Cea mai buna soba ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Cum aleg cele mai bune sobe ieftine

 

Ghidul cumparatorului

O soba poate fi o sursa de incalzire eficienta, oferind solutii atat pentru spatii mari, cat si mici, pentru zone bogate in lemn de foc sau care nu au aceasta resursa, pentru un timp indelungat sau doar pe perioade scurte. Exista cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare, atunci cand te hotarasti ca vrei un astfel de produs, astfel incat cel ales sa corespunda cat mai bine necesitatilor si conditiilor tale.

 

 

Tipul de combustibil folosit poate fi foarte diferit de la o varianta la alta. Poti alege o soba ieftina, la un pret bun, care functioneaza cu lemne si carbuni, daca iti place aspectul clasic al acesteia si daca dispui de o sursa de aprovizionare pentru aceste resurse. Totusi, acestea au cea mai scazuta eficienta la ardere (62-87%) si necesita o alimentare continua pentru a genera caldura.

Variantele pe peleti sunt ceva mai avantajoase in sensul ca sunt de obicei echipate cu un rezervor cu capacitate variabila (15-65 kg), au un randament mai bun (85-93%), iar sursa de combustibil nu depinde de resursele locale.

Nu in ultimul rand, sobele cu gaz necesita de cele mai multe ori o butelie cu GPL (propan, butan), nefiind compatibile cu presiunea din retelele de gaz metan. Acestea au o eficienta de peste 95%, sunt usor de utilizat, dar consuma mult (305-145 g/ora, echivalent cu o butelie de 10 litri intr-o zi jumatate sau in 2 zile ½).

Puterea nominala este cea care iti va spune care este dimensiunea spatiului pe care il poti incalzi. Indiferent de tipul de soba ales, vei avea nevoie de aproximativ 0.12 kW pentru fiecare metru patrat (la o inaltime de aproximativ 2.5 m, in functie si de tipul de izolatie exterioara sau de temperatura de afara).

Vei gasi variante cu putere mica, de doar 3-3.5 kW, potrivite pentru camping si rulote (cu gaz), de 4.2 kW (cum sunt cele mai multe care necesita GPL), ideale pentru un spatiu de pana in 35 mp (garaj, bucatarie, magazie, cabana) sau de 5-15 kW (majoritatea celor cu lemne sau peleti), ideale pentru o casuta la munte.

Totusi, daca te intereseaza ceva mai profesional, trebuie sa stii ca exista si modele de 25-100 kW care pot fi cuplate la reteaua de incalzire centralizata pentru a incalzi o casa intreaga (functioneaza de cele mai multe ori cu peleti).

Multe pareri despre cele mai bune sobe ieftine vor aminti de aspectul mobilitatii. Un astfel de produs este de obicei greu de mutat dintr-o camera in alta sau chiar intr-o alta locatie, dar daca te intereseaza in special incalzirea unor spatii pe durate scurte de timp (cladire in constructie, bucatarie exterioara, garaj), atunci trebuie sa stii ca variantele cu GPL sunt cele mai potrivite.

Acestea nu necesita cuplarea la un sistem de evacuare, sunt usoare (7-10 kg) si au dimensiuni mici (70x30x45 cm). In plus, unele modele sunt echipate cu platforma pliabila pentru butelie, manere si roti. Daca vrei ceva care trebuie alimentat cu lemne, carbuni sau peleti, atunci este bine sa stii ca aceste produse sunt mult mai grele (50 kg sau mai mult) si trebuie racordate la un cos de fum (cu iesire prin perete, pana deasupra acoperisului).

Siguranta poate fi inca un criteriu de selectie. Pentru sobele care necesita combustibil solid, va fi nevoie doar sa ai grija cand le alimentezi sau le golesti, pentru a nu imprastia jar prin camera, si va trebui sa cureti periodic cosul de fum pentru a evita riscul de incendiu. Tot in acest scop, se recomanda utilizarea unor burlane cu izolatie interioara si cu un strat suplimentar de protectie la contactul cu acoperisul si peretii.

