Cea mai buna soba din fonta pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 20.10.20

 

Cum aleg cele mai bune sobe din fonta, pe lemne

 

Ghidul cumparatorului

Daca stai la casa si alegi o incalzire pe baza de lemne, iti recomandam o soba din fonta care este o alternativa buna pentru caminul tau. Pe langa atmosfera placuta pe care o creeaza, acestea ofera si o incalzire de calitate, mentinand caldura pentru mai mult timp.

Analizand pareri despre cele mai bune sobe din fonta pe lemne, iti prezint in continuare principalele caracteristici de care trebuie sa tii seama pentru a face o achizitie inspirata.

 

In functie de spatiul pe care vreti sa il incazesti cu o soba din fonta pe lemne vei selecta modelul potrivit.

Pentru o suprafata mare vei alege o putere nominala de minim 10kw (12kw pot incalzi un volum de pana la 250 mc), pentru spatii medii poti opta pentru o putere nominala intre 5 – 7kw (7kw pot incalzi un volum de pana la 160 mc).

Pentru un randament bun (80 – 90%) trebuie sa ai lemne pregatite cu un an inainte pentru a fi uscate.

Sobele pot fi standard – cu tiraj natural; sau dotate cu sistem automat de admisie – care in functie de temperatura din camera isi va regla temperatura din interiorul camerei de ardere (sunt dotate cu termostat). Cele automate pot avea si panou de control (digital sau cu butoane) si telecomanda. Aceste modele iti ofera posibilitatea de a le controla de la distanta, dar sunt mai scumpe.

Sobele pot fi dotate suplimentar cu plita cu ochiuri (2 -3), utila daca aceasta este amplasata in bucatarie, sistem de reglare automata a aerului, termostat, clapeta.

Usa de acces poate fi din sticla pirolizata sau tot din fonta. Dimensiunea acesteia e bine sa fie cat mai mare pentru a putea incarca usor soba cu lemne si pentru a putea curata usor cenusa. O usa din sticla iti va permite sa vezi focul, care combinat cu sunetul lemnelor trosnind, va creea o atmosfera de casa bunicilor, placuta si relaxanta.

La achizitionare trebuie sa fii atent la dimensiunile pentru cosul de fum, mai ales daca ai mai avut o soba si vrei sa o inlocuiesti sau daca nu ai suficient loc pentru a face o gaura mare, acesta putand avea diametrul de 80mm, 120mm, 130mm etc. Sunt modele la care poti monta cosul de fum in partea de sus, in partea din spate, sau cu ambele optiuni.

De asemenea, vei alege designul in functie de stilul camerei (rustic, traditional, modern etc.) si de preferintele tale, avand o paleta larga de modele (rotunda, dreptunghiulara sau pentru colt, cu picioare scurte sau mai lungi, cu diferite modele aplicate).

Unele piese au, in partea de jos, loc pentru a depozita lemnele, asa ca poti pregati urmatoarea transa, pentru a nu fi nevoit sa faci drumuri pe timpul noptii.

In continuare, iti prezint o lista cu cele mai cautate modele pentru a putea achizitiona usor o soba din fonta pe lemne la un pret bun si de calitate.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

IKL Guca Eliptiko

 

IKL Guca Eliptiko este o soba din fonta, pe lemne, produsa in Serbia, ce foloseste material din cea mai buna calitate. Este recomandata pentru case sau cabane, fiind un stil traditional.

Cu o putere nominala de 6kw poate incalzi suprafete medii (in jur de 140 – 150 mc). Are un randament bun de 85%. Tipul de ardere este standard si are tiraj natural. Diametrul cosului de fum este de 120 mm. Usa este din fonta combinata cu sticla si iti permite vizualizarea focului. Se inchide ferm cu o clapeta.

Este o soba din fonta, rotunda, cu dimensiuni medii (lungime 47,3 cm, inaltime 80 cm, adancime 47,7 cm) putand fi amplasata cu usurinta in camera. Usa de alimentare are o lungime de 30,9 cm si o latime de 26 cm ce permite o alimentare usoara. Cantareste 116 kg.

 

 

 

IKL Guca Arina

 

IKL Guca Arina, produsa in Serbia, din fonta de cea mai buna calitate, este o soba pe lemne ce poate fi folosita pentru incalzire la casa sau la cabana de la munte.

Este potrivita pentru spatii largi, avand o putere nominala de 10 kw, poate incalzi volume de 180 – 200 mc. Randamentul este bun, de 84%. Foloseste un tip de ardere standard si are tiraj natural. Cosul de fum are un diametru de 120 mm. Este dreptunghiulara si se incadreaza foarte bine intr-un stil rustic.

Usa este cu sticla, cu maner mare ce asigura o utilizare facila si are o tavita pentru a nu imprastia cenusa. Dimensiunile usii sunt de 22,5 x 32 cm. Avand marimi medii (lungime 43,5 cm, inaltime 72,8 cm, adancime 48 cm) si o greutate de 115 kg, isi gaseste loc usor in spatiu.

 

 

 

IKL Guca Iskra

 

Daca iti doresti o soba din fonta pe lemne, ieftina si buna iti recomandam modelul IKL Guca Iskra, produs in Serbia. Este in stil traditional si se va incadra foarte bine intr-o cabana de munte dar si la casa.

Avand o putere nominala de 6 kw, este potrivita pentru spatii medii putand asigura incalzirea unui volum de pana la 150 mc. Randamentul este bun fiind de 85%. Tipul de ardere este standard, tirajul natural, iar diametrul cosului de fum este de 120 mm.

Este un model mic, dreptunghiular, cu o lungime de 47,5 cm, o inaltime de 72,5 cm, adancime de 43 cm si usor cantarind 70 kg. Avand picioare inalte sub ea se pot depozita lemne pentru transa urmatoare. Usa este cu sticla, larga, ocupand toata partea din fata a sobei (20,5 x 22 cm) pentru a putea fi usor alimentata cu lemne.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status