Cele mai bune semanatori

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Mecanica Ceahlau SUP 48DKL

 

In cazul in care nu stiai care este cea mai buna semanatoare de paioase oferita de Mecanica Ceahlau, modelul SUP 48DKL iti va confirma acest titlu. Este vorba despre un utilaj proiectat pentru intrebuintare combinata, care poate insamanta diverse tipuri de teren(in functie de gradul in care acestea sunt prelucrate), dar poate distribui simultan si ingrasaminte granulate.

Ca sistem de repartizare a semnintelor, procedeul se face mecanic(cilindru dublu cu pinteni), masina putand sa se deplaseze pe o panta cu inclinatie de pana la 8 grade si pe teren plan. Necesarul de putere pentru tractor va fi de 170-200CP, insemnand ca trebuie purtata de un model mare, care sa faca fata greutatii de 2400Kg(cat cantareste utilajul).

Cu o latime de lucru de 6m, o viteza de 5-10Km/h si 48 de randuri, aceasta piesa ofera o productivitate crescuta, de 2.5-4.5ha/h. Aceasta semanatoare cu discuri incorporeaza brazdar dublu, care nu permite adunarea resturilor vegetale din solul procesat. Se regleaza pana la o adancime de lucru maxima de 8cm, incepand cu minima de 2cm.

 

Avantaje:

Model SUP adecvat pentru semanatul cerealelor.

Ofera pana la 4.5ha/h productivitate, fiind performanta.

Asigura adancime de semanare reglabila, pana la 8cm.

Proceseaza 6m de teren la o singura trecere, avand 48 de randuri.

Semanatoare cu fertilizare – accepta ingrasamant in forma granulata.

Dotata cu brazdar dublu cu disc, care permite semanarea si pe terenurile cu minima pregatire.

 

Dezavantaje:

Sistemul de distributie al semintelor este mecanic, nu pneumatic.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau SPM 6DF

 

Printre cele mai bune semanatori pentru prasitoare se numara acest dispozitiv, iar asta deoarece incorporeaza un distribuitor pneumatic, care asigura precizia ridicata a procesului de insamantare in cuiburi. Include un cadru de cuplare purtat universal pentru tractor, cerand un necesar de putere de 100-120CP.

In ceea ce priveste parametrii de lucru, pe baza vitezei de 6-8Km/h, utilajul obtine o productivitate ridicata, din moment ce asigura o latime de cultivare de 4.2m. Asadar, poate procesa intre 1.8 si 2.4 hectare intr-o singura ora.

Lucreaza pe 6 randuri deodata(6 buncare de seminte ), cu un interval de 70cm, recomandat in special pentru porumb si floarea soarelui. Un brazdar dublu(cu discuri) permite si incorporearea ingrasamantului in sol. Buncarele de ingrasamant au capacitate ridicata, iar adancimea de insamantare(maxim 8cm) se va regla pe baza unei manete. Transmisia se face de la cutia de viteza prin lant, permitand o adaptare rapida a vitezelor de lucru.

 

Avantaje:

Semanatoare pentru plante prasitoare cu productivitate ridicata: 2.4ha/h.

Latimea de lucru de 4.2m permite finalizarea rapida a sarcinilor pe teren.

Seamana cate 6 randuri deodata, cu interval de 70 cm, indicat in cultura porumbului si florii soarelui.

Distribuitorul pneumatic si brazdarul cu discuri permit amplasarea semintei si ingrasamantului la adancime uniforma si precis calculata.

 

Dezavantaje:

Pret de achizitie destul de mare.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau SPC 6FS

 

Iata o semanatoare SPC(pentru plante prasitoare) care permite atat folosirea mai multor tipuri de seminte, cat si distributia de ingrasamant, fiind dotata cu buncare pentru seminte, dar si pentru fertilizator. Ca sa fie purtata, necesarul de putere este de 65-80CP.

Va oferi o productivitate de 1.6 – 2.6ha/h, deoarece lucreaza cu viteza de 5-8Km/h, 6 randuri semanate deodata si are o latime de lucru de pana la 4.8m. Bineinteles, parametrii sunt reglabili, iar distribuitorul de seminte incorporat este pneumatic, oferind o precizie cat mai buna.

Se poate lucra cu diverse adancimi de insamantare si cu distante diferite intre randuri, permitand si distributia de ingrasamant intr-o pozitie diferita, evitandu-se arsuri chimice ale viitorilor muguri. Include brazdar patina, care ingroapa semintele in sol si deschide rigolele dar si discuri distribuitoare. Avand in vedere garantia si pretul, consideram acest utilaj o afacere buna pentru fermele mici si mijlocii.

 

Avantaje:

Asigura productivitate pana la 2.6 hectare insamantate intr-o ora.

Ofera distribuire pneumatica pentru seminte, lucrand cu mai multe tipologii.

Permite reglajul adancimii de insamantare, al latimii de lucru si a distantei dintre randuri.

Poate distribui si fertilizator, pe langa seminte, fiind dotata cu buncar special.

 

Dezavantaje:

Inadecvata pentru fermele mari.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau SPC 6M

 

Acest model de semanatoare se recomanda pentru insamantarea culturilor de plante prasitoare, fiind un dispozitiv robust, usor de exploatat si adecvat pentru suprafete medii si mici de teren. Va permite precizie cat se poate de mare la insamantat, datorita distribuitorului penumatic.

Este echipata cu brazdar cu patina si discuri de distribuire, care vor asigura nu numai ingroparea eficienta in sol, ci si utilizarea mai multor categorii de seminte. Se deplaseaza pe orice teren plan si in pante de maxim 8 grade unghi de inclinare si necesita intre 60-70CP putere(tractoare mici si mijlocii).

Viteza de lucru variaza in intervalul 5-8Km/h, iar productivitatea ajunge la valori de 1.6 – 2.6ha/h, deoarece prodsul are 6 randuri si o latime de cultivare de 1.8-4.9m. Va putea lasa intre randuri o distanta variabila, limita fiind 30-80cm, deci permite productia in diverse tipuri de culturi, inclusiv pentru floarea soarelui sau porumb. Ulterior, semintele sunt acoperite cu ajutorul rotii de tasare in “V”.

 

Avantaje:

Semanatoare ieftina si buna.

Potrivita pentru suprafete mici si mijlocii, caci asigura semanarea a cate 6 randuri deodata.

Ofera productivitate de pana la 2.6ha/h.

Necesarul de putere este unul restrans, in jur de 70CP.

 

Dezavantaje:

Nu este potrivita pe suprafete marid e teren.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau SPC 4DF

 

Daca se intampla sa iti trebuiasca un model cat mai mic de semanatoare, pentru ca ai in ingrijire o ferma cu suprafete restranse de teren, atunci aceasta oferta va fi una cat se poate de avantajoasa. Este un produs dedicat insamantarii solurilor pregatite sau partial pregatite, beneficiind de un brazdar dublu cu discuri, foarte eficient in realizarea rigolelor, indiferent de calitatea solului.

In acelasi timp, are si echipament de fertilizare care permite amplasarea diferita a granulelor de ingrasamant. Necesita atasarea la un tractor mic, intrucat se mentioneaza un necesar de putere de 45-65CP. Mai mult, latimea de lucru va fi de cel mult 3.2m, intrucat va insamanta doar cate 4 randuri.

Se aminteste ca reper productivitatea de pana la 1.8ha/h, determinata pe baza vitezei de lucru de 5 -8Km/h. Va lucra cu mai multe tipuri de seminte, permitand reglajul adancimii de insamantare de la 4, la 12cm. Si distanta intre randuri poate varia in intervalul 45-80cm, ceea ce indica faptul ca utilajul se caracterizeaza prin adaptabilitate ridicata. Mai presus de orice, ca pret si tehnologie de functionare, oferta este una avantajoasa.

 

Avantaje:

Semanatoare 4 randuri la un pret bun.

Brazdar cu dublu disc, ce permite fertilizarea simultan cu insamantarea.

Productivitate buna pentru un model mic – 1.8ha/h.

Permite ajustarea eficienta a distantei intre randuri, a latimii de lucru si a adancimii de insamantare.

 

Dezavantaje:

Utila doar in ferme cu cerinte limitate – pe suprafete restranse.

 

 

 

 

Cum aleg o semanatoare buna

 

Ghidul cumparatorului

Pentru cei care planuiesc sa dezvolte o mica ferma si in principal pentru cultivarea suprafetelor extinse de teren, necesitatea de a achizitiona o semanatoare performanta ramane o problema reala. Daca esti incepator in ale agriculturii automatizate si abia ai inceput sa te gandesti la ce utilaje iti trebuie, poti afla, pe baza acestui ghid, cum se alege un dispozitiv adecvat si unde gasesc semanatori la preturi bune restul celorlalti cumparatori interesati.

Vom prezenta rapid cateva criterii de selectie, valabile pentru modelele purtate de tractor, deci exclus variante de semanatoare de motocultor sau manuale.

Tehnologia se semanare: In functie de acest criteriu, ai de ales intre:

Semanatoarea pentru paioase – este o masina care distribuie samanta in randuri apropiate, potrivite pentru culturi de trifoi, in, canepa, rapita, iarba, cereale paioase, lucerna si chiar in cazul unor plante leguminoase. Aceste utilaje sunt identificate prin calificativul SUP(Semanatoare Universala Purtata). Bineinteles, in categoria respectiva poti vorbi despre semanatoare de grau si, in general, despre orice semanatoare de seminte mici.

Semanatoarea pentru plante prasitoare – este caracterizata ca masina de semanat in cuiburi, adica pentru insamantare de precizie si, asa cum o spune si numele, se utilizeaza pentru culturi de: soia, sfecla de zahar, fasole, ricin, floarea soarelui, pepeni s.a.m.d. Asadar, la aceasta categorie va fi incadrata si orice semanatoare de porumb. Se noteaza cu SPC(Semanatoare pentru Prasitoare Combinata).

 

Puterea tractorului: va repartiza modelele respective in: semanatori pentru tractoare mici, cele universale de paioase fiind notate de la SUP 21, la SUP 25, iar cele pentru prasitoare, de la SPC 4, la SPC 6 – necesita o putere de 45-80CP; modele pentru tractoare de putere medie, cu un necesar de putere de 65-100CP, recunoscute prin indicativele SUP 25 – SUP 29 sau SPC 7 – SPC 9; variante pentru tractoare mari, avand indicativ minim SUP 29 sau SPC 10/SPC 12, iar necesarul de putere minim fiind de 100CP.

Bineinteles, cu cat sunt mai voluminoase si mai grele semanatorile, cu atat mai mare va fi si puterea necesitata. Fiecare producator specifica exact valorile necesare, in functie de utilajul comercializat.

 

Gradul de complexitate: imparte dispozitivele in semanatori specifice pe cultura(intrebuintate pentru bumbac, paioase, legume etc), masini universale(vor permite semanarea pe randuri sau direct in cuiburi, avand functionalitate extinsa) si semanatori combinate, acestea din urma fiind utilaje care asigura si alte procedee agricole: maruntire a brazdei, compactare, tasare, distributie de ingrasamant, erbicidat etc.

Pentru cei mai pretentiosi cumparatori, modelele combinate reprezinta solutia ideala, oferind lucrari de semanat complete printr-o singura trecere. In mod firesc, sunt si cele mai costisitoare din comert.

 

Modul de gestionare a semintelor: iti arata cat de precisa va fi semanarea si care vor fi parametrii de lucru. La acest capitol masinile se impart in modele cu distributie pneumatica si dispozitive cu repartizare mecanica.

Multe pareri despre cele mai bune semanatori iti vor recomanda neaparat utilajele pneumatice, intrucat semintele sunt preluate printr-un efect de vacuum din cupe si astfel distribuite in mod cat se poate de egal, deci cu cea mai optima precizie.

A doua categorie include utilaje care au integrat un cilindru cu pinteni si cu diverse locasuri, prin care semintele curg pur si simplu pe brazda. Aici precizia este moderata, putandu-se regla in principal debitul de distributie.

 

 

Tipologia brazdarului: Pentru a repartiza semintele cat mai eficient pe terenul gata afanat, fiecare semanatoare este echipata cu un sistem de brazdare, ce pregateste rigola, inainte sau dupa ce samanta este lasata in sol.

Modelele de semanatoare cu brazdar ancora – au un pinten asemanator cu lama plugului care cresteaza pamantul imediat inaintea canalului de distributie a semintelor si sunt folosite deseori pentru modelele prasitoare. Brazdarele cu patina sunt modele asemanatoare, care asigura ingroparea in pamant a semintelor, dupa plasarea in rigola(santul respectiv).

Variantele de semanatoare pe discuri incorporeaza brazdar cu cate doua discuri montate in unghi ascutit unul fata de celalalt. Intre acestea iese palnia de distributie a semintelor, iar principalul avantaj este ca permit deseori si distribuita de fertilizator pe aceasta cale.

 

Parametrii de cultivare: sunt latimea de lucru, adancimea de insamantare, viteza , numarul de randuri si productivitatea, ce va fi calculata pe baza tuturor acestor elemente. Primul parametru va fi unul fix si va corespunde cu latimea de brazda parcursa la o singura trecere. Modelele pot oferi intre 1.8m si 6m, iar cu cat e mai ridicata e aceasta valoare, cu atat mai extinsa poate fi suprafata terenului cultivat.

Fiecare fermier va analiza adancimea de cultivare, mai ales la modelele universale, pentru a sti ce fel de seminte pot fi distribuite. Modelele performante permit multiple trepte de adancime la insamantare, corespunzand mai multor tipuri de cultura: porumbul se seamna la 5-7cm in solurile compacte, in timp ce graul se distribule la 3-4cm in terenul argilos sau la 5-6cm in cel nisipos; pentru floarea soarelui, 4-6cm sunt valorile uzuale etc.

O viteza mare de deplasare(Km/h) si de distributie determina productivitatea crescuta. Acest parametru se exprima prin hectare insamantate pe ora(ha/h) si va fi ales in functie de suprafata ce urmeaza a fi administrata. Aceeasi regula este valabila si in cauzl randurilor insamantate, putand varia de la 4, la 48.

Alti parametri secundari ar mai fi capacitatea buncarului de seminte si distanta dintre randuri, insa cunoscand productivitatea, putem spune ca e suficient s-o luam pe aceasta ca reper.

 

 

Pretul si garantia: constituie, de asemenea, aspecte considerate de cei care isi doresc sa afle unde gasesc semanatoare la un pret bun. E important sa fii constient ca o investitie mare e necesara cand ai de lucrat cu suprafete extinse, iar garantia oferita va fi de minim 24 de luni. In lista producatorilor apreciati identificam exemple de semanatoare Monosem, Garpardo, Lemken, Mecanica Ceahlau etc.

Preturile pot varia de la 5000-6000 de euro(semanatori cu 4-6 randuri) si poti depasi 30000 de euro in cazul celor mai mari utilaje. In aceasta marja de pret nu am inclus modele de semanatoare manuala sau mai mici de 4 randuri.

Selectia de mai jos cuprinde oferte care sunt disponibile spre comanda online, iar daca te intereseaza explicatii concrete, avand in vedere parametrii de utilizare, iti propunem sa citesti mai departe.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu