Cea mai buna centrala pe lemne cu gazeificare

Am modificat articolul ultima data pe: 19.07.18

 

Cum aleg cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare

 

Incalzirea unei case este un aspect foarte important al vietii de zi cu zi, iar pe piata intalnim multe optiuni pentru asigurarea acestei nevoi esentiale. Una din cele mai noi solutii este centrala termica pe lemne cu gazeificare, care utilizeaza un procedeu de ardere cu un randament foarte bun, in acelasi timp emitand si cantitati scazute de noxe in atmosfera. Pentru a va ajuta sa cumparati o centrala pe lemne cu gazeificare la un pret bun, v-am pregatit un ghid informativ.

 

 

Mai intai de toate, este contraindicat sa alegeti o asemenea centrala fara sa stiti exact modul in care opereaza si avantajele pe care le ofera. Pe scurt, principiul de functionare folosit este nu doar arderea lemnului (care este combustibilul de baza), ci si conversia sa intr-un gaz inflamabil, ce la randul sau este utilizat pentru incalzire.

Lemnul emite un anumit tip de gaz care, trecand in camera secundara de combustie, va fi amestecat cu oxigen, iar apoi ars din nou, de data aceasta la temperaturi foarte mari (1200 grade Celsius). Prin aceste doua procese, sistemele respective ofera un nivel extrem de bun de energie dintr-un combustibil ieftin si accesibil, toti acesti factori contribuind la atractivitatea lor pe piata.

Puterea este foarte relevanta, cand vreti sa faci o astfel de achizitie. Gama de modele din comert poate include sisteme de la 20-30 kilowati, potrivite caselor mai mici, si pana la peste 80 kilowati, pentru incalzirea unor case generoase sau chiar a unor pensiuni. In selectarea pe criteriul de putere, este important prin urmare sa luati aminte de suprafata care trebuie incalzita.

Dimensiunile unei centrale vor conta, de altfel. Mai intai de toate, stabiliti de cat spatiu beneficiati in locul unde o veti amplasa, si dupa aceea selectati un model care sa incapa cu succes. O centrala de 400 de kilograme va ocupa o buna parte a unei camere, si in plus, greutatile ridicate inseamna mai mult efort la instalare; pe de alta parte, modelele de aceste dimensiuni au si camera de ardere mai largi, deci vor incalzi mai eficient, datorita capacitatii de a inmagazina mai mult combustibil.

Nu in ultimul rand, luati in considerare si compatibilitatea cu sistemul de incalzire de acasa. Centralele cu gazeificare sunt, de regula, compatibile cu orice retea (calorifere, incalzire prin pardoseala, etc.). Insa exista modele care nu produc apa menajera in mod direct, de exemplu, iar in atfel de situatii trebuie achizitionat si un boiler.

Cat de mult puteti economisi? Aici exista mai multi factori contribuitori, precum marimea casei, cat de bine este izolata, ce temperaturi doriti in camere, cata apa menajera se consuma, si cat de bun si uscat este lemnul folosit. Estimativ, daca utilizati lemn de calitate buna, se pot economisi pana la 50% din banii necesari incalzirii cu centrale simple pe gaz.

Acestea fiind spuse, ghidul nostru ofera si descrierile a catorva astfel de sisteme, analizate pe baza unor recenzii si pareri despre cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare:

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Viessmann Vitoligno 100S

 

Aceasta centrala vine echipata cu o camera de dimensiuni mari pentru incarcarea lemnelor, ceea ce rezulta intr-un grad inalt de autonomie, intrucat nu va fi necesar sa o incarcati des. Totodata, se pot utiliza si bucati mari de lemn, deci nu veti fi nevoiti sa folositi toporul foarte des.

Gazele din ardere sunt redirectionate catre camera secundara de catre un ventilator, rezultand un principiu de functionare ecologic si eficient, cu emisii de carbon mici. Modelul prezinta o putere maxima de incalzire de 30 kW, suficienta pentru asigurarea nevoilor celor mai multe case, iar producatorul ofera si modele de pana la 80 kW pentru incalzirea pensiunilor sau a altor structuri mai mari. Pentru acest produs, lista de caracteristici include urmatoarele dimensiuni si valori: randament maxim de 87%, dimensiuni camere de ardere: 500 x 1390 x 1289 milimetri, alimentare electrica 230V, temperatura minima pe retur de 55 grade Celsius, si masa de 551 de kilograme.

Toate acestea fac din produs o optiune eficienta prin randament, el fiind relativ usor de folosit si de instalat, date fiind dimensiunile si greutatea sa. Pentru indicatii in ceea ce priveste spatiul necesar amplasarii sale, va fi nevoie de o camera de circa 2 pe 4 metri, in special daca va acomoda si un puffer, care este un acumulator de apa calda ce stocheaza energia produsa in exces de catre boiler, pentru utilizare ulterioara. In cazul modelului Vitoligno 100S, cu puterea de 30 kW, pufferul trebuie sa aiba minim 600 de litri in capacitate. In concluzie, este un produs recomandabil pentru case de dimensiuni medii-spre mari.

 

 

 

Pyrocal 22

 

Instalatia aceasta este o centrala pe lemne cu gazeificare, ieftina si buna, potrivita caselor mai mici, cu o nevoie energetica relativ limitata. La cei 22 kW de putere, este adecvata pentru o incalzire eficienta a celor mai multe locuinte. Are un dezavantaj notabil, anume ca nu poate fi folosita pentru a produce apa calda menajera in mod direct, insa in rest sistemul ofera numeroase atuuri si caracteristici de luat in considerare. Include o functie complet electronica pentru reglaje variate, inclusiv a ventilatorului de aspiratie, a carui viteza este dictata de temperatura din cazan setata de utilizator. Astfel se optimizeaza confortul termic prin ajustarea cu precizie a temperaturii pe tur.

De asemenea, pompele de circulatie sunt reglate pentru a minimiza condensul si implicit uzura cazanelor prin coroziune. In plus, sistemul electronic al centralei poate fi conectat la un termostat de camera. Nivelul de siguranta oferit de acest produs este ridicat, utilizatorul fiind anuntat cand combustibilul este epuizat, iar cand temperatura apei din cazan creste la mai mult de 110 grade Celsius, ventilatorul este oprit, si un alt semnal sonor va fi emis pentru atentionare.

Arhitectura sistemului permite un grad ridicat de rezistenta la socurile termice, iar cele 3 cai de fum orizontale cresc rata de transfer la caldura. Eficienta centralei este de peste 80%, putand ajunge la 83%, deci foarte buna comparativ cu consumul de combustibil. La 325 kilograme, este considerabil mai mica decat multe sisteme din comert.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...