Cel mai bun slefuitor de lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Slefuitoare de lemn – Opinii si Recenzii in 2024

 

Slefuirea fina a usilor si elementelor de mobilier iti da batai de cap si dureri de spate? Indepartarea straturilor vechi de vopsea sau lac este un chin? Poti rezolva dintr-o miscare toate aceste probleme cu ajutorul unui slefuitor de lemn performant si la pret accesibil. Cauta in acest ghid criteriile de evaluare cele mai importante pentru un produs potrivit proiectelor tale, sau, daca stii deja ce vrei, analizeaza direct doua optiuni apreciate de clienti. Makita BO3710 este un model cu vibratii si banda abraziva rectangulara, ideal pentru lucrari intensive care necesita un rezultat cat mai fin. Pune la munca, pentru tine, o putere de 190W si o viteza 10000rpm, si adauga, in plus, o suprafata abraziva de 93 x 185mm si racord pentru aspirator, care te fereste de praf si rumegus. Pentru cei care prefera mai degraba o versiune multifunctionala, o alternativa potrivita este Powermat PM-SMO-3W1T.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Makita BO3710
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune cu vibratii, pentru prelucrari fine, pe suprafete medii si mari, din lemn, cu motor de 190W si o viteza de lucru de pana la 10000rpm, care permite o productivitate buna atat in proiectele casnice, cat si in cele profesionale. Include duza pentru aspirarea prafului, sistemul de prindere cu cleme este usor de folosit, iar manerul cu design ergonomic asigura confort si precizie in utilizare.

Are un randament mai redus decat versiunile cu banda, motiv pentru care este mai putin recomandat pentru cerinte ridicate de productivitate.

Optiune potrivita pentru mesterul amator si de cariera, cu viteza buna de lucru si rezistenta superioara la solicitari heavy-duty.

A 2-A OPTIUNE!

Powermat PM-SMO-3W1T
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model multi-functional care permite fixarea de benzi dreptunghiulare, rotunde si triunghiulare, oferind posibilitatea de adaptare facila la mai multe tipuri de prelucrari. Este un dispozitiv profesional, cu motor de 1200W si viteza de pana la 14000rpm, cu turatie reglabila si sistem de captare a prafului, care mentine spatiul de lucru curat si iti ofera o vizibilitate foarte buna a suprafetei.

Pentru ca schimbarea intre cele trei tipuri de benzi abrazive implica si inlocuirea talpii de sustinere, vei consuma mai mult timp decat alternand intre doua slefuitoare diferite.

Varianta potrivita pentru cei care doresc sa poata aborda usor orice proiect de slefuire, indiferent de profilul materialului.

A 3-a Optiune!

Bosch PBS 75 A
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Slefuitor de lemn, cu banda, echipat cu un motor de 710W si care produce o viteza de lucru de pana la 350 rotatii pe minut, ce executa miscari oscilante si care dispune de numeroase dotari care il fac usor de folosit (maner suplimentar, softgrip, cu sistem cu microfiltrare, pentru a nu emite praf).

E posibil sa fii deranjat de firul de alimentare care e ceva mai scurt, dar si de faptul ca trebuie sa cureti relativ des filtrul, daca lucrezi pe lemn.

Dispozitiv cu o productivitate buna, cu care poti slefui pe suprafete din plastic, lemn si piatra, cu un raport calitate - pret satisfacator.

 

 

Pareri despre cele mai bune slefuitoare de lemn

 

Ai nevoie de un slefuitor pentru suprafete din lemn, performant si rapid, si nu stii exact care dintre modelele din magazine s-ar potrivit mai bine cu lucrarile planificate? Arunca o privire peste versiunile de mai jos. Sunt selectate dintre cele mai populare modele din oferta online si suficient de diferite pentru a gasi o versiune care sa iti ofere caracteristicile tehnice potrivite.

 

Makita BO3710

 

Te intereseaza cateva variante de slefuitoare de lemn, ieftine si bune, pentru prelucrari rapide, de finete? Unul dintre modelele potrivite poate fi Makita BO3710, o versiune cu vibratii si banda abraziva rectangulara, care nu lasa urme spiralate pe suprafata lemnului, cum este cazul unor aparate orbitale.

Functioneaza prin alimentare direct de la retea, prin cablu (de 2m lungime), si pune la treaba un motor de 190W, cu o viteza de pana la 11000rpm. Cu un upgrade eficient la sistemul de racire, acest model se va comporta foarte bine si la utilizari heavy-duty, dar si la folosirea ocazionala, pentru proiecte semi-profesionale.

Talpa de slefuire are dimensiunile de 93 x 185mm, compatibila cu panza de 93 x 228mm, sistemul de fixare este cu clema, usor de folosit si cu prindere stabila, iar slefuitorul include sac pentru colectarea deseurilor si duza pentru folosirea aspiratorului, atunci cand lucrezi mai mult. Este prevazut cu maner ergonomic, cu suprafata anti-alunecare si cantareste 1.6kg, ceea ce inseamna ca il vei putea folosi destul de confortabil si pe verticala, pentru perioade scurte de timp.

 

 

Bosch Professional GSS 23 A

 

Pentru cei care prefera un slefuitor pentru lemn din gama Bosch, recomandam ca optiune modelul GSS 23A, cu motor de 190W si alimentare direct de la priza. Este o versiune cu vibratii, potrivita in special pentru finisare, cu randament mai bun decat al alternativelor orbitale, dar mai redus decat al optiunilor cu banda.

Lucreaza cu 24000 de vibratii pe minut si o viteza de 12000rpm, folosind o orbita de 2mm si este un dispozitiv conceput de Bosch pentru proiecte din categoria heavy-duty, deci va face fata lucrarilor intensive, chiar daca dupa un timp incepe sa se incalzeasca.

Include cutie de microfiltrare, pentru captarea aschiilor si rumegusului si functioneaza cu foaie de slefuire de 93 x 230mm, pentru placa de 92 x 182mm. Poate fi utilizat atat pentru finisarea materialului lemnos, cat si pentru indepartarea straturilor de vopsea sau lac, dar si pe plastic sau piatra. In pachetul de livrare primesti atat cutia de filtrare, cat si o hartie abraziva compatibila.

 

 

Bosch PSS 200 AC

 

Esti stangaci si ti-e dificil uneori sa lucrezi cu modelele standard? Bosch a gandit designul acestei versiuni profesionale pentru manevrare facila, precisa si confortabila, indiferent de latura dominanta a utilizatorului. Slefuieste cu o putere de 200W si poate ajunge pana la 24000 oscilatii pe minut. Fiind un dispozitiv cu vibratii, nu va lucra la fel de agresiv ca alternativele cu banda, insa va oferi o productivitate destul de buna.

Ti-l recomandam pentru proiecte profesionale, heavy-duty, care implica finisarea corecta a suprafetei lemnoase, fara zgarieturi si urme. Lucreaza delicat si pe suprafete mici si pe materiale mari si include microfiltru pentru captarea reziduurilor, care mentine curata zona de lucru si iti protejeaza caile respiratorii. In plus, poate fi conectat si la aspirator.

Alimentarea se face direct de la retea, prin cablu, deci nu vei avea grija incarcarii acumulatorilor, iar designul este ergonomic, cu maner cu suprafata anti-alunecare, pentru precizie buna de lucru, chiar si dupa mai multe ore de slefuire. Il primesti in cutie din plastic, potrivita pentru transport si depozitare.

 

 

Skil 7361AA

 

Daca preferi un model de nivel hobby, cu performante bune, la un pret accesibil, iti sugeram sa iei in considerare varianta FO7361AA de la Skil. Este un dispozitiv destinat uzului casnic, prevazut cu doua variante de prindere a benzii abrazive, cu velcro si cu cleme, astfel incat sa poti alege optiunea cea mai confortabila pentru tine.

In plus, include rezervor pentru captarea rumegusului, cu filtru dublu, care retine cea mai mare parte din deseurile generate, si permite reglarea vitezei de turatie, pentru a te putea adapta usor la materialul cu care lucrezi.

Pune la dispozitia ta o putere de 240W, este un model cu alimentare la retea, prin cablu, si genereaza intre 12000 si 26000 de oscilatii pe minut, care asigura o finisare rapida si delicata a suprafetelor din lemn.

Face parte din categoria dispozitivelor cu vibratii, iar forma dreptunghiulara a benzii permite accesarea facila a colturilor. Benzile abrazive compatibile sunt destul de usor de gasit pentru a-ti garanta o exploatare confortabila si de lunga durata.

 

 

Slefuitor pentru lemn, cu tambur

 

Powermat PM-SMO-3W1T

 

Pentru ca slefuitoarele specializate nu sunt intotdeauna suficiente, am inclus in lista de propuneri si un model multi-functional, 3 in 1, de la Powermat, care iti rezolva aproape toate problemele cu care te poti intalni in practica. Spunem aproape, pentru ca nu va inlocui totusi productivitatea unui model cu banda.

PM-SMO-3W1T este un slefuitor de lemn, cu tambur, din categoria optiunilor profesionale, cu motor de 1200W, care poate aborda materialul lemnos cu o viteza de 7000 pana la 1200rpm si respectiv, de la 14000 la 24000 de oscilatii pe minut. Face parte din categoria dispozitivelor orbitale excentrice, ideale pentru finisarile impecabile si etapele finale ale prelucrarii, in care vrei sa eviti orice fel de urma lasata in fibra prin smirgheluire.

Il primesti impreuna cu 6 hartii abrazive: 2 rotunde, 2 triunghiulare si 2 dreptunghiulare, de P80 si P240, cu care poti lucra atat suprafete plane, cat si curbe, colturi si spatii deschise, dar si zone mai greu accesibile. Mai poti folosi aparatul si pe plastiv si metale si este prevazut cu sac de colectare a prafului si adaptor pentru conectarea de aspirator.

 

 

Black & Decker KA198

 

Black & Decker este una dintre marcile care nu dezamageste nici la capitolul performante, nici la cel al durabilitatii. Iata de ce iti propunem si acest model de slefuitor orbital excentric potrivit pentru prelucrari de finete, atat pe suprafete plane, cat si curbe.

La nivel tehnic acest slefuitor de lemn, cu tambur, iti ofera un motor puternic de 260W, care poate genera pana la 13000rpm, iar la capitolul confort ai la dispozitie cablu de alimentare de 3m, care te ajuta sa te misti destul de relaxat in spatiul de lucru, plus sac pentru colectarea prafului generat prin slefuire.

Designul ergonomic iti ofera mai multe optiuni de prindere, sustinere si ghidare a dispozitivului, iar sistemul de fixare a discurilor abrazive, de tip hook&loop, este unul dintre cele mai simple de pe piata. Versiunile cu miscari orbitale aleatorii, asa cum este acest produs, sunt cele mai adaptabile de pe piata. Poti folosi asadar acest dispozitiv atat pentru a indeparta straturi de vopsea veche, cat si pentru a finisa materialul inainte de lacuire.

 

 

Slefuitor de lemn, cu banda

 

Bosch PBS 75 A

 

Daca ai nevoie mai curand de un model pentru primele etape de prelucrare, cu o patrundere ceva mai agresiva si mai eficienta in material, care sa iti ofere productivitate buna, aceasta sectiune este pentru tine. Bosch PBS 75 A este un slefuitor de lemn cu banda, cu motor de 710W si o viteza de rotatie de pana la 350m/min.

Poti schimba banda abraziva foarte usor, cu ajutorul sistemului de prindere SDS, cu parghie de strangere, iar designul include maner suplimentar pentru mai multa forta si confort in timpul utilizarii.

Este prevazut cu comutator de blocare, ce previne pornirea accidentala, sistem de amortizare a vibratiilor, pentru mai putina oboseala a mainilor si cutie pentru microfiltrare, care indeparteaza eficient deseurile.

Lucreaza la fel de eficient la indepartarea straturilor vechi de vopsea si lac, ca si la finisarea scandurilor de lemn neprelucrat si are o productivitatea foarte buna pe suprafete mari (mese, dusumele, usi etc.).

 

 

Steinhaus PRO-BS1010

 

Modelul PRO-BS1010, pus la dispozitie de Steinhaus, este un produs destinat proiectelor de tip hobby si semi-profesionale. Foloseste un motor de 1010W si o viteza maxima de 380m/min. pe care o poti regla in 6 trepte, in functie de caracteristicile materialului cu care lucrezi. Este bine sa retii ca, in acest caz, productivitatea buna pe orice fel de lemn inseamna si necesitatea de a curata destul de des orificiul de evacuare a deseurilor.

Aparatul este prevazut cu sac de colectare, potrivit insa pentru sarcini de amploare redusa. Daca ai de gand sa abordezi suprafete mai mari cu acest slefuitor pentru lemn, cu banda, iti recomandam sa folosesti adaptorul pentru aspirator. Este alimentat la retea, cu ajutorul unui cablu de 3m, si este livrat impreuna cu un maner auxiliar, de mare ajutor atunci cand ai nevoie de mai multa precizie.

Dispozitivul este suficient de greu (3.6kg) pentru a nu fi nevoie, in general, sa apesi pe el pentru a obtine rezultate bune. Tot ce trebuie sa faci este sa il directionezi corect pe suprafata din lemn si sa ai grija sa cureti praful colectat, la timp. Este unul dintre modelele de slefuitoare de lemn, la preturi bune, pe care le poti utiliza eficient pentru a finisa usi, blaturi de masa, stalpi de gard etc.

 

 

Einhell TC-BS 8038

 

Dupa cum stii deja, Einhell iti pune la dispozitie produse la preturi ceva mai accesibile decat alte branduri de pe piata. Calitatea este buna, insa echilibrata pretului, deci si in acest caz este bine sa ai asteptari realiste. Einhell TC-BS 8038 este un slefuitor pentru prelucrarea lemnului, cu banda, si motor de 800W, care poate sustine o viteza de rotatie de 380 m/min.

Sistemul de schimbare a benzilor abrazive este simplu si eficient, iar reglarea pozitiei se face rapid, cu ajutorul butonului rotativ din partea laterala a aparatului. Este prevazut cu sac pentru colectarea rumegusului si a aschiilor generate in timpul slefuirii, astfel incat sa mentii zona de lucru curata.

La capitolul design, iti putem spune ca slefuitorul este prevazut cu un maner suplimentar, pentru mai multa precizie. Pe de alta parte, manerele sunt confectionate integral din plastic, fara suprafata cauciucata inclusa in structura variantelor profesionale, destinate utilizarii intensive si de lunga durata.

Iti reamintim asadar, ca este o optiune pentru uz casnic si folosiri ocazionale, si mai putin potrivita pentru cei care au mult de lucru.

 

 

Slefuitor lemn Stern

 

Stern BS533X76

 

Daca vrei un slefuitor din categoria hobby pe care sa il poti folosi atat pentru lemn, cat si pentru alte materiale, precum plastic, metal, beton, piatra, ceramica, te va interesa cu siguranta aceasta versiune de la Stern. Similar altor modele destinate uzului casnic si celor care sunt pasionati de proiecte DIY, si acest dispozitiv este dotat cu un motor de 800W.

Un slefuitor de lemn Stern se va evidentia insa prin calitatea finisajelor, grija la detalii si durabilitate. Include, de exemplu, colector de praf cu fermoar, care te va ajuta sa cureti mai usor filtrul de praf.

Poate fi utilizat cu benzi abrazive de granulatie 16 pana la 240, oferind posibilitatea de a executa eficient si slefuiri brute si fine, iar turatia de 380m/min.

Te ajuta sa fii productiv si sa termini prelucrarile in timp util. Este o versiune alimentata prin fir, de la priza, deci va trebui sa ai una in apropiere.

 

 

Bosch GEX 150 AC

 

Ai in fata ochilor un slefuitor cu excentric extrem de performant, ce se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in randul pasionatilor de bricolaj. Nici nu e de mirare, caci viteza de lucru a acestei piese poate fi ajustata cu usurinta, in functie de misiunile ce trebuie indeplinite.

Poate atinge asadar, orice valoare din intervalul 4500-12000RPM, fiind ideal pentru lustruirea suprafetelor lemnoase, a metalelor si a materialelor din plastic. Se bucura bineinteles, si de un motor de 340W, care asigura eficienta aparatului, in orice conditii de lucru. N-ai practic, de ce sa-ti faci griji, intrucat acesta dispune de un sistem de franare, ce va impiedica discul sa aduca daune obiectelor pe care esti nevoit sa le prelucrezi.

Talpa instrumentului masoara 150 de milimetri in diametru, ceea ce inseamna ca vei putea acoperi suprafete destul de mari, intr-un timp relativ scurt. Acest lucru este garantat si de particularitatile de design, ce fac unealta in cauza, mult mai usor de manevrat.

 

 

Skil F0151215AA

 

Daca vrei sa achizitionezi un slefuitor de lemn ieftin si bun, care sa poata acoperi o arie mare, in timp util, s-ar putea sa fii interesat de acest aparat cu banda, fabricat de cei de la Skil. Este o unealta semi-profesionala destul de eficienta, intrucat incorporeaza un motor puternic, de 650W, ce iti va permite sa prelucrezi rapid chiar si cele mai intinse suprafete. Acest fapt este demonstrat si de viteza mare de rulare a benzii, care ajunge la pragul de 300 de metri pe minut, precum si de talpa de 76 x 130mm.

Precizam de asemenea, ca dispozitivul incorporeaza un sistem de aspirare al prafului extrem de performant, care iti va permite sa-ti desfasori activitatea intr-un mediu curat. Unealta vine asadar, la pachet cu o caseta de acumulare a prafului, si cu un adaptor pentru aspirator.

Vei observa ca ai de-a face cu un instrument foarte usor de utilizat, intrucat acesta cantareste doar 2.9kg. Este prevazut totodata, cu un maner soft grip, care il va impiedica sa-ti alunece din stransoare in timpul procesului de slefuire.

 

 

Bernardo BDSM 150 N-230V

 

Bernardo BDSM 150N este un slefuitor de lemn la un pret bun, cu functionalitate multipla. Ne putem raporta la aceasta piesa de banc, ca la imbinarea perfecta, dintre un aparat cu banda si unul cu disc. Il poti folosi asadar, la o gama variata de activitati, caci are o putere de 370W ce poate genera o turatie maxima de 2850RPM.

Aceste caracteristici iti vor permite sa dai un randament cat mai bun, ca sa iti poti finaliza toate misiunile intr-un timp foarte scurt. Te vei convinge singur de acest lucru, intrucat banda beneficiaza de o suprafata de contact de 914 x 100mm, iar discul are un diametru de 150mm.

Masa de finisare poate fi de asemenea, inclinata la 90 de grade, ca sa te poti adapta oricarei tehnici de lucru, fara sa intampini probleme. Ai de asemenea, posibilitatea de-ati mentine atelierul curat in permanenta, caci unealta este prevazuta cu un racord pentru aspirator.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Indiferent daca lucrezi la propriul mobilier ori la tamplaria din casa, sau daca iti dotezi atelierul la nivel profesional, pentru a prelucra si finisa lemnul ai nevoie de cel putin un slefuitor de calitate. Orbital, delta, cu banda, excentric, alternativ sau multifunctional, manual sau de banc, cu sau fara turatie variabila, cu fir sau acumulator – sunt doar o parte dintre deciziile pe care trebuie sa le iei.

Iata ce trebuie sa stii despre aceste dispozitive pentru a alege corect un slefuitor de lemn, la un pret bun, potrivit pentru activitatile tale mestesugaresti.

Suprafata de lucru: Ne referim in acest caz atat la dimensiune, cat si la format si usurinta accesului cu dispozitivul de slefuire. Pentru prelucrarile de volum mare (usi, panouri pentru dulapuri, blaturi de mese etc.) cele mai eficiente modele sunt cele care folosesc banda abraziva (slefuitor cu banda, alternativ sau cu vibratii), iar pentru obiecte de dimensiuni medii si mici, poti utiliza fara probleme versiunile cu disc (slefuitor excentric sau orbital).

Materialele plane pot fi abordate cu orice tip de slefuitor pentru lemn, in timp ce variantele curbe vor fi mai usor de prelucrat cu modele cu disc si miscare rotativa sau oscilanta.

Daca esti pus frecvent in situatia de a finisa colturi si adancituri, iti recomandam un slefuitor de lemn, ieftin si bun, din categoria delta, cu material abraziv de forma triunghiulara. Retine insa ca aceste optiuni au o productivitate redusa, fiind concepute in special pentru detalii.

 

Utilizare: Abordand formatul slefuitorului – manual sau cu banc – putem spune ca este de regula una dintre cele mai simple decizii pe care le vei lua in legatura cu acest tip de dispozitiv.

Daca detii un spatiu in care vei prelucra lemn in mod frecvent, profesional si in cantitati mari, iti recomandam un model cu banc.

In cazul in care activitatea ta inseamna multe deplasari, lucrezi pe loc, dar intr-un spatiu mic, care nu iti permite un banc instalat permanent, slefuiesti materiale prea mari pentru a fi miscate pe langa un dispozitiv fix sau ai nevoie de un aparat pentru locuinta, solutia optima este o versiune manuala.

 

Mod de alimentare: Daca consideri ca cele mai bune slefuitoare de lemn sunt pentru tine cele fixe, cu banc, categoric vom vorbi despre alimentare direct de la priza, prin cablu, de preferat, instalata de un profesionist.

Pentru cei care prefera slefuitoarele manuale exista doua categorii de produse: cu cablu si cu acumulator. Prima categorie inseamna ca poti lucra pentru perioade lungi de timp fara a-ti face griji ca vei ramane fara baterie, fiind deci mai potrivite pentru utilizari intensive. Pe de alta parte, pun probleme daca esti nevoit sa lucrezi intr-o locatie cu acces dificil la reteaua de energie sau trebui sa te strecori in spatii aflate la inaltime sau in zone in care cablul, chiar si foarte lung, te poate stanjeni sau poate fi deteriorat.

O versiune cu acumulator iti ofera libertate totala de lucru la capitolul distanta si loc de prelucrare, insa te limiteaza in timp. Daca stii ca ai de facut mai mult decat finisari scurte, pe o rama de tablou sau de fereastra, este indicat, in general, sa ai la indemana si o baterie de rezerva.

 

Putere: La capitolul putere iti putem spune ca modelele cu banc incep de regula de 2kW, de unde si potrivirea mai buna cu utilizarea intensiva si o productivitate superioara. Variantele manuale cu fir se incadreaza intre 200 si 1500W, cele mai multe modele tip hobby oferind o putere de 200 pana la 500W. Daca optezi pentru un slefuitor de lemn, la pret bun, de tip wireless, iti recomandam o versiune de minim 10 – 12V pentru uz casnic, si cel putin 14 – 18V pentru activitati profesionale.

 

Viteza: Acest parametru se refera la viteza cu care este invartita sau vibrata banda sau cu care este rotit, oscilatoriu sau nu, discul, si determina rapiditatea cu care poti realiza prelucrarea, dar si controlul pe care il ai asupra dispozitivului. In cazul unui slefuitor cu banda, un nivel de dorit este de 170 – 200m/min. sau aproximativ 400 – 500rpm pentru versiunile semi-profesionale, si peste aceste valori pentru operatiuni profesionale.

Daca te intereseaza un model cu vibratii, orbital sau excentric, nivelul minim recomandat este de 8000 – 10000rpm, iar pentru a avea spor intr-o activitate comerciala, te sfatuim sa cauti o varianta cu peste 15000rpm, unele modele ajungand pana la 24000 – 27000rpm.

Pentru a obtine un suprafata impecabila cu cat mai putine treceri, ai nevoie sa poti controla viteza benzii sau a discului abraziv. Iata de ce iti recomandam sa cauti o versiune cu turatie variabila, care ofera insa si posibilitatea de a bloca viteza de lucru la nivelul dorit de tine.

Alte elemente tehnice: Versiunile manuale pot fi, in unele cazuri, directionate mai bine cu ajutorul unui maner suplimentar, pe care il pun insa la dispozitie doar anumite modele. Prin comparatie, sacul sau cutia pentru colectarea rumegusului si adaptorul pentru aspirator sunt elemente incluse de majoritatea aparatelor de slefuit. Nu strica insa sa verifici daca este cazul si pentru cel care te intereseaza.

Multe dintre dispozitive sunt comercializate impreuna cu cateva discuri sau benzi abrazive compatibile, economisindu-ti timpul necesar achizitionarii ulterioare.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce masuri de precautie sunt necesare cand slefuiesc lemnul?

Slefuirea lemnului inseamna in principal zgomot si praf. Prin urmare, nu incepe lucrul inainte de a te echipa cu ochelari de protectie si casti antifonate. Pentru ca lucrezi cu aparatura electrica, este la fel de important ca in zona de lucru sa nu fie umezeala sau gaze ori lichide inflamabile.

Cum se slefuieste mobilierul?

Daca ai mobilier din lemn masiv si vrei sa il reconditionezi este bine sa stii ca lemnul se slefuieste intotdeauna in lungul fibrei, folosind minim doua niveluri de granulatie si niciodata mai mare de 220. Un smirghel mai fin de 220 poate duce la blocarea absorbtiei in fibra si la aparitia de pete.

 

Ce accesorii de slefuire sunt necesare pentru lemn, metal sau zidarie?

Pe o astfel de lista, primul loc este ocupat de benzile si discurile abrazive si accesoriile de captare a prafului degajat. Nici chiar cel mai bun slefuitor de lemn nu va reusi sa performeze foarte bine fara discul sau banda potrivita. Materialele abrazive sunt diferite pentru lemn, metal si zidarie si trebuie alese cu atentie, iar cand lucrezi la inaltime, nu strica sa iei in considerare, ca accesoriu, si un maner telescopic.

 

 

 

Top 3 meserii in care e indispensabil slefuitorul pentru lemn

 

Desi sunt destul persoane care doresc sa foloseasca un astfel de dispozitiv pentru proiectele personale, din locuinta, slefuitorul este la baza un instrument profesional, dedicat meseriasilor care lucreaza, in acest caz, cu lemnul, si celor care prelucreaza metal, piatra, plastic etc. Iata trei domenii de activitate in care cu greu te poti descurca fara un astfel de aparat.

Tamplarie

Slefuitorul pentru prelucrarea lemnului este esential pentru cei care lucreaza tamplarie din lemn. De la prelucrarea bruta a scandurilor nerindeluite si pana la finisajele de detaliu, inainte de lacuire, alternativa manuala este dificila si mare consumatoare de timp. Dispozitivele electrice, de mana sau de banc, sunt astazi suficient de performante si diverse pentru a acoperi toate necesitatile operationale ale unui astfel de atelier.

 

Fabricarea mobilei

Aspectul impecabil, lucios si drept al dulapurilor, etajerelor, comodelor si altor elemente de mobilier pe care le ai in casa se datoreaza folosirii unui astfel de dispozitiv. Numeroase pareri despre cele mai bune slefuitoare de lemn considera ca in acest domeniu se testeaza cel mai bine performantele unui astfel de dispozitiv sub aspectul preciziei si finetii.  

Reconditionarea lemnului

Magia prin care un scrin vechi, scorojit si decolorat se transforma intr-o piesa clasica, uimitor de frumoasa si valoroasa are printre ingrediente si un slefuitor pentru prelucrarea lemnului. In acest caz, dispozitivul este foarte util pentru indepartarea straturilor intarite si invechite de vopsea si lac, precum si a fibrei lemnoase care a fost afectata de timp, umezeala. carii si alti factori de mediu.

La fel de util este si pentru refacerea unui gard de lemn, a unui foisor si oricare alte suprafete din lemn care necesita ingrijire si prelucrare mecanica.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu