Cele mai bune centrale termice pe gaz

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Cea mai buna centrala termica pe gaz – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Vrei sa ai caldura in casa si apa calda la robinet, cu cheltuieli mai mici si cat mai putine defectiuni si probleme de intretinere? Totul depinde de cat de bine alegi centrala, atat ca tehnologie si componente, cat si ca putere oferita si modul in care se potriveste spatiului pe care il deserveste. Afla din acest ghid ce defineste o centrala performanta, buna pentru casa ta, sau, daca te grabesti ori stii deja ce cauti, arunca direct o privire catre doua versiuni foarte apreciate de clienti. Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP este una dintre solutiile pe care le ai la indemana pentru apartamente si case de pana la 150mp, cu o putere de 23.7kW, functionare prin condensare, cu modul rezistent din inox si un debit de apa calda de 14.7litri pe minut. Daca trebuie sa acoperi un necesar mai mare de caldura iti propunem ca alternativa WOLF FGB- K-35 de 34.7kW.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Centrala termica murala in condensare, cu o putere de 24 kW, care se alimenteaza cu gaz natural si care poate face fata in locuinte de pana la 150mp. Incalzeste, dar si prepara apa calda, are display digital, usor de citit si de controlat, are componente fiabile (schimbator de caldura din inox), protectie anti-inghet si e si silentioasa.

Nu toti posibilii cumparatori vor fi incantati sa afle ca taxa de livrare este ceva mai ridicata decat costurile obisnuite.

E un model eficient, cu care poti asigura incalzirea intr-un apartament de bloc mare, dar si la casa, de aceea merita sa faci investitia.

A 2-A OPTIUNE!

WOLF FGB- K-35 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model rezidential cu capacitate ridicata de incalzire, de 34.7kW, pentru locuinte spatioase, care asigura si apa calda menajera, in varianta instant, deci fara timpi prea mari de asteptare, cu un debit de pana la 12.9litri pe minut. Face parte dintre optiunile cu functionare prin condensare, cu randament de pana la 110% si include panou de control intuitiv si usor de folosit.

In timpul functionarii genereaza pana la 53dB, ceva mai mult decat alte variante, nivel de zgomot care se poate dovedi deranjant pe timp de noapte.

Centrala instant, pe gaz, recomandata pentru apartamente si case de dimensiuni mari, cu randament foarte bun.

A 3-a Optiune!

Arca Pocket 24F
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu o putere de 24 kW si posibilitatea de a-ti oferi instant caldura si apa calda menajera, aceasta centrala pe gaz e recomandata pentru incaperi de pana la 150 mp, fiind foarte eficienta, cu un randament de peste 92%. E usor de integrat in orice spatiu, fiind alba si avand dimensiuni reduse.

Panoul de comanda nu e unul digital, nu exista ecran LCD, motiv pentru care unele date nu vor fi afisate.

Ia in calcul achizitionarea acestei centrale termice, daca vrei sa incalzesti intr-un mod cat mai eficient o casa sau un apartamente de 150 mp.

 

 

Cum alegi o centrala termica pe gaz buna

 

Ghidul Cumparatorului

Daca vrei sa beneficiezi de un sistem de incalzire pentru locuinta si te intrebi ce sa alegi, centrala electrica sau pe gaz, deocamdata cel mai preferat combustibil ramane gazul. Varianta electrica se foloseste numai in zonele in care nu este prezenta o conexiune la reteaua de distribuire a gazelor naturale, iar costurile de functionare si intretinere la asa ceva sunt cam ridicate.

Din acest motiv, si daca au posibilitatea, multi romani prefera sa isi cumpere centrale pe gaz pentru case, considerand asta o solutie indeajuns de profitabila.

In plus, exploatarea este una foarte confortabila pentru posesor, intrucat dispozitivele respective necesita cheltuieli minime de intretinere si reparatii destul de rare, iar durata de viata este in medie de 10 ani.

Pentru cei convinsi ca trebuie sa faca aceasta achizitie si care doresc sa determine unde gasesc centrale termice pe gaz la un pret bun, am realizat un ghid de alegere a produsului adecvat, in functie de mai multe criterii esentiale in determinarea performantelor in raport cu nevoile fiecarui tip de utilizator. Iata ce puncte importante trebuie sa bifezi pe lista caracteristicilor.

 

Tipuri de centrale termice pe gaz : ai de ales intre modelul conventional si o varianta in condensare.

Cand nu iti permiti o investitie pe masura, te vei multumi cu varianta clasica, ce iti va oferi un randament de 90 – 95% ca eficienta energetica. Consideram aceasta valoare una adecvata pentru orice tip de utilizator, motiv pentru care aceste produse sunt inca foarte apreciate pe piata si, momentan, cele mai cumparate.

