6 idei despre centrala pe GPL

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Ce trebuie sa stii despre folosirea centralelor pe GPL

 

Te gandesti ca o centrala termica pe GPL te-ar putea ajuta sa incalzesti relativ usor locuinta? Ca oricare alta optiune, si aceasta are avantaje si dezavantaje importante. Inainte de a lua o decizie finala, afla ce anume iti ofera acest tip de sistem termic si la ce trebuie sa fii atent.

 

Cand se gandesc la o centrala termica pe gaz, cei mai multi dintre noi isi imagineaza de fapt o versiune care functioneaza prin racordarea la reteaua de gaze naturale. Ce te faci insa cand locuiesti intr-o zona in care aceasta nu a ajuns insa si nici nu va ajunge pentru ceva timp? Una dintre variantele pe care le ai la dispozitie este centrala pe GPL sau gaz petrol lichefiat. Iata cateva informatii utile pe care este bine sa le stii daca te gandesti sa apelezi la aceasta solutie.

 

Ce este o centrala termica pe GPL?

In general, centralele termice pe gaz, pe care le gasesti in magazine, permit functionarea atat prin conectare la reteaua de gaze naturale, cat si prin folosirea de butelii sau rezervoare cu GPL. Principiul de baza este acela de a putea adapta usor dispozitivul, de pe GPL pe metan, atunci cand reteaua ajunge intr-un final in zona, buteliile fiind de regula utilizate ca o solutie intermediara.

Criteriile de alegere sunt aceleasi ca in cazul oricarei centrale si include puterea calorica, tipul de combustibil acceptat (butan, metan, propan), functiile si sistemul de gestionare. De exemplu, pentru o locuinta care se incadreaza sub suprafata de 200mp, este suficienta un model de 20 – 24kW, in timp ce pentru casele tip vila, mai mari, care ajung pana la 250 – 280mp, cea mai potrivita centrala este o versiune de 30 – 34kW, care sa poata asigura si apa calda menajera.


Cat consuma o astfel de centrala

Tinand cont de situatia economica, unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza tipul de centrala pe care decizi sa o cumperi este pretul de exploatare. La categoria consum, centrala pe GPL este dependenta de mediul pe care il incalzeste. Incepand cu calitatea sistemului de izolatie, suprafata acoperita de geamuri si numarul de pereti aflati la exterior si terminand cu elementul simplu al volumului de aer pe care trebuie sa il incalzeasca.

Conform specialistilor, pentru a incalzi o locuinta de aproximativ 200mp cu o centrala de 32kW, consumul mediu ar fi de aproximativ de 4-5litri de GPL pe ora. Pentru o perioada estimativa de functionare in plin de 8 ore pe zi, acest consum se traduce in aproximativ 1200litri GPL pe luna. Pretul mediu este de 2 lei pe litru de GPL, deci ajungi la un cost final de aproximativ 2400lei pe luna pentru caldura si apa calda.

 

Cum alimentezi

Daca alegi varianta de incalzire cu GPL ai la dispozitie mai multe optiuni. Prima, si cea mai simpla, este cea a buteliilor GPL, disponibile in versiuni de 30l, 40l, 60l, 80l, 150l, care se pot lega in serie, cu ajutorul unei centraline, in seturi de cate 2, 3, 4 sau 6 bucati.

Rolul acestui mod de folosire este acela de a asigura una sau mai multe butelii de rezerva, care sa mentina centrala in functiune in cazul in care cele principale se termina, sau de a asigura un flux mai mare de combustibil.

Mai poti opta desigur si pentru rezervoare supraterane sau subterane, de dimensiuni mult mai mari (1000 – 5000litri). Numai ca in acest caz costurile de achizitie sau inchiriere sunt net superioare folosirii buteliei si implica in plus autorizatii si verificari suplimentare. Ambele tipuri de rezervoare trebuie in primul rand amplasate la distanta de casa ta si de alte cladiri sau de retelele electrice. Cele pozitionate la suprafata solului implica constructia unui postament de beton, inconjurat de gard, care sa asigure protectia rezervorului si sa previna infiltrarea lichidului in sol.

Din cauza costurilor limitative, rezervoarele sunt cel mai adesea destinate persoanelor juridice pensiuni, moteluri, cladiri de birouri, hale etc.).

Avantaje

Alaturi de centrala pe combustibil solid, varianta pe GPL reprezinta una dintre alternativele viabile pe care le ai la indemana pentru a incalzi un spatiu izolat de retelele de gaze si electricitate. Spre deosebire de un model pe lemn sau pe peleti este insa mai confortabil de gestionat. Poti asigura aprovizionarea cu butelie cu gaz, pentru centrala, folosind serviciile unei firme specializate. In acest caz, nu ai nimic de facut, decat sa ii platesti, pentru ca se ocupa de toti pasii necesari, de la dezinstalarea buteliei goale si pana la montarea sigura a celei noi.

Prin comparatie, apeland la o centrala cu lemne trebuie sa cumperi combustibilul solid, sa il depozitezi intr-un spatiu incapator, sa il sectionezi in segmente potrivite, daca nu este deja, si sa ai grija sa cureti periodic cenusa formata.

Cea mai buna centrala termica pe GPL pentru casa ta va fi cu sigurant si mai prietenoasa cu mediul decat una pe lemne, deci daca tii mult sa nu adaugi fum gros in atmosfera si toxine rezultate prin ardere, iti va placea aceasta idee. Pentru ca GPL-ul este depozitat in forma lichida cu densitate mare, nu ocupa foarte mult loc. In plus, daca intre timp reteaua de gaze naturale a ajuns la tine, poti face foarte usor trecerea.

Printre avantajele oferite de o centrala pe butelie se mai numara si independenta fata de reteaua de utilitati.

 

Dezavantaje

GPL-ul degaja mai mult dioxid de carbon decat gazul natural, fiind deci mai nociv pentru mediu decat cel din urma. In plus, sistemele care utilizeaza GPL necesita revizie bianuala, asadar niste costuri suplimentare de intretinere.

Exploatarea costa mai mult decat cea a unei centrale pe lemne, motiv pentru care aceasta optiune pierde puncte in cazurile in care bugetul este o problema.

Masuri de siguranta

Improvizatiile realizate in acest domeniu sunt foarte periculoase. Daca te tenteaza o astfel de solutie apeleaza deci la un specialist care sa realizeze partea de instalatie necesara alimentarii.

Nu zdruncina si nu rasturna niciodata butelia cu gaz, in speranta ca mai scoti ceva din ea. Poti elibera un gaz numit pentan, care se gaseste in interior, pe langa butan si propan, si care poate ataca in timp valvele instalatiei, cauzand scurgeri.

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status