Cele mai bune sobe cu peleti

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Cea mai buna soba cu peleti – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Ai nevoie de o modalitate de incalzire a locuinte cat mai economica si mai ecologica? O soba cu alimentare pe peleti poate fi solutia ideala pentru casa ta. Alegerea implica insa cunoasterea unor criterii tehnice importante care influenteaza direct eficacitatea dispozitivului si potrivirea in spatiul pe care vrei sa-l incalzesti. Daca esti in cautarea unei recomandari directe, te sfatuim sa acorzi atentie modelului Burnit PM25 aflat in topul listei noastre. Este o versiune de tip boiler, care distribuie o putere de 25kW cu ajutorul agentului termic, incalzind cu succes o suprafata de 200mp. Spatiul generos dedicat incarcarii peletilor ii ofera posibilitatea de a functiona pana la 15 ore fara a avea nevoie de reaprovizionare cu combustibil. Nu esti sigur ca este varianta de care ai nevoie? Poti lua in considerare ca alternativa versiunea Zanti Cinea, cu incalzire prin convectie si radiere si pana la 12h de autonomie functionala.

 

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Burnit PM25

 

Este un model de soba de tip semineu, cu design modern si format de sine statator, cu montare pe podea, in orice loc din casa care permite instalare cosului de fum. Dezvolta o capacitate de 25kW, cu un randament de 91.2% care asigura incalzirea eficienta si crearea confortului termic pentru spatii cu suprafata de aproximativ 200mp.

Iti recomandam aceasta varianta daca esti in cautarea unei versiuni de tip boiler care poate fi conectata la reteaua de calorifere a casei, realizand distribuirea caldurii prin intermediul apei menajere. Rezervorul are un volum de 45kg care iti asigura o autonomie de 12h la putere termica maxima, cu buncarul plin. La un consum mai mic, pentru o medie de 3kg/h aceasta poate ajunge pana la o durata de 15h.

Se incarca cu peleti de lemn cu diametrul de 6 – 8mm si include controler cu afisaj digital pentru gestionarea pompei de circulatie a apei si alimentarea cu combustibil si a gradelor de ardere, care permite setarea de programe saptamanale si actionarea de la distanta. Are termostat, geam din sticla termorezistenta, arzator, buncar, pompa pentru circularea apei si vas de expansiune care asigura siguranta in functionare impreuna cu senzorii integrati (pentru temperatura camerei si a gazelor de ardere si pentru semineu).

 

Avantaje:

Include controler pentru gestionarea automata a procesului de ardere, cu actionare de la distanta.

Setarile pot fi programate pentru intreaga saptamana.

Transmite caldura prin intermediul agentului termic si include pompa de recirculare.

Poate fi amplasat in orice spatiu adaugand un aspect modern si elegant.

 

Dezavantaje:

Functioneaza doar cu peleti din lemn, deci nu vei putea folosi si optiuni din paie, seminte sau alte tipuri de biomasa.

 

 

 

Zantia Cinea

 

Daca doresti o soba cu peleti, ieftina si buna, care functioneaza prin convectie, distribuind caldura prin intermediul gaurilor de aerisire de la nivelul solului, te invitam sa supui analizei tale si modelul Cinea de la Zantia. Are o putere termica de 12kW, ajustata cu randamentul specific de 85%, care este potrivita pentru spatii de pana in 275m3 sau 120mp.

Este o varianta de tip semineu pe care o poti amplasa pe podea, oriunde in locuinta, atat timp cat poti asigura deschiderile necesare pentru tubulatura aferenta cosurilor de fum. Dispune de o capacitate de depozitare de 24kg, care la un consum de 1.11 – 2.94kg/h iti asigura o autonomie de pana la 12h, insemnand ca familia ta va avea confort termic, fara reincarcare, in cele 8 – 10 ore cat tu esti la serviciu.

Se alimenteaza cu peleti de 6mm diametru si include display digital actionat prin telecomanda, prin care poti seta termostatul ambiental si programul saptamanal, precum si geam din sticla termorezistenta care permite vizionarea flacarilor in timpul arderii.

 

Avantaje:

Poate fi amplasata oriunde in casa (cu respectarea conditiilor tehnice de aerisire si distante sigure).

Asigura mentinerea caldurii in casa pana la 12h fara reincarcare.

Dezvolta o putere de 12kW, potrivita pentru cele mai numeroase tipuri de case (100 – 120mp).

Spatiu generos pentru incarcarea peletilor care accepta pana la 24kg.

 

Dezavantaje:

Are un randament de 85%, putin mai scazut decat alte modele asemanatoare.

 

 

 

Klover DEA ECO 6

 

Pentru amatorii designului minimalist aflati in cautarea unei sobe cu peleti, la un pret bun, care sa completeze eficient amenajarea casei de vacanta, a serei de iarna sau a oricarui spatiu de pana in 125m3, modelul DEA ECO 6 realizat de Klover este una dintre optiunile cele mai promitatoare. Este o versiune conceputa in forma de semineu, cu geam din sticla termorezistenta care asigura vizibilitatea flacarilor si design modern, de sine statator, usor de integrat in orice incapere.

Dezvolta o putere calorica de 6kW si distribuie caldura prin intermediul aerului, prin radiatie si cu ajutorul ventilatorului integrat, cu un randament de 82%. Este foarte usor de utilizat, punandu-ti la dispozitie display electronic prin intermediul caruia poti seta termostatul, pentru a asigura mentinerea temperaturii la nivelul optim.

Tot cu ajutorul dispozitivului de control poti seta programul saptamanal, care iti permite sa stabilesti parametri invididualizati pentru fiecare zi (mai rece in cele in care nu esti acasa, mai cald in weekend). Functiile automate pot fi gestionate de la distanta cu ajutorul telecomenzii.

 

Avantaje:

Include display electronic cu posibilitatea de setare de profile distincte de incalzire pentru fiecare zi a saptamanii.

Design modern si geam din sticla termorezistenta care ofera incaperilor un aspect deosebit.

Are ventilator integrat care asigura distribuirea eficienta a aerului cald.

Gestionare de la distanta prin telecomanda.

 

Dezavantaje:

Dezvolta o putere de numai 6kW ceea ce o limiteaza la incalzirea suprafetelor de pana la 60mp (120-125m3).

 

 

 

Zantia Troia 0603-0186

 

Daca ai de incalzit intre 150 si 175mp si cauti una dintre cele mai bune sobe cu peleti disponibile pe piata, te sfatuim sa iei in considerare si acest model fabricat de Zantia. Este o versiune complexa care asigura distribuirea caldurii atat pe calea aerului, cat si prin intermediul agentului termic asigurand o putere calorica de 20kW cu transmitere la nivelul apei (26.1kW generati prin ardere la un randament de 90%) potrivita pentru 15 calorifere de cate 1800W.

Foloseste peleti cu dimensiunile de 6mm in diametru si aproximativ 30mm in lungime, depozitati in buncar incapator cu capacitatea de 36kg. La un consum de 2.4 – 5.5kg/h acesti parametri iti ofera o autonomie cuprinsa intre 6.5 si 15h in functie de setarile de temperatura.

Este un model cu boiler inclus, cu volum de 2.8l, pe langa care modulul hidraulic mai cuprinde pompa de circulare a apei, vasul de expansiune pentru eliminarea bulelor de aer care reduc eficienta incalzirii, supapa de siguranta si cea de presiune si manometrul de aerisire, care urmareste nivelul presiunii. Puterea termica degajata direct in mediul inconjurator prin convectie si radiatie este de 3.5kW, suficient pentru a incalzi o incapere de 35 – 40mp doar prin prezenta termosemineului.

 

Avantaje

Asigura transmiterea caldurii prin intermediu agentului termic acoperind o suprafata mai mare, de pana la 175mp.

Permite a racordarea a pana la 15 calorifere.

Include modul hidraulic cu boiler si sisteme de siguranta.

Ofera o autonomie de pana la 15 ore.

 

Dezavantaje

Prin convectie si radiate degaja doar 3.5kW.

 

 

 

EuroAlpi Pelmo

 

Pentru locuinte de 85 – 100mp sau un volum de 250 – 260m3, te sfatuim sa evaluezi versiuni de sobe de tipul modelului EuroAlpi Pelmo. Este o varianta constructiva de tip termosemineu de sine statator, care nu necesita incastrare in soclu si poate fi montata in orice zona care permite aerisirea corecta. Dezvolta o putere de 9.1kW, cu un randament ridicat, de 92,49% care evidentiaza aceasta varianta in randul optiunilor tehnice de nivel similar.

Incarcarea peletilor se realizeaza in buncar cu capacitatea de 17kg care iti ofera o autonomie cuprinsa intre 8 si 24h, avand in vedere consumul estimat de 2.1kg/h la putere maxima si 0.7kg/h la nivel redus de ardere. Se alimenteaza cu peleti cu diametrul de 6mm si lungimea de maxim 20-22mm, usor de gasit in magazine.

Include dispozitiv electronic de control prin intermediul caruia se poate seta temperatura dorita, gestionata prin intermediul termostatului care evalueaza caracteristicile mediului. Display-ul de care dispune aceasta soba pe peleti pentru apartament mare sau casa include de asemenea alarme de tip LED care te atentioneaza daca sunt erori de functionare (ex. intra fum in soba), precum si optiunea de programare saptamanala prin care poti stabili setari specifice pentru fiecare zi.

 

Avantaje

Randament foarte bun de 92,49%.

Include dispozitiv de control electronic si alarme care anunta devierile de la setarile impuse si conditiile normale de functionare.

Ofera o autonomie de pana la 24h la nivelul minim de utilizare.

Buncar incapator care permite incarcarea de pana la 17kg peleti.

 

Dezavantaje

Dezvolta o putere de doar 9.1kW care nu face fata la suprafete mai mari de 100mp.

 

 

 

 

Cum alegi o soba cu peleti buna

 

Ghidul cumparatorului

Termosemineele sunt o solutie eficienta si economica de incalzire a casei care foloseste drept combustibil deseuri lemnoase sub forma de peleti. Functioneaza prin transmiterea energiei calorice obtinute prin ardere, fie prin intermediul agentului termic circulat prin reteaua de calorifere, fie incalzind direct aerul. Modelele existente pe piata se diferentiaza prin design si materiale folosite, prin puterea calorica nominala, randamentul obtinut, autonomia de functionare, capacitatea rezervorului si alte caracteristici tehnice suplimentare care faciliteaza utilizarea.

Ghidul de fata include informatii detaliate despre parametrii importanti pe care trebuie sa ii evaluezi pentru a te asigura ca alegi o configuratie de sobe cu peleti, ieftine si bune, care ofera confortul dorit locuintei tale.

Transmiterea caldurii: Dupa modul in care disperseaza caldura in locuinta vei intalni modele care functioneaza doar prin incalzirea aerului din apropriere, care pot fi de tip semineu (de sine statatoare sau integrate intr-o alta constructie amenajata de obicei in perete). Sunt recomandate de multiple pareri despre cele mai bune sobe cu peleti, pentru locuintele mici si spatiile necompartimentate de tip casa de vacanta, sera etc.

O alta varianta este cea de tip furnal care asigura distribuirea caldurii in interiorul casei folosind reteaua de aerisire prin care transmite aerul supus incalziri cu ajutorului unui sistem de ventilatie integrat in soba pe peleti din Dedeman. Este eficient daca proiectul cladirii include sau permite creare unui astfel de circuit care sa asigure comunicarea intre incaperi.

Si nu in ultimul rand, poti cauta o soba cu peleti, de vanzare, care transmite caldura prin intermediul agentului termic (apa din calorifere). In aceasta categorie poti opta pentru versiuni cu boiler integrat sau cu optiune de atasare a unui dispozitiv extern. Aceste modele de soba pe peleti din eMag si alte magazine sunt recomandate pentru casele cu suprafate mari, construite pe mai multe niveluri.