Daca vrei sa iti amortizezi cheltuiala mai rapid, dar poti aloca si ceva mai multe fonduri achizitiei, nu mai ramane urma de indoiala ca trebuie sa alegi una dintre cele mai bune centrale pe gaz cu condensare. Cu o eficienta energetica ce depaseste 100%(uneori ajungand la 106 – 109%), aceste dispozitive te vor ajuta sa consumi mai putin si sa ai parte de mai multa caldura pentru calorifere si apa menajera. Randamentul sporit se datoreaza metodei de recuperare a energiei calorice prin condens, posibila pe baza unor sisteme specifice.

Daca incerci sa afli cat consuma o centrala pe gaz din aceasta categorie, e de ajuns sa mentionam, conform studiilor, ca foloseste  cu pana la 35% mai putin combustibil, obtinandu-se aceeasi cantitate de caldura in comparatie cu cea oferita de o piesa conventionala.

Totusi, o singura conditie este esentiala pentru functionarea corecta : anume sa instalezi corpuri radiante foarte mari, deci pentru camere spatioase, intrucat pe circuitul de intoarcere temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 55 de grade Celsius ca sa se respecte principiul condensarii.

 

Parametrii de folosinta: Pentru performantele dispozitivului, cei mai importanti sunt : puterea termica nominala oferita, tipul de tiraj intrebuintat, debitul de apa calda si suprafata pe care o poate avea intregul spatiu incalzit.

Puterea se exprima in kilowati si va fi expusa sub forma a doua valori, cea minima si cea maxima. Daca te intereseaza o centrala de apartament pe gaz, poti sa cauti in gama pieselor ce ofera in jur de 24kW maxim, suficient de bune pentru spatii cu o singura baie si bucatarie.

Cand locuiesti la casa sau planuiesti sa incalzesti in acest mod o resedinta de vacanta pe timpul iernii, poti extinde cautarile in zona produselor cu 28 – 30kW. Daca detii doua bai, iti recomandam varianta de 28kW, iar daca ai o locuinta ce depaseste 200mp ca suprafata, n-ar strica sa te asiguri ca alegi o putere de 32kW sau poate mai mult(pentru pensiuni, de exemplu).

Tirajul poate fi natural sau fortat si se refera la modalitatea in care este aspirat aerul necesar arderii gazelor. Cea mai uzuala si mai recomandata solutie pentru apartamente si pentru instalarea in incaperi cu suprafata redusa este cea cu tiraj fortat.

Noi o recomandam si pentru case sau vile, in general pentru locuinte rezidentiale, deoarece camera de ardere este etansa, alimentandu-se cu aer din exteriorul cladirii.

La tirajul natural se utilizeaza o camera de ardere deschisa, in care se absoarbe oxigen din aerul camerei in care instalezi centrala. Daca planuiesti sa montezi produsul in propria sa incapere, utilata cu priza de aer, poti alege aceasta optiune.

Debitul de apa calda necesar, ca si puterea, se calculeaza in functie de numarul de consumatori. Se considera ca, pentru un singur robinet deschis la maxim, debitul e de 11l de apa pe minut, in timp ce la un cap de dus curg in jur de 8l intr-un minut. La apartamente, unde se pot folosi in medie doi consumatori simultan pentru apa calda, un debit de 10l/min oferit de centrala va fi suficient.

Daca adaugi in schema doua bai si apa menajera calda la bucatarie, pe langa un debit dublu, ai nevoie si de circa 30kW ca putere. Modelele care incorporeaza si boiler cu serpentina sunt optime in cazul resedintelor mari, cu necesitati extinse de apa calda.

Si spatiul gestionat se calculeaza cand incerci sa determini care este cea mai buna centrala termica pe gaz pentru locuinta ta. Pentru apartamente si resedinte mai mici de 180 metri patrati, foloseste o piesa cu tiraj fortat de putere moderata(24kW), dar pentru 240 – 250mp iti va trebui un model cu 10kW mai puternic.

 

Functiile: Te sfatuim sa te informezi despre sistemul de diagnoza si implicit despre panoul de control.

Prima optiune iti ofera tot felul de informatii despre modul de functionare a sistemului, indicand eventuale erori sau o comportare defectuoasa si , de multe ori, permitand chiar proprietarului sa remedieze problema, inainte sa aiba nevoie de asistenta profesionala.

De pilda, daca pornesti centrala fara ca robinetul pentru apa sa fie deschis ca sa o alimenteze, un semnal de alerta afisat si luminos va fi emis. La fel se poate intampla in cazul lipsei alimentarii cu gaz sau dupa o pana de curent.

Pentru a reusi sa faci toate setarile dorite, in cel mai rapid si mai usor mod, iti recomandam sa alegi un panou de comanda simplu, cat mai intuitiv. Apreciem display-urile electronice sau cu alerte LED, care iti permit sa citesti mai bine parametrii de functionare.

Daca esti de moda veche, un panou mecanic va fi la fel de bun. Nu trebuie sa lipseasca indicatorul de presiune, iar daca poti face conexiunea si cu un termostat portabil, poti spune ca ti-ai luat de-o grija.

 

Fiabilitatea: Senzorul care nu trebuie sa lipseasca din structura unei centrale termice pe gaz de top se numeste electrod de ionizare si are rolul de a distinge daca alimentarea cu gaz se face in conditii normale sau daca presiunea acestuia este prea mica.

Daca vrei sa beneficiezi de masuri de siguranta suplimentare, iti putem recomanda un produs care poate incorpora senzori suplimentari de detectie, pentru foc, fum sau scurgeri de gaz.

Ca sa nu ai parte de dileme in ceea ce priveste alimentarea cu aer pentru arderile interne, mai bine mizezi pe produse cu tiraj fortat, decat pe cele cu tiraj naural, dupa cum deja am explicat. Aceasta idee este clar impartasita de o mare majoritate de pareri despre cele mai bune centrale termice pe gaz.

De asemenea, este nevoie ca dispozitivul sa aiba un presostat, care detecteaza lipsa presiunii in instalatia pentru apa. Cauta marcajul CE, pentru a te asigura ca aparatul a fost certificat normelor europene si nu uita da verifici daca este asigurat cu protectie anti-inghet.

 

Pozitionarea si montajul: in functie de locul in care plasezi modelul cumparat, poti alege intre produse de pardoseala si centrale termice murale pe gaz. Pentru spatii foarte mari, vile, pensiuni si case in constructie, recomandam alegerea variantei pentru pardoseala, presupunandu-se ca ai la dispozitie mai mult spatiu pentru instalatie.

Daca te intereseaza doar un montaj usor si e vorba de o locuinta de dimensiuni moderate si mici, cum sunt casele sau apartamentele, nu ai niciun motiv sa nu alegi varianta murala de montaj la centrala pe gaz. Aceste produse sunt supendate pe perete, ocupand oarte putin spatiu, sunt usoare si pot oferi valori bune de putere.

 

Producatorul: Cateva dintre cele mai apreciate branduri pentru produse vandute in Romania sunt : Ferroli, Motan, Immergas, Buderus, Protherm, Vaillant si Ariston. E destul de important sa te asiguri ca furnizorul de la care cumperi este unul de incredere.

 

 

In acest scop, poti consulta ratingul online pe care il au produsele vizate sau sa vizitezi diverse forumuri, unde multi cumparatori isi pot spune parerea. In plus, te sfatuim sa te uiti si la garantie, asigurandu-te in prealabil de calitatea serviciilor de interventie pentru clienti.

Pentru potentialele persoane interesate unde gasesc centrale termice pe gaz la preturi bune, avem cateva recomandari esentiale la achizitie. Daca vrei sa iesi mai ieftin cu toata cheltuiala, beneficiezi de cele mai interesante promotii atunci cand faci comanda online.

Nu trebuie sa te preocupe excesiv eventualitatea in care ai facut o alegere gresita, caci dupa ce comanzi de pe internet beneficiezi de aceeasi garantie, calitate si ai si posibilitatea sa returnezi modelul, cerand altul in chimb sau recuperand banii. Convinge-te de cele mai convenabile oferte la centrale termice pe gaz, consultand si clasamentul nostru de produse, aici prezentat.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP

 

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP e una dintre cele mai avantajoase centrale pe gaz pe care le poti monta in locuinta ta, pentru incalzire. In primul rand, functioneaza in condensare, avand un randament mai bun si un consum mai scazut. Apoi, are o putere maxima de 23.7 kW, ceea ce o face utila pentru incalzirea unor suprafete de pana la 150 de metri patrati. Totodata, afla ca prepara si apa calda, in mod instant (debit de 13.7 l/min).

Tirajul de evacuare a gazelor naturale se realizeaza fortat, iar kitul de eliminare este inclus in pachet, ceea ce te scuteste de o investitie in plus. Are vas de expansiune de 8l, modulul de condensare e din otel inoxidabil – nu rugineste, iar modul de utilizare e facil.

Are display, pe care poti verifica parametrii de functionare si pe care vor fi afisate codurile de eroare, in cazul in care apar (astfel, le poti verifica in manualul centralei, pentru a afla care e problema). E silentioasa, se monteaza pe perete, iar dimensiunile sunt urmatoarele: 763 mm in inaltime, 440 mm in latime, 303 mm in adancime si o greutate de 37 kg.

 

Avantaje

Incalzeste si prepara apa calda menajera.

Asigura un debit de apa crescut, de 14,1 l/minut.

Este foarte silentioasa in functionare.Utilizatorii sustin ca are un consum de gaz scazut, lucru asigurat si de faptul ca e o centrala in condensare.

Pachetul include si kitul de evacuare a gazelor.

 

Dezavantaje

E posibil ca pretul pentru livrarea standard sa ti se para putin ridicat.

 

 

 

 

WOLF FGB- K-35 

 

WOLF FGB- K-35 e o centrala termica in condensare, cu o putere de 34.7 kW, avand un randament de incalzire de 110%, o eficienta a combustiei de gaze de 99% si capacitatea de a furniza caldura pentru o casa de 200mp. De asemenea, prepara si apa calda in regim instant, cu un debit de 12.9 l/min. Asadar, daca ai un apartament mare, de 3-4 camere, sau stai la casa, aceasta centrala iti poate asigura confortul termic, in timp ce consumul de gaz si electricitate va fi mai scazut.

Are o constructie durabila (tevi de cupri, schimbator de caldura din aluminiu-siliciu, schimbator de caldura din otel inoxidabil etc.) si inteligenta, are supape de siguranta, protectie la inghet, capcana de condens, vas de expansiune de 8l, aerisire si supapa de sens pentru gazele de ardere.

Dispune de un display cu o interfata user-friendly. Nivelul de zgomot atinge 54 dB, ceea ce poate fi deranjant, daca instalezi centrala intr-o incapere in care petreci mult timp. Cantareste 35 kg, iar dimensiunile sunt de 72 cm x 40.8 cm x  30.8 cm (inaltime x latime x adancime).

 

Avantaje

Centrala termica murala pentru incalzire si preparare apa calda menajera.

Functioneaza in condensare, oferind un randament de 110%.

Datorita puterii nominale maxime de 34.7 kW, e eficienta in incaperi de pana la 200 m².

Vine cu garantie de 24 de luni.

 

Dezavantaje

E un model mai costisitor, ceea ce e explicabil prin puterea si eficienta sa.

 

 

 

 

Arca Pocket 24F

 

Arca Pocket 24F este o centrala termica conventionala, pe gaz, care e capabila sa ofere instant apa calda si caldura, astfel incat sa ai parte de un grad ridicat de confort la tine in locuinta. Ea are un tiraj fortat, ceea ce inseamna ca necesita cos de evacuare, diametrul acestuia fiind de 100 cm si ofera un randament de 92%.

Puterea cu care lucreaza centrala despre care vorbim acum e de 24 kW. Asta o face sa fie potrivita pentru locuintele ce au pana in 150 mp. E foarte frecvent cumparata pentru apartamente. Panoul de comanda este unul mecanic, dar totul e destul de intuitiv, pentru a-ti fi cat mai simplu. 

Ca si dimensiuni, centrala masoara 400 x 720 x 300 mm. Racordul pentru gaz e de 3/4“, iesirea de apa calda 1/2“, intrarea pentru apa rece 1/2“, turul si returul de incalzire 3/4“. Carcasa centralei e alba, integrandu-se cu usurinta in orice locuinta.

 

 

 

 

Viessmann Vitodens BPJD053

 

Modelul BPJD053 din seria Vitodens rezolva, cu eficienta si eleganta, problema incalzirii spatiilor mari din vile si apartamente tip duplex ori spatii comerciale sau de birouri, cu o suprafata de pana la 200 – 220mp. Este o versiune in condensare, cu randament de pana la 108.4% si o putere de 33kW. Include pompa cu turatie variabila, care poate reduce consumul, in functie de necesar, pana la 8.5kW, si protejeaza dispozitivul de uzura generata de variatiile de presiune.

Poate fi utilizata atat cu gaz metan, cat si cu GPL, si este o varianta cu tiraj fortat, potrivita pentru dotarea zonelor rezidentiale. La capitolul apa calda menajera, iti putem spune ca este o centrala pe gaz din categoria celor instant. Nu include, deci, rezervor colector, ceea ce inseamna un design mai compact (707 x 400 x 350mm) si eliminarea timpilor de asteptare cu acces rapid la apa calda. In acest caz vorbim despre un debit de pana la 16.7l/min.

Atat arzatorul, cat si suprafata de transfer termic sunt realizate din inox, pentru rezistenta mai buna la coroziune, iar centrala este livrata impreuna cu kitul pentru evacuarea gazelor. Panoul de control este clasic, cu butoane si afisaj digital, destul de simplu de folosit, iar sistemul de gestionare a temperaturii include si autodiagnoza, care te informeaza prompt daca apar neregularitati in functionare.

 

 

 

 

Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2 

 

Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2 e o centrala potrivita pentru incaperile rezidentiale, cu suprafete de 150-190 mp, pe care le va incalzi si in care poate furniza si apa calda in regim instant, cu un debit de 12 l/min. De mentionat ca puterea e de 24 kW, iar modelul lucreaza in condensare, fiind obtinut un randament de 107.9%. Asta inseamna nu doar ca va avea un consum de energie mai scazut, dar si ca va elimina noxe mai putine.

