Cel mai bun despicator lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Despicatoare de lemne – Opinii si recenzii in 2024

 

Daca faceti parte din categoria celor care folosesc incalzirea pe lemne, atunci probabil nu asteptati cu mare placere momentul in care trebuie sa refaceti stocul. Craparea bustenilor cu securea presupune nu doar un efort considerabil, ci si un risc. In cazul in care va ganditi sa investiti intr-un utilaj creat special sa preia aceasta corvoada, aruncati o privire pe despicatorul HECHT 6422. Aplica o presiune enorma asupra butucilor si poate fi actionat atat in pozitie verticala, cat si orizontala. Totusi, nu este exclus sa nu vi se potriveasca, asa ca o alta optiune pe care o recomandam este HECHT 670.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

HECHT 6422
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un despicator hidraulic vertical, ceea ce inseamna ca permite o pozitie confortabila de lucru. Functioneaza pe benzina, fiind dotat cu un motor de 208 cmc, care dezvolta o presiune de 22 t. Proceseaza bucati de lemne de maximum 61 cm lungime.

Nu poate fi remorcat pe drumurile publice, nefiind certificat in acest sens. Prin urmare, transportarea acestui utilaj de peste 200 kg, acolo unde e nevoie de el, poate fi problematica.

Desi s-ar putea sa fie mai usor sa duceti lemnele la despicator, decat utilajul la busteni, performantele de nivel profesional fac uitate micile inconveniente ale acestui produs, asa ca merita cumparat.

A 2-A OPTIUNE!

HECHT 670
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un despicator de lemne usor de folosit, deoarece e electric si nu implica efort fizic mare, lucreaza cu o presiune de 7 tone si are un motor cu putere de 2000W. Poate actiona asupra bustenilor cu lungime maxima de 52 cm si diametru de 25 cm si e simplu de manevrat, avand roti si maner.

Fiind vorba de un model electric, ai nevoie in permanenta de o sursa de energie electrica la care sa il conectezi.

Daca vrei sa iti fie cat mai usor sa despici lemnele, ai nevoie de acest aparat electric, ce lucreaza cu forta de 7 tone.

A 3-a Optiune!

Lumag HZ22
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aparatul acesta e unul foarte performant, care e pozitionat vertical, are o putere de 20 CP si poate despica lemn cu diametru de pana in 35 cm si lungime maxima de 110 cm. Are un rezervor mare pentru ulei, forta de despicare e de 22 tone si are roti la baza.

Avand in vedere caracteristicile prezentate la acest produs, si pretul este unul pe masura, el fiind o varianta mai costisitoare fata de altele prezentate.

Daca vrei un despicator de lemne performant, capabil sa despice busteni mai mari cu o viteza demna de apreciat, vezi acest model.

 

 

Pareri despre cele mai bune despicatoare lemne

Majoritatea celor care planuiesc o investitie intr-un utilaj complex, precum cel vizat de ghidul de fata, se documenteaza temeinic inainte de a lua o decizie. Veti gasi multe pareri despre cele mai bune despicatoare lemne, iar noi consideram ca merita sa aruncati o privire si peste evaluarea noastra.

 

 

Despicator lemne hidraulic:

 

HECHT 6422

 

Poate fi considerat o adevarata investitie, daca ceea ce cautati este un despicator de lemne profesional. Presiunea pe care o exercita, de 22 tone, nu o veti gasi la multe asemenea produse. Astfel, poate procesa si cei mai dificili busteni, cu un diametru de pana la 40 cm si o lungime de maxim 61 cm. 

Este construit in jurul unui motor de 208 cmc si 6,6 cp. Un avantaj pentru cei care au nevoie de un astfel de utilaj in zone greu accesibile este faptul ca nu depinde de electricitate. Se adreseaza, asadar, celor care cauta un despicator de lemne pe benzina, avand un rezervor de 3,1 l.

Ar putea sa va descurajeze lipsa certificarii pentru remorcarea pe drumurile publice, insa nu sunt mentionate restrictii pentru drumurile forestiere. Prin urmare, poate fi transportat cu o viteza maxima de 70 km, conectarea la vehiculul tractor facandu-se printr-o bila de 50 mm.

 

 

GUDE GHS 370/4T

 

Recomandam acest model celor care cauta un despicator lemne hidraulic pentru propria gospodarie. Cu o putere maxima de despicare de 4 tone, va face fata nevoilor dumneavoastra personale, insa probabil va fi suprasolicitat in cazul unei procesari de mare anvergura. Luati in consideratie doar faptul ca busteanul cu care lucrati nu poate depasi in diametru 25 cm.

Acest model functioneaza pe curent, putand fi conectat fara probleme la retea, deoarece este compatibil cu o tensiune de alimentare de 230 V. In cazul in care aveti cat de cat inclinatii tehnice, poate vreti sa stiti care este si puterea motorului: 1500W.

Chiar daca nu o sa puteti participa cu el la concursuri de despicat busteni, isi face treaba, atat timp cat aveti asteptari realiste. Cantarind doar 61 kg, este suficient de manevrabil incat sa nu va ganditi cu emotii la momentul in care va trebui sa refaceti stocul de lemne.

 

 

AL-KO LSV 6

 

Este posibil ca atunci cand cautati online cel mai bun despicator lemne sa dati si peste acesta. Va poate convinge din prima faptul ca este vertical, dar confortul in utilizare nu inseamna mare lucru, daca utilajul nu produce rezultate. Sare in ochi, sa spunem, faptul ca acest model poate face bucati lemne mult mai lungi decat alte produse similare, maximul fiind de 103 cm. 

Nu este de ignorat nici forta de despicare de 6 tone, AL-KO LSV 6 facand parte din categoria utilajelor semiprofesionale. Desi are o greutate de 97 kg, este relativ usor de transportat, datorita rotilor mari, iar amprenta extinsa la sol ii confera stabilitate in timpul functionarii.

Ca si detaliu tehnic, este un despicator hidraulic, rezervorul de ulei avand o capacitate de 4l. De asemenea, este prevazut cu un motor monofazat de 2700 W, care se alimenteaza de la priza, prin intermediul unei conexiuni de 230 V. 

 

 

Despicator electric:

 

HECHT 670

 

Daca doresti sa tai rapid lemnele care au un diametru maxim de 25 cm, un despicator ca acesta ti-ar putea fi de un real folos. El e un model electric, ce are un motor de 2000W, asadar, nu va implica din partea ta un efort fizic prea mare. Trebuie doar sa ai grija la cum introduci lemnul in interior, pentru a nu te rani.

Aparatul acesta lucreaza cu o forta maxima de 7 tone, fiind un model profesional. Porneste foarte simplu, electric si se alimenteaza cu priza normala, de 230 V. Lungimea de taiere e de 520 mm, asadar, atat va trebui sa aiba un bustean pe care vrei sa il despici. 

Dispozitivul acesta este confectioant din metal, pentru a fi cat mai rezistent. El are o lungime de 970 mm, o latime de 290 mm si inaltime de 480 mm. Cantareste destul de mult, mai exact 46 kg, dar nu va fi greu de mutat dintr-un loc in altul, deoarece are la baza roti pentru transport, iar in partea din fata are maner.

 

 

HECHT 676

 

Un cumparator entuziasmat il considera o „comoara la casa omului” si remarca faptul ca „trece prin lemn ca prin branza”, fiind si foarte silentios (91 dB, conform specificatiilor). Altcineva opineaza ca e de nota 10, asa ca probabil HECHT 676 nu mai are nevoie de multa prezentare. Totusi, acest despicator de lemne, hidraulic, orizontal nu e perfect.

Nu poate face fata chiar la orice butuc, insa este de luat in consideratie cu toata seriozitatea, in primul rand datorita presiunii maxime pe care o poate aplica, de 7 tone. Apoi, motorul electric, cu o putere de intrare de 2000 W, poate injumatati busteni de pana la 52 cm lungime.

Nu in ultimul rand, este usor de manevrat, datorita configuratiei sale. Astfel, desi orizontal, faptul ca se instaleaza pe un cadru metalic inalt va permite sa mentineti o pozitie confortabila in timpul utilizarii. 

 

 

Villager HLS 5 T

 

Villager HLS 5 T este un utilaj semiprofesional si inca un exemplu demn de avut in vedere de despicator electric, la un pret bun. Desi nu iese din tipare, livreaza cat promite. Beneficiaza de un sistem hidraulic de calitate, care reuseste sa desparta butuci cu un diametru de 25 cm si o lungime de 52 cm.

Face asta cu ajutorul unui motor de 2200 W, prin aplicarea unei puteri de despicare de 5 tone. Sigur, valoarea acestui parametru nu este cea mai impresionanta de pe piata produselor de profil. Totusi, probabil ca nici nu o sa aveti de a face cu foarte multi busteni care sa necesite mai multa „convingere” de atat.

Este in avantajul acestui utilaj greutatea scazuta, de 45 kg, deoarece il face mobil si manevrabil. De asemenea, faptul ca functioneaza pe baza de curent va poate bucura, daca nu va face neaparat placere sa umblati cu combustibilul.

 

 

Villager VLS 8 T

 

Acest utilaj poate fi inclus cu usurinta intre cele mai bune despicatoare de lemne, desi trebuie spus ca se preteaza mai ales uzului industrial. Este vorba aici si despre dimensiuni, deoarece la peste 100 kg nu este usor de mutat dintr-un loc intr-altul, cum cere, uneori, munca intr-o gospodarie. In plus, pentru nevoi obisnuite probabil ca nu aveti nevoie de o forta de despicare de 8 tone.

Are un motor electric monofazat, cu o putere de 3000 W, si, potrivit specificatiilor, continua sa dea dovada de eficienta in functionare si in cazul unor butuci cu o lungime de 55 cm. Insa capitolul la care se evidentiaza intre alte produse de acest fel este grosimea lemnelor prelucrate.

Mai exact, despicatorul in discutie este printre putinele care au capacitatea de a injumatati busteni cu un diametru de pana la 40 cm. Aceste caracteristici ii asigura un loc fruntas in categoria aparatelor destinate profesionistilor. 

 

 

Fervi S009

 

Acesta este in mod clar un utilaj profesional, solid, care exercita pe bustean o forta maxima de presare de 7 tone. Foloseste un motor cu o putere de 3000 W, ce poate fi alimentat cu usurinta de la reteaua electrica. Mai mult decat atat insa, Fervi S009 are asigurata o durata prelungita de functionare, datorita dotarii cu un acumulator de tip Li-Ion.

Avand in vedere faptul ca locul lui este intr-un cadru industrial, are mai putina importanta lipsa mobilitatii, la 123 kg nefiind un utilaj pe care sa doriti sa-l tot mutati de colo-colo. Cu toate acestea, are calitati care v-ar putea determina sa-l alegeti chiar si pentru uz personal.

Amintim doar capacitatea de a despica busteni de lungimi mari, cu un maxim de 104 cm. Este o valoare care cantareste greu in favoarea sa, nefiind una comuna. Iar faptul ca se manevreaza din pozitie verticala usureaza mult sarcina utilizatorului.

 

 

Despicator lemne profesional:

 

Lumag HZ22

 

Aparatul acesta este unul profesional, folosit in situatiile in care volumul de lemn necesar pentru a fi taiat este foarte mare. El e un model vertical, dotat cu un motor electric de 20 CP, care are o turatie la priza de forta de 540 rpm si o presiune hidraulica de 27.5 MPa. 

In ceea ce priveste modul in care lucreaza, el are o viteza cuprinsa intre 4.3 si 10.5 cm/s si forta de despicare de 22 tone. Lemnele ce pot fi taiate cu ajutorul lui trebuie sa aiba un diametru de pana in 350 mm si o lungime cuprinsa intre 560 si 1100 mm. 

Pentru a nu sta mereu pregatit sa ii schimbi uleiul, rezervorul pentru acesta e foarte generos, avand o capacitate de 24 litri. Greutatea intregului utilaj e de 345 kg, asadar, are nevoie de o pozitie fixa in care sa fie tinut. Daca e nevoie sa fie mutat, are la baza roti pentru transport.

 

 

Ghid de cumparare

 

Cei care folosesc incalzirea pe lemne sunt, practic, obligati sa-si asigure cu regularitate necesarul de combustibil, dar cumpararea acestuia este doar primul pas. Pentru a putea fi utilizate, lemnele trebuie aduse la dimensiunea potrivita. O simpla cautare online dupa „despicatoare lemne ieftine si bune” va poate ajuta sa renuntati la clasica secure. Exista optiuni nenumarate, de la despicator de lemne cu motor pe benzina la despicator de lemne cu cremaliera, dar daca nu aveti cat de cat habar despre aceste detalii tehnice, ghidati-va, mai bine, dupa caracteristici usor de inteles. Indicam noi cateva, in speranta ca va vom putea fi de ajutor.

 

 

Puterea motorului: Cu cat motorul este mai puternic, cu atat utilajul va fi mai eficient in indeplinirea sarcinii pentru care a fost creat. Aparatele destinate uzului, sa spunem, casnic trebuie sa poata fi manevrate in siguranta fara o instruire speciala, de aceea nu au nevoie de motoare foarte puternice.

Din aceasta categorie, veti gasi in magazinele online despicatoare cu o putere de 1500 W, 2000 W sau 2200 W. De regula, sunt mai ieftine si usor de folosit, fiind considerate ori semiprofesionale, ori trecute la rubrica „Hobby”, adica recomandate amatorilor. 

Mai puternice, dar si mai pretentioase ca si manevrabilitate, sunt utilajele profesionale. Motorul unui astfel de aparat poate actiona lama de despicare cu o putere de 2700 W, 3000 W, 3500 W, in timp ce un produs de top, cum este HECHT 6422, are toate sansele sa va dea pe spate, cum se zice, cu 4900 W. 

 

Presiunea exercitata: O apasare de 22 tone impinge lama unui despicator prin lemn ca prin unt. Practic, nici nu se mai pune problema speciei de copac din care provine, soarta busteanului fiind pecetluita. Aceasta este, insa, o forta de presiune mare, pe care o dezvolta doar utilajele destinate profesionistilor. Nu inseamna ca nu o sa va descurcati cu un asemenea aparat in propria ograda, dar poate veti dori sa incepeti usor.

Incercati un model mai „linistit”, care putem spune ca mai mult mangaie lemnul cu o presiune de doar 4 tone, in comparatie cu un aparat de calibru mare. Oricum, e impropriu sa vorbim in termeni depreciativi despre o apasare de oricate tone ar fi. Consideram ca nu ar trebui sa va faceti griji ca va ramane busteanul intreg, indiferent ce despicator ati alege. 

Iar din punctul de vedere al presiunii exercitate de pana aparatului pe butuc, magazinele online ofera diverse variante. Pe langa cele amintite, sunt disponibile modele care promit o apasare de 5 tone, 6 tone, 7 tone sau 8 tone.

 

Lungimea si diametrul de taiere: Acesti doi parametri se refera la dimensiunile lemnului supus operatiunii de injumatatire. Si aici, efectuand pe internet o cautare simpla dupa „despicator lemne ieftin si bun”, obtinem rezultate numeroase si variate. In specificatiile produselor se mentioneaza valorile maxime ale celor doua marimi, adica cea mai mare lungime si cel mai mare diametru ale lemnului acceptate de utilaj.

Modelele mai scumpe ofera, de obicei, posibilitati superioare in aceasta privinta, putand prelucra, spre exemplu, butuci cu o lungime de maxim 103 sau chiar 104 cm. In aparatele pentru amatori, in schimb, intra lemne mai scurte, de 52 sau 55 cm.

In ceea ce priveste diametrul maxim, veti avea de ales intre despicatoare generoase, care accepta butuci de pana la 40 cm, si unele pentru care trebuie facuta o selectie mult mai drastica a lemnului. Prezentam, orientativ, cateva lungimi si diametre pe care le-ati putea intalni: 52X25 cm (combinatie destul de comuna),  55X40 cm, 61X40 cm, 103X30 cm sau 104X32 cm.

 

 

Pozitia de utilizare: Exista doua optiuni de lucru: verticala si orizontala. Este o alegere importanta, deoarece pozitia pe care utilizatorul o adopta in timpul manevrarii influenteaza durata folosirii. Este usor de inteles ca din picioare se poate sustine mai usor si un timp mai indelungat efortul de a manipula busteni.

In cazul modelelor studiate de noi, pozitia verticala pare o caracteristica obligatorie cand vine vorba de variantele mai scumpe, destinate, in principal, profesionistilor. Asta inseamna ca este foarte probabila utilizarea intensiva a utilajului, iar a lucra aplecat o perioada lunga de timp ar fi prea solicitant. 

Daca doriti un despicator vertical, e bine sa aveti in vedere faptul ca aceste produse sunt mai grele decat cele cu utilizare orizontala. Iar daca e greu sa decideti intre cele doua tipuri, puteti oricand alege unul care le ofera pe amandoua. Este adevarat ca nu toate utilajele pot fi folosite in ambele pozitii, precum HECHT 6422, dar daca sunteti dispus sa faceti o investitie, e bine sa cunoasteti toate optiunile.  

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un despicator de lemne second hand? Merita investitia?

Site-urile specializate in vanzarea de produse second hand ofera o gama larga de despicatoare de lemne, la preturi bune. Spre exemplu, modelul AL-KO LSV 6 poate fi gasit si la peste 2000 de lei, in timp ce pentru un Villager VLS 8 T aveti sansa sa platiti cu aproximativ 200 de lei mai putin decat in magazinele de profil. Se poate spune ca ar merita investitia, in conditiile in care aceste utilaje sunt, in general, suficient de robuste incat sa nu fie prea afectate de utilizarea anterioara. In plus, poate aveti norocul sa gasiti unele nou-noute.

 

 

Exista despicator de lemne manual?

Da. Daca o sa cautati online „despicator lemne manual”, puteti gasi, mai rar, si aparate denumite astfel. Acestea sunt usoare si exercita o forta mai redusa.

 

Ce este un despicator de lemne cu surub conic?

Poate ati auzit de acest model si cautati exact asa, „despicator lemne cu surub conic”, curiosi sa vedeti cum functioneaza. Aparatul in discutie foloseste un fel de burghiu de mari dimensiuni, avand forma unui con, de unde si numele, filetat. Sparge lemne prin invartire, spre deosebire de utilajele cu lama, care folosesc forta de presiune.

 

 

 

Cativa pasi in construirea unui despicator de lemne cu reductor

 

Trebuie spus de la inceput ca ideal ar fi sa dati comanda, sa primiti utilajul, sa-l platiti si sa-l folositi sanatosi. Asta, deoarece a construi un asemenea aparat nu e chiar pentru oricine. Primul pas este sa va doriti asta foarte tare, dar pe langa vointa se cere si o inclinatie spre mesterit.

 

 

Al doilea pas consta in a cauta informatiile necesare. In acest sens, internetul poate fi o sursa pretioasa de documentare. Tastati „despicator lemne cu reductor” si incercati sa compilati datele obtinute, existand inclusiv videoclipuri lamuritoare. Daca explicatiile primite nu reprezinta pentru voi o limba straina, va puteti gandi la schita viitoarei masinarii „home made”. 

Deoarece nu exista un model standard – a se revedea tipurile prezentate pana acum – doar mentionam fugitiv componentele evidente. Astfel, alegeti un cadru solid, metalic, care sa faca fata fortelor dezvoltate de mecanismul de despicare. Stabiliti, apoi, modalitatea de crapare a bustenilor care considerati ca v-ar ajuta mai mult in activitatea dumneavoastra.

De exemplu, poate fi cu pana fixa, spargerea butucului realizandu-se prin presarea acestuia pe lama. Sau poate gasiti mai usoara realizarea unui model cu con filetat, un mecanism simplu constand in atasarea acestui burghiu metalic la o roata, actionata de motor prin intermediul unei curele. Va sfatuim, insa, sa nu ignorati experientele neplacute ale celor care au trecut deja printr-o asemenea incercare. Astfel, multi considera dificila simpla realizare/procurare a conului.

Oricare ar fi solutia la care apelati, un pas important este introducerea in tot acest ansamblu a unui reductor, pentru a controla turatia motorului electric. Echipamentul in discutie reduce rotatia arborelui motor si intensifica cuplul, producand mai multa forta. Daca va veti gasi in situatia de a fi nevoiti sa optati intre diverse tipuri, va sfatuim sa alegeti reductorul melcat. Unul dintre motivele pentru care recomandam acest model este compatibilitatea universala.

 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Halip Dumitru

May 5, 2022 at 8:34 am

Sunt interesat pentru un despicator de lemne profesional

Va multumesc

Répondre