Cele mai bune tablouri electrice

Am modificat articolul ultima data pe: 15.12.18

 

Cum alegi un tablou electric bun

 

Ghidul cumparatorului

Din ce in ce mai multe persoane renunta la locuitul la apartament pentru a beneficia de intimitatea si de linistea oferite de o locuinta individuala. Asadar, este foarte normal sa se efectueze tot mai multe constructii de case si renovari.

Unul dintre cele mai importante aspecte, cand vine vorba de o locuinta bine pusa la punct, este circuitul electric, pentru ca daca acesta este incorect realizat si fiabilizat, multe necazuri pot aparea in incercarea de a imbunatati conditiile de trai.

La constructia unei case, chiar inainte de a se face conexiunea la reteaua de distributie a energiei electrice si implicit montarea contorului, tabloul electric trebuie sa fie prealabil instalat.

Cel mai bun tablou electric

Ce rol are piesa respectiva? – Practic, acesta reprezinta “serverul” circuitului electric al casei. Se prezinta sub forma unei cutii care adaposteste intrerupatoarele de circuit si conexiunile cu circuitul, realizate prin firele aferente.

De ce ai nevoie de sigurante? – In momentul in care conectezi o suma de consumatori de energie electrica in reteaua locuintei tale, puterea consumata cumulata poate produce un scurtcircuit, daca este prea mare, “prajind” astfel intreaga retea. In acest mod, circuitul este protejat de daune, intrucat sigurantele il intrerup la detectia suprasarcinii.

Cand ai nevoie de aceasta achizitie? – Se poate sa fie necesar sa cumperi aceasta piesa separat la constructia locuintei sau a unei noi incaperi adiacente pe langa casa(atelier, garaj). De asemeni, se poate sa faci o schimbare de tablou electric sau o extensie a circuitului, necesitand un model care sa adaposteasca mai multe sigurante. Daca apartamentul tau e mai vechi de 20 de ani, e vital sa adaugi un panou electric modernizat(intreaga instalatie electrica va trebui inlocuita la fiecare 20 de ani din motive de siguranta). La fel se intampla si in cazul in care iti instalezi aer conditionat sau adaugi un nou circuit pentru consumatori de mare putere.

Ce faci pentru montare tablou electric? –  Stii destul de bine ca un electrician profesionist iti poate face instalarea, dar daca lasi si alegerea panoului in seama sa, s-ar putea sa fii taxat suplimentar. Nu toti utilizatorii au cunostinte de baza in ceea ce priveste notiunile despre electricitate si circuite electrice, si din acest motiv multi evita sa se complice cu aceasta achizitie.

Cum il cumperi pe cont propriu? – In comert gasesti separat de cumparat cutie tablou electric si sigurantele; asadar, sa cumperi prima componenta nu va fi deloc greu, daca respecti niste reguli simple. In urmatoarele randuri am alcatuit un ghid de cumparare simplu si concis, care te va indruma catre cea mai adecvata achizitie si iti va arata si unde gasesc tablouri electrice la un pret bun alti cumparatori aflati in aceeasi dilema ca si tine.

 

Tipul locuintei/constructiei: Vom imparti aceasta categorie in: apartamente mici, medii si mari, case/vile si cladiri de gabarit extins. In functie de numarul de circuite electrice si de suprafata constructiei va trebui sa alegi un tablou electric pe masura. Cu cat sunt mai notabili acesti parametri, cu atat mai multe sigurante va trebui sa adaposteasca respectivul tablou, inclusiv sa lase suficient loc pentru pozitionarea conductoarelor si pentru bransarea acestora la toate bornele sigurantelor.

Daca efectuezi o inlocuire tablou electric pentru un apartament cu pana la 2 camere, orice montaj se va realiza in interiorul locuintei. Din moment ce ai doar doua circuite electrice, unul pentru prize si unul pentru lumini, iar fiecare circuit este gestionat de cate 2 sigurante, un total de 4 sigurante sunt suficiente in asemenea conditii, deci si tabloul va fi cel mai mic posibil.

