Cea mai buna centrala termica pe GPL

Am modificat articolul ultima data pe: 19.10.17

 

Cum aleg cele mai bune centrale termice pe GPL

 

Sursa de alimentare este cel mai emblematic aspect atunci cand te gandesti sa cauti o centrala termica pe gaz petrolier lichefiat. Combustibilul respectiv constituie un mix de hidrocarburi rezultat prin procesul de rafinare a petrolului si este de multe ori stocat in butelii de mare capacitate, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ai alta sursa de energie, ca sa iti incalzesti locuinta, mai ales cand aceasta e situata in zone izolate, unde chiar nu poti beneficia de alternativa alimentarii cu gaze naturale, iar electricitatea ca solutie primara de incalzire poate fi o cheltuiala prea mare. Atat pentru cei care se vor informati in domeniu, cat si pentru cei care tin sa afle si ei unde gasesc centrala termica pe GPL la un pret bun, propunem acest articol, formulat sub forma unui ghid de achizitionare util.

Centrala termica pe GPL

Tipul combustibilului: Exista mai multe alternative ca GPL, iar cele mai notabile sunt metanul(furnizat si in retea), butanul si propanul. Cel mai mare avantaj al GPL este faptul ca are un grad mare de puritate si e inofensiv pentru apa si sol(deci si prietenos cu mediul), la fel de bine ca pentru utilizatori. Se recomanda sa te informezi cu ce tip de amestec va functiona viitoarea centrala achizitionata, daca accepta doar butan sau poate arde si propan. Ideal ar fi ca produsul cumparat sa accepte toate aceste trei alternative, daca vrei si mai multa libertate de intrebuintare, intrucat posibilitatea de a functiona cu metan iti permite ca pe viitor sa te bransezi in retea fara probleme.

 

Tipul centralei: Chiar daca se va alimenta cu GPL, centrala pe care o alegi poate avea regim de functionare conventional sau in condensatie. Mai ieftine sunt piesele clasice, desi nu cele mai eficiente ca randament. In coltul opus, printre cele mai apreciate marci pe piata din Romania, Buderus(acum integata in grupul Bosch Termotechnik GmbH) ofera modele in condensatie performante care se conecteaza si la o sursa GPL. Desi randamentul acestor variante este unul supraunitar, iti recomandam sa te documentezi cu privire la necesitatile de spatiu si de lungime a circuitului de incalzire, inainte sa apelezi la alternativa respectiva. Desi reprezinta solutia viitorului, multe locuinte de la noi nu sunt construite pentru a fi incalzite in acest sistem(sunt prea mici, corpurile de incalzire au suprafata limitata etc).

 

Puterea: E foarte evident ca daca afli puterea dezvoltata de centrala aleasa, poti calcula suprafata spatiului ce poate fi incalzit cu eficienta. Pentru locuinte cu maxim 200mp, recomandam centrale de 18 – 24kW. Daca spatiul depaseste 200 – 250mp, atunci intre 28 si 34kW vor fi de preferat. In pensiuni si cladiri rezidentiale mari, de peste 600mp suprafata de incalzit, mai bine e sa te gandesti la puteri termice nominale de 50 – 70kW.

 

Alte utilitati: Asigura-te ca piesa va functiona integral si pentru a furniza apa calda, iar daca nu, va trebui sa ii atasezi un boiler cu acumulare procurat separat. Orice dispozitiv trebuie sa ofere protectie la inghet si sa nu degaje zgomot deranjant la functionare. Prezenta unui panou de comanda mecanic sau digital este obligatorie, mai ales ca poti evalua starea centralei. Reglezi temperaturile dorite printr-o functie termostat, iar toate piesele trebuie sa afiseze corespunzator presiunea interna, printr-o optiune manomentru. Ca orice gaz inflamabil, GPL -ul trebuie stocat in siguranta, iar umplerea buteliilor se face la statiile speciale. Depinde numai de utilizator cat de multa atentie acorda conectarii la centrala.

