Cea mai buna soba cu peleti ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 19.10.18

 

Cum aleg cele mai bune sobe cu peleti ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand vine iarna, incepi sa te gandesti la solutii pentru incalzirea cat mai eficienta a casei, dar si cu un cost redus. Fie ca este vorba despre un apartament, casa in care locuiesti sau una de vacanta, poti opta pentru o soba cu peleti ieftina. Pentru a obtine un raport eficienta/cost cat mai mare, este bine sa fii atent la cateva caracteristici atunci cand esti la cumparaturi.

 

 

In functie de suprafata pe care vrei sa o incalzesti cu aceasta soba, poti opta sa o folosesti singura sau conectata la un circuit. In primul caz, ea va produce caldura pe care o va raspandi in aer prin radiatie termica, pe aproximativ 16 mp, fiind recomandata pentru incaperi mici si medii.

In al doilea caz, odata cu conectarea la calorifere, poti incalzi un spatiu mult mai mare, in functie de puterea centralei. Ea poate varia de la 5-6 kW (va incalzi 40-50 mp), pana la 100 kW (va incalzi pana la 500 mp).

Eficienta la ardere reprezinta cat din masa peletilor este transformata in caldura, fata de reziduuri. Daca vei cauta pareri despre cea mai buna soba cu peleti, ieftina, vei vedea ca cele de top au o eficienta de 93-95%, ceea ce inseamna ca cenusa rezultata va reprezenta 7-5% din volumul de peleti consumat. Aceasta valoare ridicata se apropie de cea pe care o au centralele pe gaz.

O soba cu peleti cu o eficienta de 85% va fi mai ieftina si  mai apropiata de valoarea uneia pe lemne, care functioneaza foarte bine.

Pe piata exista mai multe variante ale acestui produs: cele care includ si un rezervor de peleti separat (mai puternice – pana la 100 kW, mai scumpe, dar care te scutesc de nevoia de a incarca mereu rezervorul propriu al sobei), cele care sunt formate doar din centrala in sine (comoda si estetica, la un pret accesibil) si cele care sunt termoseminee. Acestea din urma au aceeasi eficienta ca sobele normale, dar sunt mult mai placute ochiului datorita posibilitatii de a privi focul printr-o usa cu sticla ceramica ce rezista la temperaturi de 500o C.

In general, o soba cu peleti ieftina, la un pret bun, nu necesita amplasarea ei intr-o camera tehnica si nici echiparea cu un cos de fum special. Asta inseamna ca cele mai multe modele pot fi puse chiar in sufragerie. Daca avem in minte acest aspect, este bine sa fim atenti la dimensiunile si greutatea sobei alese. Cele prea mari (139x135x120 cm) nu vor arata deloc bine intr-o camera de zi iar cele prea mici (50x60x100 cm) s-ar putea sa nu faca fata la intrega suprafata ce trebuie incalzita.

Toate sobele cu peleti necesita conectarea la un sistem de evacuare similar cu cel de la variantele pe lemne. Ele sunt echipate cu sisteme automate de control a arderii, coordonate electronic si conectate la priza (in general 230 V).

Setarile se fac in cele mai multe cazuri de pe un panou cu afisaj digital, dar depind si de accesoriile incluse in centrala (termostat, senzori). Astfel, se poate programa ora de pornire, de oprire, chiar un program saptamanal in acest sens, timpul necesar umplerii cu peleti a arzatorului (daca ai constatat ca necesita mai multi pentru aprindere), viteza ventilatorului (pentru a creste tirajul), temperatura de functionare sau cea ambientala etc.

Aceste sisteme de control pot avea in unele cazuri si o telecomanda ce iti ofera posibilitatea sa cresti sau sa scazi puterea de ardere si deci a temperaturii din camera. Alte facilitati ce pot fi incluse sunt functia de autocuratare sau actionarea unei alarme (eventual cu oprirea arderii) in cazul in care unul din senzori a fost declansat (pentru gaze, pentru temperatura de functionare).

De asemenea, majoritatea centralelor vor avea incluse si accesoriile necesare utilizarii lor: pompa de recirculare a apei, manometru, vas de expansiune, conectori pentru tur/retur, termostat de functionare sau si de ambient.

Pentru a-ti veni in ajutor, am facut o selectie de produse, cu caracteristici diferite, prin consultarea careia vei reusi sa il alegi pe cel potrivit casei tale.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Burnit PM Comfort

 

Pentru incalzirea locuintei poti opta pentru aceasta soba-semineu, care functioneaza cu peleti de 6 mm. Este realizata din otel si se compune din rezervor pentru peleti, de 45 de kg (autonomie 15-36 ore), arzator, fumuri, pompa de circulatie (pune apa in miscare), sertar pentru cenusa, vas de expansiune (este plin cu apa si asigura o presiune de functionare constanta) si sistem electronic. Avand toate aceste componente incluse, impreuna cu faptul ca nu necesita o camera tehnica si nici un cos de fum special, te scuteste de complicatii si iti usureaza sarcina instalarii.

Eficienta la ardere se apropie de 93% (comparabila cu cea a centralelor pe gaz). Puterea nominala este de 25 kW, suficienta pentru incalzirea prin calorifere a 250 metri patrati. Daca doresti si apa calda, ai posibilitatea cuplarii in circuit a unui boiler cu serpentina.

Ai la dispozitie un sistem electronic de control, cu afisaj digital si posibilitatea setarii unor reglaje chiar din telecomanda. Poti hotari cand sa se opreasca si cand sa porneasca centrala, poti stabili un program saptamanal, poti seta temperatura de functionare. Soba are sistem de autoaprindere si 5 trepte de ardere pentru a obtine nivelul termic dorit. De asemenea, are senzori pentru gazele de ardere, pentru temperatura ambianta si pentru semineu. Tirajul fortat este alimentat de un ventilator ce va trebui conectat la o priza  de 230V (la fel si pompa). Dimensiunile sunt medii pentru un astfel de dispozitiv (58x110x80 cm), la fel si greutatea (180 kg).

 

 

 

 

 

Ferroli Breta Pellet

 

Termosemineul Feroli este foarte potrivit pentru lunile lungi de iarna. Cu o putere nominala de 24 kw, acesta poate incalzi prin radiatie termica incaperea in care se afla si printr-un sistem de calorifere, restul casei, pana la 250 mp.

Exista, de asemenea, si posibilitatea cuplarii in circuit a unui boiler cu serpentina pentru a obtine apa calda. Soba se compune din carcasa de otel, rezervor de peleti de 35 kg, arzator cu functie de autocuratare, vas de expansiune de 31 l, fumuri, pompa de circulatie, manometru (indica presiunea), supapa (elimina apa in caz de presiune crescuta) si termostat de siguranta (nu permite depasirea unei temperaturi maxime de incalzire).

De asemenea, se poate cupla si un termostat de ambient, care va determina reglarea arderii in functie de temperatura din camera si cea setata de tine. Display-ul digital iti permite sa setezi mai multe functii printre care durata timpului de incarcare cu peleti, temperatura de ardere, ora de pornire sau de oprire, gestionarea apei calde, ventilatorul, autocuratarea. Functioneaza cu peleti din clasa A, de 6 mm, pentru un randament maxim.

 

 

 

 

 

Zantia Lua

 

Aceasta soba cu peleti, ieftina si buna, este una de putere mica, intre 7- 8,2 kW, capabila sa incalzeasca pana la 160 m3 (64 mp) atunci cand este conectata la un circuit de calorifere. Este o centrala mica, de doar 95 kg.

Are o eficienta de ardere de 85% (asemanatoare cu cea a unei sobe pe lemne foarte buna). Pentru aceasta are un consum ce variaza intre 0.5-1.4 kg/ora, in functie de temperatura de afara, cea dorita de noi, gradul de izolare al casei.

Are inclus un rezervor de peleti de 16 kg si un termostat de ambient. Include un afisaj digital ce permite programarea opririi si pornirii, stabilirea unui program saptamanal si optional, poate fi controlata prin telecomanda. Este fabricata din teracota, care are proprietatea  de a  inmagazina caldura emisa de ardere si de a o elibera apoi treptat, cu un panou din otel in diferite culori montat deasupra.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...