Cea mai buna soba cu plita si cuptor

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.20

Cum aleg cele mai bune sobe cu plita si cuptor

 

Ghidul cumparatorului

Sobele cu cuptor si plita sunt din ce in ce mai cautate in zilele noastre, si acest fapt nu este surprinzator, date fiind avantajele lor. Pot fi mai economice decat incalzirea pe gaz, si in mod sigur sunt mai putin poluante. Totodata, pot inlocui cu succes si cuptoarele electrice, asta insemnand facturi mai mici. Nu in ultimul rand, ofera si un aer rustic bucatariei casei dumneavoastra, mai ales daca va ganditi la unele designuri de pe piata, intentionat create pentru a evoca amintiri din casa bunicilor.

Ghidul acesta a fost scris ca sa va ajute sa alegeti o soba cu plita si cuptor, la un pret bun. Iar daca sunteti decisi asupra efectuarii unei achizitii, va oferim si cateva linkuri de comanda din mediul online.Unul din primele aspecte de evaluat la aceste produse este pozitionarea in bucataria dumneavoastra. Exista in comert sobe cu cosul de evacuare al fumului pe dreapta sau pe stanga, si este evident ca acesta ar trebui sa fie cat mai aproape de partea din perete care duce la exterior.

In ceea ce priveste dimensiunile, soba va fi aleasa si in functie de locul de amplasare destinat, dar si in functie de nevoi – daca va place sa preparati mai multe feluri de mancare deodata, veti cauta modele cu un cuptor mai mare si o plita lata care sa acomodeze cel putin doua recipiente in acelasi timp.

Luati in considereare tipul de combustibil specificat in descrierea produsului. Pe piata puteti gasi si modele proiectate doar pentru arderea lemnului, dar altele pot folosi o gama mai larga de materiale precum peletii, carbunele si brichetele. In aceasta privinta, ganditi-va ce combustibil va este mai accesibil, si la ce preturi, pentru a face cea mai buna alegere.

Tirajul este definit ca modul prin care se evacueaza gazele rezultate din urma arderii.

La sobele cu tiraj natural, gazele incalzite se vor ridica datorita densitatii mai scazute, si vor iesi fara ajutor prin caile de evacuare, care trebuie sa fie drepte.

In cazul tirajului fortat, evacuarea se va face cu ajutorul unui ventilator special, amplasat in varful cosului de fum. Un avantaj este ca reteaua de evacuare nu va trebui sa fie neaparat dreapta si verticala.

Astfel de ventilatoare sunt obligatorii daca in cladire mai exista si alte sisteme de ventilare mecanica, precum hotele, in caz contrar existand riscul ca functionarea sobei sa fie afectata de aerul intrat de afara prin cosul de evacuare. Multe pareri despre cele mai bune sobe cu plita si cuptor va vor sfatui sa alegeti un produs cu tipul de tiraj cel mai potrivit casei in care locuiti, pentru utilizarea eficienta si sigura a acestuia.

Nu in ultimul rand, analizati si puterea sobei. O valoare de 5 kilowati, de exemplu, este potrivita pentru o camera de 15-20 de metri patrati. Pe piata exista si sobe de 15 kW, care pot incalzi incaperi mult mai mari, dar in multe cazuri vor consuma si mai mult combustibil. Evident, pentru a economisi, veti alege modelul cel mai adecvat ca putere mediului pe care il doriti incalzit.

Iata si cateva modele pe care le puteti comanda prin cateva clickuri de pe site-urile de comert online:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Zilan ECO-40

 

Soba cu plita si cuptor ieftina si buna ECO-40, fabricata de forma Zilan, poate fi folosita atat cu lemne, cat si cu carbune. Ca mod de evacuare al gazelor, are tiraj natural, deci veti avea nevoie de un horn drept care sa permita iesirea aerului prin convectie.

Produsul este facut din fonta (in partea superioara) si tabla emailata si samotata (partile laterale si camera de ardere). Are greutatea de 60 de kilograme, dimensiunile sale fiind de 80 x 45 x 60 centimetri (lungime x adancime x inaltime), deci va incapea destul de bine intr-un colt al bucatariei. Hornul este pe partea dreapta, iar diametrul burlanului este de 13 cm.

Puterea nominala de incalzire este de 5.5 kilowati, prin urmare veti putea incalzi bine o camera de circa 15 metri patrati. Cuptorul dispozitivului are o camera de coacere de 40 x 20 x 40 cm ca dimensiuni, si este echipat si cu o fereastra din sticla termorezistenta prin care puteti vedea progresul mancarii puse la copt.

 

 

 

 

 

Solid Harlem ®

 

Modelul Solid Harlem este o soba cu plita si cuptor care utilizeaza lemne, peleti si brichete, dar si carbune, deci beneficiati de o gama buna de combustibili din care sa alegeti. Pentru evacuarea gazelor arse, este nevoie de un sistem de tiraj fortat, prin urmare va trebui sa instalati un ventilator extractor la sistemul de burlane al hornului.

Este un model cu o putere destul de mare – 15 kilowati – deci poate incalzi fara probleme camere de 30 de metri patrati sau chiar mai mult. Ca dimensiuni, masoara 80 de centimetri in lungime, iar inaltimea si adancimea sunt de 76, respectiv 43 centimetri – putin mai inalta decat alte modele din comert.

Evacuarea este pe partea dreapta, iar diametrul cosului este de 13 cm, burlanul de evacuare nefiind inclus in pret. Plita este din fonta, iar partile laterale sunt din tabla emailata, interiorul sobei fiind samotat pentru a imbunatati puterea calorica a produsului.

 

 

 

 

 

Zilan ZLN-5655

 

Modelul ZLN-5655 de la Zilan este putin mai mare decat alte sobe din comert: are o lungime de 90 de centimetri, o adancime de 50 cm, si o inaltime de 70 cm, deci veti benefitia si de o suprafata mai mare a plitei dar si de un cuptor mai voluminos (camera de ardere are 50 x 15 x 47 cm ca dimensiuni).

Acest model are partea superioara fabricata din fonta, si partile laterale din tabla emailata, cu interiorul samotat, pentru o capacitate de incalzire mai mare. Puterea de incalzire este de 5.5 kilowati, optima pentru camere de pana in 20 de metri patrati ca suprafata.  

Usa cuptorului are si geam din sticla termorezistenta, prin care puteti vedea daca mancarea pusa la copt este gata sau nu. Modul de evacuare este natural, deci va trebuie un horn drept pentru a permite gazelor sa se ridice si sa iasa prin convectie.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status