 

Asadar, am considerat aceste pareri despre cele mai bune centrale termice pe GPL, iar acum iti propunem sa cumperi una de pe Internet. Nu gasesti asa usor alternative de acest gen in magazine, mai ales cand nu locuiesti intr-o zona urbana dezvoltata. In plus, sa comanzi online inseamna sa dai si mai putini bani.

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

Buderus Logamax Plus GB162-80 kW

 

1.Buderus Logamax Plus GB162-80 kWIata poate ca cea mai buna centrala termica pe GPL Buderus pentru spatiile extinse! In prima faza e adecvat sa mentionam ca se alimenteaza si cu GPL, si cu metan, in eventalitatea in care ai de gand sa o folosesti in retea.

Constituie o piesa cu functionare pe principiul condensatiei, ceea ce inseamna ca obtine un randament supraunitar, mentionat ca fiind de 110% de catre furnizor. In acest mod, va dezvolta o putere termica ridicata, de minim 18kW si maxim 80kW, ceea ce asigura posibilitatea de incalzire pentru suprafete de pana la 640mp.

Intrucat nu e foarte frecvent ca o casa sa totalizeze acest spatiu, mai degraba se va cumpara pentru hoteluri izolate sau pensiuni. Din pacate nu asigura un debit stabil de apa calda, iar pentru asta necesita atasarea unui boiler.

Totusi, investitia se poate recupera in timp, intrucat clasa de eficienta energetica de 5 stele promite faptul ca centrala va consuma putin. Panoul electronic, functia anti-inghet si functionarea silentioasa constituie alte avantaje suplimentare.

 

 

 

 

Buderus Logamax Plus GB162-45

 

2.Buderus Logamax Plus GB162-45Ai de gand sa-ti cheltui bugetul numai pe o centrala termica pe GPL ieftina si buna?  – Atunci poate vei dori sa consideri aceasta oferta Buderus. Piesa este una de inalta fiabilitate, fapt demonstrat si de garantia de 60 de luni. Face parte din gama celor alimentate cu GPL si metan, desemnata totodata in categoria produselor in condensatie.

Datorita acestor aspecte, produsul se va comporta economic si va oferi randament superior, fata de alte modele din comert. Se recomanda folosirea in spatii de pana la 320mp, deoarece dezvolta o putere utila variabila in intevalul 9.7 – 43.5 kW. O poti cumpara pentru cladiri mari, iar pentru o integrare optima va fi nevoie sa cumperi boiler cu acumulare separat, caci centrala nu il include.

Produsul este eficient si economic, integrat in clasa cu 5 stele si protejat la inghet. Doar 28dB la functionare ne lasa de inteles ca lucreaza in liniste. Setarile se fac rapid si intuitiv, pe baza unui selector digital.

 

 

 

 

Buderus Logamax Plus GB162-65 kW

 

3.Buderus Logamax Plus GB162-65 kWFie ca vrei s-o alimentezi cu metan, fie ca preferi GPL, aceasta centrala va functiona la fel de bine. Face parte din gama Buderus de inalta fiabilitate si randament, fiind configurata pentru functionarea in condensatie. Aceasta metoda atinge valori de randament cu caracter supraunitar, calculate in jur de 100%.

Nu consuma foarte mult, motiv pentru care a fost inclusa in categoria cu 5 stele ca eficienta energetica. Dezvolta intre 14.6kW si 62kW putere, ceea ce ne determina sa o recomandam pentru spatii mai mici sau egale cu 520 metri patrati. Nu ofera apa calda menajera, iar pentru asta e obligatoriu sa cumperi separat boilerul cu care sa o compeltezi.

Totusi, avand in vedere functionalitatea si siguranta oferita(protectie la inghet, control digital, protectie electrica), conchidem ca merita o sansa pentru a oferi caldura in diverse cladiri cu spatiu extins. Ca produce doar 46dB, asta nu e de speriat, iar garantia de 60 de luni ii confirma rezistenta in timp.

 

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4.42 out of 5)
Loading...