Cea mai buna centrala pe lemne si peleti

Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Cum aleg cele mai bune centrale pe lemne si peleti

 

Ghidul cumparatorului

Cu un pret mic de achizitie si disponibilitate crescuta, lemnul este una dintre cele mai bune variante de combustibil in zonele indepartate care nu sunt conectate la reteaua de distributie de gaz. Daca intentionezi sa investesti intr-o centrala pe lemne si peleti la un pret bun, iata cateva aspecte demne de interes.

Modul de functionare este primul aspect care trebuie luat in considerare, avand in vedere ca influenteaza inclusiv pretul de achizitie.

Modelele disponibile la preturi mai mici sunt cele cu ardere clasica: pot fi alimentate cu orice fel de lemn, dar au o camera de ardere de dimensiuni relativ mici, care presupun taierea lemnelor la anumite dimensiuni.

Alternativa necesita o investitie ceva mai mare: este vorba despre piesele cu gazeificare, cu un randament de pana la 94%, nivel redus de noxe si camera de ardere de dimensiuni generoase. Problema este ca, daca intentionezi sa o alimentezi cu emn, acesta trebuie sa fie bine uscat si de calitate superioara, ceea ce presupune achizitia lui cu macar un an inainte de arderea propriu-zisa.

Modul de alimentare este important; numeroase pareri despre cele mai bune centrale pe lemne si peleti mentioneaza posibilitatea folosirii unui sistem automat, dar in acest caz, specialistii te avertizeaza ca nu vei mai putea folosi decat peletii. Este practic si util sa identifici un produs care sa permita arderea unei cantitati suficiente de combustibil, incat sa nu te trezeasca noaptea pentru realimentare.

Puterea termica a unui produs din gama trebuie sa tina cont atat de suprafata ce trebuie incal+

zita, cat si de cantitatea si tipul consumatorilor de apa calda menajera. Cele mai mici optiuni sunt cele cu puteri de 20 – 24 kW, care sunt capabile sa incalzeasca suprafete de pana la 50 mp si sa ofere 8 l/min pentru robinetul din bucatarie, respectiv 10l/min pentru cel de dus.

Sistemele de protectie sunt intotdeauna importante, atunci cand vine vorba despre piese din aceasta categorie. Sistemele de eliminare a noxelor reprezinta un element care trebuie verificat periodic. Protectia la supraincalzire si oprirea automata in cazul in care combustibilul s-a epuizat, reprezinta de asemenea subiecte de interes. Modelele moderne sunt de asemenea prevazute cu un sistem modern de identificare a erorilor si autodiagnoza, ceea ce permite realizarea unui service mai prompt.

Daca nu stii exact asupra carui model sa te opresti, din oferta disponibila pe piata, noi am decis sa iti prezentam cateva dintre cele mai apreciate produse pe care le poti achizitiona, cu mentiunea ca ele se bucura, printre altele, de recenzii pozitive din partea utilizatorilor.

 

 

Produse momentan indisponibile

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Metal Fach Classic Seg Bio CDB-14

 

Una dintre cele mai apreciate variante de centrale mixte disponibile pe piata este acest model Classic Seg Bio. produsul este unul din categoria celor conventionale, cu montare murala, care iti pune la dispozitie o putere nominala care variaza intre un minim de 4.2 kW si un maxim de 14 kw.

Piesa este echipata cu un panou de comanda cu afisaj de tip LCD touchscreen. Conform indicatiilor producatorului, piesa poate fi folosita cu succes in spatii de pana la 170 mp, multumita randamentului de aproximativ 90%. Trebuie, pe de alta parte, sa fii constient ca dispozitivul nu este prevazut cu boiler incorporat.

Multumita arzatorului de tip Eco Energy, centrala poate fi alimentata cu lemne, dar si cu carbune marunt, agropeleti sau peleti din rumegus. Cazanul e echipat cu sistem automat de aprindere si stingere si cu o foarte eficienta protectie la supraincalzire. Cazanul este fabricat din otel de 6, respectiv 4 mm, pentru o durabilitate de invidiat.

Sunsystem Burnit WBS Active 40

 

O alternativa cu o capacitate medie de functionare este acest model marca Sunsystem. Produsul este unul cu ardere automata, alimentat in egala masura cu lemn sau peleti, cu o putere nominala de 35 kW care acopera o suprafata de pana la 165 mp.

Rezervorul piesei are o capacitate maxima de 500 l cu un volum al camerei de ardere de 0.5 mc. Produsul este unul testat si aprobat conform normelor europene de siguranta. In cazul in care optezi pentru folosirea peletilor, poti beneficia de sistemul de alimentare complet automat, care te scuteste de griji si batai de cap.

Si din punctul de vedere al sigurantei, produsul este unul promitator. El este echipat cu doi senzori de temperatura pentru vasul buffer si unul suplimentar care urmareste temperatura din cazan, putand fi gestionat prin instalarea unui termostat de camera. In plus, in cazul penelor de curent, memoria piesei salveaza toate setarile realizate anterior, astfel incat functionarea sa fie reluata automat in aceiasi parametri de lucru.

 

Sunsystem Burnit WBS 40 Pell Eco

 

Daca in prezent iti permiti o investitie intr-o centrala pe lemne si peleti ieftina si buna, poate ar trebui sa ai in vedere varianta Sunsystem Burnit WBS 40. Multumita controlului cu microprocesor si supapei de siguranta de 3 bar, o consideram o piesa perfect sigura, potrivita pentru orice spatiu rezidential.

Piesa are o putere maxima de 40 kW, multumita careia poate incalzi eficient spatii de pana la 180 mp. In pachetul achizitionat vei primi cazanul Burnit de 40 kW, arzatorul de peleti de 35 kW, kitul complet de montaj pentru arzator si, de asemenea, un buncar pentru peleti cu o capacitate de 500 kg.

In cazul in care optezi pentru alimentarea pe baza de peleti, trebuie sa stii ca aceasta poate fi realizata automat, fara sa fie necesara interventia ta periodica pentru furnizarea de combustibil. Aparatul este echipat cu mai multe sisteme de siguranta, care fac ca exploatarea sa se faca ara nici un fel de riscuri.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
3 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Buta Tiberiu
Buta Tiberiu
September 30, 2018 9:17 am

Salut.Arzatorul functioneaza pana la temp setata, se opreste si dupa ce scade temp nu mai porneste.Am mesaj Ignition Fail.Am aspirat curatat so a trebuit sa restartez manual arzatorul ca sa se aprinda din nou.Stie cineva care ar fi cauza?

Radu Gheorghita
Radu Gheorghita
November 21, 2018 7:19 am
Reply to  Buta Tiberiu

Salut aceiasi problema o am si eu si tot incerc sa aflu care este cauza.

Iuly
Iuly
January 26, 2020 7:55 pm

La ce model decentrala aveti probleme?

DMCA.com Protection Status