Cele mai bune semanatoare manuale

Am modificat articolul ultima data pe: 30.07.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cea mai buna semanatoare manuala – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Atat in Romania, cat si in alte tari, moda gradinaritului si a agriculturii la scara redusa a devenit foarte raspandita. Lumea costientizeaza ca nu este doar sanatos sa iti cresti propriile plante, ci este si o abilitate extrem de utila care te invata importanta muncii si a disciplinei, totodata oferind si multa satisfactie cand vezi roadele muncii tale. Semanatul poate fi o munca grea, atunci cand il efectuati de unul singur/una singura, iar masinile manuale care se ocupa cu aceasta sarcina sunt mai mult decat binevenite de catre gradinarii amatori si agricultorii la scara mica. In acest ghid, va invatam cum sa alegeti o semanatoare manuala, de capacitate redusa, pentru gradini ori terenuri de cateva mii de metri patrati. In cazul in care doriti sa cumparati imediat una, sa va apucati cat mai repede de treaba, si sa nu pierdeti timp citind intregul ghid, va putem spune ca modelul K1 este unul de baza pentru sarcinile usoare de semanare. Lucreaza pe un singur rand, este usor de utilizat, si permite si atasarea de marcatoare ori dozatoare de ingrasaminte, pentru a spori calitatea culturii. Daca doriti, insa, si alta optiune, ceva mai accesibila ca pret, semanatoare Minifarmer R4 este produsul pe care vi-l recomandam.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Semanatoarea K1
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un model de baza, proiectat pentru aproape orice tip de leguma de gradina. Are 24 de cupe, si permite reglarea de distante intre radacini de la 3,5 centimetri la 80 centimetri.

Lucreaza pe un singur rand, iar alte modele pot semana pe doua sau trei randuri. In plus, roata de tasare este optionala, putandu-se cumpara separat, ca si marcatorul.

Daca sunteti un practicant al agriculturii hobby, pe gradini mici (sub 1000 metri patrati, orientativ), acest model vi se va parea foarte atragator, intrucat poate semana cu precizie aproape orice tip de leguma, cu semintele cel mult la fel de mari ca cele de mazare.

A 2-A OPTIUNE!

Minifarmer R4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o semanatoare foarte preciza, datorita sistemului de vibratii prin care sunt dozate semintele. Se calibreaza usor, si poate semana la adancimi de pana la 5 centimetri. Include roata de tasare, pentru a spori sansele de germinatie.

Si acest model lucreaza doar pe un singur rand. Daca aveti gradini mai mari de 1500 metri patrati, probabil veti fi mai atrasi de modelele ce pot lucra pe randuri multiple.

Acest produs lucreaza repede, eficient, si taseaza si solul - aceste avantaje vor atrage cu siguranta multi pasionati de agricultura hobby. In plus, are si un pret foarte avantajos.

A 3-a Optiune!

Semanatoarea G2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un model tractabil, prin urmare se poate atasa si de un tractor de dimensiuni mici, daca dispuneti de astfel de vehicule. Astfel, veti lucra cu efort minim, utilizand acest produs.

La 5 kilograme, este ceva mai grea decat alte modele, si poate fi putin obositor sa o tractati manual. Luati in calcul si ca aceasta greutate va creste odata ce o umpleti cu seminte.

Este una din cele mai bune optiuni atat pentru atasarea de tractoare mici, cat si pentru tragere manuala, iar desi lucreaza doar pe un singur rand, puteti atasa semanatoare multiple tractorului.

 

 

Cum alegi o semanatoare manuala buna

 

Ghidul cumparatorului

Cand cautati sa cumparati semanatoare manuale la preturi bune, doua mari aspecte trebuie sa luati in considerare: capacitatile si accesoriile. In prima categorie, intra diversele moduri in care se poate regla masina, iar in a doua, o serie de elemente care sporesc calitatea procesului de semanare si sansele ca recolta sa iasa cat mai bogata. Desigur, aceasta impartire in doua categorii de elemente este o generalizare si, mai jos, explicam in detaliu cum sa analizati fiecare particularitate la modelele din comert:

 

 

Tipul de seminte recomandate: este firesc sa stiti dinainte ce doriti sa cultivati in gradina dumneavoastra. Rosii, ceapa, castraveti, sau chiar porumb sau alte cereale? Speciile diferite de plante au diverse marimi la seminte, si in cazul multora dintre modelele de semanatoare de pe piata, nu se specifica si cat de mari sa fie acestea, ci doar expresii gen “seminte mici” – insa vestea cea buna este ca marea majoritate a semintelor de legume sunt mici.

Exceptie fac pepenii (Cucurbitaceele in general) sau porumbul, ca sa nu mai vorbim despre cartofi, care se planteaza ca tuberculi. Pentru acestea, va trebui sa lucrati manual, sau sa cautati modele speciale de masini.

Cele mai multe semanatoare din comert pot sa lucreze eficient cu marea majoritate a speciilor de gradina, ceapa, rosii, castraveti, usturoi, fiecare cu soiurile proprii.

 

Numarul de randuri pe care lucreaza: cu cat aveti un teren mai mare, cu parcele mai generoase, cu atat veti dori sa terminati treaba mai repede, cand vine vorba de semanat.

Aveti doua optiuni, una recomandabila, alta nu. Cea ne-recomandabila este sa impingeti semanatoarea mai repede, dar in acest caz exista sansa ca semintele sa nu fie introduse cum trebuie. Cea recomandabila este sa cumparati o semanatoare manuala, la un pret bun, care sa permita lucrul pe doua, sau chiar pe trei randuri (deja la mai multe randuri va fi greu sa impingeti manual produsul).

Binenteles, aceste modele vor fi mai scumpe si mai dificil de manvrat decat cele simple, pentru un singur rand. Insa, daca timpul dumneavoastra este pretios, investitia va fi mai mult decat binevenita. Un exemplu de model pentru trei randuri este K2.3, despre care vom vorbi mai mult in a doua parte a ghidului.

 

Cum se utilizeaza: aici ne referim la cum este proiectata semanatoarea sa se miste, tractata sau impinsa?

Marea majoritate a modelelor de pe piata sunt gandite pentru a fi impinse, cu utilizatorul pasind in spatele sau. Astfel, veti putea verifica daca mergeti in linie dreapta, iar pozitia mainilor va fi mai confortabila.

In cazul unui mic numar de modele, din care putem oferi semanatoarea G2 ca exemplu, metoda de utilizare este tractarea. Dezavantajul este ca veti sta cu mainile la spate, daca utilizati un maner, insa principalul mod pentru care aceasta a fost gandita este atasarea la un tractor de mici dimensiuni. Astfel, efortul fizic din partea dumneavoastra va fi minim, iar daca atasati vehiculului mai multe semanatoare similare, veti putea lucra pe randuri multiple deodata, terminand treaba mult mai repede!

 

 

Reglajul de distanta de semanare: o parte importanta in utilizarea acestor produse este reglarea distantelor intre plante, care trebuie gandita in functie de specia de leguma pe care doriti sa o cultivati. Zarzavaturile se planteaza la distante mici, insa alte specii precum castravetii vor avea nevoie de loc pentru a isi desfasura tulpinile pe sol.

Multe pareri despre cele mai bune semanatoare manuale spun ca este indicat ca utilizatorul sa dispuna de cat mai multe optiuni de a regla distanta dintre plante. In comert, veti vedea doua calibrari: una pentru lingurite (de ex 24, 12, 8,6, 4, 3, 2 si 1) si una in centimetri (3,4 – 7 – 10 – 14 – 20 – 27 – 40 – 80 cm).

Cifrele oferite vin de la semanatoarea tractata G2, selectata orientativ. Observati ca sunt cate opt valori in fiecare din cele doua grupe. Selectand distanta la lingurite, veti afla lungimea intervalului dintre doua seminte. Astfel, veti putea determina cat de mult spatiu lasati intre plante.

 

Adancimea si distanta dintre randuri: reglarea adancimii este alt factor important. Avand in vedere ca semanatoarele manuale sunt gandite pentru a fi impinse (ori trase) de catre utilizator, si ca au o greutate redusa, adancimile de semanare nu vor depasi 5 centimetri. Pentru plante ce necesita adancimi mai mari, trebuie sa lucrati cu alt gen de aparate.

Tot importanta este si distanta dintre randuri. Semanatorile care lucreaza pe cate doua sau trei randuri pot permite reglarea dintre acestea, sau nu (depinde de model – K2.3, de exemplu, specifica o distanta fixa de 12 centimetri intre randuri). Daca lucrati cu un produs pentru un singur rand, atunci va trebui sa decideti spatiul dintre randuri pur si simplu purtand semanatoarea la distanta dorita fata de randul precedent.

Marcatoarele sunt foarte utile pentru aceast scop, permitandu-va sa monitorizati distantele dintre randuri cat mai usor. Unele modele specifica si valori minime pentru acest spatiu, cum e G2, care mentioneaza cel putin 17 centimetri intre randuri.

 

 

Accesorii: va fi important sa luati in calcul si accesoriile incluse in pretul produsului. Cea mai buna semanatoare manuala pentru dumneavoastra trebuie sa permita o lucrare eficienta care va duce la o recolta bogata. Din aceasta pricina, sunt foarte utile rotile pentru tasare, care vor compacta solul dupa plantarea semintelor, ceea ce sporeste sansele de germinare si dezvoltarea plantei.