Cand locuiesti la apartament, nu se poate spune ca o sa realizezi prea curand o extensie a circuitului electric, deci numarul de sigurante nu se va modifica. Pentru apartamentele cu suprafata mare, de 3 camere, poti avea un circuit suplimentar, deci 6 sigurante sau, la 4 camere, panoul este situat in afara locuintei si gestioneaza, de regula, circuitele electrice pentru toate apartamentele de pe nivel. In acest caz, e foarte posibil sa nu se puna niciodata problema sa cumperi separat un tablou.

Cand iti construiesti singur locuinta, este la fel de important sa numeri cate circuite electrice ai in total. Nu mai ai aceeasi situatie ca la apartamentele mici, caci suprafata este mai mare si vei avea si peste 2 circuite. Daca stai la casa, iti recomandam sa alegi intotdeauna un tablou care sa aiba mai multe posturi(locuri pentru sigurante)decat numarul propriu-zis de circuite. Un model cu spatiu pentru 8 – 12 sigurante se considera conventional util pentru o casa mai mare cu un singur nivel sau chiar pentru o vila de dimensiuni moderate.

Cele mai mari produse sunt instalate pentru cladirile cu mai multe nivele si foarte multe circuite electrice. Daca instalatia electrica va fi constant imbunatatita si extinsa, se vor lasa spatii pentru sigurantele ulterior adaugate sau se vor monta panouri adiacente.

 

Locul si cum se monteaza tabloul electric: Bineinteles, vei avea de ales intre modele de interior si produse pentru exterior. Pentru locuinte cu suprafata limitata si apartamente cu maxim 3 camere, alegi un tablou electric cu montaj de interior. In genere, aceste variante sunt facute din material plastic, in mare parte ABS. Au dimensiuni reduse si o usita care se deschide usor, fie transparenta, fie fumurie, in functie de fiecare model.

Cele de exterior sunt mai robust construite, pentru a rezista la actiunea factorilor de mediu. Cel mai des se utilizeaza un tablou electric metalic in afara cladirilor, care se poate securiza, pentru a impiedica accesul persoanelor neautorizate la sigurante.

Multe pareri despre cele mai bune tablouri electrice considera ca piesele cu plasare in exterior trebuie sa fie si etansate, avand si un grad de protectie foarte mare.

 

Tablou electric din metal

 

Tip montaj: exista doua variante ca plasament si schema: ingropate(incastrate) si aparente. Cele aparente au practic cutia in afara peretelui pe care sunt plasate si continua sa fie cele mai populare pentru locuinte, indiferent de marimea acestora. Atunci cand panoul are foarte multe sloturi pentru sigurante, s-ar putea sa fie nevoie sa il alegi incastrat, ca sa nu ii permiti sa ocupe foarte mult spatiu.

 

Componentele si fiabilitatea: Exista cateva piese interne ce fac tabloul complet sau incomplet echipat. Dupa cum am spus, sigurantele se cumpara separat, insa unele elemente constitutive ar fi bine sa fie incluse din start in panou. Acestea sunt: pieptenii izolati, adica bara de pontaj de faza si bara de pontaj neutru, plus bara de nul si impamantarea.

Pentru siguranta, se verifica gradul de protectie IP si rezistenta la fir incins. Primul parametru trebuie sa aiba indicatorul de IP65(minim) pentru carcasele sau cutiile ce se instaleaza in exterior. Daca instalezi panoul intern, atunci se considera ca IP40 este un grad minim de protectie acceptat in mod unanim. Temperatura de rezistenta trebuie sa fie de ordinul sutelor de grade celsius, depasind valori de 550°C.

 

Furnizorul: Nu e bine sa alegi aparate de origine incerta cand vine vorba de instalatia electrica a locuintei tale sau de orice alt circuit, deoarece riscul incendiilor este cel ce trebuie intotdeauna evitat.

De aceea, e cel mai inspirat, daca apelezi la oferte de la producatori respectati si recomandati, inclusiv si de catre electricieni profesionisti. Printre acestia enumeram: Schneider, Gewiss, Legrand, Comtec, Moeller, Hager, Elmark sau ABB. Pentru sigurante, cand vine momentul sa le cumperi, nu alege solutia cea mai ieftina, ci mai degraba investeste mai mult, dar ai astfel garantia ca ai ales ceva de calitate.

La final, nu mai ramane nici un dubiu ca ai sa te descurci in indeplinirea acestei sarcini, dar mai trebuie sa afli si unde gasesc tablouri electrice la preturi bune altii. Ideea pe care ti-o putem oferi e sa faci comanda pe Internet. Costurile vor fi ceva mai reduse, daca gasesti un produs bun de cumparat online, iar garantia calitatii e aceeasi ca pentru ofertele disponibile in magazine. Te va convinge si topul pe care l-am alcatuit, caci include cele mai bune tablouri electrice pe care le gasesti acum pe piata.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Gewiss GW40605PM

 

1. Gewiss GW40605PM

Daca te intereseaza cel mai bun tablou electric cu 12 module pe care sa il cumperi la pret relativ avantajos, atunci aceasta oferta de la Gewiss va fi destul de greu de trecut cu vederea. Drept conformatie, se caracterizeaza ca fiind un tablou electric interior, ce se poate monta la casa.

Va asigura spatiu pentru 12 module de 18mm, capabile sa gestioneze circuite electrice cu consum moderat si poate chiar ridicat, in functie de ce amperaj alegi la sigurante. Masoara 330 x 270 x 85 si are un montaj de tip incastrat, permitand aranjarea in perete.

Este potrivit pentru sigurante diferentiale si automate si are contactoare colorate in alb. O usita fumurie transparenta iti permite sa supraveghezi constant ce se intampla inauntru. Are un singur rand, nu este echipat cu bara de nul si impamantare, insa include un grad de protectie bun pentru piesele de interior, IP40. De asemeni, rezistenta la fir incins e evaluata la 850 grade Celsius, o valoare mare, care garanteaza fiabilitate extinsa. E facut din tehnopolimer cu durabilitate mare si se incastreaza in rigips.

Avantaje

Este potrivit pentru instalarea in locuinte cu numar moderat de circuite electrice, avand loc pentru 12 module a cate 18mm.

Ideal in interior, avand grad de protectie adecvat.

E fiabil la temperaturi mari, cu rezistenta mare la fir incins(850°C).

Se comercializeaza ca tablou electric ieftin.

Dezavantaje

Nu se livreaza cu tot cu bara de nul si cu impamantare.

button 2

 

 

 

 

2. Starke ST00094Aceasta cutie metalica de la Starke va constitui alegerea ideala ca tablou electric exterior, fiind construita conform tuturor normelor de siguranta si avand un design ce permite securizarea eficienta. Se prezinta sub forma unui panou cu montaj aparent care masoara 800 x 800 x 300mm si este modelat ca dulap metalic. Carcasa rezistenta se inchide cu ajutorul unei cleme cu actionare usoara.

Interiorul este gol, oferta fiind valabila numai pentru cutie, iar recomandarea noastra se indreapta catre firmele de constructii care trebuie sa amplaseze si panoul electric odata cu finalizarea lucrarilor pentru un edificiu cu multiple circuite electrice.

Spatiul generos va permite conexiuni usoare la borne si includerea unui numar mare de sigurante. Intrerupatoarele vor fi optim protejate intern, intrucat gradul de protectie este IP65 iar invelisul metalic rezista eficient si la socuri mecanice sau lovituri.

Avantaje

Ofera mult spatiu pentru sigurante, avand dimensiuni mari, de 800 x 800 x 300mm.

Este foarte potrivit pentru plasarea in exterior, fiind cu montaj de tip aparent si cu rezistenta IP65.

E foarte durabil si solid, caci e confectionat din metal.

Se potriveste pentru a adaposti intrerupatoarele pentru cladiri mari, cu circuite multiple, avand si o clema de securizare.

Tablou electric metalic la un pret bun.

Dezavantaje

Oferta include numai cutia externa, fara alte componente, acestea trebuind a fi procurate separat.

button 2

 

 

 

 

3. Eaton BC-U-2 24-ECOSituandu-se printre cele mai ieftine tablouri electrice Eaton pentru 24 de module, acest exemplu merita toata atentia celor interesati. Este compus dintr-o carcasa sigilabila, facuta din plastic rezistent si accesorizata cu o usa semi-transparenta. Dupa cum am mentionat, este suficient de mare, 406 x 303 x 68mm, pentru a adaposti 24 piese ca module de 18mm.

Piesa este prevazuta cu doua randuri, o sina DIN, utila la montajul de aparate, si cu un bloc pentru conexiuni PE si N. Cu alte cuvinte, se livreaza cu tot ce trebuie pentru a functiona optim, in afara de sigurantele propriu-zise. Poti achizitiona acest produs atunci cand construiesti o vila cu cel putin un etaj sau chiar pentru edificii mai voluminoase, intrucat va putea gestiona activitatea mai multor circuite electrice simultan.

Montajul este de tip incastrat, permitand si economia de spatiu la inserarea in perete. Datorita gradului de protectie IP40, deducem ca se va plasa numai in interior. La comandarea acestui item beneficiezi si de o garantie cu valabilitate de 24 de luni. Unul dintre avantajele suplimentare pe care nu trebuie sa omitem a le aminti sunt instructiunile de montare facila, care insotesc panoul.

Avantaje

Dat ca exemplu pentru tablouri electrice la preturi accesibile.

Include un spatiu intern generos, pentru 24 de module(18mm).

Adecvat in montaj intern, avand grad de protectie IP40.

Potrivit pentru cladiri mari, caci poate accepta un numar mare de sigurante.

Dezavantaje

Montajul ingropat poate fi mai dificil pentru piesele mai voluminoase.

button 2

 

 

 

 

4. Viko VL-CS36 I

Atunci cand cauti un panou electric pentru un set mare de sigurante, modelul din acest exemplu este alegerea cea mai ieftina si mai potrivita pe care ti-o recomandam.

Tabloul se monteaza in interior, in ciuda spatiului generos pe care il necesita, avand montaj aparent si loc pentru 36 de unitati de 18mm. Masoara 314 x 105 x 440mm, deci va avea nevoie de ceva loc pentru a fi amplasat. Ca grad de rezistenta, IP40 este indicatorul mentionat, iar pana la 650 de grade(Celsius), rezista si la foc.

A fost proiectat pentru a functiona optim intr-un interval de temperatura de -15/+60 grade Celsius, deci este indeajuns de fiabil in conditii de interior. Cutia este echipata cu o usa transparenta, usor de actionat, iar in interior se gaseste o sina facuta din metal galvanizat, terminali pentru impamantare si toate accesoriile necesare montajului. Este recomandat ca tablou rezidential si are trei randuri pentru dispunerea sigurantelor.

Avantaje

Constituie un tablou electric la pret excelent.

Are foarte mult spatiu, acceptand 36 de module de 18mm(sigurante de aceste dimensiuni).

Poate administra reteaua electrica in cladiri mari, cu suprafete extinse, avand posibilitatea de a lucra cu maxim 18 circuite diferite(36/2).

Este echipat cu toate componentele pentru montaj, in afara de sigurante.

Rezista la temperaturi mari, pana la 650 de grade Celsius.

Dezavantaje

Nu poate fi montat si extern, intrucat gradul de protectie este numai IP40.

button 2

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Starke TBM-PT 6P

 

5. Starke TBM-PT 6PIata un tablou electric de apartament, potrivit pentru locuintele cu doua sau trei circuite electrice. Se poate monta, asadar, in apartamentele cu pana la 2 – 3 camere, intrucat poate asigura loc pentru 6 sigurante(module) de 18mm. Acestea vor fi dispuse pe un singur rand si asigurate in interiorul unei carcase din material plastic.

Prin geamul transparent, cu deschidere, poti veriifca starea sigurantelor si ce pozitie au intrerupatoarele acestora. Se monteaza aparent si masoara 148 x 200 x 95mm, avand o greutate de numai 0.5Kg. Gradul de protectie IP40 ne spune ca va fi adecvat pentru interior,ceea ce e si firesc la un panou pentru apartament.

Costul de achizitie este aproape neglijabil, oferta numarandu-se printre cele mai ieftine pe care le poti gasi actual la comanda online. O garantie de 24 de luni a fost inclusa in acest pachet, pentru conformitate.

 

Avantaje:

Tablou electric pentru apartament ieftin si bun.

Este compatibil cu locuinte cu 2, maxim 3 camere, acceptand 6 sigurante, pentru 3 circuite electrice.

Este mic si usor, fiind facil de montat, cu plasament aparent si numai 500g in greutate.

Portivit ca model de interior, cu protectie IP40.

 

Dezavantaje:

Include doar carcasa, fara alte componente.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.65 out of 5)
Loading...