Pentru variantele care functioneaza cu GPL insa, exista cateva sisteme incorporate mai mult sau mai putin in toate modelele. Acestea sunt menite sa opreasca in mod automat alimentarea cu gaz si arderea, atunci cand soba este rasturnata, cand apar probleme cu flacara de veghe, cand se depasesc anumite concentratii pentru gazele de ardere (monoxid si dioxid de carbon) sau cand scade nivelul de oxigen din aerul incaperii.

Unele sobe au integrate si alte functii, asa cum sunt plitele care iti ofera posibilitatea sa gatesti la ele, iar uneori sa si coci (daca au rola). Alte variante sunt si centrale, putand fi conectate la o retea de incalzire cu radiatoare, in timp ce unele modele sunt si seminee, avand integrat in usita focarului un geam termorezistent care te lasa sa admiri flacarile jucause.

Daca iti doresti o soba, poti incepe cautarile chiar in magazinele online, unde vei gasi o oferta foarte variata atat din punctul de vedere financiar, cat si al modelelor. Iata cateva dintre acestea, selectate si descrise de noi.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

MBS Corner

 

Aceasta este o soba ieftina pe care o poti folosi ca unica sursa de incalzire pentru o cabana la munte sau ca o solutie de rezerva pentru o casa. Poate fi alimentata cu lemne sau carbune si este formata din corp, focar (27x28x30 cm), tava pentru cenusa, spatiu pentru combustibil si gura de evacuare.

Aceasta din urma este situata in partea superioara si necesita cuplarea la un cos de fum de 120 mm diametru. Usita vetrei este prevazuta cu un geam rezistent la temperaturi inalte care creaza o atmosfera placuta prin faptul ca iti permite sa observi jocul flacarilor.

Puterea este de 10 kW si este destinata unui spatiu de pana la 80 de metri patrati, dar utilizatorii mentioneaza ca au incalzit o camera de 35 mp si au fost foarte satisfacuti, avand in vedere ca afara erau -5oC. Randamentul de 81% este printre cele mai bune pentru un astfel de produs.

 

 

 

Tesy LD 168D

 

Aceasta soba ieftina si buna functioneaza pe baza de gaz GPL (propan, butan) si poate fi utilizata in orice tip de spatiu, deoarece nu necesita cuplarea la un sistem de evacuare. In plus, are o greutate redusa (7.5 kg), dimensiuni mici (73.2x28x43.2 cm), manere, roti si o platforma pliabila pentru butelii.  

Are o putere maxima de 4200 kW (ce poate incalzi maxim 35 mp), dar si trei trepte care iti permit sa adaptezi modul de functionare al sobei in functie de temperatura ambientala. Consumul variaza si el in functie de cate arzatoare (din trei) hotarasti sa pornesti de la un maxim de 305 g/ora, pana la un minim de 145 g/ora.

Aprinderea este automata (piezoelectrica) si vei dispune de mai multe sisteme de siguranta care vor opri arderea si alimentarea cu gaz atunci cand dispozitivul este rasturnat, daca flacara de veghe se stinge sau daca este depasita in aer o concentratie de monoxid sau dioxid de carbon mai mare de 1.5%.        

                      

 

 

Zilan A180-372

 

Daca iti doresti un produs multifunctional, poti incerca o soba cu plita. Pentru combustibil vei putea alege intre lemne, carbuni sau ii poti combina. Partea superioara este fabricata din fonta, iar peretii si picioarele sunt facute din tabla emailata. La interiorul focarului a fost adaugata si samota pentru a pastra caldura la interior si a o concentra inspre ochiurile de gatit si cuptor.

Acesta din urma are 400x200x400 mm si permite folosirea unor tavi obisnuite. Zona de evacuare este situata in partea superioara dreapta si are un diametru de 130 mm, fiind compatibila cu majoritatea tipurilor de burlane sau cosuri de fum.

Puterea de 5.5 kW poate incalzi satisfacator o suprafata de 45 mp. Dimensiunile permit amplasarea produsului chiar si intr-o camera mica, fiind de doar 80x45x60 cm. Totusi, din cauza materialelor utilizate, greutatea este considerabila (50 kg) si este bine sa alegi un loc definitiv pentru aceasta soba inca de la inceput, deoarece iti va fi greu sa o muti mai apoi.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status