, daca ai la dispozitie si o priza si o butelie, le poti folosi pe amandoua, concomitent sau alternativ. In schimb, daca ai epuizat GPL-ul, tot vei putea incalzi macar o camera sau, invers, daca nu ai acces la curent electric, butelia va fi cea care iti va tine de cald. Costurile nu difera foarte mult de la o varianta la alta, astfel incat nu ele iti vor influenta decizia.

Pentru a functiona in conditii de siguranta este necesar ca un astfel de produs sa dispuna si de cateva sisteme care sa opreasca alimentarea cu gaz si arderea atunci cand senzorii lor sunt declansati. Printre acestea se numara cele pentru concentratiile de monoxid si dioxid de carbon, oxigen (din camera), inclinare-rasturnare, palpairea sau stingerea flacarii de veghe.

Un gratar metalic in fata arzatoarelor va contribui si el la evitarea unor posibile incendii. Daca vei cauta pareri despre cea mai buna soba pe gaz ieftina, vei vedea ca acesta ar putea chiar sa aiba toate aceste dotari incluse, cu o diferenta minora la cost fata de alte modele.

Nu in ultimul rand, acest tip de produs este gandit pentru a fi portabil. Unele variante au dus acest deziderat pana intr-acolo incat dispozitivele au roti, maner si o platforma pentru butelie, ce uneori poate fi chiar pliabila. Astfel, indiferent de greutatea totala a sobei, o vei putea muta cu usurinta in spatiul ce trebuie incalzit. Nu uita sa respecti cu strictete indicatiile de instalare si utilizare, pentru a evita pericolele intoxicatiilor cu gaze rezultate dupa ardere.

Pentru a te ajuta sa te hotarasti in privinta unei variante potrivite necesitatilor tale, iata ce ofera cateva modele de sobe pe gaz ieftine.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Zilan ZLN-8458

 

Pentru a putea beneficia de caldura oriunde te-ai afla, poti alege acesta soba pe gaz de la Zilan. Are trei arzatoare ce pot functiona separat sau impreuna, conturand 3 trepte de intensitate si consum, de la 1.5kW pana la 4.2 kW. Poate incalzi o suprafata maxima de 100 m3, adica 40 mp (la o inaltime de 2.5 m), echivalentul unui apartament cu o camera.

Functioneaza cu GPL (propan, butan) numai de butelie (7-15 kg), nefiind compatibila cu presiunea retelei de gaz. Pentru a usura montarea si folosirea, vine insotita de furtun si regulator, iar pentru a o face mai portabila, este prevazuta cu roti si platforma.

Deoarece orice sistem de incalzire prezinta riscuri, aceasta soba este prevazuta cu sisteme de siguranta ce opresc automat alimentarea cu gaz atunci cand dispozitivul este inclinat sau rasturnat, atunci cand concentratia CO, respectiv CO2 depaseste 1.5%, respectiv 2% sau atunci cand flacara de veghe nu functioneaza normal si se stinge.

 

 

 

Delonghi SRI

 

Iata o soba pe gaz de butelie ce poate fi luata oriunde datorita designului ergonomic, manerului si rotilor cu care este prevazuta. Functioneaza cu butelii GPL de 7-12 kg, dar nu poate fi racordata si la reteaua de gaz, deci evita ideile neinspirate ale improvizatiilor.

Ai posibilitatea sa o pornesti usor (aprindere piezoelectrica) si sa reglezi puterea de ardere in functie de suprafata si temperatura dorita. Sunt 3 trepte de intensitate (1500-2850-4200 W), iar consumul variaza de la un minim de 109 g/ora (o butelie de 10 kg in 3.5 zile) la un maxim de 305 g/ora (o butelie de 10 kg in 1.5 zile).

Este prevazuta cu un grilaj metalic pentru protectie in partea din fata si cu o carcasa tot din metal, cu izolatie dubla. Are senzori ce opresc alimentare cu GPL atunci cand flacara de veghe se stinge sau cand nivelul CO2 din camera depaseste 1.5%. Mai are integrate un termostat de siguranta (previne supraincalzirea) si protectie anti-inghet.

 

 

 

ADS® 3406 

 

Aceasta soba pe gaz, ieftina si buna va reusi sa incalzeasca un spatiu de 4×5 m, cu 2.5 m inaltime. Are trei puteri de functionare (1400, 2750, 4100 kW) pe care le poti selecta printr-un buton, economisind combustibil dupa bunul plac. Mentionam asta deoarece consumul maxim, la treapta superioara este de 299 g/ora (1 butelie GPL de 10 kg intr-o zi si jumatate).

Pentru o utilizare in siguranta este prevazuta cu mai multe sisteme si senzori ce opresc automat arderea si alimentarea cu gaz atunci cand dispozitivul este inclinat sau rasturnat, cand se opreste flacara de veghe sau cand nivelul de oxigen din camera scade sub o anumita valoare.

Chiar daca are 9.2 kg, poate fi mutata usor dintr-o camera in alta cu ajutorul rotilor iar termostatul de camera reglabil va asigura o functionare optima, la nivelul dorit. Ea poate fi utilizata impreuna cu butelii de gaz de maxim 15 kg (nu si la retea) si are regulator inclus. Iti va fi usor sa o pornesti, datorita aprinderii piezoelectrice.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...