Ce spun noile reglementari UE despre utilizarea aspiratoarelor eco

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Uniunea Europeana si folosirea aspiratoarelor ECO

 

Avand ca si preocupare principala scaderea consumului energetic, Uniunea Europeana reglementeaza prin lege si productia de aspiratoare, un electrocasnic prezent in mai toate casele ce are un impact vizibil, pentru a obtine un produs prietenos cu mediul inconjurator, fara a afecta puterea de aspirare. 

 

In ultima perioada, UE aplica reglementari in ceea ce priveste etichetarea si caracteristicile importante ale aspiratoarelor, datorita avantului pe care acestea le-au luat. Astfel, se cere de la producator gasirea unor solutii care sa mentina puterea de aspirare, dar la un consum de energie mult mai mic.

Multi utilizatori, atunci cand vor sa achizitioneze un nou model de aspirator, il aleg pe cel de putere mai mare, deci un consum energetic mai mare, facand confunzie intre puterea motorului si puterea de aspirare a dispozitivului. 

Astfel, in 2013 apar noi masuri de implementare care completeaza Directiva din 2009/125/ CE ce se refera la productia de aspiratoare. 

 

Din ce motiv au fost luate aceste masuri?

Desi puterea de aspirare este diferita de consumul de energie, marea majoritate a consumatorilor finali tind sa aleaga un aspirator care consuma mult, crezand ca este si foarte eficient. Aceasta afirmatie nu este neaparat adevarata, fiind si produse cu un consum redus dar foarte eficiente in ceea ce priveste puterea de aspirare.

Din acest motiv, consumul de energie cumulat al aspiratoarelor casnice a crescut foarte mult in ultimii ani si are o tendinta de crestere, ceea ce determina luarea unor masuri, pentru a putea proteja mediul inconjurator si asa sufocat de emisiile tot mai ridicate si de poluare.

Tot mai mult producatori incercau sa ofere ceea ce isi doreste clientul, asa ca previziunile aratau consumul mediu anual al acestor dispozitive se apropia de consumul masinilor de spalat rufe si vase (consumul estimat anual in 2021 era dublu fata de 1990).

Aspiratoarele profesionale nu intra in aceasta reglementare, acestea fiind de la inceput proiectate cu consum mai mic si eficienta mai crescuta, cu alte cuvinte putere de aspirare mai mare, la un consum energetic mult mai mic. 

Pe langa cresterea de consum a aparatelor in sine, se mai preconiza si o crestere a numarului de dispozitive vandute catre populatie, atat datorita cresterii numarului de membri, cat si a nivelului de trai, atat aspiratoarele verticale (modele comparate gasesti in aceasta lista), cat si normale, devenind un electrocasnic de nelipsit. 

Prin aplicarea noilor masuri, se asteapta o scadere de pana la 20% in 2021 din cifra estimata, ceea ce, corelat si cu alte reglementari, va conduce la o grija mai mare asupra mediului.

 

La ce categorii de produse se aplica aceste reglementari?

Masurile luate in regulament se refera cu precadere la modelele ce se alimenteaza la reteaua electrica sau hibride, si nu se aplica pentru modelele cu apa, cu apa si uscate, robot, pentru cele industriale, de exterior.

Astfel poti sa achizitionezi un aspirator industrial fara sac de putere mare, la fel ca si pana acum, reglementarile fiind in special pentru dispozitivele de uz casnic.

 

Care sunt urmarile care te afecteaza in mod direct pe tine ca si consumator?

Cu siguranta ca te intrebi ce aspirator sa cumpar si cum te afecteaza aceste reglementari. In general, masurile luate sunt pozitive pentru cumparatorul final, el fiind mai bine informat si avand si alte avantaje.

In primul rand, eticheta trebuie pusa la vedere si sa contina informatiile relevante, astfel vei sti mai bine care sunt caracteristicile, fie ca optezi spre un aspirator cu sac sau fara sac, cu spalare, vertical etc.

Avand in vedere ca puterea maxima a dispozitivului trebuie sa fie de 900W, vei putea achizitiona cel mai bun aspirator de apartament, cu un consum mai mic de energie electrica, ce va fi regasit intr-o reducere a facturii lunare.

O alta masura se refera la nivelul de zgomot, maximul fiind de 80dB, ceea ce prezinta din nou un avantaj pentru tine. Astfel, vei putea opta pentru un aspirator performant, cu un nivel de zgomot mic, putand astfel sa il utilizezi si la orice ora, fara a deranja vecinii sau alte persoane din casa. 

De asemenea, sunt reglementari care se refera si la standardele minime de curatare a diferitelor pardoseli, ceea ce are ca rezultat o imbunatatire a calitatii medii a acestora, putand astfel sa alegi un aspirator mic si puternic, cu care sa iti faci usor treaba. 

Mai mult se impun si cerinte minime legate de durabilitatea produsului, atat a motorului, cat si a furtunului, astfel putand sa te bucuri mai mult de investitia facuta. Produsele vor fi mai durabile si, fie ca mergi pe un aspirator ciclonic, fara sac – util in mod direct pentru posesorii de animale de companie, fie pe un model cu sac, te vei putea bucura de eficienta mai ridicata, pentru un produs mai rezistent si cu consum mai mic. 

Aspiratoarele fara fir, care se alimenteaza pe baza de baterii, nu intra in aceste reglementari si astfel poti sa alegi si cu putere mai mare, in caz ca simti nevoia. 

Cand vei porni la cumparaturi verifica cu atentie eticheta pusa la dispozitie de producator, fisa tehnica, specificatiile pentru a putea alege un produs care sa fie corelat cu ceea ce ai nevoie. 

Daca vrei sa mergi pe un model cu spalare, ai grija si la greutatea acestuia, cu cat rezervorul va fi mai mare, cu atat si dispozitivul va fi mai greu si mai dificil de gestionat in timpul curateniei. In caz ca vei fi nevoit sa il transporti pe scari, daca locuiesti intr-o casa cu etaj, mai bine alege modele cu rezervor de 1,5 – 2 l.

Filtrele sunt de mare importanta, si vezi cate straturi de filtrare are, ce fel de filtre si cum se schimba pentru a fi cat mai comod de utilizat. De asemenea, importante sunt si capetele oferite, avand astfel mai multe opriuni, pentru suprafete extinse, pentru spatii inguste, pentru draperii sau canapele, pentru a strange apa etc. 

Ca o concluzie, reglementarile Uniunii Europene au mai multe efecte pozitive pentru consumatorul final, si ii obliga pe producatori sa gaseasca tot felul de solutii pentru a creste performantele aspiratoarelor oferite. 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status