Foarte apreciate sunt si dozatoarele de ingrasamant, care vor elimina mici doze de substante nutritive odata cu evacuarea semintelor. In plus, marcatoarele pot permite ordonarea mai atenta a randurilor, pentru maximizarea spatiului de pe parcela. Veti observa ca unele modele de semanatori includ astfel de accesorii, cel putin unul sau doua.

In alte cazuri, produsele respective ofera posibilitatea de a le atasa, insa va trebui sa le cumparati separat din comert. Vom mentiona accesoriile pentru fiecare model descris in partea a doua a ghidului nostru de cumparaturi.

E timpul sa oferim acum exemple concrete de modele de pe piata, selectate pentru a oferi o diversitate ridicata de optiuni, pentru toate gusturile si nevoile agricultorilor amatori care doresc sa isi cultive propriile legume. Pentru fiecare din acestea, vom mentiona avantaje si dezavantaje. Daca doriti sa cumparati vreun model de semanatoare, veti putea accesa si paginile site-urile care le comercializeaza. Iata recomandarile noastre pentru anul curent:

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Semanatoarea manuala K1

 

Posesorii de terenuri mici, in care doresc sa practice agricultura la nivel de hobby, vor gasi in aceasta semanatoare manuala, la un pret bun, unealta de baza pentru aplantarea majoritatii tipurilor de legume.

Optional, i se poate atasa un dozator pentru ingrasaminte si o roata de tasare a solului dupa inserarea semintei, ambele accesorii fiind utile in stimularea cresterii plantelor si in obtinerea unei recolte cat mai bogate.

Semanatoarea poate fi echipata si cu un marcator pentru ca utilizatorul sa vada traseul sau mai usor, si pentru a gestiona distanta dintre randuri cat mai eficient.  Poate fi ajustata pentru a lasa distante intre plante la 3,4 – 7 – 10 – 14 – 20 – 27 – 40 si 80 de centimetri, in functie de soiul plantat si de nevoile acestuia. Un alt avantaj este ca acest produs are o greutate foarte redusa la gol – doar 1 kilogram – ceea ce inseamna ca va putea fi impinsa foarte usor. Ca dezavantaje, lucreaza doar pe un singur rand.

Avantaje

Este o semanatoare manuala de legume potrivita pentru majoritatea speciilor si soiurilor cultivabile la nivel redus.

Greutatea foarte mica (1 kilogram) o face usor de impins, reducand oboseala utilizatorului.

Ofera posibilitatea de atasare a dozatoarelor de ingrasamant, marcatoarelor si rotilor de tasare, cumparate separat.

Se poate regla pentru 8 distante diferite intre plantele sadite.

Dezavantaje

Lucreaza pe un singur rand, ceea ce inseamna ca nu veti termina sarcina la fel de repede ca atunci cand utilizati semanatori cu randuri multiple.

button 1

 

 

 

 

Minifarmer R4

 

Minifarmer R4 este o semanatoare manuala pentru seminte mici care reuseste sa echilibreze un pret atractiv cu o calitate destul de ridicata pentru fermierii ce iubesc agricultura de gradina.

Gratie sistemului de dozare a semintelor ce implica vibratiile, pana si cel mai marunt material saditor va fi eliminat cu precizie, pana la ultimul bob din rezervor. Dupa eliminarea semintei, rotile de tasare vor compacta solul afanat, ceea ce stimuleaza germinarea si cresterea plantutei.

Inainte de a o utiliza, testati modul in care elimina seminte, numarand cate din acestea cad intr-o cuva ori farfurie, la o rotatie completa de roti, echivalenta unei distante de 110 centimetri pe sol. Daca numarul de seminte este prea mare ori prea mic, se reduce sau mareste deschizatura de cadere sau intensitatea vibratiilor. Produsul permite si reglarea adancimii pana la 5 centimetri sub nivelul solului.

Avantaje

Datorita sistemului de dozare, este o semanatoare manuala de arpagic si usturoi foarte eficienta.

Permite reglarea adancimii de insamantare, pana la 5 centimetri sub sol.

Rotile de tasare compacteaza pamantul dupa inserarea semintelor, pentru o crestere mai buna.

Poate opera si cu cantitati foarte mici de seminte, pana la plicuri de 1-2 grame.

Dezavantaje

Nu prezinta mijloace de atasare pentru dozatoare de ingrasamant.

button 1

 

 

 

 

Semanatoarea tractata G2

 

Produsul pe care il prezentam aici este usor diferit de celelalte din lista, intrucat metoda prin care poate fi operat este prin tragere si nu prin impingere. Asta il face foarte potrivit pentru atasarea la un tractor de mici dimensiuni, iar daca atasati mai multe in paralel, veti putea lucra pe randuri multiple.

Atasarea se face la suportul de sectii al tractorului, prin niste cuplaje flexibile, iar discul de dozare a semintelor este angrenat de roata semanatorii, care merge pe sol in urma sa, tasand si substratul. Distanta minima intre randuri, specificata de producator, este de circa 17 centimetri, iar viteza maxima a tractorului ar trebui sa nu depaseasca 7 kilometri pe ora.

Se poate regla pentru distante intre plante de 3,4 – 7 – 10 – 14 – 20 – 27 – 40 – 80 centimetri. Optional, i se poate atasa si marcator ori un dozator de ingrasaminte. La 5 kilograme, este unul din produsele cele mai grele din categoria sa.

Avantaje

Poate fi atasata de tractoare, pentru a lucra terenuri de suprafete relativ mari, fara efort.

Poate fi utilizata in tandem cu alte semanatori identice, pentru a insamanta randuri multiple.

Ofera 8 trepte de reglare a distantei dintre plante, in functie de soiul si specia cultivata.

I se poate atasa un marcator ori un dozator de ingrasaminte.

Dezavantaje

Fiind un model tractabil, poate fi mai greu sa o utilizati in linie dreapta, daca o trageti manual.

button 1

 

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Minifarmer R3

 

O semanatoare manuala ieftina si buna, Minifarmer R3 este usoara (2 kilograme) si simplu de utilizat, culturile indicate fiind cele cu seminte mici, pana la mazare. Se calibreaza numarand semintele eliminate intr-o cuva, rotind cu mainile trenul de rulare, o rotatie completa fiind echivalentul a 110 centimetri de sol.

Daca doriti sa fie eliminate mai multe sau mai putine seminte, reglati deschizatura si intensitatea vibratiilor recipientului. Un alt avantaj al acestui model este ca puteti regla adancimea de inserare a materialului saditor, de la zero pana la 5 centimetri adancime, in functie da cat de mult va intra plugul in sol.

Roata mica, din spate, are un rol de compactarea si tasare a solului dupa caderea semintelor, stimuland cresterea plantei. Toate reglajele despre care am vorbit se fac prin operarea unor suruburi din interiorul cadrului – insa aveti grija sa re-strangeti suruburile dupa reglare, pentru a preveni caderea acestora pe sol in timpul utilizarii.  

 

Avantaje:

Poate fi utilizata si cu cantitati foarte reduse de seminte, inclusiv plicuri de 2 grame, ceea ce o face o semanatoare manuala ceapa eficienta.

Permite reglarea adancimii de semanare, intre 0 si 5 centimetri sub sol.

Rotita mica taseaza pamantul, stimuland cresterea plantelor.

Are unul din cele mai bune preturi de pe piata.

 

Dezavantaje:

Nu permite semanarea pe randuri multiple deodata.

 

 

Semanatoarea manuala K2.3

 

In cazul in care cautati cele mai bune semanatoare manuale de pe piata, si sunteti dispusi sa scoate ceva mai multi bani din buzunar pentru un produs eficient, modelul K2.3 este de recomandat pentru dumneavoastra.

Primul element pe care il puteti observa este ca lucreaza pe trei randuri deodata! Astfel, puteti termina o parcela de trei ori mai repede decat atunci cand utilizati o semanatoare pentru un singur rand. Veti putea regla distanta dintre plante de la 3,4 la 80 centimetri, treptele intermediare fiind 7, 10, 14, 20, 27 si 40 de centimetri.

Rotile echipate compacteaza solul dupa semanare, sporind sansele de germinare si crestere. Optional, puteti atasa seturi de lingurite, marcatoare si dozatoare de ingrasamant. Distanta dintre randuri este fixa, la 12 centimetri, si produsul se recomanda pentru utilizarea semintelor de dimensiuni mici, cea mai mare dimensiune fiind cea de mazare.

 

Avantaje:

Opereaza pe trei randuri, ceea ce inseamna timpi de lucru de pana la trei ori mai scurti decat folosind o semanatoare manuala pentru un rand.

Ofera opt trepte de reglare a distantei dintre plante, acest sistem fiind precis si eficient.

Permite atasarea diverselor accesorii, precum dozatoarele de ingrasamant si marcatoarele.

Rotile late permit tasarea solului, pentru a spori sansele unei recolte cat mai bogate.

 

Dezavantaje:

Pretul sau este considerabil mai ridicat decat la alte modele de semanatoare manuale de pe piata.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status