9 tipuri de centrale termice si ce trebuie sa stii despre ele

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Despre cele mai cautate modele de centrala termica…

 

Trebuie sa stii ca pe pitata exista mai multe tipuri de centrale termice si chiar daca vrei sa alegi singur, chiar daca apelezi la un specialist e bine sa te informezi in prealabil pentru a nu plati mai mult si pentru a se potrivi cu necesitatile tale, iar acest articol iti vine in ajutor.

 

Tipurile de centrala termica se impart dupa mai multe categorii si iti prezentam in continuare care sunt acestea si ce trebuie sa stii despre fiecare pentru a putea sa alegi un model cat mai confortabil pentru tine. Cu ajutorul unei centrale termice poti usor sa ai libertatea de a o porni si a o opri atunci cand iti doresti, sa ai control deplin asupra temperaturii ambientale, si eventual sa poti sa controlezi apa calda menajera. 

 

Cel mai uzual centralele se impart pe tipuri in functie de agentul termic pe care iti doresti sa il folosesti:

Centrale termice pe gaz

Sunt printre cele mai uzuale, mai ales in apartamentele de bloc din zonele urbane. Combustibilul folosit este printre cele mai ieftine si de asemenea, cel mai comod, nefiind necesar sa ai un stoc.

Pot fi de doua tipuri, cu condensatie sau clasica, avand si un randament foarte bun. Sunt compacte si nu ocupa mult loc, cel mai adesea montandu-se pe perete. Se intretin foarte usor, fiind necesara o interventie la un anumit interval de timp (1 – 2 ani revizie periodica).

Panoul de control este foarte prietenos, putand sa ai un control eficient asupra tuturor optiunilor. In mod uzual iti pune la dispozitie si apa calda menajera de care ai nevoie. Se poate racorda usor la instalatia deja existenta in casa, mergand si pentru incalzire prin pardoseala. 

Centrale termice cu combustibil solid

Nu se recomanda in general ca si centrale de apartament, fiind mai dificil de gestionat, dar sunt foarte comode pentru case. Combustibilul solid poate fi de mai multe feluri si anume: lemn, peleti sau carbuni. Unele modele pot functiona cu mai multe tipuri, avand astfel o mai mare libertate de functionare.

Pe langa ca este un mod foarte prietenos cu mediul, mai ai si avantajul ca tipul acesta de combustibil este destul de usor de procurat si la un pret accesibil, chiar daca esti nevoit sa iti faci un stoc inainte de sezonul rece.

Pentru a avea o eficienta cat mai ridicata, se recomanda cuplarea acestui model de centrala la un cos de fum, care sa ii ofere un tiraj cat mai potrivit. De asemenea, randamentul este direct proportional cu calitatea combustibilului oferit.

Un model cu gazeificare, desi are un pret ceva mai ridicat, iti va oferi un randament mai bun deoarece utilizeaza si gazele volatile emise in timpul arderii lemnelor. 

Cele care nu au gazeificare sunt mai convenabile la pret, poti sa utilizezi si lemne mai verzi, si poate fi o buna varianta la sobe. Sunt rezistente si economice, prezinta siguranta. Ai nevoie sa iti calculezi foarte bine dimensiunea corecta a cazanului, tinand cont de mai multe aspecte precum dimensiunea casei, nivelul de izolatie etc. De obicei camera de ardere este mai mica decat la alte modele si necesita sa fie incarcata mai des.

 

Centrale termice cu GPL

GPL-ul este un combustibil ce se formeaza pe baza unui amestec de hidrocarburi ce rezulta in urma procesului de rafinare a petrolului. Este sub forma de gaz si se stocheaza in butelii de dimensiuni mari in general.

Poti sa apelezi la o astfel de centrala termica cu GPL daca stai intr-o zona in care nu ai acces la gaz metan si este mai complicat sa iti aduci combustibilul solid. Se preteaza pentru zone mai izolate, si este un mod sigur si eficent pentru incalzirea locuintei.

 

Centrale termice electrice

Este un model rapid si eficient de incalzire si poti sa iti calculezi usor cheltuielile, tinand cont ca pe fisa tehnica se stipuleaza de catre producator cat consuma. Sunt in general modele compacte si murale. 

Daca te intrebi ce inseamna centrala murala, raspunsul este foarte simplu, se monteaza pe perete si astfel nu ocupa mult loc. 

Un alt tip de clasificare poate fi si dupa numarul de puncte pentru care se doreste incalzirea si astfel sunt:

Centrale de apartament

In caz ca vrei sa te decuplezi de la serviciul care iti furnizeaza incalzirea din apartament, precum si apa calda, poti sa alegi un model de centrala de apartament sau pentru casa.

Trebuie sa iei in calcul mai multi parametri pentru a face o buna alegere: suprafata care necesita sa fie incalzita, randamentul, tipul de combustibil pe care vrei sa il utilizezi, debitul de apa, nivelul de zgomot, protectie etc.

 

Centrale termice de bloc

Daca nu sunteti multumiti de costurile pe care le aveti de platit la un furnizor de energie termica, puteti sa achizitionati o centrala termica care sa deserveasca tot blocul, avand astfel cheltuieli mult mai mici, de instalare, de intretinere si de consum. 

Se pot instala cu usurinta la subsol, sau intr-o alta camera comuna ce nu este folosita in mod frecvent, si astfel nu mai ai de facut lucrari in casa.

 

Centrale termice de cartier

In caz ca lucrezi in constuctii, ai un cartier pe care il construiesti si vrei sa il gestionezi, te poti gandi la un model de centrala ce poate deservi toata zona, cu beneficii atat pentru proprietari, cat si pentru utilizatori. Costurile sunt mari pentru achizitie si montare, dar pe termen lung poate fi o buna investitie. 

 

Dupa cum se evacueaza gazele rezultate in urma arderilor, mai sunt si:

Centrale termice cu tiraj normal

Acestea nu se recomanda pentru apartamente, avand nevoie de un cos de fum pentru evacuare. Sunt solutii eficente pentru spatii mari si le poti monta intr-un loc unde nu se locuieste.

Centrale termice cu tiraj fortat

Sunt cele mai uzuale modele ce se folosesc in apartamente, pot fi montate si in spatii mici, inchise. Evacuarea gazelor emise se face in mod fortat, inspre exteriorul locuintei.  

 

Ce inseamna cod de clasificare centrala termica?

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne supunem si noi unor norme care clasifica diverse aparaturi electrocasnice, pentru a putea avea un control mult mai exact asupra calitatii produselor. In general, pentru centralele termice, acestea se refera la emisiile de carbon, avand in vedere ca se incearca o reducere a acestora in mediul inconjurator si se specifica in declaratia de conformitate. 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status