Schimbatorul de caldura e unul eficient, construit dintr-un aliaj pe baza de aluminiu-siliciu, iar centrala e construita asa incat sa ofere acces rapid la componentele interioare, pentru a interveni fara probleme in cazul unei defectiuni. Are tiraj fortat, kitul de evacuare intra in oferta, iar o dotare foarte apreciata si utila in anotimpurile reci este protectia la inghet.

Centrala are panou de comanda digital si intuitiv de urmarit, astfel ca vei fi mereu la curent cu modul de functionare al dispozitivului. Se monteaza pe perete si, din cauza unei adancimi de 350 mm si unei inaltimi de 840 mm va ocupa mai mult spatiu, asa ca asigura-te ca exista suficient loc pentru ea. In orice caz, abia o vei auzi functionand, caci e foarte silentioasa (emite cel mult 36 dB).

 

Avantaje

Centrala in condensare pentru incalzirea incaperilor mari, de pana la 192 m².

Are un consum mai redus de energie si emite mai putine noxe, multumita sistemului de functionare.

Produce apa menajera in mod instant, furnizand un debit de 12 l/min.

Este foarte silentioasa – 36 dB.

Kitul de evacuare este inclus in pachet.Are garantie extinsa pe 36 de luni.

 

Dezavantaje

E ceva mai voluminoasa si mai grea (44kg).

 

 

 

 

Beretta Ciao Green 25 CSI

 

Daca ai nevoie de o centrala termica in condensare pentru apartamentul tau, iti recomandam acest model. E util atat pentru incalzirea locuintei, cat si pentru apa calda menajera, are tiraj fortat (kitul de evacuare fiind inclus in pachet) si functioneaza cu o putere de 20W. Produsul e potrivit pentru locuinte ce au o suprafata maxima de 150 mp si vine cu un vas de expansiune de 8 litri.

Pentru a-ti fi cat mai simplu sa setezi ceea ce vrei, ai la dispozitie un mic ecran digital, dar si butoane care se rotesc pentru a ajusta anumiti parametri. Temperatura maxima a cazanului poate ajunge la 80 de grade Celsius, cu o presiune de 3 bari. Debitul de apa calda e de 14.3 litri/min, iar randamentul maxim de incalzire 102.2%.

Centrala aceasta se monteaza pe perete, are 27 kg si masoara destul de mult – 71.5 x 40.5 x 25 cm. Produce un zgomot redus, de 42 dB.

 

Avantaje:

Centrala e utila pentru incalzirea unei locuinte, dar si pentru a oferi instant apa calda menajera.

Setarile necesare sunt simplu de realizat cu ajutorul butoanelor si a ecranului digital. 

102.2% e randamentul, fiind o valoare buna, ce permite incalzirea rapida a incaperilor.

Produce un zgomot redus, de doar 42 dB, deci, nu va fi deranjanta din acest punct de vedere. 

 

Dezavantaje:

Puterea de 20 kW o face sa fie potrivita doar pentru locuinte de pana in 150 mp, ceea ce pentru unii poate fi prea putin.

 

 

 

 

Ariston Clas One 24

 

Iti propunem de aceasta data modelul Clas din colectia ONE, lansata de Ariston in anul 2017, sub forma versiunii de 24kW, suficient de puternica si eficienta pentru a asigura confortul termic si apa calda, intr-o locuinta de pana la 180mp. Te vei intelege foarte bine cu aceasta centrala daca te numeri printre cei deranjati de alternativele ceva mai galagioase. Clas ONE genereaza intre 20 si 40dB, deci nu vei avea probleme nici daca este instalata destul de aproape de zonele de dormit.

Este o versiune instant, ceea ce inseamna ca primesti apa calda la dus in aproximativ 10 secunde si nici calorifele nu au nevoie de prea mult timp pentru a se incalzi. Pe de alta parte, iti va oferi un debit de pana la 12.1litri, deci daca mai multe persoane folosesc apa calda intensiv, cam in acelasi timp, este posibil sa nu ai o presiune prea buna.

Beneficiezi de un randament de incalzire de pana la 109.8%, cu un consum de gaz de pana la 2.33mc/ora. Panoul de control este de tip mecanic, cu afisaj digital si un sistem intuitiv, usor de folosit. Retine ca vorbim despre un model Ariston wi-fi ready, care poate fi controlat prin Internet, dar cu conditia achizitionarii unui termostat extern care intermediaza accesul online.

 

 

 

 

Motan Sigma 24 Erp 

 

In cazul in care locuinta ta nu e racordata la reteaua de caz, sau locuiesti intr-un oras sau sat in care aceasta facilitate nu e disponibila, s-ar putea sa iesi mai avantajos cu o centrala termica conventionala (randament de 93%), decat cu una alimentata pe lemne. Acest model vine cu duze instalate de catre producator, pentru alimentarea cu gaz natural. Aici tine doar de tine ce fel de butelie doresti sa montezi. In pachet mai e inclus si kitul de evacuare a gazelor.

Are o putere de 24kw, si o poti utiliza atat pentru incalzire, dar si pentru prepararea apei calde (debit de 10 litri/min), multumita unui schimbator de caldura secundar instalat in placi. Se remarca si prin fiabilitate, hidroblocul e facut din poliamida ranforsata cu fibra de sticla, are vas de expansiune de 7 litri si placa electronica cu protectie la variatiile de tensiune.

Are panou de comanda digital, usor de citit, precum functie de autodiagnoza. Cantareste 31 kg, astfel ca va fi mai facil de montat, datorita gabaritului relativ redus. De mentionat si ca are 700 mm inaltime, 436 mm latime si doar 307 mm adancime.

 

Avantaje

Centrala conventionala ce poate fi instalata in locuintele care nu sunt racordate la reteaua de gaz (necesita alimentare cu gaz natural, deci poti folosi butelii).

Are putere de 24 kw, incalzeste si furnizeaza apa calda.

Este silentioasa, scotand un zgomot de maximum 40 dB.In pret e inclus si kitul de evacuare a gazelor arse.

O primesti alaturi de garantia de 36 de luni.

 

Dezavantaje

Eficienta sa depinde de suprafata pe care intentionezi sa o incalzesti si de gradul de izolare al casei.

 

 

 

 

Ariston Genus One 24 

 

Aceasta centrala e una in condensare, ceea ce inseamna ca e foarte eficace din punct de vedere energetic. Ea are un randament maxim de incalzire de 108% si o eficienta a consumului de gaze de 97.4%. Face parte din clasa A (80W) si poate folosi cel mult 2.33 mc/h. 

Alte detalii importante pe care trebuie sa le mai stii sunt urmatoarele: apa calda se pregateste instant, gazele sunt evacuate fortat, puterea maxima cu care lucreaza e de 23.6 kW, debitul de apa calda e de 11 l/min, iar suprafata in care poate fi utilizata nu trebuie sa fie mai mare de 180 mp. 

Controlul acestui produs e simplu de facut, deoarece exista un panou de comanda cu ecran digital si butoane tactile. E dotat cu functii utile precum: auto, comfort, detectare situatii anormale, programare orara sau autodiagnoza activa. Dimensiunile acestui produs sunt de 74.5 x 40 x 31.5 cm si se monteaza pe perete, avand o greutate de 32.7 kg. Pachetul include si kitul de evacuare a gazelor arse.

 

Avantaje:

Ofera un randament bun, de 108%, gratie faptului ca e un model ce functioneaza in condensare. 

O poti folosi si pentru a incalzi apa calda menajera, avand un debit de 11 l/min. 

Se poate controla cu usurinta prin panoul de comanda digital si a butoanelor cu touchscreen intuitive.

E un model cu tiraj fortat, iar kitul de evacuare a gazelor e inclus in pachetul de achizitie.

 

Dezavantaje:

Avand in vedere faptul ca e recomandata pentru cel mult 180 mp, va fi cu adevarat eficienta doar in apartamente si in casele mici. 

 

 

 

 

Ariston Cares Premium 24 EU

 

Ariston Cares Premium 24 EU poate fi montata in orice apartament cum sunt cele obisnuite, de bloc, intrucat consuma o putere termica maxima de pana la 23.5 kW, ceea ce o face sa fie eficienta in astfel de spatii, mai ales daca ele sunt bine izolate. Este si avantajoasa energetic (4 stele).

Este o centrala in condensare, ceea ce ii creste eficienta la 103.9%. In acelasi timp, impactul asupra mediului inconjurator e mai redus, fiind eliminate cu pana la 75% mai putine noxe. De asemenea, incorporeaza doua schimbatoare de caldura, unul principal, din aluminiu, pentru incalzirea locuintei, iar un altul secundar, din otel inoxidabil, pentru apa calda. Va furniza un debit constant de 9.4 l/minut (daca nu dai drumul, odata cu dusul, si la bateria de la bucatarie).

Este livrata impreuna cu kitul de montare, insa, pentru a beneficia de garantia de 36 de luni, trebuie sa apelezi la una dintre firmele autorizate de catre producator, pentru instalare. Are protectie la inghet, vas de expansiune pentru evitarea suprapresurizarii, tiraj fortat si poate fi alimentata doar cu gaz metan.

 

Avantaje

Centrala pentru apartamente/case de pana la 200mp.

Functioneaza in condensare: randament de 103.9% si emite mai putin noxe.

Dispune de display LCD si butoane intuitive de control, putand fi folosita fara manual de utilizare.

Are o constructie menita sa fie usor de intretinut si de reparat. Are garantie lunga, de 36 de luni.

 

Dezavantaje

E mai zgomotoasa, emitand pana la 50 dB, ceea ce poate fi deranjant, mai ales pe timp de noapte.

 

 

 

 

Cum sa folosesti o centrala termica pe gaz

 

Foarte multe persoane s-au debransat in ultimii ani, de la sistemul centralizat de incalzire, preferand sa-si doteze apartamentul cu o centrala termica pe gaz. Motivul e simplu de inteles, caci aparatele in cauza reusesc sa reduca drastic cheltuielile lunare.

 

Daca vrei sa scapi de grija facturilor, va trebui insa, sa tii cont de mai multe aspecte, intrucat demersurile ce trebuie facute in acest sens, sunt destul de complicate. Nu te ingrijora! In cele ce urmeaza, vom incerca sa iti raspundem la toate intrebarile, ca sa nu intampini prea multe probleme dupa ce ai achizitionat centrala potrivita apartamentului tau.

 

Instalare si avize

Daca nu esti bransat la sistemul centralizat, lucrurile vor fi destul de simple. In caz contrar, s-ar putea sa ai ceva batai de cap, asa ca inarmeaza-te cu rabdare. In prima faza, va trebui sa inaintezi o cerere de debransare Asociatiei de proprietari. Odata depus acest document, vei fi nevoit sa astepti referatul tehnic de specialitate al companiei de termoficare. Pe baza acestuia, Adunarea generala a Asociatiei de locatari, iti va aproba debransarea. Operatiunea va putea fi realizata dupa aceea, de orice firma avizata, atat timp cat intruneste conditiile din referatul tehnic. Mentionam de asemenea, ca toate cheltuielile vor fi suportate in totalitate,de tine.

Odata efectuati pasii amintiti in paragraful anterior, poti trece la instalarea centralei. Vei fi nevoit, inainte de toate, sa obtii acordul de proiect al distribuitorului de gaz. Ca sa faci acest lucru, trebuie sa completezi un alt formular, pe care sa-l semneze si vecinii care au trecut deja la aceasta metoda de incalzire. Compania se va ocupa apoi, de toata treaba – contracost, bineinteles, caci cineva trebuie sa achite materialele si manopera instalatorului.

Partea complicata a luat sfarsit, insa ai face bine sa-ti pregatesti buzunarele, intrucat urmeaza cea mai costisitoare etapa – si anume, montarea centralei. Pe langa serviciile prestate de instalator, va trebui sa platesti toate tevile si piesele auxiliare necesare instalarii. La acestea se pot adauga bineinteles, si cateva calorifere, daca simti ca unele zone nu sunt incalzite corespunzator.

 

Reglaj & setari

Ar fi indicat de asemenea, sa achizitionezi un termostat, care sa reduca consumul de gaz. Cei mai multi utilizatori aleg sa-l amplaseze in cea mai racoroasa camera, centrala fiind astfel, nevoita sa se opreasca, cand locuinta este optim incalzita.

Daca urmeaza sa pleci de acasa pentru o perioada lunga de timp, te sfatuim sa inchizi aparatul, caci acesta va incarca inutil factura. Ca sa faci acest lucru, va trebui sa actionezi butonul ON/OFF aflat, de regula, in partea frontala a centralei.

 

Control periodic

Conform prevederilor legale in vigoare, esti nevoit sa iti spui periodic, centrala unei inspectii tehnice. Daca distribuitorul de gaz constata la controlul instalatiei, ca nu a fost efectuata nicio verificare in ultimii 2 ani, iti poate opri alimentarea cu gaz, pana in momentul in care este facuta dovada unei inspectii. De preferat ar fi sa nu te abati de la aceasta regula, caci in joc e siguranta ta si a familiei!

 

 

 

Marci populare:

 

Alegerea unei centrale termice pe gaz poate reprezenta o provocare, mai ales in ceea ce priveste tipul si principiul de functionare si puterea de lucru. Alegerea unui brand recunoscut poate fi salvatoare – daca este realizata in cunostinta de cauza – deci iata care sunt primele recomandari ale specialistilor.

 

Parte a grupului Robert Bosch GmbH incepand cu anul 20013, Buderus este o companie nemteasca cu o vechime apreciabila pe piata. La inceputuri, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ea a pornit la drum ca producatoare de articole din otel si fonta. In 1989 Buderus proiecteaza si breveteaza elementii de fonta, care au stat la baza produserii primelor radiatoare.

Alte momente importante care marcheaza evolutia companiei in domeniul solutiilor de incalzire sunt reprezentate de producerea si comercializarea primului cazan de mare putere ce functiona pe principiu diesel –  in 1918, si lansarea cazanelor de abur din otel in 1953. In prezent, firma a renuntat la productia de otel brut si s-a concentrat pe proiectarea si comercializarea solutiilor de incalzire, alaturi de aparate de aer conditionat si diverse boilere.

Cele 5 unitati de productie sunt amplasate in Germania, iar ceea ce face brandul celebru in ultimii ani sunt centralele termice in condensare, cu o eficienta energetica supraunitara si cu un raport pret/eficienta care le face extrem de atragatoare, chiar daca pretul de achizitie este mai mare decat cel al modelelor conventionale. Iar daca nu esti dispus sa investesti atat de mult, ai mereu optiunea unui model clasic.

 

Cu denumirea completa Vaillant Group, acesta este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de incalzire pentru locuinta si apa menajera. Numarul total de angajati depaseste in prezent 12 000 de persoane, iar castigurile anuale o amplaseaza pe locul doi in Europa pe aceasta sfera de productie. Chiar daca cele mai cunoscute produse ale brandului – cele care l-au facut celebru – sunt boilere suspendate, interesul prezent pentru furnizarea de variante ecologice si de promovare a unei dezvoltari sustenabile au facut ca varietatea de produse apreciate sa fie mult mai mare.

Avand sediul central amplasat in Remscheid, compania a fost si ramane una de familie inca din anul 1874, cand Johann Vaillant a fondat-o. In 1894 ascensiunea fabuloasa a companiei este marcata de fabricarea primului boiler inchis pentru baie.  Acesta era primul dispozitiv capabil sa furnizeze apa curata, necontaminata cu gaze de combustie, care, implicit a deschis un nou segment de piata. In 1924 a urmat natural productia primului boiler pentru incalzire centrala.

Grupul Vaillant a crescut datorita inovatiilor sale, insa cin aceasta perioada de inceput, constant, pana in prezent. Acum, el se concentreaza pe producerea de tehnologie bazata pe energie regenerabila. In 2006 a inceput productia de pompe de caldura, iar in 2011 a fost lansat in Europa primul sistem combinat generator de caldura si electricitate.

 

Parte componenta a Grupului Kober, Motan reprezinta ramura producatoare de sisteme de incalzire pentru locuinte si spatii comerciale. Productia de echipamente a pornit la drum in anul 2000, cu manufacturarea  de instalatii industriale pentru fabrica de vopsele. Incepand cu anul 2002, principala activitate de productie a devenit proiectarea, realizarea si vanzarea de echipamente de incalzire. Fiind primul producator de centrale termice romanesc, brandul a investit mereu in cercetare.

Principalul scop urmarit de catre companie este satisfacerea cerintelor extrem de variate ale pietei. Produsele si serviciile  oferite alcatuiesc un portofoliu larg, care nu numai ca satisface pretentiile cumparatorilor, dar se dovedesc si extrem de eficiente din punct de vedere energetic. Mereu in cautarea solutiilor celor mai sustenabile prin intermediul Directiei de Proiectare si Cercetare din cadrul companiei, brandul a devenit in scurt timp preferatul utilizatorilor casnici, dar si una dintre primele recomandari ale specialistilor.

Un alt mare avantaj oferit de companie este reprezentat de suportul tehnic local, rapid si prompt. Piesele de schimb pentru intretinerea periodica a echipamentelor sunt usor de achizitionat la preturi accesibile, livrarea lor fiind rapida. Iar produsele pot fi achizitionate din magazinele de profil din intreaga tara, din magazinele online si de la multi dintre instalatorii certificati.

 

 

 

Lasa un comentariu

6 Comentarii

Geo

February 25, 2020 at 7:06 am

Am Vitodens 050 de 5 ani si sunt foarte multumit. A inlocuit un Vitopend de 17 ani, asa ca am o experienta placuta cu Viessmann, nici nu am ce sa spun mai mult, daca tine si asta tot pe atat e parfum!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

February 25, 2020 at 7:24 am

Buna, Geo,

Multumim pentru feedback!

Echipa DrDeco.ro

Raspunde
                                   
Cornel

January 22, 2020 at 5:47 pm

Eu personal am o experienta placuta cu Viessmann si recomand! Modele se aleg dupa buget. Vitodens 100, dupa parerea specialistilor, este printre cele mai bune centrale din clasa ei

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 23, 2020 at 9:07 am

Buna, Cornel,

Multumim pentru feedbackul oferit!

Cele bune,

Echipa DrDeco.ro

Raspunde
                                   
Marinela

January 4, 2020 at 6:31 am

Buna ziua,

Nu recomand Bosh condens 2000, s-a stricat schimbatorul de caldura la 2 ani si 3 luni de la punerea in functiune (garantie doar 2 ani prin Romstal)

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 6, 2020 at 11:49 am

Buna, Marinela,

Multumim pentru feedbackul oferit!

Toate cele bune,

Echipa DrDeco.ro

Raspunde