 

Puterea nominala: Reprezinta indicatorul care iti spune concret daca versiunea pe care o evaluezi este suficient de puternica pentru a incalzi intregul spatiu pentru care o achizitionezi. Raportul numar de kW per metri cubi deservit depinde de temperatura externa si de izolatia casei. In general poti lua insa in calcul 1kW pentru 8 – 10mp, deci pentru o casa de 120mp vei avea nevoie de o soba cu peleti la un pret bun care sa genereze intre 12 si 15kW.

Cele mai multe modele de soba pe peleti de pe OLX se incadreaza ca nivel de performanta intre 3.5 si 32kW, cu mentiunea ca cele cu incalzire a aerului ofera in general o valoare mai mica pentru acest indicator, decat cele care folosesc agentul termic.

 

Randamentul: Acest parametru face referire la proportia in care energia calorica generata de peleti, prin ardere, se transmite catre apa sau aer devenind astfel eficienta in mod activ. Se incadreaza in general intre 75% si 95%, in functie de caracteristicile tehnice.

 

Rezervorul: Cantitatea de peleti pe care o poti introduce in rezervor, la o umplere, influenteaza frecventa cu care va fi nevoie sa revii pentru reincarcare. Aceasta variaza in general intre 16 si 60kg, influentand in mod direct si dimensiunile externe ale dispozitivului. Poti evalua corect spatiul de care ai nevoie daca iei in considerare consumul de combustibile exprimat in kilograme de peleti pe ora.

Pentru produsele care nu specifica acest parametru, precum la soba cu peleti second hand, ia in calcul o eficienta calorica orientativa a peletilor de 5kW/kg. Pentru un randament de 80%, specific pentru numeroase sobe cu peleti la preturi bune, inseamna 4kW/kg convertiti in caldura de transmis prin reteaua de apa sau degajati in aerul din mediul ambiant. La acesti parametri un model de 8kW va avea nevoie de 2kg de combustibil pe ora, o versiune de 16kW de 4kg pe ora, iar o varianta tehnica de 24kW va necesita o medie de 6kg pentru fiecare ora de functionare fara interventia ta.

 

Alimentarea: Combustibilul principal utilizat reiese din denumirea de sobe pe peleti, acesta fiind obtinut din rumegus, deseuri agricole sau din hartie. Exista si modele care permit utilizarea de mici aschii de lemn sau coji de nuca, optiuni care trebuie verificate concret in specificatiile tehnice ale fiecarui produs.

Calitatea materialelor din care sunt obtinuti si randamentul de ardere imparte peletii in trei categorii: premium (mai scumpi, mai eficienti) medii si inferiori, iar dimensiunea maxima admisa este de aproximativ 80mm diametru si 4cm lungime.

Sistemul de alimentare poate fi si el de doua tipuri: cu incarcare pe sus si respectiv, pe jos. Cele mai eficiente sunt considerate cele din a doua categorie care in timp ce introduc treptat peletii in camera de ardere, imping cenusa si zgura catre tava de colectare intretinand mai bine flacara si mentinand curatenia in interior.

Modelele cu umplere pe sus necesita combustibil cu nivel ridicat de ardere, care lasa cenusa putina, dar sunt mai costisitori.

 

 

Design: Din punct de vedere constructiv ai la dispozitie variante de soba racheta cu peleti sau in format semineu. Diferenta este data de modul de combustie a gazelor. In primul caz, acestea sunt consumate in tunelul de ardere fiind transformate in caldura si imbunatatind randamentul obtinut. La modelele din cea de-a doua categorie, acestea sunt eliminate prin cosul de fum.

Variantele de tip racheta permit patrunderea unei cantitati mai mari de oxigen in tunelul de ardere prin orificul de alimentare cu combustibil care este deschis, ceea ce accelereaza arderea. In cazul celor de tip semineu, accesul oxigenului este mai redus si controlat prin sistemul de inchidere a zonei de incarcare cu combustibil.

Pentru a avea acces la cat mai multe dintre optiunile tehnice disponibile la ora actuala si a le putea compara eficient iti recomandam sa folosesti magazinele online, cu oferte foarte variate, ca principala sursa de informare. Poti incepe cautarile pentru cea mai buna soba cu peleti, analizand exemplele selectate de specialistii nostri in functie de popularitate si performante.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu