Cele mai bune scari

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Cea mai buna scara – Recomandarile noastre pentru 2020

 

O gospodarie fara macar o scara este greu de gasit – de fapt, putem spune ca o gospodarie careia ii lipseste asa ceva este incompleta. Mai mult, chiar si posesorii de apartamente au adesea nevoie de un obiect care sa le permita sa ajunga la inaltime – de exemplu, la schimbarea becurilor ori pentru a face curatenie deasupra unui sifonier. In acest articol, vom trece prin principalele criterii de alegerea a unei scari potrivite nevoilor dumneavoastra, precum si prin diferentele dintre materialele si design-urile diverselor modele de pe piata, si cum acestea pot avantaja ori dezavantaja cumparatorii. Daca doriti si recomandarea noastra pentru cea mai buna alegere in 2020, suntem de parere ca SDGroup SDG3X7 este produsul cel mai util pentru marea majoritate a cumparatorilor: e alcatuit din trei tronsoane (al treilea se ridica prin culisare), iar inaltimea depaseste 4m, ceea ce inseamna ca poate fi folosit nu doar in curtea proprie, dar si in sedii sau depozite. Scara e usoara, fiind realizata din aluminiu si cantarind doar 9 kg, iar daca te temi pentru siguranta ta, avand in vedere ca te vei pozitiona la o inaltime considerabila, afla ca are treptele tratate anti-alunecare. In cazul in care prima recomandare nu este ceea ce cautati, va mai putem sugera si Zilan ZLN-117 ca alternativa.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

SDGroup SDG3X7
Click aici pentru pret!

Cu trei segmente, din care doua dispuse in design telescopic, aceasta scara raspunde tuturor nevoilor din gospodarie, potrivindu-se si pentru cei ce lucreaza in renovari si amenajari.

Chiar si inchisa, poate ocupa destul de mult loc, avand o lungime de 189 centimetri. Prin urmare, stocarea sa poate fi o problema, mai ales daca doriti sa o tineti intr-un apartament de bloc.

Posesorii de case cu curte vor fi foarte avantajati de acest produs. Poate ajunge la 4 metri inaltime si nu necesita sprijinire, fiind foarte sigura si rezistenta, dar si usoara, la doar 9 kilograme.

A 2-A OPTIUNE!

Zilan ZLN-1176
Click aici pentru pret!

Posesorii de apartamente sunt cumparatorii carora acest model de scara de metal este adresat. Materialul de calitate suporta 150 de kilograme, iar pretul produsului este, de asemenea, foarte convenabil.

La 133 de centimetri inaltime, nu este potrivita pentru urcatul in pod, ori pentru alte situatii in care este nevoie de acces la inaltimi mai mari decat tavanul unei case obisnuite.

Este un model adecvat pentru cei ce zugravesc apartamente ori pentru oricine are nevoie sa ajunga la locuri greu accesibile in casa (rafturi, lustre, tavan, instalatia de aer conditionat, si asa mai departe).

A 3-a Optiune!

BuildXell 647626
Click aici pentru pret!

Accesibila ca pret si usoara, datorita constructiei de aluminiu, modelul acesta de scara pentru apartamente este sigur (cu material antiderapant pe picioare), rezistent (din profile de otel) si include si platforma pe care puteti aseza scule si recipiente.

La sub 140 de centimetri ca inaltime maxima la care se poate ajunge urcat/a pe produs, va fi mai greu, daca utilizatorul e mic de statura, de urcat in pod ori lucrat la case inalte.

Pretul avantajos al acestui produs este unul din principalele sale puncte forte, iar cei ce doresc o scara pliabila pentru utilizarea in apartament vor recunoaste cat de potrivit este nevoilor cele mai frecvente in astfel de medii.

 

 

Cum alegi o scara buna

 

Ghidul cumparatorului

Cand explorati ofertele de pe piata in cautarea de scari la preturi bune, doua elemente principale trebuie sa fie indeplinite de produsul potrivit nevoilor dumneavoastra: oferirea accesului la inaltimea dorita si siguranta utilizarii sale. Exista foarte multe tipuri de scari in comert, fiecare din acestea fiind utile in anumite situatii, iar in randurile ce urmeaza, va vom explica ce fel de modele se pot cumpara, si cum avantajeaza specificatiile lor cumparatorii. Mai mult decat atat, dupa ghidul de cumparare, vom prezenta cateva din cele mai cautate scari ale momentului.

 

 

Tipologie: Exista mai multe categorii de modele, definite pe baza scopului la care pot fi folosite.

Scarile universale – modelele acestea sunt gandite pentru a se potrivi tuturor situatiilor, de la utilizarea in interiorul apartamentelor, la diverse sarcini de efectuat prin gradina. Eco SDG3X7 este un astfel de model, el putand fi utilizat atat in pozitia extinsa (atingand pana la 4 metri inaltime) cat si coborata, pentru oferi suport la inaltimi de sub doi metri. De regula, aceste piese sunt pliabile, pentru a nu necesita un perete de sustinere, fapt ce le sporeste utilitatea in multe situatii.

Scarile de gradina – acestea sunt modele care, de obicei, permit accesul la inaltimi destul de mari (peste 3,5 metri), ceea ce le face folositoare pentru sarcini precum curatatul pomilor ori culesul de fructe de pe ramurile copacilor din livada. Multe modele sunt telescopice, iar unele sunt gandite pentru a fi proptite de trunchiuri, atunci cand sunt utilizate. Rezistenta la coroziune si intemperii este importanta, intrucat ele sunt gandite pentru exterior. In plus, data fiind lungimea relativ mare a acestor produse, cel mai bine este sa dispuneti de un sopron in care sa le pastrati.

Scarile multifunctionale – un exemplu de astfel de scara este SD Group SDG4X3M. Designul acestui tip de modele permite amplasarea lor in pozitii diverse, fie in forma literei A (pentru cea mai buna stabilitate in lipsa unui suport), fie in linie dreapta (pentru a ajunge la inaltimea cea mai mare), fie in pozitie de pod (pentru a oferi suport orizontal utilizatorului ori pentru echipamentul necesar unor sarcini precum varuitul). Balamalele speciale sunt sigure si permit scoarea produsului in spatii mici, ceea ce le face foarte potrivite pentru posesorii de apartamente.

Scarile pliabile – multe modele multifunctionale, universale sau de gradina, precum si cele de pod, includ sisteme de pliere care le fac mult mai usor de stocat in spatii reduse. Avand in vedere acest avantaj, nu este de mirare ca modelele ne-pliabile sunt destul de rare in comert. Daca este sa numim o parte proasta a designului cu balamale in fata scarilor clasice, dintr-o bucata (cum aveau bunicii), acesta este riscul de stricare. Din acest motiv, este bine sa aveti grija sa nu suprasolicitati balamalele, si sa le ungeti din cand in cand.

Scarile de pod – modelele din aceasta categorie au ca scop oferirea accesului la nivelurile superioare ale cladirilor. Daca ne uitam la designul unora precum Profil Metal Step, vom observa ca, pentru a minimiza spatiul ocupat, ele se pliaza pe interiorul trapelor de acces la pod. Modelul oferit ca exemplu se inchide prin suprapunerea segmentelor unul peste altul, insa exista si alte moduri de inchidere, prin glisarea segmentelor unul peste celalalt, ceea ce necesita mai putin efort din partea utilizatorului la deschidere si inchidere.

Scarile de apartament – multe pareri despre cele mai bune scari spun ca nu este indicat sa cumparati un produs foarte lung (peste 2 metri, orientativ) daca nu aveti gradina ori casa. Pentru posesorii de apartamente, inaltimi de cel mult 180 de centimetri sunt suficiente, acestea permitand ajungerea la tavan, lustre, ori rafturile de sus ale sifonierelor. Acestea pot avea chiar si 50 cm inaltime, unul din avantajele speciale pentru care au fost proiectate fiind usurinta stocarii acestora in debarale sau boxe.

 

Material: putem viziona sub forma unui triunghi cu trei dimensiuni importanta materialului – cu rezistenta, greutatea si pretul fiind in cele trei colturi. Daca un produs are valori bune pentru doua din acestea, atunci nu prea sunt sanse ca si a treia valoare sa fie atragatoare. De exemplu, daca o scara este rezistenta si are un pret bun, atunci probabil va fi facuta din fier, si va fi destul de grea. Daca este facuta din aluminiu, la un pret convenabil si usoara, atunci rezistenta sa va fi mai mica decat la modelele din otel, si asa mai departe. Mai jos explicam avantajele si dezavantajele fiecarui material.

Fierul si otelul sunt destul de rar intalnite la scarile din comert in zilele noastre, intrucat sunt grele – mult mai grele decat aluminiul sau lemnul. In schimb, avantajul lor este rezistenta: daca, de exemplu, sunteti o persoana masiva, care are de transportat obiecte grele in pod, veti cauta scarile din profil de fier sau otel. Pentru munca in gradina, metalul trebuie vopsit si tratat, intrucat prezinta un grad de vulnerabilitate mai mare in fata coroziunii. Din acest motiv, multe modele pentru uz interior (cum e scara de pod Profil Metal Step) utilizeaza fierul ca principal material de constructie.

Aluminiul este cel mai frecvent in scarile pliabile si extensibile de pe piata. Avantajul principal pe care il ofera este greutatea foarte redusa, iar un produs de 4 metri lungime poate avea sub 10 kilograme, de exemplu. Daca cautati o scara la un pret bun si nu sunteti foarte exigent in privinta rezistentei, aluminiul o sa va satisfaca nevoile in modul cel mai eficient. Cele mai multe modele de acest gen suporta pana la 150 de kilograme, in orice caz. In plus, aluminiul este si foarte ieftin, preturile modelelor facute din metalul respectiv fiind, de regula, mai mult decat convenabile.

Lemnul este mai greu decat aluminiul, insa permite un aspect masiv fara greutate excesiva. In orice caz, modelele de scari din lemn sunt destul de rare, iar in cele mai multe cazuri, cumparatorii opteaza pentru asa ceva din motive estetice – o scara de acest gen va arata mult mai elegant decat ar putea arata aspectul utilitar al aluminiului, sau fierul ori otelul. Cand cautati cea mai buna scara pentru dumneavoastra, s-ar putea sa preferati si anumite calitati estetice pe langa utilitate, asa ca lemnul ar putea fi solutia ce se asorteaza cu stilul decorativ al casei in care locuiti.

 

 

Dimensiuni: regula este foarte simpla, aici. O scara trebuie sa va permita sa ajungeti acolo unde doriti sa ajungeti. Daca usa de la pod este la 2,7 metri inaltime, scara trebuie sa va inalte la 2,7 metri. Insa, cand calculati inaltimea maxima la care puteti ajunge, merita luata in considerare si statura utilizatorului. Daca un model are 130 centimetri, si dumneavoastra aveti 180 centimetri inaltime, veti ajunge la tavan pentru a schimba becurile mult mai usor decat o persoana de 160 centimetri inaltime, si asa mai departe. Pe scurt, daca sunteti mai scund/a, orientati-va catre modelele mai inalte.

Am ales un numar de modele pe care sa le prezentam in mod detaliat, in partea a doua a acestui ghid. Intrucat scopul nostru este sa va ajutam sa va orientati printre diversele tipuri de produse de pe piata, vom include, pe cat posibil, modele utilitare, de pod, de apartament, pe scurt, cate o scara pentru orice nevoie.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

SDGroup SDG3X7

 

Pentru cine cauta o scara universala, telescopica, care sa permita accesul la inaltimi chiar si de patru metri, modelul pe care il prezentam aici satisface foarte bine aceste nevoi. Alcatuita din trei tronsoane, nu are nevoie de punct extern de sprijin, atunci cand este dispusa in A.

In plus, unghiul de despartire poate varia, daca mutati barele de metal dintre cele doua tronsoane principale la prima sau a doua treapta. Intinsa la maximum, aceasta scara pliabila masoara 4,23 metri, iar inaltimea maxima la care puteti ajunge depaseste 5 metri, cand ajungeti pe ultima treapta. Marginile aderente de pe trepte reflecta atentia oferita sigurantei, iar picioarele produsului sunt cauciucate, ca sa nu alunece de pe sol. In ceea ce priveste materialul de constructie, acesta este aluminiul, usor si relativ rezistent.

Intreaga structura cantareste doar 9 kilograme, prin urmare poate fi transportata usor, in mana. Pliata si culisata, masoara 189 de centimetri lungime si 43 centimetri latime, prin urmare s-ar putea sa aveti nevoie de un sopron sau de o debara generoasa unde sa o stocati.

Avantaje

Permite acces la inaltimi de peste 5 metri (lungimea de 4,2 metri + inaltimea utilizatorului).

Aluminiul din care este facuta garanteaza o greutate foarte mica, de doar 9 kilograme, pentru intreaga scara.

Puteti modifica unghiul tronsoanelor de sustinere prin mutarea barelor ce le unesc.

Nivelul sau de siguranta este ridicat, datorita picioarelor cauciucate si a treptelor cu textura anti-alunecare.

Dezavantaje

La aproape 200 de centimetri lungime in pozitia inchisa, s-ar putea sa fie greu sa gasiti spatiu unde sa o stocati, in apartamentele de bloc.

button 2

 

 

 

 

Zilan ZLN-117

 

O scara la un pret bun, potrivita pentru utilizarea in apartamente, este Zilan ZLN-1176. Are o singura parte cu trepte, cealalta fiind doar de sustinere, iar picioarele cauciucate, alaturi de marginea superioara, acoperita in plastic, asigura nu numai stabilitatea, ci si protejarea suprafetelor de parchet sau mobila cu care produsul va intra in contact.

Cele cinci trepte sunt suficiente pentru a alege inaltimea optima pentru sarcina pe care o efectuati, fie ca e varuitul, schimbatul becurilor, umblatul la rafturile de sus ale bibliotecii, ori schimbarea sigurantelor. In plus, la capatul scarii se afla si o platforma mica, pe care puteti amplasa unelte ori alte echipamente precum cutiile de vopsea sau bidinelele, ca sa nu fie nevoie sa le plasati altundeva.

Sarcina maxima suportata de structura de aluminiu este 150 de kilograme iar ca dimensiuni, are o lungime de 185 centimetri, o latime de 50 centimetri, iar inaltimea maxima la care puteti urca este de 133 cm (datorita unghiului de asezare). Greutatea sa este de 7 kilograme.

Avantaje

Ca inaltime (133 cm) este potrivita utilizarii in apartamente, permitand acces pana la tavan chiar si persoanelor scunde.

Include platforma pentru amplasarea uneltelor sau echipamentelor de lucru.

Picioarele si capatul acoperit cu plastic vor proteja lemnul mobilei sau parchetul.

Poate fi folosita si sprijinita, dar si in forma literei A.

Dezavantaje

Este relativ scunda pentru utilizarea in gospodarii, mai ales pentru accesul la poduri.

button 2

 

 

 

 

BuildXell 647626

 

O scara ieftina, potrivita pentru utilizarea in apartamente, este modelul prezentat aici. Are doar trei trepte, prin urmare nu se adreseaza cumparatorilor ce au nevoie sa ajunga foarte sus. Insa, pentru accesul la rafturile de sus ale bibliotecilor ori sifonierelor, precum si pentru sarcini precum varuitul ori schimbatul sigurantelor, este mai mult decat suficienta.

Ca si multe alte modele, picioarele le are echipate cu capete antiderapante, pentru a asigura stabilitate, dar si pentru a nu zgaria parchetul, de exemplu. In mod similar, si capatul superior al scarii este acoperit in plastic, protejand mobila sau peretii de care o veti sprijini, daca nu deschideti cadrul de plasare cu balama.

In plus, platforma de deasupra treptelor este va fi foarte utila atunci cand varuiti ori cand umblati la instalatiile electrice si aveti nevoie sa plasati undeva cutia de ustensile. Modelul are circa 160 centimetri lungime si cantareste circa 7 kilograme, fiind din profil din aluminiu.

Avantaje

Include platforma pentru amplasarea sculelor si materialelor de lucru.

Picioarele antiderapante ofera siguranta sporita, iar capatul cu plastic protejeaza suprafetele de sprijin.

La 160 centimetri, poate fi stocata in debarale cu usurinta.

Pretul sau este foarte atractiv.

Dezavantaje

Are doar trei trepte, iar inaltimea maxima la care puteti urca este de circa 80 de centimetri, destul de putin, mai ales pentru persoanele scunde.

button 2

 

 

 

 

SDGroup SDG4x3m

 

Aceasta scara multifunctionala pentru uz casnic isi justifica pretul relativ ridicat printr-o serie de avantaje notabile. In primul rand, este foarte usor de impachetat si stocat, prin faptul ca cele patru elemente cu balamale vin unele peste altele, reducand dimensiunile totale ale produsului la circa 95 x 38 centimetri.

Se poate amplasa in trei moduri: in forma de A, in forma dreapta si in forma de pod. Inaltimea maxima (cand este amplasata in linie dreapta) este de 3,3 metri, iar cand este amplasata in forma de A, ultima treapta ajunge pana la circa 150 centimetri de sol. Capetele de sprijin sunt cauciucate, pentru un plus de siguranta, precum si pentru protejarea suprafetelor.

Ca destinatie, raspunde foarte bine nevoilor din apartamente dar si celor din gospodarie, ajungand si la ramurile de sus ale pomilor, spre exemplu. Desi este facuta din aluminiu, dimensiunile sale isi spun cuvantul cand vine vorba de greutate, intregul produs cantarind circa 12,7 kilograme.

Avantaje

Poate fi intinsa in trei forme diferite, pentru foarte multe situatii.

Sistemele de blocare a balamalelor nu permit indoirea acestora sub sarcini grele, limita fiind de 150 kilograme.

Inaltimea maxima la care poate ajunge (circa 3 metri) o face potrivita si pentru gospodarii.

Pliata, are sub un metru lungime, deci poate fi stocata aproape oriunde foarte usor.

Dezavantaje

Fiind o scara pliabila, datorita designului, pretul sau este destul de ridicat.

button 2

 

 

 

 

SDGroup SDG3X11AL

 

Aveti nevoie de acces la inaltimi considerabile, precum acoperisurile cladirilor cu doua etaje, stalpii de inalta tensiune sau copacii inalti din livada? Atunci ati gasit scara potrivita. Extinsa la maximum, aceasta atinge o lungime de 6,36 metri, suficient de mult pentru a ajunge la inaltimile mentionate mai sus.

Poate fi utilizata atat in forma de A (cu doua unghiuri de fixat intre tronsoane), cat si sprijinita oblic pe un suport (pereti, copaci, si asa mai departe). Este construita din aluminiu extrudat, cu capete din plastic si cauciuc care previn alunecarea produsului. Chinghile de poliester care permit fixarea scarii in pozitia deschisa sunt foarte rezistente atat la sarcini cat si la coroziunea intemperiilor.

Greutatea maxima a intregii structuri este de 17,6 kilograme, iar sarcina pe care o poate sustine fara riscuri este de 150 de kilograme. Pliata, in vederea stocarii, masoara circa 3,2 metri lungime si 48 centimetri latime.

Avantaje

Lungimea de peste 6 metri o face potrivita pentru lucrul la cladiri inalte sau in livezi.

Se poate utiliza si sprijinita, dar si in forma de A.

Chingile de poliester permit doua unghiuri diferite la amplasare.

Se fixeaza foarte sigur si simplu in pozitia de culisare la lungimea maxima.

Dezavantaje

Chiar si stransa este foarte lunga, la circa 3 metri, prin urmare veti avea nevoie de un sopron pentru stocarea sa.

button 2

 

 

 

 

Profil Metal Step 111

 

Posesorii de case cu pod cunosc dificultatile pe care le pot intalni, atunci cand doresc sa acceseze spatiul din acoperis. Le va trebui o scara separata, care uneori este asezata precar si care are nevoie de propriul spatiu de stocare. Sau pot opta pentru produsul pe care il prezentam aici, el enumerandu-se printre cele mai bune scari de pod din comert.

Scara se cumpara cu propria usa, de care este atasata, atunci cand nu urcati sau coborati din pod ea ramanand pliata pe interiorul usii de PAL nelaminat alb. Materialul din care este construita scara este fierul, prin urmare este foarte rezistenta, putand sustine peste 150 de kilograme.

Lungimea totala a celor trei segmente sau tronsoane este de 280 centimetri, putin peste inaltimea unei camere standard de apartament (aprox 250 centimetri). In plus, capetele scarii sunt cauciucate, pentru a nu zgaria parchetul atunci cand o deschideti.

Avantaje

Cand nu este folosita, va sta pliata pe partea interioara a usii, in pod, prin urmare nu ocupa loc in camera.

Este alcatuita din fier, unul din cele mai rezistente metale pentru acest gen de produse.

Are picioare cauciucate, pentru a nu zgaria parchetul.

Latimea de 80 de centimetri permite acces confortabil, chiar si de catre persoane corpolente.

Dezavantaje

Pentru a accesa podul, trebuie sa fiti suficient de inalt/a pentru a apuca manerul usii de tavan, pentru a trage scara in pozitia extinsa.

button 2

 

 

 

 

SDGroup ALD3

 

Pentru a ajunge la inaltimi nu foarte inalte, precum rafturile unei biblioteci, puteti opta pentru aceasta scara, ieftina si buna, care are doua trepte si o platforma pentru amplasarea uneltelor sau altor obiecte. Produsul este ideal pentru uz casnic, data fiind inaltimea sa de 120 centimetri.

Capatul sau este extins ca lungime, adaugand inca 50 de centimetri la lungimea scarii, pentru a oferi mai multa stabilitate atunci cand se utilizeaza in pozitia sprijinita. Plaforma se afla la 60 de centimetri inaltime si masoara 25 x 25 centimetri. Latimea treptelor este de 8 centimetri, pentru a plasa cat mai bine piciorul atunci cand va urcati pe ea.

Greutatea maxima suportata este de 125 de kilograme, iar greutatea produsului in sine este una din cele mai mici pentru scarile de aluminiu, la doar 2600 de grame. Picioarele sunt invelite in plastic, pentru a reduce sansele de alunecare si pentru a nu zgaria parchetul ori gresia.

Avantaje

Pretul sau este foarte avantajos.

La 2,6 kilograme si 120 centimetri, este foarte usor de transportat si stocat.

Dispune de platforma pentru amplasarea uneltelor.

Picioarele cu aparatoare de plastic ii asigura stabilitate si protectie pentru podele.

Dezavantaje

Este relativ scunda, ultima treapta fiind la circa 60 de centimetri de sol, prin urmare nu este foarte utila atunci cand doriti acces la lustre ori la tavan.

button 2

 

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Cea mai buna scara multifunctionala – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Daca ai nevoie de o scara si nu reusesti sa te hotarasti ce forma ti-ar fi mai utila, poti opta pentru un model multifunctional, pe care sa il poti adapta la fiecare situatie in parte. Aceste versiuni sunt portabile, usor de montat si folosit, si tot ce trebuie sa faci pentru a identifica produsul de care ai nevoie este sa fii atent la cateva caracteristici tehnice, detaliate in acest ghid. Cei care se grabesc pot alege direct dintre cele doua produse care au atras atentia specialistilor nostri, intrand in topul recomandarilor din acest articol. SDGroup SDG 4x3m este o scara din categoria celor destinate uzului profesional, cu patru tronsoane care permit modificarea formei de la scara liniara, la model de tip A si platforma, sustinand pana la 150kg de incarcatura. Are o lungime maxima de 3.3m si se pliaza suficient pentru a putea fi transportata chiar si cu masina personala. O alta varianta la care poti apela este modelul Evotools 647651.

 

Cum alegi o scara multifunctionala buna

 

Ghidul cumparatorului

Scarile multifunctionale folosesc sisteme de imbinari rabatabile sau extinderi telescopice care permit transformarea in doua sau trei tipuri de structuri de sustinere, incluzand scara simpla  – liniara, cu sprijinire de perete, versiune in forma de A si platfoma de lucru cu segment orizontal. Diferentele existente intre modelele disponibile in magazine sunt semnificative si influenteaza atat modul in care poti folosi produsul, cat si siguranta in utilizare.

Parcurge continutul acestui ghid si afla cum sa alegi lungimea potrivita a scarii, ce materiale sunt recomandate, ce elemente determina durabilitatea si rezistenta, care este greutatea maxima ce poate fi sustinuta de un astfel de produs si alte detalii utile.Inaltimea: Pentru siguranta ta, cele mai multe pareri despre cele mai bune scari multifunctionale recomanda ca, in cazul folosirii in versiunea liniara, sprijinita de perete sau alt suport, sa nu urci mai sus de a patra treapta numarata de sus in jos, iar in cazul in care o asezi in forma de A, sa eviti folosirea ultimelor doua trepte.

Pentru ca o situatie in care trebuie sa urci mai sus decat este recomandat pe scara sau in care e nevoie sa te intinzi fortat pana la punctul la care trebuie sa ajungi este insotita de risc, iti recomandam sa optezi pentru un model care sa iti permita sa ai acces usor pana la nivelul dorit. In general, pentru activitatile din casa si cele din gradina, este adesea suficient un model de aproximativ 2m inaltime, in timp ce pentru uz profesional, in interior si exterior, se prefera versiuni care pot ajunge si pana la 3 – 4m, permitand adaptarea la mai multe tipuri de lucrari.

 

Standarde si clase de greutate: Cel mai nou standard care clasifica modelele de scari este EN 131, valabil pentru pietele europene incepand din data de 1 ianuarie 2020 si care inlocuieste normele BS2037 si BS1129, fara a actiona insa retroactiv. Asta inseamna ca modelele conforme cu standardele vechi mai pot fi utilizate atat timp cat sunt in stare buna de functionare.

EN 131 imparte scarile de toate tipurile, deci si pe cele multifunctionale, in trei categorii, in functie de contextul de utilizare si gradul de solicitare:

Tipul I (heavy-duty) este destinat folosirii profesionale in industrie, constructii si utilitati publice si include trei subgrupe: I – care pot sustine greutati de pana la 115kg, IA – pentru incarcaturi de pana la 135kg si IAA – care pot suporta fara probleme pana la 179kg.

Tipul II se incadreaza tot in categoria destinata uzului profesional, dar de tip comercial, incluzand versiuni pentru zugravit, reparatii electrice, design interior, activitati de intretinere si sunt potrivite pentru activitati care implica greutati de pana la 100kg.

Cele mai multe scari multifunctionale, la preturi bune, utilizate in gospodarie, sunt grupate in tipul III care include produse ce pot sustine pana la 90kg si au de regula si o lungime mai redusa. Iti atragem insa atentia ca greutatea maxima admisa face referire atat la kilogramele persoanei care se urca pe scara, cat si la cele adaugate de haine si mai ales materiale si ustensile.

Pentru a fi sigur ca ai la indemana o versiune de incredere, iti recomandam asadar sa te orientezi, in general, catre produse de tip II, I sau IA care sa iti asigure stabilitatea si atunci cand esti inarmat cu unelte mai grele, galeti cu var sau alte obiecte care adauga un numar semnificativ de kilograme.

 

Lungime si numar de tronsoane: Modelele cu mai multe utilizari sunt alcatuite, in general, din 2, 3 sau 4 tronsoane, fiecare avand la randul sau 2, 3 sau 4 trepte. Cu cat scara are mai multe astfel de segmente, unite prin imbinari mobile, cu atat formele in care poate fi utilizata variaza mai mult.

Atunci cand alegi o scara multifunctionala, la un pret bun, trebuie sa incepi prin a evalua cat mai clar situatiile in care o vei utiliza. Daca ai nevoie doar de un suport pentru a ajunge a rafturile de sus in camara si a schimba becurile atunci cand se ard, sau alte activitati care nu implica diferente foarte mari de nivel, iti poate fi suficient un model cu doua tronsoane care se poate transforma in scara liniara sau de tip A.

Daca insa vrei sa zugravesti si esti nevoit sa ramai la inaltime pentru mai mult timp, iti va fi de folos un model cu cel putin 3 tronsoane care se poate transforma in platforma de lucru, cu segment orizontal, pe care sa te poti mentine in siguranta si confortabil in timpul lucrului.

Lungimea acestor modele variaza in general intre 0.9 – 1.50m in format strans, 2 – 3m pliata in scara de tip A si pana la aproape 5m atunci cand sunt intinse liniar si sprijinite de perete. Iti atragem insa atentia ca, desi versiunile mai mari pot parea mai atractive prin adaptabilitate si potentialul oferit, sunt de asemenea si mai costisitoare si mai greu de transportat si depozitat, datorita greutatii superioare.

 

Material: Desi cea mai buna scara multifunctionala, din punctul de vedere al rezistentei in timp si ca protectie impotriva descarcarilor electrice, este cea din fibra de sticla, cele mai populare modele sunt cele din aluminiu, care ofera o durabilitatea foarte buna la un pret semnificativ mai redus. Principalul dezavantaj al versiunilor realizate din acest metal consta in faptul ca aluminiul conduce curentul electric, motiv pentru care este o solutie cam riscanta pentru lucrarile care implica surse de energie. Mai exista si piese din fier si otel, insa mai grele.

Mai poti de asemenea opta si pentru variantele din lemn, care sunt insa ceva mai rare in categoria multifunctionalelor si sunt de regula scari de dimensiuni mici, cu doua tronsoane si cateva trepte, de tip stepper. Sunt caracterizate de o rezistenta mai redusa la umezeala si mucegai, care poate determina in timp cedarea sub greutatea persoanei care o foloseste.Sisteme de siguranta: Punctele slabe ale acestor scari sunt imbinarile, care trebuie sa fie rezistente, sa poata fi blocate cu sistem dublu si in diverse pozitii, pentru a permite utilizarea produsului in mai multe formate, fara a te pune in pericol. Scara se asaza intotdeauna pe teren perfect plan si, pentru a fi sigur de stabilitate, iti recomandam sa cauti mereu optiuni cu suport sau picioruse cu material anti-derapant, care sa previna alunecarea.

Cauta cele mai bune optiuni in oferta magazinelor online. Vei gasi cu siguranta o varietate de modele intre care iti va fi usor sa identifici produsul care iti poate fi de ajutor in casa sau in timpul orelor de munca. Poti incepe evaluand exemplele de mai jos, selectate in functie de popularitatea pe care o au in randul clientilor.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

SDGroup SDG 4x3m

 

Este un model din categoria scarilor concepute pentru uz profesional, avand capacitatea de a sustine pana la 150kg in timpul folosirii. Recomandata pentru constructii, utilitati publice si alte tipuri de activitati care necesita o rezistenta foarte buna, aceasta versiune, confectionata din aluminiu, necesita atentie speciala atunci cand vine vorba de abordarea unor lucrari care implica apropierea de o sursa de curent electric, deoarece materialul este un bun conductor si nu protejeaza utilizatorul.

Structura include 4 tronsoane a cate 3 trepte la care se adauga cele doua de la baza, care sunt ceva mai late si sunt prevazute cu picioare antiderapante ce asigura stabilitatea pe suprafetele netede. Poate fi utilizata ca scara simpla, liniara, sprijinita de perete, acoperis sau alt punct de sustinere, pliata in forma de A sau ca platforma, cu segment orizontal.

Intinsa complet, aceasta scara multifunctionala, la un pret bun, din aluminiu ajunge pana la inaltimea de 3.3m, iar stransa, are nevoie un spatiu de maxim 0.95m de depozitare. Latimea treptelor este de 0.38m, permitand utilizarea confortabila si sigura si de catre persoane ceva mai masive.

Avantaje

Scara metalica multifunctionala cu utilizare in trei formate: liniar, tip A si platforma.

Sustine pana la 150kg, fiind recomandata pentru uz profesional.

Este prevazuta cu suport antiderapant pentru mai multa siguranta.

Include trepte de latime medie care asigura confortul si siguranta pe scara si a persoanelor mai bine dezvoltate.

Dezavantaje

Pentru ca aluminiul conduce curentul electric, se recomanda precautie in utilizarea la lucrari care implica apropierea de surse de energie.

button 2

 

 

 

 

Evotools 647651 

 

Confectionata din aluminiu usor si rezistent, acest model de scara de la Evotools iti pune la dispozitie trei versiuni de amplasare, incluzand formatul standard, rezemat, care foloseste inaltimea maxima, cel de tip A si respectiv platforma, cu intermediar segment orizontal.

Este conceputa pe patru tronsoane conectate prin imbinari durabile si sigure, prevazute cu sistem dublu de blocare a articulatiei. Stabilitatea si siguranta in folosire sunt asigurate in plus de prezenta capacelor anti-derapante care acopera picioarele ambelor capete, prevenind alunecarea in timpul folosirii.

Are in total 12 trepte (3 pe fiecare tronson si doua baze late pentru stabilitate) si o lungime maxima de extindere de 3.5m, fiind un model recomandat atat pentru renovarile si reparatiile din propria locuinta, cat si pentru proiecte profesionale indoor si outdoor. Poate fi transportata cu usurinta la locatia in care este nevoie de ea, formatul pliat avand o lungime de numai 1m care permite depozitarea in portbagajul masinii.

Avantaje

Model cu inaltime de 3.5m, care poate fi folosit atat pentru uz casnic, cat si comercial sau in constructii.

Este prevazuta cu imbinari cu sistem dublu de blocare, pentru mai multa siguranta.

Se pliaza in format cu lungimea de 1m, usor de transportat si depozitat.

Baza de sustinere este dotata cu capace-antiderapante.

Dezavantaje

Model realizat din aluminiu, mai putin potrivit pentru instalatori si lucrari electrice.

button 2

 

 

 

 

Martin Velo Sport Scara 4.75m

 

Pentru cei care considera ca au nevoie de o scara multifunctionala care sa poata ajunge la o inaltime mai mare, recomandam ca optiune acest model care permite accesul, in formatul extins complet, pana la o distanta de 4.75m. Este realizat din aluminiu si constituit din 4 tronsoane a cate 4 trepte, structura care poate fi adaptata la o varietate de moduri de asezare, de la clasica scara rezemata sau format tip A si pana la schela orizontala care permite lucrul la inaltime pentru un timp mai indelungat.

Se conformeaza normelor standardului EN 131, cu caracteristici care o incadreaza in tipul I-AA, avand capacitatea de a sustine pana la 150kg de incarcatura, incluzand atat persoana sau persoanele care o folosesc, cat si materialele si uneltele necesare. Pentru ca treptele au latimea de 0.28cm (mica), recomandam atentie deosebita la folosirea de catre persoane cu o statura masiva.

Se numara printre cele mai bune scari multifunctionale si datorita posibilitatii de pliere, care aduce aceasta versiune pana la lungimea de doar 1.28m, este usor de depozitat si poate fi transportata cu masina personala, dimensiunile permitand introducerea pe bancheta din spate in autoturismele format mediu si mare.

Avantaje

Versiune cu inaltime mare, de 4.75m, potrivita pentru lucrari profesionale.

Include patru tronsoane care permit adaptarea scarii la formatul necesar pentru buna desfasurare a activitatii.

Poate fi utilizata ca scara rezemata, pliata sub forma de A sau ca schela.

Este usor de transportat si depozitat datorita celor 4 imbinari care permit restrangerea la dimensiuni reduse.

Dezavantaje

Treapta ingusta care poate fi inconfortabila pentru unele persoane.

button 2

 

 

 

 

SVELT Lady Plus SVE-SCLANP16

 

Ai nevoie de o scara metalica multifunctionala pe care sa o poti utiliza si ca banc de lucru? Incearca acest model de la SVELT realizat din aluminiu rezistent si durabil, care poate sustine greutati de pana la 150kg, caracteristica ce o include in categoria modelelor profesionale. Include 16 trepte impartite in 4 tronsoane care sunt imbinate prin articulatii mobile ce permit modificarea formei produsului.

O poti astfel folosi in formatul simplu, liniar, rezemat de perete, situatie in care vei beneficia de lungimea maxima oferita si anume 4.66m. Daca nu ai un punct de sprijin la indemana, poti apela la functia de pliere si sa formezi o scara de tip A, care ajunge pana la 2.26m, suficient pentru a rezolva o varietate de operatiuni.

Pentru momentele in care ai nevoie de un banc de lucru pe care sa poti aseza diverse unelte, poti modifica produsul astfel incat sa iti ofere o suprafata orizontala, sustinuta la inaltimea de 1.20m. Nu trebuie sa iti faci griji ca lungimea destul de mare ar putea afecta modul de transportare, pentru ca o data stransa, scara va avea doar 1.23m.

Avantaje

Poate fi folosita atat ca scara, cat si ca banc de lucru pentru sustinerea diverselor materiale.

Ajunge pana la inaltimea de 4.66m (mare) in formatul rezemat de perete.

Are capacitatea de a sustine incarcaturi de pana la 150kg, fiind potrivita atat pentru uz profesional, cat si casnic.

Isi reduce dimensiunile pana la lungimea de 1.23m, facand transportul facil si rapid.

Dezavantaje

Nu permite sustinerea de persoane in formatul orizontal, ci doar a uneltelor si materialelor de lucru.

button 2

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Bisonte STR402

 

Ideala pentru a te ajuta sa ajungi in zonele mai greu accesibile din casa, Bisonte STR402 este o scara multifunctionala, ieftina si buna, realizata din aluminiu, care iti ofera stabilitate crescuta si rezistenta buna la solicitarile activitatilor de intretinere a gospodariei.

Este compusa din patru tronsoane a cate doua trepte si are o inaltime maxima de 2.5m, la care ajunge atunci cand o utilizezi intinsa complet si sprijinita de perete sau un alt plan de sustinere. Daca ai nevoie sa schimbi un bec ars de la aplica de tavan si nu ai de ce sa sprijini scara, o poti plia in forma de A, caz in care va avea o inaltime de 1.18m.

Desi este o varianta de dimensiuni mai reduse decat unele optiuni profesionale, poate sustine fara probleme pana la 150kg, avand ea insasi o greutate de doar 1.5kg  care o fac usor de transportat si depozitat. La portabilitatea crescuta contribuie si spatiul redus ocupat de produs in formatul pliat, care este de doar 68 x 25 x 36cm. Baza este prevazuta cu picioruse antiderapante care asigura stabilitatea in timpul folosirii.

 

Avantaje:

Model de dimensiuni reduse, usor de transportat si depozitat.

Versiune facil de incadrat si utilizat in interior, utila pentru orice gospodarie.

Se poate utiliza atat in format rezemat, cat si ca scara de tip A.

Pentru a asigura stabilitatea pe suprafetele de sprijin, este dotata cu capace antiderapante.

 

Dezavantaje:

Are inaltimea maxima de 2.5m, care se poate dovedi insuficienta pentru unele lucrari profesionale de exterior.

button 2

 

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status